Dieta zawierająca duże ilości białka sprzyja zakwaszeniu organizmu. Mówimy to oczywiście o zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej na poziomie płynów ustrojowych. Białko, oprócz tlenu, węgla, wodoru i azotu, zawiera wiele pierwiastków, które przesuwają tę równowagę w kierunku kwasowych (szczególnie siarka i fosfor). Ponadto jeżeli weźmiemy pod uwagę jakie sole mineralne towarzyszą źródłom białka (mięso, zboża) znacząco wpływają one zakwaszająco na organizm. Wyjątkiem jest w tej kwestii mleko i część jego przetworów (mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe) które nie działają zakwaszająco, a wybrane wręcz alkalizują. Dzieje się tak dlatego, że w mleku i jego przetworach dominującym nad wszystkimi innymi pierwiastkami jest wapń o działaniu alkalizującym.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty