Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 7 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Badanie narządu ruchu: Pytania do specjalistów

Uskok warstwowy w obrębie paliczka

Co oznacza: "Widoczny jest uskok warstwy korowej wraz z linią zagęszczenia, krawędzi bocznej, nasady dalszej paliczka bliższego palca V - obraz sugeruje stan po przebytym złamaniu"?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Opuchlizna nogi po wstawieniu endoprotezy biodra u 52-latki

Witam serdecznie Pana .Mam 52 lata jestem miesiąc po operacji endoprotezy biodra , a od wczoraj mam wrażenie jakby mi noga spuchła ale nie mam opuchniętej i wydaje się ciężka . Nie wiem czy to jakiś alarm , że coś... Witam serdecznie Pana .Mam 52 lata jestem miesiąc po operacji endoprotezy biodra , a od wczoraj mam wrażenie jakby mi noga spuchła ale nie mam opuchniętej i wydaje się ciężka . Nie wiem czy to jakiś alarm , że coś nie tak ? Ćwiczę tak jak mi kazano , śpię z klinem między nogami . Więc nie wiem co może być tego powodem ? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź . 
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Złamanie obojczyka z przemieszczeniem u 40-latka

dzień dobry w 2014 roku przewrocilem sie na skuterze i zlamalem 2 krotnie z przemieszczeniem prawy obojczyk.zalozono mi gips na sorze na miesiac potem zdjecie gipsu i reka na temblaku.oboczyk krzywo sie zrosl.dlaczego nie zrobiono operacji? dokladnie takie same zlamanie... dzień dobry w 2014 roku przewrocilem sie na skuterze i zlamalem 2 krotnie z przemieszczeniem prawy obojczyk.zalozono mi gips na sorze na miesiac potem zdjecie gipsu i reka na temblaku.oboczyk krzywo sie zrosl.dlaczego nie zrobiono operacji? dokladnie takie same zlamanie mial zawodnik vanculik zuzlowiec i zrobiono mu operacje z wszepieniem tytanowej plytki. a ja zwykly kowalski moge chyba zyc z krzywo zrosnietym i skroconym obojczykiem
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Upadek na chodniku a gorączka

Wczoraj upadłam na śliskim chodniku. Uciekły mi do przodu obie nogi i centralnie runęłam na pośladki. Po ok 3 godzinach dostałam dreszczy i temperatury ponad 38 stopni. Bardzo boli mnie szyja (z tyłu) i tzw. krzyż. Mam też bóle głowy... Wczoraj upadłam na śliskim chodniku. Uciekły mi do przodu obie nogi i centralnie runęłam na pośladki. Po ok 3 godzinach dostałam dreszczy i temperatury ponad 38 stopni. Bardzo boli mnie szyja (z tyłu) i tzw. krzyż. Mam też bóle głowy. Czy wystarczą środki przeciwbólowe i przeciw zapalne? Czy powinnam udać się na ostry dyżur ortopedyczny?
odpowiada 1 ekspert:
 Aleksander Ropielewski
Aleksander Ropielewski

Nagła utrata zdolności chodzenia

Witam.Sprawa dość trudna. Córka kuzynki 16 lat z dnia na dzień przestała chodzić. Lekarze zrobili wszystkie badania nie wiedzą co jej jest. Najbardziej dziwne jest, że po paru tygodniach męża trafiło to samo . Lekarze nie potrafią pomóc. Ma dwie osoby leżące w domu.Nikt nic nie wie.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Jerzy Bajko
Lek. Jerzy Bajko

Zwiększona ilość płynu nadrzepkowego w obrębie kolana

zwiekszona ilosc plynu nadrzepkowego w jamie stawowej i podkolanowo jakie cwiczenia lub sporty moge wykonywac by kolano wróciło do pelnej sprawnosci
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Anna Strękowska
Mgr Anna Strękowska

Problemy z ruchomością lewej kończyny dolnej

Witam mam problem z ruchomością lewej kończyny dolnej. Ortopeda nie znalazł przyczyny, w TK lędźwiowo-krzyżowej też nie wykryto istotnych zmian Obecnie jestem po MR głowy: 3 ogniska o podwyższonym sygnale w T2 i FLAIR w wieńcu promienistym po stronie prawej... Witam mam problem z ruchomością lewej kończyny dolnej. Ortopeda nie znalazł przyczyny, w TK lędźwiowo-krzyżowej też nie wykryto istotnych zmian Obecnie jestem po MR głowy: 3 ogniska o podwyższonym sygnale w T2 i FLAIR w wieńcu promienistym po stronie prawej oraz 1 w płacie potylicznym prawym śr do 6 mm-zmiany demielinizacyjne-obraz niejednoznaczny, w pierwszej kolejnośc sugeruj demielinizację wtórną zmiana w płacie potylicznym z cechami niewielkiej restrykcji dyfuzji i wzm pokon zmiana podostra
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Anna Błażucka
Dr n. med. Anna Błażucka

Co oznacza ból pleców przy uzależnieniu od alkoholu?

Mam problem z uzaleznieniem od alkoholu i narkotykow(glownie amfetamina) od kilku dni bola mnie plecy,killa cm nad odcinkiem ledzwiowym po prawej stronie.Mam tez stwierdzona dyskopatie odcinka ledzwiowego i nie wiem czy to moze byc od kregoslupa czy to moze nerki(boli mocniej jak sie schylam,ruszam,ale tez jak mocniej dotkne)
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Bohdan Tadeusz Woronowicz
Dr n. med. Bohdan Tadeusz Woronowicz
Dr Krzysztof Dudziński
Dr Krzysztof Dudziński

Zwichnięcie stawu łokciowego a ćwiczenia

Witam. Jestem po zwichnięciu stawu łokciowego prawego. Kości pozostały całe i są na swoim miejscu. Repozycja wykonana była po 2 h od urazu. Gips miałam założony na okres 3 tyg. Teraz ręka jest sztywna, nie zgina się i nie prostuje.... Witam. Jestem po zwichnięciu stawu łokciowego prawego. Kości pozostały całe i są na swoim miejscu. Repozycja wykonana była po 2 h od urazu. Gips miałam założony na okres 3 tyg. Teraz ręka jest sztywna, nie zgina się i nie prostuje. Kontrole mam u ortopedy za 3 tyg i wtedy dostanę skierowanie na rehabilitację. Ortopeda kazał ćwiczyć w domu zgięcie i wyprost. Jak często to robić? Jakie inne ćwiczenia wykonywać jeszcze? Czy moczyć łokieć w wodzie z solą bocheńską ? Jakieś suplementy pomogą?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Skręcenie kostki a opuchlizna u 19-latka

Jak długo może utrzymywać się opuchlizna przy skręceniu kostki I stopnia?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk
Mgr Anna Strękowska
Mgr Anna Strękowska

Uszkodzenie więzadła strzałkowego a konieczność operacji

Uszkodzenia więzadła pobocznego strzałkowego (zachowana ciągłość) oraz więzadła krzyżowego tylnego (podejrzenie przebytego urazu II-II/III? st ). Rzepka z możliwym wyższym ustawieniem przy napięciu m. czworogłowego uda, z lateralizacją spoczynkową 11-12 mm. Czy konieczna jest operacja w moim przypadku? Dodam tylko... Uszkodzenia więzadła pobocznego strzałkowego (zachowana ciągłość) oraz więzadła krzyżowego tylnego (podejrzenie przebytego urazu II-II/III? st ). Rzepka z możliwym wyższym ustawieniem przy napięciu m. czworogłowego uda, z lateralizacją spoczynkową 11-12 mm. Czy konieczna jest operacja w moim przypadku? Dodam tylko że uraz miałem w sierpniu i od tamtej pory się z tym borykam. W tej chwili jest widoczna poprawa bo mogę zrobić pełny wyprost kolana bez bólu.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Szymon Kujawiak
Dr n. med. Szymon Kujawiak

Bolesność stawu biodrowego a dysplazja

Od jakiegoś czasu dokucza mi lekki ból w prawym stawie biodrowym. Urodziłam się z dysplazją, którą leczono za pomocą szyn. Pózniej niestety nie kontrolowałam stanu stawu. Obecnie poruszam się normalnie, jednak czasami biodro krótkotrwale pobolewa. Mam prawidłową wagę ciała... Od jakiegoś czasu dokucza mi lekki ból w prawym stawie biodrowym. Urodziłam się z dysplazją, którą leczono za pomocą szyn. Pózniej niestety nie kontrolowałam stanu stawu. Obecnie poruszam się normalnie, jednak czasami biodro krótkotrwale pobolewa. Mam prawidłową wagę ciała i prowadzę średnio aktywny tryb życia. Ze względu na pracę siedzącą staram się dużo chodzić i gimnastykować. Czy są jakieś ćwiczenia, które przy dysplazji biodra są szczególnie wskazane, lub takie, których należy unikać?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Anna Strękowska
Mgr Anna Strękowska

Operacja kciuka a bolesność promieniująca do łokcia

Miałam operację ZCN XII 2015 i kciuka zatrzaskującego prawej ręki , dalej mam piekący ból dłoni i promieniujący ból do łokcia czasami ręka puchnie . USG z 17-02-2016. W obrębie kanału nadgarstka w dalszej części blizny pooperacyjnej obecność konglomeratu tkanki... Miałam operację ZCN XII 2015 i kciuka zatrzaskującego prawej ręki , dalej mam piekący ból dłoni i promieniujący ból do łokcia czasami ręka puchnie . USG z 17-02-2016. W obrębie kanału nadgarstka w dalszej części blizny pooperacyjnej obecność konglomeratu tkanki bliznowatej 2mmx4mm z możliwym konfliktem z n pośrodkowym. Poza strefą operowaną w dalszej części n pośrodkowy występuję w postaci 2 pęczków . W okolicy troczka A1 widoczna blizna o cechach zgrubienia troczka 2mm. Czy czeka mnie operac
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Złamanie palca a jego bolesność

Witam, Złamałem mały palec lewej ręki przy stawie (złamałem go jakieś 4 miesiące temu). Zastanawiam się nad wymianą stawu, ponieważ palec podczas zginania mnie lekko boli, a poza tym gram (grałem...) bardzo dużo na gitarze, co teraz sprawia mi duże... Witam, Złamałem mały palec lewej ręki przy stawie (złamałem go jakieś 4 miesiące temu). Zastanawiam się nad wymianą stawu, ponieważ palec podczas zginania mnie lekko boli, a poza tym gram (grałem...) bardzo dużo na gitarze, co teraz sprawia mi duże kłopoty. Zastanawiam się gdzie mogę zaciągnąć pomocy, do jakich lekarzy mam iść? (ostatnio u ortopedy słyszałem że tak już musi zostać i tylko dostałem propozycje wyprostowania operacyjnie tego palca...) Ile taka operacja kosztuje itp. ?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Anna Strękowska
Mgr Anna Strękowska

Śruby interferencyjne w kolanie

Witam, czy śruby interferencyjne są to śruby tytanowe? Mam takie w kolanie i od tego zależy czy mogę przyjąć pewne zabiegi fizjoterapeutyczne. Lekarz ortopeda mi je przepisał ale pod warunkiem że sprawdzę sam w dokumentacji czy są to śruby tytanowe czy metalowe. Pozdrawiam i dziękuję.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Solecki
Lek. Tomasz Solecki

Złamanie łopatki z przemieszczeniem

Jestem po wypadku komunikacyjnym w którym doznałam wieloodłamowego złamania łopatki prawej z przemieszczeniem odłamów oraz złamania obojczyka prawego.Przeprowadzony został zabieg operacyjny 2 m-ce temu.Wykonuję zalecone drobne ćwiczenia w domu.Ale ręka jest nadal sztywna. Czy nie powinnam już być rehabilitowana gdzieś... Jestem po wypadku komunikacyjnym w którym doznałam wieloodłamowego złamania łopatki prawej z przemieszczeniem odłamów oraz złamania obojczyka prawego.Przeprowadzony został zabieg operacyjny 2 m-ce temu.Wykonuję zalecone drobne ćwiczenia w domu.Ale ręka jest nadal sztywna. Czy nie powinnam już być rehabilitowana gdzieś na oddziale rehabilitacyjnym dziennym specjalizującym się w takich urazach? Mam pytanie gdzie mogę znaleźć takie wyspecjalizowane dla rehabilitacji barku ośrodki w Polsce?.
odpowiada 1 ekspert:
 Aleksander Ropielewski
Aleksander Ropielewski

