Ocena dziennego jadłospisu

Prosze ocenić jadłospis na 1dzień (kobieta, 28 lat, 165cm/127kg, praca siedząca, cukrzyca typ2) śniadanie 100g twarogu , 2 kromki chleba żytniego, łyżka margaryny, 2 plastry wędliny, pół papryki żółtej, kilka pomidorków koktajlowych, 2 śn. 3 mandarynki kawa obiad: pstrąg pieczony , pół saszetki kaszy gryczanej z łyżką oliwy, surówka z kapusty z marchewką i cebulą, podwieczorek butelka maślanki/jogurtu naturalnego/kafiru + bułka grachamka, kolacja : twaróg z warzywami/ szkolanka mleka z płatkami
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży

Witam, z tego co Pani tu opisuje wygląda to na zrównoważoną i zdrową dietę. Małe poprawki mogłabym wprowadzić przy drugim śniadaniu do owoców dodałabym jogurt/kefir/maślankę oraz przy podwieczorku zamiast bułki grahamki proponowałabym zastosować błonnik do jogurtu w formie płatków owsianych bądź otrębów. Jak również na kolację proponowałabym sałatkę np.z tuńczykiem, paluszkami krabowymi czy jajkiem tak dla odmiany od twarogu, który tez pojawia się przy śniadaniu. Ważne jest to aby jadłospis nie był monotonny a urozmaicony we wszystkie potrzebne produkty. Proszę pamiętać o produktach o wysokim indeksie glikemicznym czyli np. gotowanych marchewkach oraz burakach. Pozdrawiam

0

Witam, przy Pani wadze, wzroście i aktywności fizycznej zapotrzebowanie wynosi około 2800 kcal.Po przeliczeniu jadłospisu, oczywiście w przybliżeniu gdyż nie podała Pani dokładnej gramatury produktów wyszło 1766 kcal, w tym białka 27,4%,tłuszcz 26.35% i węglowodany 46,25%. Po pierwsze dieta jest zbyt mało kaloryczna, proponowałabym na początek 2300-2400 kcal.Następnym błędem jest zbyt obniżona wartość węglowodanów w diecie, według wytycznych 48% przy cukrzycy typu II, zbyt duża ilość białka.Proszę absolutnie nie pić mleka na kolację a najlepiej wyeliminować je z diety na rzecz jogurtów i maślanki z powodu cukru w nim zawartego.Proszę zwrócić również uwagę na proces obróbki cieplnej. Gotowanie jest oczywiście wskazane, ale proszę nie przegotowywać warzyw i produktów zbożowych, gdyż produkty te ugotowane do miękkości mają o wiele wyższy indeks glikemiczny niż ugotowane al dente. Podobnie jest z procesem rozdrabniania, im bardziej rozdrobnione warzywo lub owoc tym szybciej podnosi poziom cukru we krwi np. ziemniaki gotowane tłuczone mają o wiele większy indeks glikemiczny niż jedzone w całości.W razie pytań proszę o kontakt.

0

Przy wzroście 165 cm i 127 kg masy ciała sugerowałabym ograniczenia tłuszczów w diecie, zatem wyeliminowałabym margarynę, zastosowałabym twaróg 50g chudy.
Jada Pani b. małe II śniadanie, może pojawić się problem z zapanowaniem nad poziomem cukru. Do mandarynek dodałabym jogurt naturalny i otręby żytnie 2łyżeczki.
Zamiast pstrąga zastosowałabym rybę morską: dorsz, morszczuk, mintaj 150-200g
surówka - b. dobrze.
podwieczorek - sok pomidorowy, grapefruit z 2ł jogurtu nat. i otrębami żytnimi.
kolacja - proponuje warzywna kolację typu sałata lodowa, pomidory koktajlowe, ogórek, oliwki, pestki słonecznika 1ł, czerwona fasola konserwowa 2łyżki, oliwa z oliwek 1łyżka i zioła bazylia, tymianek, czosnek, oregano, koperek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty