Dzień dobry,
Pieczywa wysokobiałkowe zalecane są w określonych jednostkach chorobowych np. niedożywienie, rozległe poparzenia, gdzie wymagana jet dieta bogatobiałkowa.
Pieczywo wysokobiałkowe zalecane jest w diecie Dukana.
Proszę pamiętać że nadmiar białka negatywnie wpływa na pracę wątroby, nerek.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Można użyc pieczywa wysokobiałkowego w diecie gdy występuja niedobory białka lub chcemy białko zwierzęce zastąpić białkiem pochodzenia roslinnego. Zalecana ilość białka to 0,8 - 1g na kg masy ciała ( w żywieniu zdrowego człowieka).
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Chleby wysokobiałkowe są jak najbardziej zdrowe, ale należy oczywiście zachować umiar w ich spożywaniu. Białko jet niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu a często trudno jest dostarczyć z dietą odpowiednie jego ilości. Może Pani spożywać tego typu pieczywo o ile nie ma indywidualnych przeciwwskazań do spożycia dużej ilości białka.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam. Zawsze swoim pacjentom proponuję, aby spożywali różnorodne pieczywo: orkiszowe, żytnie,słonecznikowe...więc jeśli raz na jakiś czas będzie wysokobiałkowe to też nic się nie stanie. Nasza dieta powinna być jak najbardziej różnorodna, aby w jak największym stopniu pokryć zapotrzebowanie, którego potrzebujemy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta wysokobiałkowa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie chleba orkiszowego przez cukrzyka – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Czy dieta wysokobiałkowa jest szkodliwa? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Chleb w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Pieczywo lekkie błonnikowe Sonko a biały lub ciemny chleb – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Nadmiar białka w diecie może być szkodliwy. Od dziś zastanów się dwa razy zanim sięgniesz po dodatkową porcję
Służy do budowy tkanek i narządów, syntezy hormonó