Cała prawda o multiwitaminach
Dieta zawierająca duże ilości białka sprzyja zakwaszeniu organizmu. Mówimy to oczywiście o zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej na poziomie płynów ustrojowych. Białko, oprócz tlenu, węgla, wodoru i azotu, zawiera wiele pierwiastków, które przesuwają tę równowagę w kierunku kwasowych (szczególnie siarka i fosfor). Ponadto jeżeli weźmiemy pod uwagę jakie sole mineralne towarzyszą źródłom białka (mięso, zboża) znacząco wpływają one zakwaszająco na organizm. Wyjątkiem jest w tej kwestii mleko i część jego przetworów (mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe) które nie działają zakwaszająco, a wybrane wręcz alkalizują. Dzieje się tak dlatego, że w mleku i jego przetworach dominującym nad wszystkimi innymi pierwiastkami jest wapń o działaniu alkalizującym.
Tak, nadmiar białka działa zakwaszająco na organizm.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Równowaga po zakwaszeniu organizmu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie owsianki na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Picie kwaśnych płynów a zakwaszenie organizmu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie sposoby na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Spożywanie dużej ilości herbaty – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Poprawa samopoczucia po odstawieniu nabiału – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Niewielka obecność warzyw i owoców w diecie a problemy gastryczne – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy istnieją jakieś skutki uboczne nadmiernego jedzenia nabiału? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Składniki mineralne (mikroelementy i makroelementy). Rola składników mineralnych.
Składniki mineralne są związkami egzogennymi. Ozna
Zakwaszony organizm czyli brak energii i odporności
Naturalne, zdrowe pH organizmu jest lekko zasadowe
Woda alkaliczna - właściwości i zastosowanie
Człowiek składa się w ok. 60 proc. z wody - jest t