Chciałabym się tak żywić aby nie mieć kłopotów z żylakami.
Niestety nie ma jednej, typowej diety stosowanej w żylakach. Zalecane jest racjonalne odżywianie się z uwzględnieniem produktów bogatobłonnikowych, których najwięcej znajdujemy w surowych warzywach, ciemnym pieczywie z ziarnami, fasoli i orzechach. Pomogą nam one uniknąć zaparć, które mogą sprzyjać rozwojowi żylaków. Dodatkowo należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, około 1,5 litrów płynów dziennie. Należy także unikać dosalanie oraz spożywania smażonych i wędzonych pokarmów. Bardzo ważne jest także utrzymanie prawidłowej wagi ciała- chorzy z żylakami nie mogą sobie pozwolić na nadwagę czy otyłość.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Żylaki odbytu i unikanie zaparć – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Polip na jelicie grubym a dieta – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zaparcia i pozytywny wynik testu ciążowego – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta po radioterapii – odpowiada Mgr Sylwia Segin
- Złamanie żuchwy a dieta płynna – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak powinna wyglądać dieta dla osoby chorej na nieżyt żołądka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Insulinooporność a odpowiednia dieta – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta a żylaki – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz