Jedzenie na diecie redukcyjnej

Witam serdecznie jestem na redukcji 15ookcal od maja zeszłego roku. Od maja do września 2015r ubyło mi 4kg. Zaczynałam od wagi 67kg. Od września do dnia dzisiejszego waga stoi w miejscu pomimo 1500kcal. Zależy mi na redukcji tylko 4kg. Tłuszcz widoczny jest na brzuchu i udach. Nie ćwiczę, prowadzę gospodarstwo rolne brak czasu. Kolację jadam 4h przed snem czy to nie wcześnie?dzień zaczynam o 4.45 kończę 22-22.15. Co dalej robić?zmniejszyć kcal?kobieta, 31lat, 169cm, 64kg
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Witam,

kolacja powinna być zjadana na około 2-3 h przed snem, więc u Pani jest nieco za wcześnie. Jeżeli chodzi o kaloryczność diety to najprawdopodobniej jest właściwa. Ciężko jest do końca to określić ponieważ pisze Pani zbyt mało o sobie. Najlepiej udać się na konsultację do dietetyka, który wykona pomiary składu ciała i ustali odpowiednią dietę.
Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie


Dieta redukcyjna charakteryzuje się deficytem energetycznym -500 do 1000 kcal w stosunki do normalnego zapotrzebowania energetycznego. Jednak podaż kalorii w diecie redukcyjnej nie może być niższe od PPM-podstawowej przemiany materii.
Ilość kalorii spożywana przez Panią wydaje się być odpowiednia. W sytuacji, gdy dochodzi do zatrzymania spadku masy ciała zaleca się modyfikacje w podaży makroskładników (białek, tłuszczy i węglowodanów) w obecnej diecie.
Brakuje informacji o tym, jak skomponowane są Pani posiłki. Bardzo przydatny byłby wywiad 24 h- podanie ilości i rodzaj produktów w poszczególnych posiłkach z jednego zwyczajowego dnia.
Być może należy zwiększyć ilość produktów zbożowych- gdy ilość węglowodanów w ciągu dnia jest zbyt niska <150g/dzień lub zwiększyć udział białek/tłuszczu .
Ponadto trzymamy właściwy rozkład posiłków w ciągu dnia tj. 4-5 posiłków spożywczych co 3-4h. Natomiast kolacja powinna być nie wcześniej niż 2-3h przed snem i ze zmniejszoną ilością produktów zbożowych porównaniu do pozostałych posiłków.
Jeżeli chciałaby Pani możemy przeprowadzić analizę Pani diety. W ofercie Poradni Mój Dietetyk mamy diety i konsultacje online, które możemy także przeprowadzić telefonicznie mailowo.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty