Wieczorne podjadanie to bolączka wielu osób, w ten sposób często odreagowujemy całodzienny stres. Jednak dla bioder przeważnie kończy się to katastrofą, problemem są też duże wahania glukozy we krwi wywołane przez taki zwyczaj. Jest kilka sposobów ułatwiających radzenie sobie z wieczornym podjadaniem. Po pierwsze można przesunąć kolację na później i potraktować chęć zjedzenia późnym wieczorem jak normalny posiłek, uwzględniając go w ogólnej podaży energetycznej w ciągu dnia. Jeżeli posiłek ten będzie skonstruowany na bazie warzyw jak sałatka to może on być całkiem spory objętościowo, jednocześnie nie wnosząc zbyt dużo energii i składników niekorzystnie wpływających na metabolizm. Nie ma właściwie powodów, żeby sądzić że spożywanie posiłków w późnych godzinach gorzej wpływa na masę ciała niż spożywanie ich wcześniej w ciągu dnia. Podjadanie jednak tym się różni, że wcześniej zjadamy wszystko co powinniśmy sądząc, że dzisiaj się powstrzymamy przed dodatkowymi przekąskami. A potem włączamy telewizor i otwieramy paczkę z chrupkami. Kluczem do sukcesu jest zatem nie tyle rezygnacja z późnego jedzenia, ale przyznanie się przed samym sobą, że potrzebuje się podjadać. Wtedy zamiana podjadania na zjedzenie posiłku powinna być skuteczna. Drugim sposobem jest spożywanie aromatycznych herbat i naparów owocowych. Ponieważ większość odczuwanej przez nas przyjemności podczas jedzenia jest związana z węchem to wypicie szklanki herbaty karmelowej dostarcza prawie tyle samo bodźców co zjedzenie paczki karmelków, nie wnosząc jednocześnie żadnych kalorii. Jeżeli takie tricki nie będą pomocne to sugerowałabym poszukać wsparcia terapeuty, który pomoże w zapanowaniu nad stresem w sposób nie przekładający się na zwiększoną konsumpcję. Życzę powodzenia.

0

Witam serdecznie!

Energetyczność rozłożona na 5 posiłków powinna wyglądać w następujący sposób: Śniadanie-25%, Drugie Śniadanie-10%, Obiad- 25-30%, Podwieczorek-10-15%, Kolacja-25%. Posiłki powinny być systematyczne i w równych odstępach czasu (3-4h). Rezygnacja ze słodyczy jest krokiem w dobrą stronę. Proszę zadbać aby dieta była bogata w warzywa i owoce, chude mięso np.drobiowe, chudy nabiał np.jogurty naturalne, sery twarogowe; mleko, produkty pełnoziarniste tj.ryż brązowy, kasza gryczana, pieczywo razowe, płatki owsiane.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty