Tygodniowe menu i lista produktów żywnościowych dla zapracowanego 40-latka

Witam. 171 cm/85 kg. Praca biurowa ok 10 h/dzień. Od wczesnego rana rzucony w wir pracy, śniadanie przy papierach, najczęściej ok 12-13. Następnie praca i kolacje-obiad ok 19-20. Piwko po kolacji i ok 22 spać. Nie mam pomysłu na zakupy produktów i biorę to co można zjeść najszybciej. Jesli mogę prosić o jakieś menu tygodniowe ze wskazaniem częstotliwości posiłków. Lista zakupów mile widziana. Dodam, ze nie pochłaniam wielkich ilości jedzenia a i tak tyję. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 40 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Wspomina Pan, iż nie je dużo a tyje. To jest problem większości osób otyłych. Właśnie o to chodzi, że aby schudnąć trzeba jeść!!
Posiłki powinny być mniejsze, ale jedzone 5razy dziennie, regularnie w odstępach około 2,5-3h. U Pana jest bardzo nieregularnie. Śniadanie zjada Pan stanowczo za późno(powinno być jedzone do około 1h po przebudzeniu, jak najszybciej aby pobudzić metabolizm). Kolacja natomiast powinna być zjedzona 3-4h przed snem i z pewnością piwko przed snem nie wskazane.
Jeżeli zacznie Pan jeść bardziej regularnie przyspieszy Pan swój metabolizm. Organizm będzie wciąż pracował i nie będzie robił zapasów, rezerw w postaci tkanki tłuszczowej.

Pije Pan 1,5-2l czystej wody mineralnej dziennie w celu nawodnienia organizmu oraz jego oczyszczenia.
Zrezygnuje Pan z żywności silnie przetworzonej, tłustej, kolorowych napoi oraz słodyczy. Wybiera Pan chude białe mięsa, jedynie razowe pieczywo oraz brązowy ryż, makaron i gruboziarniste kasze. Zjada Pan dużo warzyw oraz owoce w celu dostarczenia cennego błonnika. Na kolację ograniczamy węglowodany a skupiamy się na białku.
Przykładowy jadłospis:
śniadanie:
2-3 kromki razowego pieczywa lekko posmarowane serkiem np typu Bieluch, wędlina drobiowa plus warzywa
II śniadanie
jogurt kefir czy maślanka z owocami plus kromka razowego pieczywa lub dosypać do jogurtu otręby czy płatki owsiane
obiad
sałatka warzywna z grillowanym kurczakiem i kaszą gryczaną
podwieczorek
podobnie jak II śniadanie
kolacja
jaja lub chuda ryba czy pierś z kurczaka z warzywami lub twaróg z warzywami lub puszka tuńczyka z warzywami

Dodatkowo może Pan wprowadzić aktywność fizyczną, która wspomoże utrzymanie odpowiedniej sylwetki. Proponuje np basen czy siłownie w weekendy kiedy być może ma Pan więcej czasu.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację
tel 506225670
Mgr Joanna Wasiluk

0

Witam, żeby sporządzić taką listę z rozpisanym jadłospisem tygodniowym potrzebny jest dokładniejszy wywiad, podczas którego dietetyk wypyta Pana m.in. o dokładne godziny pracy, tryb życia (czy np uprawia Pan sporty), czy nie ma Pan alergii na niektóre produkty, czy bierze Pan jakieś leki, czy choruje itp. Z reguły godziny posiłków dietetyk ustala wspólnie z pacjentem na wizycie i jest to dostosowane do jego stylu życia. Radziłabym jednak udać się do specjalisty, który zajmie się Panem fachowo, bo takie ,,zaoczne" układanie jadłospisu może nie przynieść oczekiwanych przez Pana efektów. Jedyne co mogę doradzić po tych kilku zdaniach napisanych przez Pana to ustalenie sobie pięciu posiłków w ciągu dnia w odstępach około 2-3 godzinnych, wprowadzenie śniadania przed pracą, bo pierwszy posiłek o 12-13 to jednak trochę za późno i zrezygnowanie z piwa po kolacji, bo tuczy. Kolację jemy 3-4 godziny przed snem, więc jeśli chodzi Pan spać o 22, to kolacja najpóźniej o 19.00. To ogólne wskazówki. Po bardziej szczegółowe radzę udać się na wizytę do najbliższej poradni dietetycznej. Pozdrawiam

0

Polecam żywienie zgodnie z ustalonymi zasadami wg Piramidy Zdrowego Żywienia, które na razie są Panu obce, zatem w celu ustalenia podstawowych zasad i wypracowania nawyków w ciągu kilku konsultacji oraz ustalenia indywidualnej diety zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl.
Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty