Jakie badania należy zrobić?

Witam. Mam 28 lat. Od paru lat zmagam się z problemami ze strony układu pokarmowego. Mianowicie chodzi o to, że praktycznie codziennie męczą mnie wzdęcia, ból i ciężkość po lewej stronie brzucha ( raz w postaci kolek, a raz jakby ktoś położył mi jakiś kamień na brzuchu). Pilnuję diety. Staram się często nie jeść smażonych potraw, tłustych, laktozę również wykluczyłam, gdyż jej nie toleruję. Ponadto nie piję gazowanych napojów, nie jem słodyczy, słonych przekasek, staram się pić dużo wody i mimo to, ciągle te wzdęcia i ta ciężkość, brzuch jak balon. Zdarzają się jednak takie dni w miesiącu, że tych wzdęć nie ma, jest to jednak kilka dni w miesiącu ( zazwyczaj 5-7). W tym samym czasie staram się jeść raczej podobnie. Dodam jeszcze, że wypróżniam się codziennie, nie mam zaparć. Do tego wygląda to zazwyczaj tak, że przez cały dzień, do godziny zazwyczaj 17-18 jest ok, a potem się zaczyna...Jaka może być tego przyczyna? Gdzie i na jakie badania ewentualnie mam się kierować? Strasznie utrudnia mi to codzienne funkcjonowanie
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Przyczyną wzdęć, bólów brzucha i zarazem nadmiernej produkcji gazów jelitowych może być wysokie spożycie fruktozy, która naturalnie znajduje się w miodzie, a także wielu owocach świeżych oraz suszonych. Jest ona także powszechnie wykorzystywana jako składnik licznych produktów spożywczych, łatwo dostępnych w tradycyjnych sklepach, którym nadaje słodki smak (np. w postaci syropu glukozowo-fruktozowego). Kolejnym składnikiem, który może wywoływać uciążliwe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego jest laktoza. U osób skarżących się na wzdęcia brzucha nierzadko stwierdza się niedobór laktazy, a więc enzymu rozkładającego cukier mleczny. Jak się bowiem okazuje, nierozłożona i niewchłonięta laktoza w jelicie cienkim, trafia do okrężnicy, gdzie ulega intensywnej fermentacji bakteryjnej. Warto również zwrócić uwagę na fruktany należące do grupy FODMAP, które są istotnym składnikiem wielu nowoczesnych produktów spożywczych, wyprodukowanych na bazie pszenicy. Najświeższe doniesienia naukowe wzmacniają rolę fruktanów jako czynnika istotnie nasilającego objawy żołądkowo-jelitowe u pacjentów ze zgłoszoną nadwrażliwością na żyto, pszenicę i jęczmień. Do pozostałych słabo wchłanialnych węglowodanów zalicza się poliole, a zatem sorbitol, ksylitol, erytrytol czy mannitol. Konkludując, warto rozważyć zastosowanie diety o niskiej podaży FODMAP, bowiem od 50 % do nawet 80 % pacjentów z objawami charakterystycznymi dla zespołu jelita nadwrażliwego zgłasza pewne korzyści w porównaniu z przestrzeganiem rutynowej, codziennej diety.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty