Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Niestety nie ma jednej, typowej diety stosowanej w żylakach. Zalecane jest racjonalne odżywianie się z uwzględnieniem produktów bogatobłonnikowych, których najwięcej znajdujemy w surowych warzywach, ciemnym pieczywie z ziarnami, fasoli i orzechach. Pomogą nam one uniknąć zaparć, które mogą sprzyjać rozwojowi żylaków. Dodatkowo należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, około 1,5 litrów płynów dziennie. Należy także unikać dosalanie oraz spożywania smażonych i wędzonych pokarmów. Bardzo ważne jest także utrzymanie prawidłowej wagi ciała- chorzy z żylakami nie mogą sobie pozwolić na nadwagę czy otyłość.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty