Nadmiar żelaza w organizmie u dziecka

Witam, mój obecnie roczny synek ma anemię, która jest wynikiem operacji jaką miał 2 miesiące temu. Po wyjściu ze szpitala hemoglobina była na poziomie 8,4. Po 1 miesiącu stosowania Ferrum Lek w ilości 2x2,5 ml hemoglobina 9,4 i poziom żelaza 29, przy normie zaczynającej się od 27. Lekarka zwiększyła nam żelazo na 2x3,25 ml. Waga to 7,5 kg. Jednak od jakiegoś czasu synek gorzej je, ma gorszy apetyt a od dwóch dni praktycznie odmawia jedzenia. W ciągu dnia udaje mi się nakarmić go kilkoma łyżeczkami obiadku lub kaszki i wypije w sumie może z 300 ml mleka z butelki. Płyny też przyjmuje niechętnie. Dodam, że na początku jadł żelazo normalnie natomiast teraz muszę mu go podawać na siłę lub sposobem z chrupkami, w ogóle nie chce go wziąć do buzi. Wyniki moczu ma dobre, więc infekcja dróg moczowych została wykluczona. Czy jest taka możliwość, że synek przyjmuje nadmierną ilość żelaza i stąd kompletny brak apetytu. Początkowo miał większą anemie a jadł lepiej. Teraz jest coraz gorzej a ostatnie dwa dni tragiczne. Już nie wiem sama co mam robić. Proszę o radę.

MĘŻCZYZNA, 1 LAT ponad rok temu

Witaj! Nadmiar żelaza w organizmie może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego - bóle brzucha, nudności, zaparcia, w związku z tym synek może nie mieć apetytu. Tą sytuację proszę skonsultować z lekarzem i prawdopodobnie dawka żelaza zostanie zmniejszona. Tym samym można za pomocą małych trików dietetycznych zwiększyć zawartość żelaza w organizmie, nie koniecznie stosując wysokie dawki preparatów farmaceutycznych. Oto poniższe zalecenia: Podając żelazo warto je rozpuszczać w soku pomarańczowym lub dawać synkowi do jego popicia sok pomarańczowy. Zawarta w soku pomarańczowym (lub z czarnej porzeczki) witamina C zwiększa wchłanianie żelaza w jelitach. Proszę jak najczęściej podawać dziecku do jedzenia koktajle z czarnej porzeczki oraz jogurtu greckiego z dodatkiem cukru waniliowego, soki z buraka, lub sałatkę z buraka. Na anemię mają również wpływ inne witaminy jak kwas foliowy (natka pietruszki, koperek, sałata zielona, szpinak, brokuły, banany, pomarańcze) oraz witamina B12, która jest w mięsie wołowym (polędwica), wieprzowym (schab) oraz w mniejszych ilościach rybach morskich (morszczuk, dorsz, łosoś norweski), a także witamina B6 zawarta w mięsie oraz kaszy gryczanej. Z powyższych składników można przygotowywać dziecku posiłki, jednocześnie zapobiegając anemii. Do potraw mięsnych oraz wędlin proszę podawać dziecku do picia sok pomarańczowy lub inny a nie herbatę. Proszę również nie podawać wątróbki, gdyż zawiera mnóstwo substancji toksycznych i zamiast pomagać może szkodzić.

Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty