Ciepłe posiłki mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, szczególnie w chłodne dni, zwłaszcza zimą; należy także pamiętać, że działają rozgrzewająco i efektywniej się trawią.
Dostarczając energii cieplnej, wspomagają organizm w walce o utrzymanie stałej dla człowieka temperatury ciała; Potwierdza to naturalna tendencja do niechęci do ciepłych dań w upalne dni oraz apetyt na gorące potrawy w mroźne dni. Należy też pamiętać, że ok 10% energii zawartej w posiłku przeznacza organizm na trawienie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Łączenie składników w posiłkach – odpowiada Urszula Forenc
- Spożywanie ciepłych posiłków po wycięciu migdałków – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Kiedy mogę zacząć spożywać ciepłe posiłki i napoje po ekstrakcji zęba? – odpowiada Lek. dent. Tomasz Wadas
- Pory posiłków dla 22-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak rozłożyć posiłki w ciągu dnia? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wpływ ostrych przypraw na organizm – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Ostatni posiłek w ciągu dnia a ćwiczenie na orbitreku – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nieregularne spożywanie posiłków a praca na zmiany – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Regularne posiłki, suplementy diety a szanse na spadek wagi – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie pięciu posiłków dziennie – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
artykuły
Co jeść, gdy robi się duszno? Pomysły na szybkie, zdrowe dania
W gorące dni apetyt często znika, a sama myśl o go
Co jeść, by nie marznąć jesienią? Produkty rozgrzewające od środka
Zmarznięte dłonie, chłód przenikający do kości i b
Przyprawy, które warto odstawić latem. Mają wpływ na ciśnienie i pocenie
Latem wiele osób naturalnie zmienia nawyki żywieni