Witamy serdecznie!
Obecnie rozróżnia się prawie 100 różnych typów niedokrwistości spowodowanych między innymi:
- poważnymi, najczęściej przewlekłymi schorzeniami;
- deficytem witamin lub jonów żelaza;
- utratą krwi;
- uwarunkowaniami genetycznymi lub na skutek przebytych chorób i urazów;
- ubocznym efektem działania leków.
Może zatem w Twoim przypadku jest to wynik uwarunkowań genetycznych, co w zasadzie uniemożliwia leczenie przyczynowe.
Rozwiązaniem wydaje się być zmiana diety na pełną żelaza, co oznacza spożywanie spożywanie takich produktów jak:
- soczewica,
- szpinak,
- żółtka jaj,
- suszone śliwki,
- brokuły,
- rzepa i pełne ziarno (z łuskami).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby mieć dobre wyniki krwi? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Odpowiednia wartość poziomu hemoglobiny u 5-latki – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Anemia i dieta bezmięsna – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jadłospis przy anemii i wysokim cholesterolu – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Anemia z niedoborem żelaza- niedoczynność- otyłość – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna