Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 5 2 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Przeszczepy chrząstki: Pytania do specjalistów

Duży ból po zabiegu usunięcia chrząstki w stawie barkowym

Witam, jestem po zabiegu usunięcia chrząstki w stawie barkowym. Chciałem zrobić przeszczep chrząstki ale niestety już na to za późno. Mam kość na kości, ścierają się, brak ruchu i duży ból. Szukam pomocy w kraju i za granicą.... Witam, jestem po zabiegu usunięcia chrząstki w stawie barkowym. Chciałem zrobić przeszczep chrząstki ale niestety już na to za późno. Mam kość na kości, ścierają się, brak ruchu i duży ból. Szukam pomocy w kraju i za granicą. Przed urazem uprawiałem czynnie sporty siłowe. Obecnie zaproponowano mi implanty co niestety nie daje mi szans na powrót do sportu. Chce jednak iść na jakiś kompromis. Czytałem o pokrywaniu kości tlenkami azotu, sztucznych kościach tytanowych wzorujących się na ludzkich itd
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Niezadowalający efekt 2 lata po korekcie małżowiny usznej a konieczność przeszczepu chrząstki

Witam 2 lata temu miałam korektę małzowiny usznej . Jednak ucho nie wygląda tak jak bym chciała .Mój problem jest taki że środek nie jest zawinięty . Po 1,5 roku miałam robiony kolejny zabieg jednak efekt jest zerowy . Na... Witam 2 lata temu miałam korektę małzowiny usznej . Jednak ucho nie wygląda tak jak bym chciała .Mój problem jest taki że środek nie jest zawinięty . Po 1,5 roku miałam robiony kolejny zabieg jednak efekt jest zerowy . Na kolejnej konsultacji lekarz powiedział ze do wymodelowania potrzebny jest przeszczep chrzastki z drugiego uch jednak mam co do tego obawy poniewaz drugie ucho jest ok chciałam zapytac czy konieczny jest przeszczep czy jest jakas inna możliwosc ??
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Jach
Dr n. med. Krzysztof Jach
Lek. Janusz Jaworowski
Lek. Janusz Jaworowski

Czy odpowiednią dietą można odbudować chrząstkę stawową?

Witam, mam 21 lat, jestem osobą szczupłą i mam problemy z kolanami, stąd moje pytanie- Czy odpowiednią dietą można odbudować chrząstkę stawową?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk
Mgr Monika Frank
Mgr Monika Frank

Leczenie chrząstki stawowej w kolanie

najlepszy preparat do odbodowy chrzastki stawowej w kolanie
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Paweł Baljon
Lek. Paweł Baljon
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy opaska magnetyczna przyspiesza odbudowę chrząstki i stawów?

Witam, czy opaska magnetyczna o mocy 500 gaussów przyspiesza odbudowę chrząstki i stawów, eliminuje uczucie rwania i umożliwia powrót do pełnej sprawności? Czy to tylko chwyt marketingowy?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Co sądzić o tym rezonansie po mojej operacji?

Dzień dobry. W lipcu 2018 roku przeszłam operacje kolana, przeszczep kości ponieważ miałam martwicę. Wczoraj odebrałam kolejny rezonans, martwię się wynikiem. Cechy nie pełnej dojrzałości przeszczepu chrząstki w obrębie kłykcia udowego przyśrodkowego z jego nierówna powierzchnia oraz tworzenie się... Dzień dobry. W lipcu 2018 roku przeszłam operacje kolana, przeszczep kości ponieważ miałam martwicę. Wczoraj odebrałam kolejny rezonans, martwię się wynikiem. Cechy nie pełnej dojrzałości przeszczepu chrząstki w obrębie kłykcia udowego przyśrodkowego z jego nierówna powierzchnia oraz tworzenie się torbielek podchrzestnowo. Sugestia drobnego chrzestniaka o obrębie kłykcia udowego przyśrodkowego. Wysięk z jamy stawowej.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Narkoza i przeszczep chrząstki a choroba kolagenoza, anemia i pozytywny antygen HLA-B27

Mam pytanie,czy majac chorobe -kolagenoze,Anemie oraz antygen HLA-B27 pozytywne,mozna bez obaw poddac sie narkozie? czy przeszczep chrzastki zza ucha na grzbiet nosa przyjmie sie??
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Tomasz Stawski
Lek. Tomasz Stawski
Dr n. med. Marek Rawski
Dr n. med. Marek Rawski

Czas rekonwalescencji w przypadku przeszczepu mozaikowego

dziękuję za szybką odpowiedz-jak długi byłby czas rekonwalescencji w przypadku przeszczepu mozaikowego ? z góry dziękuję za odpowiedz
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Wojciech Kawiorski
Dr n. med. Wojciech Kawiorski

Plastyka chrząstki metodą mikrozłamań

Witam, mialam robiona plastyke chrzastki metoda mikrozlaman. W chwili obecnej przez 6 tyg musze chodzic o kulach i w ortezie. chcialam sie zapytac po jakim czasie noga bedzie w pelni sprawna. Czy po tych 6 tyg bede mogla normalnie zginac... Witam, mialam robiona plastyke chrzastki metoda mikrozlaman. W chwili obecnej przez 6 tyg musze chodzic o kulach i w ortezie. chcialam sie zapytac po jakim czasie noga bedzie w pelni sprawna. Czy po tych 6 tyg bede mogla normalnie zginac noga? Plastyka byla robiona z powodu IV stopnia chrondomalacji oraz jalowej martwicy kostno chrzestnej. W jaki sposob dowiem sie czy zabieg powiodl sie, czy chrzastka odbudowala sie?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Silny ból po operacjach przeszczepu chrząstki i plastyce ACL

6 lat temu mialen 2 operacje, dokladnie nie wiem co mi robili , wiem tyle ze mialem przeszczep chrzastki i po 3 miesiacach plastyke Acl , bylo pobierane ze sciegna i mocowane jakas sruba. Od jakiegos czasu zaczelo cholernie bolec... 6 lat temu mialen 2 operacje, dokladnie nie wiem co mi robili , wiem tyle ze mialem przeszczep chrzastki i po 3 miesiacach plastyke Acl , bylo pobierane ze sciegna i mocowane jakas sruba. Od jakiegos czasu zaczelo cholernie bolec , nie taki zwykly bòl tylko jak by mi mialo je rozsadzic....co to moze byc. ?
odpowiada 2 ekspertów:
 Małgorzata Panek
Małgorzata Panek
 Aleksander Ropielewski
Aleksander Ropielewski

Co może oznaczać opuchlizna i ból kolana po przeszczepie łąkotki?

Witam jestem 7 tygodni Po przeszczepie łąkotki implant activit I mikrozłamania chrząstki Po rechabilitacji kolano wieczorem bardzo puchnie I przy krótkich spacerach tym bardziej I ból od środkowej strony Czy coś jest nie tak??
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy hamowanie wzrostu dotyczy tylko jednej chrząstki?

Witam.U syna 12 lat została uszkodzona chrząstka wzrostowa w kości promieniowej część bliższa.Czy to oznacza że kość w części dalszej będzie rosła normalnie czy zachamowaniu wzrostu dotyczy tylko tej jednej chrzastki?A może one oddziałują jakoś na siebie i obydwie chrząstki... Witam.U syna 12 lat została uszkodzona chrząstka wzrostowa w kości promieniowej część bliższa.Czy to oznacza że kość w części dalszej będzie rosła normalnie czy zachamowaniu wzrostu dotyczy tylko tej jednej chrzastki?A może one oddziałują jakoś na siebie i obydwie chrząstki się zamkną i kość przestanie rosnąć.Syn urodził się z wadą ręki .Podczas operacji prawdopodobnie chrząstka w części bliższej została uszkodzona.Dziękuję za odpowiedź .
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Chondromalacja rzepki w kolanach i bóle

witam serdecznie, mam 40 lat i chondromolacje repki obydwuch kolan trzy lata temu miałam artroskopie prawego kolana a następnie przeszczep chrząstki stawowej, na chwile obecną obydwa kolana dają dolegliwośći bólowe a kolano operowane zaczyna boleć, chrupie mi w nim przy... witam serdecznie, mam 40 lat i chondromolacje repki obydwuch kolan trzy lata temu miałam artroskopie prawego kolana a następnie przeszczep chrząstki stawowej, na chwile obecną obydwa kolana dają dolegliwośći bólowe a kolano operowane zaczyna boleć, chrupie mi w nim przy każdym zgięciu najgorzej jest przy wchodzeniu po schodach i sidanie na toalecie nie wiem co czeka mnie dalej bardzo nie chciałabym jeszcze wymiany stawów co moge zrobić bardzo dziękuje za porade
odpowiada 1 ekspert:
 Aleksander Ropielewski
Aleksander Ropielewski

Czy chorując na kolagenozę można ostrzyknąć grzbiet nosa tłuszczem?

Witam, czy chorując na Kolagenoze można ostrzyknac grzbiet nosa tłuszczem? zamiast ponownego przeszczepu chrzastki zza ucha.Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Paweł Baljon
Lek. Paweł Baljon
Dr n. med. Marek Paul
Dr n. med. Marek Paul

Przeszczep chrząstki lub tłuszczu na grzbiet nosa

Witam, a czy biorąc prednisolon- Kortyzon i quenzyl na Kolagenoze mogę poddać sie zabiegowi przeszczepu chrzastki lub tłuszczu na grzbiet nosa czy zalecane byłoby odstawienia tych medykamentów? Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Małgorzata Horbaczewska
Lek. Małgorzata Horbaczewska
Dr n. med. Krzysztof Jach
Dr n. med. Krzysztof Jach

Zabieg przeszczepu chrząstki a stan zapalny w organizmie

Witam, moim pytaniem jest czy można poddać sie narkozie i zabiegowi- ponownego przeszczepu chrzastki zza ucha na grzbiet nosa albo uzupełnienie tłuszczem, gdy w organizmie jest stan zapalny.Co jest bardziej pewne?Mam mieć zabieg poprawkowy i obawiam sie ewentualnych powikłań. Choruje na Kolagenoze. Z góry dziękuje za odpowiedz.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Marek Rawski
Dr n. med. Marek Rawski

Kiedy najszybciej jest możliwa operacja poprawkowa?

