MichaĹ Kurek
51 poziom zaufania

Szanowna Pani!

Należy spożywać posiłki regularnie i bez pośpiechu. Jeśli dominują zaparcia należy zwiększyć ilość błonnika w diecie. Należy unikać potraw zawierających dużo węglowodanów nierozkładających się (fasola, kalafior, kapusta) lub słabo wchłanialnych i fermentujących (cukier stołowy). Ponadto, należy unikać laktozy ( w mleku krowim), fruktozy ( w miodzie i owocach), sorbitolu (słodziki) oraz picia kawy i alkoholu. U niektórych chorych korzystna może być dieta bezglutenowa ( u < 30% chorych występuje nadwrażliwość na pszenicę niezwiązana z celiakią).
[za Choroby Wewnętrzne 2014, wyd. Medycyna Praktyczna]

z poważaniem
Michał Kurek

0
Lek. Tomasz Budlewski
95 poziom zaufania

Odpowiednią dietę można ustalić na podstawie objawów klinicznych jakie Pani ma. Proszę udać się do gastroenterologa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty