Witam,
Bardzo ważne jest, aby Twoja dieta dostarczała Ci teraz dokładnie tyle energii, ile potrzebujesz. Ani więcej, ani mniej. Jej kaloryczność możesz określić korzystając z dostępnych w internecie kalkulatorów lub wykonując pomiar na analizatorze składu ciała u dietetyka.
Jeśli chcesz być wegetarianką, zwracaj szczególną uwagę na ilość dostarczanego białka. Jego głównym źródłem powinny być dla Ciebie nasiona strączkowe i nabiał. Pamiętaj, o zjawisku komplementacji białek. Łącz produkty mleczne ze zbożami lub nasionami, zboża ze strączkowymi (np. ryż z soczewicą). Zwróć szczególną uwagę na podaż witaminy B12, którą znajdziesz w jajach i nabiale. Problemem może być też dostarczenie odpowiedniej ilości żelaza, dlatego jedz stosunkowo bogate w ten składnik produkty, takie jak, fasola, soczewica, orzechy, suszone owoce, żółtka jaj, płatki zbożowe. Zastanów się też czy nie powinnaś suplementować niektórych składników.
Dieta wegetariańska nie jest łatwa do zbilansowania i prowadzenia. Dlatego apeluję o rozwagę (poczytaj o niej jak najwięcej w dostępnych źródłach) i szczególnie w Twoim przypadku, polecam konsultację ze specjalistą.
Pozdrawiam serdecznie.