Dobry wieczór. Błagam Państwa o pomoc. Nie wiem co robić, jestem na skraju wytrzymałości. Prawie dwa miesiące temu, 1 grudnia poddałam się poprawkowej operacji nosa (nos był po poprzedniej operacji większy niż przed pierwszym zabiegiem, niewystarczająco zredukowano też małżowiny... Dobry wieczór. Błagam Państwa o pomoc. Nie wiem co robić, jestem na skraju wytrzymałości. Prawie dwa miesiące temu, 1 grudnia poddałam się poprawkowej operacji nosa (nos był po poprzedniej operacji większy niż przed pierwszym zabiegiem, niewystarczająco zredukowano też małżowiny nosowe, przez co, żeby oddychać normalnie, zażywałam steroid donosowy, Pronasal, i na obkurczenie Xylorin - ich zażywaniu oddychanie było w porządku, właściwie na zatkany nos pomagał tylko Xylorin, steryd poniekąd zapobiegał efektowi z odbicia po ksylometazolinie i tylko w tym celu był stosowany, testy alergiczne wszystkie ujemne - oczywiście ze względu na szkodliwość wspomnianych środków, wraz z laryngologiem i chirurgiem plastykiem podjęłam decyzję o zabiegowym przywróceniu funkcji nosa ) - 1 grudnia wykonano rhinoseptoplastykę z konchoplastyką. Doktor mówił, że robił przeszczepy tylko z przegrody, z uszu ani żebra nic nie pobierał. Niestety, efekty są tragiczne. Zarówno estetyczne (po lewej stronie, w części chrzęstnej nosa, na wysokości cząstki skrzydłowej, widać zapadnięcie, symetrycznie po prawej - wypukłość, jakby przemieszczony przeszczep chrząstki? - tego nie wiem - ponadto nos jest w ogóle nieobniżony, a jedynie dość mocno zwężony, podejrzewam że za mocno, koniuszek nosa prawie nieruszony...) - aspekt estetyczny jednak nie byłby aż takim problemem, po prostu rozważałabym możliwość poprawki u lekarza specjalizującego się w takowych zabiegach - problem w tym..ŻE JA NIE MOGĘ ODDYCHAĆ...Nie pomógł przepisany przez laryngologa 2 tygodnie temu Nasonex, natomiast obkurczający Nasivin (którym kazał psikać chirurg, chociaż wedle mojej wiedzy, stosowanie tego w nieskończoność to droga donikąd) działa tylko na prawy otwór nosowy - na lewy nie - podejrzewam zapadanie się skrzydełka nosa po lewej stronie, bo gdy odsuwam w bok policzek (tak, jak to się poleca robić, wykonując manewr Cottle'a), to mogę po tej lewej stronie oddychać - ale ileż można trzymać sobie nos...Jestem na skraju wytrzymałości - lekarz nie odpowiada na próby kontaktu z mojej strony (co tym bardziej przykre, młoda kobieta operowana wraz ze mną, z którą zapoznałam się w szpitalu i wymieniłam numerami telefonów, także ma problem z nieestetycznym wgłębieniem, również podejrzewa u siebie nadresekcję chrząstki, od niej lekarz również nie odbiera telefonów...) - czuję się fatalnie ze względu na niemożność oddychania - nie śpię, mam ciągłe migreny, światłowstręt, zawalam wszystkie codzienne sprawy - co można zrobić w takiej sytuacji? Kiedy najszybciej jest możliwa operacja poprawkowa (nie mam specjalnej opuchlizny z zewnątrz, po prostu się duszę...) - na zagranicznych stronach podaje się, że w przypadku uciążliwych dolegliwości, można taki zabieg wykonać po 4-6 miesiącach, a nie 12, ale czy w Polsce podejście nie jest bardziej konserwatywne? Nie wiem, co robić, do chirurgów plastyków samo oczekiwanie na konsultację to rok, dwa czasu oczekiwania, nie chcę wracać do poprzedniego lekarza, bo przecież nosa nie można operować w nieskończoność...Nie wytrzymam już tych problemów z oddechem, to wywołuje u mnie permanentną migrenę (leczę się na bruksizm, Sirdalud i szyna na noc, ale teraz przy tym nieżycie nosa nie działa już nic, więc jeszcze dochodzi ból)...Najbardziej mnie martwi ta opadająca lewa część nosa, na to działa tylko odsunięcie policzka, żadne krople....Z góry dziękuję za pomoc...
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski
Patronaty