Które składniki pokarmowe utrudniają wzajemne wchłanianie?

od kilku lat, codziennie, na śniadanie jem owsiankę /łyżeczki/ : 4 płatki owsiane, 2 otręby owsiane, 1 siemia lnianego, 2 petkow dyni, 1 orzecha laskowego, 1 orzecha wloskiego i 1 sezamu- pestki, orzechy, siemie, sezam zmielone. To z mlekiem 2% tłuszczu. Czy składniki tych komponentów nie gryza się ze sobą, np. utrudniając wchłanianie. Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Wiesław.
MĘŻCZYZNA, 58 LAT ponad rok temu

Panie Wiesławie,

gdyby każdy jadł takie śniadanie to bylibyśmy dużo zdrowsi. :) Owszem błonnik z płatków ogranicza wchłanianie wapnia z mleka, ale są to tak minimalne ograniczenia, że nie ma co zmieniać dobrego śniadania. :)
Życzę zdrowia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty