Liczenie kcal to największy błąd, jaki można popełnić, gdyby przyjąć to za jedyne kryterium diety. Przyczyny mogą być różne, ale najbardziej oczywista, to niedożywienie, w sensie braku witamin i minerałów oraz dobrej jakości białek, tłuszczów i węglowodanów - źródła błonnika, który jest pożywką dla bakterii, które to bakterie właśnie odpowiadają za przyswajanie wartości odżywczych z pożywienia. To, co może Pani teraz zrobić najlepszego, to wprowadzić do diety dużo warzyw, owoców jagodowych, a także orzechy, pestki i oleje. Dietę może Pani wzbogacić o dobrej jakości produkty zbożowe, np chleb zytni razowy na zakwasie, kasza gryczana oraz o dobrej jakości białko, może być roslinne lub zwierzęce. Proszę nie tykać cukru, słodzików, syropów glukozowych i fruktozowych itp. Jeśli przy tej kaloryczności czuje się Pani słabo, to może Pani stopniowo zwiększać podaż kcal, o 10% co dwa tygodnie, aż do momentu, kiedy poczuje się Pani dobrze. Szybsze zwiększenie kaloryczności może grozić efektem jo-jo.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak utrzymać efekt po diecie i jeszcze schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jak mam schudnąć 10 kg w miesiąc? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Chcę schudnąć 10 kg w miesiąc – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Schudłam 14 kg w dwa miesiące. Jak utrzymać teraz tę wagę? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jak szybko można schudnąć 10 kg? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak schudnąć ok. 10 kg? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co mi grozi jeśli schudnę 10 kg w ciągu miesiąca? – odpowiada Dr n. med. Agnieszka Ledniowska
- Jak schudnąć 10 kg w ciągu pół roku? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jak schudnąć 10-12 kg bez efektu jojo? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Próbowałam wielu diet i nie mogę schudnąć: co zrobić, by efekt jojo nie powracał? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna