Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 1 7 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Guz przysadki: Pytania do specjalistów

Czy istnieje obciążenie genetyczne raka w tym wypadku?

Proszę o informacje czy istnieje obciążenie genetyczne raka: mam 23 lata, choruje przewlekle na PCOS, astmę, subkliniczną nadczynność tarczycy, w rodzinie były zachorowania na raka płuc (pradziadek i kuzyn babci), niezłośliwy guz przysadki (dziadek), białaczka (prababcia), w zeszłym... Proszę o informacje czy istnieje obciążenie genetyczne raka: mam 23 lata, choruje przewlekle na PCOS, astmę, subkliniczną nadczynność tarczycy, w rodzinie były zachorowania na raka płuc (pradziadek i kuzyn babci), niezłośliwy guz przysadki (dziadek), białaczka (prababcia), w zeszłym roku wykryto u mnie trzy guzy piersi prawej (w tym roku po kontroli dwa są tego samego rozmiaru, jeden z 8mm urósł do 1,5cm i pojawił się nowy guz w piersi lewej). Kontrola w poradni za pół roku, jednak chciałabym wiedzieć czy jest powód do zamartwiania.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy rezonans głowy pokaże guza na przysadce mózgowej?

Ginekolog-endokrynolog skierował mnie na badanie prolaktyny, która okazała się za wysoka (65). Trochę później neurolog skierował mnie na rezonans głowy, którego wyniki wyszły dobre. Endokrynolog powiedział, że jeśli prolaktyna wzrośnie, skieruje mnie na rezonans przysadki mózgowej. Czy w rezonansie całej głowy wyszłoby, gdyby na przysadce był guz?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Problem z wysokim poziomem prolaktyny i inne objawy a wizyta u neurologa

Dzien dobry, od 3 lat mam problem z wysokim poziomem prolaktyny, biore dostinex 3x 0,5 tabletki tygodniowo, mimo to wyniki nie polepszaja sie. 3 lata temu mialam rezonans magnetyczny glowy, ale nie wykazal wtedy guza przysadki. Jednak ostatnimi czasy... Dzien dobry, od 3 lat mam problem z wysokim poziomem prolaktyny, biore dostinex 3x 0,5 tabletki tygodniowo, mimo to wyniki nie polepszaja sie. 3 lata temu mialam rezonans magnetyczny glowy, ale nie wykazal wtedy guza przysadki. Jednak ostatnimi czasy nasilily sie u mnie bole glowy, ktore daja objawy podobne do migreny (zaburzenia widzenia w postaci krotkotrwalego widzenia jedynie swiatla, nastepnie bol glowy i wymioty, zaburzenia mowy - jakby spowolnienie i problemy z wypowiadaniem slow). Bole trwaja miedzy 3-4h a 5 dni. Ponadto odczuwam czesciej zmecznie, problemy z koncentracja, problemy ze snem oraz zwiekszone wahania nastrojow. Badanie okulistycznie nie wykazalo zmian w dnie oka etc jedynie zaburzenia ostrosci widzenia. Zdarza mi sie widziec podwojnie. Czy powinnam udac sie do neurologa?

Co robić z tym guzem przysadki?

Witam, jestem 24 letnią kobietą, studiuję i pracuję. Mam astmę oskrzelową, łuszczycę, wadę wzroku, zaburzenia miesiączkowania, zespół policystycznych jajników, cukrzycę i to co martwi mnie najbardziej guza przysadki mózgowej. O nim dowiedziałam się rok temu... Witam, jestem 24 letnią kobietą, studiuję i pracuję. Mam astmę oskrzelową, łuszczycę, wadę wzroku, zaburzenia miesiączkowania, zespół policystycznych jajników, cukrzycę i to co martwi mnie najbardziej guza przysadki mózgowej. O nim dowiedziałam się rok temu i szczerze mówiąc chodzę tylko od lekarza do lekarza i nic w kierunku działania się nie rusza, na przestrzeni pół roku guz się powiększył, a ja powoli nie mam siły i pieniędzy na wizyty u miliona specjalistów i wykonywanie badań- a nikt nic nie mówi. Co robić, gdzie się zgłosić, co powiedzieć, żeby mnie usłyszano?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Proszę o analizę wyników badań u 27-latki

Dzień dobry, Uprzejmie proszę o analizę moich wyników badań. Mam 27 lat, neurofibromatozę typu I, rezonans do 2013 roku wskazywał guza na przysadce mózgowej (gruczolaka), ale od 2013 w obrazie rezonansu jest pusto (jakby gruczolak zniknął). W momencie kiedy guz... Dzień dobry, Uprzejmie proszę o analizę moich wyników badań. Mam 27 lat, neurofibromatozę typu I, rezonans do 2013 roku wskazywał guza na przysadce mózgowej (gruczolaka), ale od 2013 w obrazie rezonansu jest pusto (jakby gruczolak zniknął). W momencie kiedy guz był, wyniki glukozy i insuliny były w normie, tak samo jak i TSH. Glukoza (3 stopniowa) Glukoza na czczo 4,43 mmol/l (3,9 — 5,5) 79,7 mg/dl 70 — 99 Po 1h po 75g glukozy 4,82 mmol/l < 10,3 86,8 mg/dl < 185,4 Po 2h po 75g glukozy, 5,02 mmol/l < 7,8 90,4 mg/dl < 140,4 Insulina (3 stopniowa) Insulina na czczo 16,9 µU/ml 2,6 — 24,9 Po 1h po 75g glukozy 36,6 µU/m Po 2h po 75g glukozy 49,5 µU/m Do tego wykonałam cały pakiet tarczycowy TSH 5,74 (0,27-4,20) FT3 3,26 (2,42-4,36) 43,3% FT4 1,18 (1,00-1,60) 30% ATG 91,04 (0,0-115,0) ATPO 11 (0,34) Z wyliczeń jakie jestem w stanie zrobić sama moje HOMA-IR: 3.33 a wskaźnik QUICKI: 0.32 Do zrobienia takich badań skłoniło mnie moje fatalne samopoczucie, bezustanne poczucie senności, przybieranie na wadze pomimo zdrowego odżywiana się i aktywności fizycznej. Po zjedzeniu jakiegokolwiek posiłku najchętniej położyłabym się spać. W momencie jak już się budzę bardzo chce mi się pić.

Czy mogę mieć podejrzenie guza przysadki?

Witam, od 2.5 roku karmię piersią. Mój wynik prolaktyny wynosi 2051 uLu/ml wszystko inne w normie. Czy mogę mieć podejrzenie guza przysadki? Bardzo się boję.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

W jakim kierunku powinnam się jeszcze przebadać?

Witam, mam 23 lata i stwierdzono u mnie guza przysadki mozgowej (7mm) -prolactinoma a takze torbiel skorzasty na jajniku o wielkosci 1 cm. Przypisano mi aktualnie Dostinex i uczęszczam na regularne rezonanse i usg. Moje pytanie jest: w jakim kierunku... Witam, mam 23 lata i stwierdzono u mnie guza przysadki mozgowej (7mm) -prolactinoma a takze torbiel skorzasty na jajniku o wielkosci 1 cm. Przypisano mi aktualnie Dostinex i uczęszczam na regularne rezonanse i usg. Moje pytanie jest: w jakim kierunku powinnam sie jeszcze przebadać o jakie badania zapytać i czy to może mieć wpływ na plodnosc. Z tego co wiem moja prolaktyna była 5 razy wieksza niż powinna być. Mialam badania krwi i markery nowotworowe i reszta było w normie. Z gory dziekuje
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Bartłomiej Grochot
Lek. Bartłomiej Grochot

Czy takie badanie wyklucza guza przysadki mózgu?

Witam, 11 miesięcy temu (26 listopada 2021 roku) miałem robiony Rezonans Magnetyczny mózgu z użyciem środka kontrastowego. Wynik wyszedł idealnie bez żadnych odchyleń. Czy takie badanie wyklucza guza przysadki mózgu? Dziękuję.
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Jakie badania powinienem wykonać przy podejrzeniu niedoczynności tarczycy?

Mam objawy typowe dla niedoczynności tarczycy senność, szybkie przybieranie na wadze jakie badanie wskazane są aby ustalić przyczynę takiego stanu bo i przysadka i ew. guz mają wpływ na poziom hormonów?.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Bartłomiej Grochot
Lek. Bartłomiej Grochot

Jakie dalsze kroki podjąć przy tym problemie?

Dzień dobry mam problem otuz mam 19 lat i nigdy nie miałam miesiączki. Lekarz w wielu 17 lat skierował mnie na badania w tym temacie niestety wykazało mi że mam guzy na przysadce mózgowej. Pani ginekolog zapisała mi leki... Dzień dobry mam problem otuz mam 19 lat i nigdy nie miałam miesiączki. Lekarz w wielu 17 lat skierował mnie na badania w tym temacie niestety wykazało mi że mam guzy na przysadce mózgowej. Pani ginekolog zapisała mi leki na 28 dni nie pamiętam ich nazwy ale po nich bardzo zaczęły mnie boleć piersi i brzuch po nich dostałam krwawa miesiączkę po której nie mogłam utrzymać się na nogach leżała kilka dni. I miesiączka ustala. Miałam robione badania genetyczne i wyszły pozytywne. Nie wiem co mam teraz zrobić. Ale trzymanie w szpitalach po 2 tygodnie zniechecilo mnie do dalszego leczenia szpitalnego. Co mogę w tym wypadku zrobić?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak obniżyć poziom prolaktyny u 26-latki?

Czy są jakieś leki lub zioła na obniżenie poziomu prolaktyny przy stosowaniu których, można bezpiecznie spożywać alkohol? Mam hiperprolaktynemię czynnościową, poziom 24µg/l w fazie folikunarnej, w teście czynnościowym po podaniu metoklopramidu poziom wzrasta do 213µg/l. Guz przysadki wykluczony. Lekarz przepisał... Czy są jakieś leki lub zioła na obniżenie poziomu prolaktyny przy stosowaniu których, można bezpiecznie spożywać alkohol? Mam hiperprolaktynemię czynnościową, poziom 24µg/l w fazie folikunarnej, w teście czynnościowym po podaniu metoklopramidu poziom wzrasta do 213µg/l. Guz przysadki wykluczony. Lekarz przepisał mi bromergon, jednak wyczytałam, że lek ten wchodzi w interakcję z alkoholem, czy nie ma dla niego alternatywy?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Bartłomiej Grochot
Lek. Bartłomiej Grochot

Co może być przyczyną, że ten mikrogruczolak się nie wchłania?

Witam. Od 4 lat trwa leczenie mikrogruczolaka przysadki lekiem Dostinex 0.5,.Obecnie zażywam 2 tab tygodniowo .Po wykonaniu kolejnego badania rezon.magnet.widze ze guz zwiekszyl sie z 6x7mm(corxcc) na 8x9mm .Co może być przyczyną że sie nie wchłania i prolaktyna nie spada 1371u IU/ ml.Kobieta 45lat
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Dlaczego źle się czuję i mam biegunki?

Niskie ACTH Mam 6.59 a powinno być od 7.20 do 63.60. Prolaktyna w normie. Kortyzol teraz w normie (a kiedyś był zawsze wysoki). TSH, FT3, FT4 w normie (kiedyś cały czas FT3 niskie). Czy może to być guz przysadki... Niskie ACTH Mam 6.59 a powinno być od 7.20 do 63.60. Prolaktyna w normie. Kortyzol teraz w normie (a kiedyś był zawsze wysoki). TSH, FT3, FT4 w normie (kiedyś cały czas FT3 niskie). Czy może to być guz przysadki mózgowej? (lekarze wcześniej to podejrzewali (2lata temu, ale do dalszych badań nie doszło). Co dalej? Czy to guz i warto leczyć? Jakie badania robić dalej? Dodam, że okropnie się czuje i ciągle mi słabo do tego ciągle biegunki itd.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Bartłomiej Grochot
Lek. Bartłomiej Grochot

Czy taka zmiana może powodować uszkodzenie nerwu wzrokowego?

Zrobiłam rezonans magnetyczny głowy, ponieważ podejrzewano u mnie guzy na przysadce mózgowej, które niszczą nerw wzrokowy. Jednak nie wykryto guzów, a torbiel w zatoce szczękowej. Torbiel ma wielkość 1.5 cm. Czy taka zmiana może powodować uszkodzenie nerwu wzrokowego? Czy taka zmiana jest brana jako duża czy mała?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Gdzie w Polsce operowane są guzy przysadki?

Witam. Gdzie w Polsce operowane są guzy przysadki ? Jaki jest okres oczekiwania, mam skierowanie na pilne?

Co oznaczają wyniki badań przy neurofibromatozie?

Dzień dobry, Uprzejmie proszę o analizę moich wyników badań i pomoc. Mam 27 lat, neurofibromatozę typu I, rezonans do 2013 roku wskazywał guza na przysadce mózgowej (gruczolaka), ale od 2013 w obrazie rezonansu jest pusto (jakby gruczolak zniknął). Kardiologicznie też... Dzień dobry, Uprzejmie proszę o analizę moich wyników badań i pomoc. Mam 27 lat, neurofibromatozę typu I, rezonans do 2013 roku wskazywał guza na przysadce mózgowej (gruczolaka), ale od 2013 w obrazie rezonansu jest pusto (jakby gruczolak zniknął). Kardiologicznie też jest w porządku. W momencie kiedy guz był, wyniki glukozy i insuliny były w normie, tak samo jak i TSH. Glukoza (3 stopniowa) Glukoza na czczo: 4,43 mmol/l (3,9 — 5,5) 79,7 mg/dl 70 — 99 Po 1h po 75g glukozy: 4,82 mmol/l < 10,3 86,8 mg/dl < 185,4 Po 2h po 75g glukozy: 5,02 mmol/l < 7,8 90,4 mg/dl < 140,4 Insulina (3 stopniowa): Insulina na czczo 16,9 µU/ml 2,6 — 24,9 Po 1h po 75g glukozy: 36,6 µU/m Po 2h po 75g glukozy: 49,5 µU/m I niby wyniki są w granicach norm (glukoza), to niestety zamiast spadać w drugiej godzinie wartości rosną. Do tego wykonałam cały pakiet tarczycowy TSH 5,74 (0,27-4,20) FT3 3,26 (2,42-4,36) 43,3% FT4 1,18 (1,00-1,60) 30% ATG 91,04 (0,0-115,0) ATPO 11 (0,34) Z wyliczeń jakie jestem w stanie zrobić sama moje HOMA-IR: 3.33 a wskaźnik QUICKI: 0.32 Do zrobienia takich badań skłoniło mnie moje fatalne samopoczucie, bezustanne poczucie senności, przybieranie na wadze pomimo zdrowego odżywiana się i aktywności fizycznej. Po zjedzeniu jakiegokolwiek posiłku najchętniej położyłabym się spać. W momencie jak już się budzę bardzo chce mi się pić. Bardzo często muszę odwiedzać toaletę nawet w nocy. jest mi wiecznie zimno, doskwiera mi uczucie ciężkości w klatce piersiowej, nie mogę złapać głębszego oddechu. Odczuwam niepokój i mam okropne huśtawki nastroju. Mogę się śmiać by za chwile zacząć płakać... nie bardzo wiem, jak sobie z tym poradzić. Proszę o poradę

Czy prolaktyna ma wpływ a libido?

Od roku lecze się na guza przysadki mózgowej 2.5 mm przyjmuje jedna tabletkę dostinex tygodniowo. Przez to mam problemy z męskimi sprawami. Wcześniej moja prolaktyna byla 2 razy powyżej normy teraz zbiłem prolaktyne ponizej widelek bo mam 2,61µIU/ml a norma... Od roku lecze się na guza przysadki mózgowej 2.5 mm przyjmuje jedna tabletkę dostinex tygodniowo. Przez to mam problemy z męskimi sprawami. Wcześniej moja prolaktyna byla 2 razy powyżej normy teraz zbiłem prolaktyne ponizej widelek bo mam 2,61µIU/ml a norma 86 — 324 lecz problemy dalej występują. Czy prolaktyna ponizej jak i powyżej widelek moze prowadzić do problemów z libido itp ? Nadmienię ze testosteron jest w normie
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Arkadiusz Ciołkowski
Mgr Arkadiusz Ciołkowski

Czy na podstawie tego mr przysadki będzie konieczna operacja?

Witam, proszę o interpretacje MR przysadki. Siodło tureckie nieco pogłębione, zwlaszcza od strony prawej. Przysadka asymetrycznie powiekszona po str prawej tworząca zmianę guzowata 1,4x1,4x1 (cc)cm . Po podaniu kontrastu przysadka i guz ulegaja jednorodnemu silnemu wzmocnieniu. Lejek przysadki przemieszczony w... Witam, proszę o interpretacje MR przysadki. Siodło tureckie nieco pogłębione, zwlaszcza od strony prawej. Przysadka asymetrycznie powiekszona po str prawej tworząca zmianę guzowata 1,4x1,4x1 (cc)cm . Po podaniu kontrastu przysadka i guz ulegaja jednorodnemu silnemu wzmocnieniu. Lejek przysadki przemieszczony w lewo. Skrzyżowanie wzrokowego przedstawia się prawidłowo. R. Obraz MR przemawia za makrogruczolakiem. Czy konieczna będzie operacja (jestem po raku złośliwym piersi i gruczolaku slinianki).
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Czy MR wykryje guz przysadki?

Witam, Czy badanie rezonansu magnetycznego mózgowia bez kontrastu aparatem 3T jest w stanie wykryć guza przysadki? Jeżeli tak, to jakie musiałby mieć on rozmiary? Oczywiście mniej więcej. Dziękuję.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty