Witam,
przypuszczam, że to wahania poziomów cukru. Posiłek jest zbyt obfity albo bogaty w węglowodany z wysokim indeksem glikemicznym. Organizm musi się napracować i wytworzyć odpowiednią ilość insuliny, żeby uregulować ten poziom. Zeby to się nie pojawiało, nalezy jeść mniejsze posiłki, a częściej z niższym indeksem glikemicznym, a wiec ciemnym pieczywem, kaszę, ryżem i makaronem
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zbyt duży apetyt u 20-latka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Fermentacja produktów przy PCOS i niedoczynności – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Sposoby na zmniejszenie apetytu i uczucie sytości – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy przy cukrzycy ciążowej można jeść produkty bezglutenowe? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Badanie krzywej cukrowej po spożyciu glukozy – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Dlaczego po zjedzeniu jakiegokolwiek posiłku czuje wyrzuty sumienia i poczucie winy? – odpowiada Mgr Łucja Fitchman
- Układanie posiłków z produktami o wysokim IG – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Co robić, jeśli nadal odczuwam kołatanie serca? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Posiłki na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Jak jeść przy cukrzycy?
"Ma pani cukrzycę" Białe bułki z masłem, twarożkie
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja