Które składniki pokarmowe utrudniają wzajemne wchłanianie?

od kilku lat, codziennie, na śniadanie jem owsiankę /łyżeczki/ : 4 płatki owsiane, 2 otręby owsiane, 1 siemia lnianego, 2 petkow dyni, 1 orzecha laskowego, 1 orzecha wloskiego i 1 sezamu- pestki, orzechy, siemie, sezam zmielone. To z mlekiem 2% tłuszczu. Czy składniki tych komponentów nie gryza się ze sobą, np. utrudniając wchłanianie. Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Wiesław.
MĘŻCZYZNA, 58 LAT ponad rok temu

Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Panie Wiesławie,

gdyby każdy jadł takie śniadanie to bylibyśmy dużo zdrowsi. :) Owszem błonnik z płatków ogranicza wchłanianie wapnia z mleka, ale są to tak minimalne ograniczenia, że nie ma co zmieniać dobrego śniadania. :)
Życzę zdrowia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty