Jak działa żołądek?
W chorobach trzustki główną uwagę należy skupić na jakości i ilości tłuszczy w diecie. W zależności od okresów rekonwalescencji ich ilość zmienia się. W trzecim okresie rekonwalescencji należy kierować się zasadami zdrowego, racjonalnego żywienia.Uwzględniając unikanie dużych ilości tłuszczu i produktów smażonych. U niektórych pacjentów po przebyciu OZT występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej dlatego warto kontrolować glikemię aby wiedzieć jak odpowiednio bilansować dietę. Każdy dodatek cukru dodanego powinien być ograniczany do minimum. W wypadku wystąpienia zaburzeń glikemii najlepiej stosować (w niewielkich ilościach) ksylitol.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jedzenie rabarbaru ma duży wpływ na dietę bez fruktozy? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Możliwość spożywania alkoholu po OZT i usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jakie są rokowania co do długości przeżycia w zaawansowanej PZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Fruktoza w diecie niemowląt – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy będąc na diecie odchudzającej, można spożywać syrop klonowy? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy mogę w przyszłości pić w rozsądnych ilościach alkohol po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Joanna Penza