Dzień dobry,

Pieczywa wysokobiałkowe zalecane są w określonych jednostkach chorobowych np. niedożywienie, rozległe poparzenia, gdzie wymagana jet dieta bogatobiałkowa.

Pieczywo wysokobiałkowe zalecane jest w diecie Dukana.
Proszę pamiętać że nadmiar białka negatywnie wpływa na pracę wątroby, nerek.

Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Można użyc pieczywa wysokobiałkowego w diecie gdy występuja niedobory białka lub chcemy białko zwierzęce zastąpić białkiem pochodzenia roslinnego. Zalecana ilość białka to 0,8 - 1g na kg masy ciała ( w żywieniu zdrowego człowieka).
Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,

Chleby wysokobiałkowe są jak najbardziej zdrowe, ale należy oczywiście zachować umiar w ich spożywaniu. Białko jet niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu a często trudno jest dostarczyć z dietą odpowiednie jego ilości. Może Pani spożywać tego typu pieczywo o ile nie ma indywidualnych przeciwwskazań do spożycia dużej ilości białka.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam. Zawsze swoim pacjentom proponuję, aby spożywali różnorodne pieczywo: orkiszowe, żytnie,słonecznikowe...więc jeśli raz na jakiś czas będzie wysokobiałkowe to też nic się nie stanie. Nasza dieta powinna być jak najbardziej różnorodna, aby w jak największym stopniu pokryć zapotrzebowanie, którego potrzebujemy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty