Ciepłe posiłki mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, szczególnie w chłodne dni, zwłaszcza zimą; należy także pamiętać, że działają rozgrzewająco i efektywniej się trawią.
Dostarczając energii cieplnej, wspomagają organizm w walce o utrzymanie stałej dla człowieka temperatury ciała; Potwierdza to naturalna tendencja do niechęci do ciepłych dań w upalne dni oraz apetyt na gorące potrawy w mroźne dni. Należy też pamiętać, że ok 10% energii zawartej w posiłku przeznacza organizm na trawienie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Łączenie składników w posiłkach – odpowiada Urszula Forenc
- Spożywanie ciepłych posiłków po wycięciu migdałków – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Kiedy mogę zacząć spożywać ciepłe posiłki i napoje po ekstrakcji zęba? – odpowiada Lek. dent. Tomasz Wadas
- Pory posiłków dla 22-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak rozłożyć posiłki w ciągu dnia? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wpływ ostrych przypraw na organizm – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Ostatni posiłek w ciągu dnia a ćwiczenie na orbitreku – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nieregularne spożywanie posiłków a praca na zmiany – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Regularne posiłki, suplementy diety a szanse na spadek wagi – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ile posiłków powinnam spożywać dziennie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Kasza jaglana zimą to naturalny pancerz dla organizmu. Zobacz, dlaczego warto po nią sięgać
Zimą organizm potrzebuje czegoś więcej niż ciepłeg
Co jeść, gdy robi się duszno? Pomysły na szybkie, zdrowe dania
W gorące dni apetyt często znika, a sama myśl o go
Co jeść, by nie marznąć jesienią? Produkty rozgrzewające od środka
Zmarznięte dłonie, chłód przenikający do kości i b