Wartość indeksu glikemicznego
Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam,
przypuszczam, że to wahania poziomów cukru. Posiłek jest zbyt obfity albo bogaty w węglowodany z wysokim indeksem glikemicznym. Organizm musi się napracować i wytworzyć odpowiednią ilość insuliny, żeby uregulować ten poziom. Zeby to się nie pojawiało, nalezy jeść mniejsze posiłki, a częściej z niższym indeksem glikemicznym, a wiec ciemnym pieczywem, kaszę, ryżem i makaronem
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego odczuwam silne kołatanie serca po posiłku? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co mogą oznaczać mroczki przed oczami, osłabienie i kołatanie serca? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Osłabienie, uderzenia gorąca i kołatanie serca – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Osłabienie i bóle serca po zjedzeniu posiłku – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Kołatanie serca i słabnące nogi: Czy zrobić badania serca? – odpowiada Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
- Kołatanie serca, osłabienie i zimne poty – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Niskie ciśnienie, osłabienie i kołatanie serca przy stwardnieniu rozsianym – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Osłabienie, kołatanie serca a nerwica – odpowiada Mgr Rafał Czarny
- Utrzymujące się niskie ciśnienie, kołatanie serca i zmęczenie – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Dlaczego mam wysoki puls po posiłku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Jak jeść przy cukrzycy?
"Ma pani cukrzycę" Białe bułki z masłem, twarożkie
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności