Nietolerancja laktozy i wrzody żołądka

Witam. Mam 20 lat. W 2010 roku zdiagnozowano u mnie nietolerancję laktozy. Mniej więcej w tym okresie również wrzody żołądka. Dolegliwości oczywiście są Państwu znane. Moje pytanie dotyczy wskazania produktów, które mogę spożywać jednocześnie na jedno i drugie (zaznaczę, że nie jadam mięsa). Bardzo jest to dla mnie ważne, ponieważ obecnie zrezygnowałem z jedzenia niemal wszystkiego, co jest bardzo niepokojące. Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Leczenie dietetyczne wrzodów jest trudne, szczególnie na początku kiedy bóle są silne i częste. Wtedy dieta powinna być restrykcyjna i wymaga odstawienia wielu produktów, które do tej pory jedliśmy na codzień. Jednak w późniejszej fazie choroby dieta nie powinna przysparzać problemów.

W pierwszej fazie choroby (z jednoczesną nietolerancją laktozy) wyklucza się wszystkie mięsa i ryby, wszystkie sery (białe, żółte, topione, pleśniowe), a także warzywa i owoce (wszystkie surowe, niektóre są dozwolone po ugotowaniu/upieczeniu).
Zalecane jest picie soku z dzikiej róży lub rokitnika (bez cukru!) oraz picie kisielu z siemienia lnianego i jedzenie kleiku z ryżu, kaszy manny lub tapioki na wodzie.

W bezobjawowym stadium choroby praktycznie nie ma ograniczeń w stosowaniu diety. Sam może Pan sobie dopasować wg tolerancji skład diety z zastrzeżeniem pewnego ograniczenia pokarmów zbyt ciężkostrawnych czy pikantnych (sokopędnych) oraz zbyt obfitych posiłków.
Dozwolone jest pieczywo pszenne jasne, czerstwe, mąka pszenna biała oraz kasza manna, krakowska, ryż, płatki owsiane błyskawiczne, kasza jęczmienna łamana i jaglana, drobny delikatny makaron oraz tapioka, jaja gotowane i jajecznica, drób bez skóry, chude mięso i ryby, olej rzepakowy i kokosowy, oliwa, masło - jeśli Pan toleruje, warzywa gotowane (marchew, buraki, szpinak, cukinia, kabaczek, dynia oraz fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach, szparagi), z surowych warzyw cykoria, pomidory bez skóry, papryka, sałata, natka pietruszki, marchew... z owoców, praktycznie wszystko: jabłka, truskawki, morele, rozcieńczone soki z owoców jagodowych (maliny, jeżyny, porzeczki czarne i czerwone) lub cytrusowych, sok cytrynowy może być użyty do przygotowania kremu, galaretki, śliwki w ograniczonych ilościach.

Niewskazane są ostre przyprawy: ocet, imbir, chilli, wszelkiego rodzaju pikle, kostki bulionowe, dania smażone oraz ciężkostrawne: jarmuż, brukselka, kapusta grzyby... jak również alkohol, prawdziwa kawa, mocna herbata i mięta.

Przy nietolerancji laktozy zalecane są "mleka" roślinne (migdałowe, ryżowe, owsiane...) lub w przypadku dobrej tolerancji nisko lub bezlaktozowe. Eliminujemy ser biały, jogurt, kefir, maślankę, śmietanę, lody na bazie śmietanki (waniliowe, śmietankowe i in.). Często chorzy tolerują sery żółte, które jednak powinny podlegać restrykcjom (z racji wrzodów). W przypadku tolerancji masła jest to wskazany tłuszcz - lekkostrawny i dobrze działający na wrzody.

Nie zaleca się też jedzenia w pośpiechu, w nerwowej atmosferze. Poleca się natomiast spożywanie posiłków w mniejszej objętości i w krótszych odstępach czasu.

Bardzo dobre efekty lecznicze można uzyskać poprzez leczenie sanatoryjne! (gdzie posiłki spożywa się o regularnych porach i w spokojnej atmosferze)

W razie dalszych pytań służę pomocą

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0

Powinny to być gotowe lub pieczone ryby, jasne pszenne pieczywo, drobne kasze (jaglana, kuskus), biały ryż, chude jogurty, gotowane warzywa (marchewka, dynia, cukinia), pomidory z puszki, owoce takie jak upieczone jabłko, brzoskwinie z puszki, banany.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty