Jak jeszcze mogę schudnąć?

Witam, mam na imię Katarzyna -19 lat. Mam mały problem ze schudnieciem, czuje , ze nie mogę nic zrobić. Mam 175 cm wzrostu i ważę 74 kg. Moja waga do wzrostu jest dobra, ale niestety nie czuje się dobrze w swoim ciele. Mam rozstępy na wewnętrznej części ud. Boczki i oponke na brzuchu. Bardzo mi to przeszkadza. Od 3 lat mam tą samą wagę. Kiedyś byłam bardzo wysportowana, sport był dla mnie bardzo ważny. Niestety się to zmieniło, zle nawyki jedzenia. Mniej ruchu, co przyczyniło się do obniżenia mojej kondycji- jest w fatalnym stanie. Chciałabym schudnąć 8 kg Czy apteczne suplementy diety wchodzą w grę, by pomóc mi schudnąć?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
Zdecydowanie odradzam stosowanie suplementów "na chudniecie".
Warto natomiast zbadać tarczycę, glikemię, morfologię i sprawdzić czy na tym tle nie ma żadnych problemów.
Następnie zachęcam do wprowadzenia zasad racjonalnego żywienia ( jak najmniej produktów wysokoprzetworzonych ) i aktywności fizycznej ok 3 x w tyg po ok 1h wystarczy.

W razie trudności zachęcam do skontaktowania się z Dietetykiem ,
Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Nie mogę schudnąć!

Witam. Ćwiczę od początku września. A przytyłam 2 kilo. Nie jem śniadania rano, obiad jem w szkole, kolację, to zależy. Raz nie zjem, raz jem i słodycze. Gdy skończę ćwiczenia, od razu jem słodycze. Mieszkam na 8 piętrze i ostatnio chodzę piechotą. Nie wiem już co robić. Chciałabym schudnąć w jakiejś 9-10 miesięcy. Naprawdę będę bardzo wdzięczna, gdy mi pomożecie. Ps. Mam 12 lat, ważę 62 kg przy wzroście 159. 
KOBIETA, 12 LAT ponad rok temu

Witam,

Przede wszystkim powinnaś UNORMOWAĆ pory posiłków!
Nie możesz omijać żadnego z nich.
Tylko to ZAGWARANTUJE stałe stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu organizm nie będzie magazynował zapasów tkanki tłuszczowej na "gorsze czasy".
Poprawi to także zdolność koncentracji, przez co nauka będzie efektywniejsza.

Polecałabym  Ci spożywanie 5 posiłków dziennie:
-śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
-II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem.
Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu.
Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs.
Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.


Napadom głodu zapobiegniesz:

- zwiększając spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowego pieczywa, gruboziarnistych kasz, brązowego ryżu),
- ograniczając spożycie węglowodanów prostych, łatwoprzyswajalnych: cukru, miodu, czekolad, łakoci, białego pieczywa, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru/słodu jęczmiennego,
- dbając o równe odstępy czasowe między posiłkami.

To, co możesz zrobić to wyeliminować "bomby kaloryczne": cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, fast-foody, ciasta, ciasteczka, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).

Jeśli chodzi o jedzenie w szkole, przykładowe zestawy na II śniadanie to:
1. Bułka pełnoziarnista, cienko posmarowana masłem, z plasterkiem chudej wędliny (np. szynki z piersi indyka/kurczaka, szynki gotowanej) i dużą ilością warzyw (mogą być zabrane oddzielnie w zamykanej miseczce, np. papryka, ogórek, pomidor). Warzywa możesz zjadać bez ograniczeń. Do takiego zestawu dobrze jest wypić niskotłuszczowy napój mleczny: kefir, maślankę (o pojemności 150 ml) lub sok wielowarzywny.
2. Jogurt odtłuszczony (150 ml) z muesli (30 g), z dodatkiem owocu (mandarynka/kiwi/pomarańcza/jabłko w ilości ok. 100 g).
3. Baton wielozbożowy z kubeczkiem jogurtu naturalnego, owoc.
4. Jogurt z ziarnami zbóż, owoc.
5. Sałatka wielowarzywna z dodatkiem np. tuńczyka czy porcji chudego mięsa - piersi z indyka, z bułką pełnoziarnistą.

Zadbaj także o systematyczną aktywność fizyczną.
Warto wykonać badania lekarskie, które pozwolą na ocenę stanu zdrowia/odżywienia.
Poproś rodziców, aby udali się z Tobą do lekarza.

Pozdrawiam Cię ciepło!

P.S
Wyeliminuj fast-foody i słodycze, a efekt na pewno będzie widoczny!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy mogę schudnąć mimo wszystko?

Witam, mam 47 lat, mierzę 165cm i ważę 70 kg. Bardzo chciałabym schudnąć, niestety zajmuję się domem i nie mam czasu już na nic poza tym. Moja aktywność fizyczna ogranicza się do biegania do sklepu po bułki i mleko, oraz od czasu do czasu jazda rowerem do mieszkającej niedaleko siostry. Kiedyś, kilka lat temu, gdy zaczęłam pracować zawodowo, schudłam w ciągu niecałych 3 miesięcy 15 kilogramów, i to tylko dlatego że bardzo ciężko pracowałam w restauracji, gdzie jak wiadomo, trzeba bardzo dużo się ruszać, gotować, sprzątać, podawać, przynosić, itp. Do pracy dojeżdżałam rowerem, posiłki jadłam normalne. Niestety zdażył się wypadek w wyniku którego byłam niezdolna do pracy i zostałam w domu. I zaczęłam tyć. Pojawiła się oponka, tłuszczyk tu i ówdzie. Ponadto wróciła dawna anemia, więc o odchudzaniu nie było mowy. W końcu anemię "wyleczyłam" i postanowiłam się odchudzić. Przepadam za słodyczami i tłustymi potrawami, ale mam wystarczającą (jak sądzę) silną wolę żeby to powstrzymać. Co do chorób, muszę jeszcze wspomnieć, że także chorował mój żołądek (choroba wrzodowa i bardzo częste stany zapalne)i wspomniana wcześniej anemia spowodowana niewchłanianiem się żelaza. Chodzę bardzo często na badania krwii, ale nie miałam odwagi iść do dietetyka i poprosić o ustawienie diety. Mój jadłospis wygląda niezbyt zachęcająco : rano kawa, od czasu do czasu kawałek chleba z wędliną (rano nigdy nie jestem głodna), w porze obiadowej to, co akurat jest na obiad ale w małych ilościach, potem kolacja złożona z chleba, albo pomidorów pokrojonych, czasem pierogi, jajka itp. Kawę piję mniej więcej 2-3 razy dziennie, czasem zdarza mi się więcej. Dużo herbaty również piję. Ostatni posiłek jem około godz. 18 - 19. Ale gdzieś w okolicach od 16-17 bywają u mnie napady tzw. "wilczego głodu" i muszę wtedy coś zjeść, najczęściej są to słodycze. Często jem też słodycze w czasie dnia, kiedy to mam chwilę wolnego. Bardzo prosiłabym o zarysowanie, ułożenie mi jadłospisu, tak, aby moje ciało nie było takie jakie jest. Z góry dziękuję.
47 LAT ponad rok temu

Witam,

W związku z problemami z anemią, Pani dieta powinna obfitować w produkty o dużej zawartości żelaza.
Żelazo jest łatwiej przyswajalne z produktów zwierzęcych (tak zwane źródła hemowe) aniżeli roślinnych (niehemowe).
Fe zawierają:
-mięso (wołowina, cielęcina) i przetwory mięsne z domieszką krwi - np. krwiste befsztyki, czy kaszanka (uwaga, jest kaloryczna)
-wątróbka
- nerki, serce.

Z produktów roślinnych źródłem tego pierwiastka są:
-produkty pełnoziarniste (gruboziarniste kasze, pieczywo na bazie mąki razowej)
- natka pietruszki, szczypiorek
- brukselka, buraki, boćwina
- orzechy laskowe
- proszek kakao.

W diecie warto komponować posiłki oparte na produktach będących dobrym źródłem Fe oraz tych, które zwiększają jego przyswajalność np. do porcji czerwonego odtłuszczonego mięsa warto dodać surówkę z kwaszonej kapusty, która jest dobrym źródłem witaminy C.

Przyswajalność żelaza zwiększają następujące składniki:
- witamina C
- produkty takie jak: mięso czerwone, drób, ryby oraz mleko kobiece.

Kwas fitynowy, zawarty między innymi w otrębach pszennych, fosforany (stosowane do utrwalania wędlin, w produkcji napojów typu cola), białka mleka i jaj (nie należy jednak rezygnować z żółtka, które jest "prawdziwą kopalnią" żelaza), a także: wapń, mangan, ołów, kadm, miedź i cynk - upośledzają wchłanianie żelaza.

W domu może Pani wykonywać ćwiczenia fizyczne, o ile nie otrzymała Pani od lekarza informacji, iż są ku temu przeciwwskazania.
W trakcie np. zmywania, może Pani wykonywać spięcia mięśni brzucha, pośladków.
Podczas oglądania z rodziną telewizji może Pani np. jeździć na rowerze stacjonarnym, lub wykonywać "brzuszki" na macie/podłodze.
Możliwości jest naprawdę wiele.
Praca w ogródku, to także aktywność fizyczna.

Jeśli chodzi o słodycze, to proponowałabym  zdrowsze zamienniki i są to:
- galaretki owocowe
- kisiele (wyporcjowane), zdrowsze jeśli dodamy do nich np. starte jabłko
- batony zbożowe (typu muesli)
- sorbety owocowe
- koktajle mleczno-owocowe
- musy owocowe
- kakao na odtłuszczonym mleku
- cukierki na bazie słodzików
- lody śmietankowe (wyporcjowane) bez dodatków.
Nie polecam czekolad typu light - czasem zawierają nawet więcej kilokalorii niż czekolady tradycyjne.

Polecałabym rezygnację z kawy.
Przy wspomnianych przez Panią problemach z żołądkiem - nie jest to dobry produkt w diecie, gdyż w kawie zawarte są substancje drażniące, które mogą nasilać nieprzyjemne objawy gastryczne. Herbata powinna być "słaba".

Nadal ma Pani szansę schudnąć, ale ograniczenie ilości spożywanych słodyczy i tłustych produktów jest niezbędne, jeśli naprawdę chce Pani osiągnąć sukces.
 

Trudno jest mi określić jak jest Pani aktywna, gdyż nie napisała Pani, czy w związku ze wspomnianym wypadkiem, musiała Pani ograniczyć ilość ruchu.

Zgodnie z najnowszymi normami żywienia, zapotrzebowanie kaloryczne w przypadku grupy kobiet między 31-50 rokiem życia, zapotrzebowanie kaloryczne kształtuje się na następującym poziomie:
- w przypadku aktywności umiarkowanej - ok. 2300 kcal/ dobę.

Aby otrzymać dietę odchudzającą - od wartości 2300 kcal powinna Pani odjąć od 500 do 1000 kcal.
W przypadku redukcji o 500 kcal, tempo odchudzania będzie wynosiło około 0,5kg tygodniowo.
W przypadku redukcji o 1000 kcal (dieta odchudzająca 1300 kcal) - 1 kg tygodniowo.

Piramida zdrowego żywienia (każdego dnia należy spożyć):
•    5 porcji produktów zbożowych (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, musli), przy czym 1 porcja to: 1 kromka chleba, 3 łyżki ryżu, kaszy, makaronu, 2 łyżki płatków
•    4 porcje warzyw ( w tym ziemniaków) - warzywa można spożywać praktycznie bez ograniczeń, przy czym 1 porcja to 100g
•    1 porcję owoców (zgodnie z Piramidą Żywienia powinny to być 3 porcje, jednak przy diecie odchudzającej polecałabym ograniczenie się do 1 porcji), przy czym 1 porcja to 100g owoców (np. 1/2 jabłka, pomarańczy, gruszki, 5 śliwek węgierek, bądź 7 truskawek)
•    mleko i przetwory mleczne 2 porcje (mleko, kefir, maślanka, jogurt, ser) - dobrze wybierać produkty odtłuszczone, w wersji "light", 1 porcja w tym wypadku oznacza: 1 szkl. mleka, kefiru, jogurtu, lub 100g sera twarogowego, lub 2 plasterki sera żółtego - należy jednak pamiętać, iż ser żółty jest bardzo kaloryczny
•    mięso, lub ryby, lub nasiona roślin strączkowych 1 porcja, która odpowiada: 150 g ryby lub mięsa z kurczaka/indyka bez skóry. Część mięsa można zamienić na 40-50g suchych nasion roślin strączkowych, lub 2 sztuki jaj.
•   tłuszcze - 3 porcje, przy czym 1 porcja to 1 łyżka oleju, lub oliwy, bądź 1 łyżka miękkiej margaryny.

Zalecałabym  spożywanie 5 posiłków dziennie:
-śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
-II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.

Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem.
Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu.
Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli.
Należy dokładnie żuć każdy kęs.
Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.

Nie można zapominać o odpowiedniej podaży płynów – minimum to 1,5-2l dziennie.
W czasie upałów i intensywnych treningów zawsze należy pić więcej, aby wyrównać straty z potem.
Korzystne będzie picie wody niegazowanej (np. Słotwinki - ma sporo żelaza), herbaty zielonej, czerwonej, czarnej (bez cukru).
Napary powinny być słabe.
Jeśli chodzi o napoje, to należy wykluczyć napoje dosładzane (soki, napoje kolorowe), tłuste napoje mleczne oraz mocną kawę.

Powinna Pani zwiększyć ilość warzyw w diecie.

Nabiał powinien być odtłuszczony.
W przypadku mleka minimum tłuszczu to 1,5%,
Umożliwi to wchłanianie się witamin A,D,E,K.

 Mało kilokalorii mają ryby: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100g).
W Pani diecie, ze względu na anemię, nie powinno zabraknąć czerwonego mięsa.
Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą.

Dobrze jest zrezygnować z serów żółtych, lub przynajmniej wybierać wersję "light" oraz wykluczyć alkohol, gdyż jest kaloryczny. 0,5 litra piwa to 250 kcal!

Do smarowania nadają się margaryny o obniżonej ilości tłuszczu (niektóre zawierają go aż 3 razy mniej niż tradycyjne masło, stąd warto czytać etykiety).
Do sałatek można dodawać oliwę/olej roślinny w ilości ok. 1 łyżki (5-10g).Należy unikać także sosów na bazie majonezu (zawierają go również „kupne sałatki”) oraz smażenia.
Jaja można jeść 3-4 razy w tygodniu (zamiennie z wędlinami).

Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast-foody.

Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.

Ilość dodawanej soli dobrze jest ograniczyć do 5g/dobę, co odpowiada jednej łyżeczce (na etykietach przypraw należy szukać także dodaku glutaminianu sodu).

Do diety można włączyć przyprawy przyspieszające przemianę materii: kminek, kolendrę, majeranek, ogórecznik, seler, czy rutę.

Zasada 5U wg.  Prof. dr hab. Stanisława Bergera:
1.    Urozmaicenie – spożywanie różnorodnych produktów do każdego posiłku
2.    Umiarkowanie - jedzenie według potrzeb i utrzymanie optymalnej masy ciała
3.    Uregulowanie – stała ilość i częstotliwość posiłków w ciągu dnia
4.    Unikanie - nadmiaru: tłuszczu, cukru, soli, alkoholu
5.    Uprawianie - sportu, systematyczne ćwiczenia, codzienne spacery
plus
6.    Uśmiechanie się – uśmiech to zdrowie! :)

0

Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty