Witam, w zależności od stanu zdrowia polecana jest dieta np. z ograniczeniem tłuszczów, jednak powinien on dostarczać 25-35 % energii w diiecie całodziennej. Z odpowiednią zawartością cholesterolu i kwasów wielonienasyconych. Przy diecie niskokalorycznej procent energii pochodzący z tłuszczy jest mniejszy jednak zostaje on na granicy 25% np. przy diecie 1800 kcal to ok, 50 g tłuszczu. Kwestia oczywiście ograniczania tłuszczów przy hiperlipidemiach lub innych zaburzeniach w gospodarce lipidowej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka powinna być zawartość tłuszczy, węglowodanów, białek przy diecie redukcyjnej 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dlaczego dieta LCHF jest nieodpowiednia? – odpowiada Mgr Joanna Sobczak
- Jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Tłuszcze w diecie – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dieta 1000 kcal: jak poradzić sobie z zastojem masy ciała? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Właściwa dieta: jaką stosować, by obniżyć poziom lipidów? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Bilans ciała a dieta 1500 kcal – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dieta pozwalająca podtrzymać wagę – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- W jakim stopniu spożywanie masła krowiego jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie powinny być proporcje spożywania węglowodanów, białka, tłuszczy w diecie 1000-1200 kcal? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
artykuły
Ser, masło i śmietana mogą ochronić ludzi przed chorobami serca
Tłuste pokarmy, takie jak ser, masło i śmietana, s
Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczów nasyconych może podnieść ryzyko chorob serca
Nowe badania pokazują, że spożywanie dużych ilości
24 godziny dla serca
Zdrowe serce to doskonałe samopoczucie i świetna k