Bolesność nadgarstka podczas opierania się

Witam, od roku mam problem z nadgarstkiem. Dokładnie boli mnie gdy opieram się na lewej ręce, i to tylko na środku stawu nadgarstka. Mogę jej używać normalnie, nie występuje ból czy też obrzęk. Jedynie gdy próbuję się podnieść z... Witam, od roku mam problem z nadgarstkiem. Dokładnie boli mnie gdy opieram się na lewej ręce, i to tylko na środku stawu nadgarstka. Mogę jej używać normalnie, nie występuje ból czy też obrzęk. Jedynie gdy próbuję się podnieść z łóżka czy też porobić pompki i nadgarstek jest ułożony pod kątem 90 stopni do przedramienia i jest obciążony, odczuwam ból właśnie w stawie. Byłem na prześwietleniu oraz u ortopedy, lecz usłyszałem tylko że jest to pourazowy ból. Lecz mam już to około rok i nie ustaje.
odpowiada 1 ekspert:
dr Łukasz Michalak
dr Łukasz Michalak

Jak leczyć zespół cieśni nadgarstka?

Witam.4 lata temu miałam taką sytuację ze nie mogłam w prawej ręce nic utrzymać.Pojechałam na izbę przyjęć lekarz stwierdził że to przemeczenie i włożył mi ręką do szyny.Od czasu do czasu reka mnie pobolewala i czasami mi cala dretwiala.Teraz pracuje... Witam.4 lata temu miałam taką sytuację ze nie mogłam w prawej ręce nic utrzymać.Pojechałam na izbę przyjęć lekarz stwierdził że to przemeczenie i włożył mi ręką do szyny.Od czasu do czasu reka mnie pobolewala i czasami mi cala dretwiala.Teraz pracuje jako sprzątaczka na cały etat (8 godzin przez 5 dni w tyg)i praktycznie przez te godziny albo myje albo zamiatam podłogę.Od jakiegoś czasu dretwieje mi reka na początku tylko 3 palce a teraz cala dłoń czasami zdarza sie ze i lewa.Udałam się do ortopedy i skierował mnie na badanie EMG.Pani która mi robiła badanie powiedziala ze z ta prawa jest gorsza niz lewą i powiedział mi żebym udała się do ortopedy.Na wizytę muszę czekać miesiąc.Czy do tego czasu mam zakładać bandaż elastyczny podczas pracy bo jak pracuje odczuwał ból w nadgarstku oraz dzisiaj także ból w łokciu.Czy w tym przypadku to były już początki choroby ciesn nadgarstka.Czy jeżeli lekarz stwierdzi że będę miec zabieg muszę rękę oszczędzać?A jeżeli nie to czy muszę mieć rękę w szynie?Ile może potrwać takie leczenie?Oraz czy w tym przypadku czy w tym będę musiał być na zwolnieniu?I czy po wyleczeniu mogę pracować dalej jako sprzątaczka? Proszę o szybką odp.Z góry dziekuje
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Wszczepienie endoprotezy stawu biodrowego a ćwiczenia fizyczne

Witam, jestem rok po wszczepieniu endoprotezy stawu biodroweg i chciałam zapytać czy mogę ćwiczyć na twisterze magnetycznym?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
Mgr Anna Strękowska
Mgr Anna Strękowska

Czy można nosić ortezę przy złamaniach kości śródstopia?

Witam.zlamalam 5kosc śródstopia. Bez przemieszczenia. Założony mam pół gips na 6tyg dodatkowo dostałam na ten okres zastrzyki.czy jest możliwość abym zamieniła gips na ortezę?i czy mogę normalnie w nim chodzić ?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maciej Goch
Dr n. med. Maciej Goch
Patronaty