Dieta przy hipoglikemii reaktywnej

Witam ! Hipoglikemia reaktywna.Jaka dieta.Wiem tylko,że trzeba jeść często w małych ilościach.Nie wiem tylko co można jeść.Proszę o przykładowe łączenie potraw, jakiś zalecany jadłospis.Szukałam w internecie ale bez skutku.Pozdrawiam Grażyna
KOBIETA, 59 LAT ponad rok temu

Podstawą jest uregulowanie poziomu glukozy we krwi. Warto spożywać 4-5 posiłków dziennie. Wpłynie to na uregulowanie metabolizmu węglowodanowego, a także zminimalizuje napady głodu oraz chęć sięgania po przekąskę. Warto oprzeć swój jadłospis na produktach o niskim indeksie i ładunku glikemicznym - tabele takich produktów znajdzie Pani w Internecie. Warto włączyć produkty bogate w błonnik - produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce jedzone na surowo, bez skórek. Należy wyeliminować węglowodany proste - cukier, słodycze, napoje słodzone, jogurty smakowe itd. Warto, aby w każdym posiłku znajdowało się pełnowartościowe białko (pochodzenia zwierzęcego - mięso, jaja, ryby). Dobrze jest łączyć produkty węglowodanowe z produktami białkowymi. Proszę pamiętać, że spożycie węglowodanów prostych powoduje natychmiastowy wzrost glukozy we krwi, a co za tym idzie bardzo duży wyrzut insuliny, która obniża poziom glukozy, doprowadzając, tak jak w Pani przypadku do niedocukrzenia. Już po godzinie na nowo czuje się Pani głodna. Białka i tłuszcze trawią się znacznie dłużej i dają dłuższe uczucie sytości. Proszę także nie zapominać o śniadaniu, ponieważ to głównie rano pacjenci są narażenia na stan hipoglikemii. Pierwszy posiłek powinien być spożyty w pierwszej godzinie po przebudzeniu.
Jeżeli miałaby Pani trudności z ułożeniem odpowiedniego jadłospisu zachęcamy do wizyty u doświadczonego dietetyka klinicznego.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty