Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 6 0 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Niedoczynność tarczycy w ciąży: Pytania do specjalistów

Czy te hormony są dobre?

W ciąży leczyłam się na niedoczynność tarczycy. Gdy córka skończyła 1,5 roku poziomy TSH, FT3, FT4 były prawidłowe, jednak lekarz zalecił powtórzenie badań gdy skończy 3,5 roku. Wczoraj odebrałam wyniki TSH 5,23 mlU/l (zakres 0,70-5,97) FT3 3,44 pg/ml... W ciąży leczyłam się na niedoczynność tarczycy. Gdy córka skończyła 1,5 roku poziomy TSH, FT3, FT4 były prawidłowe, jednak lekarz zalecił powtórzenie badań gdy skończy 3,5 roku. Wczoraj odebrałam wyniki TSH 5,23 mlU/l (zakres 0,70-5,97) FT3 3,44 pg/ml (zakres 2,41-5,5) FT4 1,04 ng/dl (zakres 0,96-1,77) ATPO 12,3 U/ml (zakres 0,0-34,0). Proszę o opinie czy przedstawione wyniki są prawidłowe?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jaki wpływ na tarczycę ma Clexane?

Mam 37 lat jestem w ciąży(13tydz) od 8lat mam niedoczynność tarczycy wynik w ciąży tsh 2.33 (eutyrox 150-5/125-2)a w wynikach morfologi płytki krwi miałam na poziomie 440 norma do 400 gin. Zalecił clexane 0.4ml. Jaki to będzie miało wpływ na tarczycę?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mam w ciąży przyjmować Euthyrox?

Witam jeżeli w ciąży miałam niedoczynność tarczycy a nie wiadomo czy to było spowodowane tylko ciąża czy mam ogólnie chora tarczyce. Pytanie brzmi czy jeżeli jestem 6 tyg po porodzie to powinnam przyjmować nadal euthyrox i normalnie sprawdzic stan TSH(jak... Witam jeżeli w ciąży miałam niedoczynność tarczycy a nie wiadomo czy to było spowodowane tylko ciąża czy mam ogólnie chora tarczyce. Pytanie brzmi czy jeżeli jestem 6 tyg po porodzie to powinnam przyjmować nadal euthyrox i normalnie sprawdzic stan TSH(jak tak to teraz czy po jakims czasie ) czy odstawić lek i dopiero sprawdzić i (po jakim czasie) ? ( Do 5 tyg po porodzie brałam lek od tygodnia nie biorę ) .
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy branie tych tabletek i Euthyrox nie kolidują ze sobą?

Witam, mam niedoczynność tarczycy (hasimoto) planuje zajść w ciążę i chciałaby zapytać się czy branie tabletek euthyrox 75 a lek folik (kwas foliowy) nie kolidują ze sobą?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co może oznaczać zmiana ogniskowa w obrębie wątroby?

Dzień dobry, podczas badania usg jamy brzusznej doktor zaobserwował zmianę na wątrobie. "W prawym płacie przy pograniczu z lewym płatek, zmiana ogniskowa, słabo wydzielona z otoczenia o mieszanej echogenicznosci, dyskretnie hipoechogeniczna o wym. 19x10x13 mm zmiana do oceny w... Dzień dobry, podczas badania usg jamy brzusznej doktor zaobserwował zmianę na wątrobie. "W prawym płacie przy pograniczu z lewym płatek, zmiana ogniskowa, słabo wydzielona z otoczenia o mieszanej echogenicznosci, dyskretnie hipoechogeniczna o wym. 19x10x13 mm zmiana do oceny w badaniu TK" Bylam z wynikami u lekarza i uzyskałam odpowiedz "skierowanie na tk wystawia specjalista..." Dodam, że oprócz leku na niedoczynność tarczycy euthyrox 25 ( tylko w czasie ciąży) , nie stosowałam żadnych innych hormonów. Mam umówioną wizytę u hepatologa (prywatnie) zależy mi na czasie dlatego chciałabym mieć coś więcej niż wynik usg. Jakie badania krwi powinnam wykonać? Kobieta lat 26.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy konieczna jest zmiana dawki Euthyroxu?

Witam. Leczę się na niedoczynność tarczycy. W drugiej ciąży ze względu na wartości tsh zaczęłam brać większą dawkę euthyroxu, tzn.100. Teraz jestem prawie 2 lata po porodzie. Przez cały ten czas brałam właśnie 100 euthyroxu. Dziś pobierałam sobie badania... Witam. Leczę się na niedoczynność tarczycy. W drugiej ciąży ze względu na wartości tsh zaczęłam brać większą dawkę euthyroxu, tzn.100. Teraz jestem prawie 2 lata po porodzie. Przez cały ten czas brałam właśnie 100 euthyroxu. Dziś pobierałam sobie badania i wyszło że: tsh jest 2,720 przy normie 0.270- 4,200. Ft3 jest 2,71 przy normie 2,00- 4,40 a ft4 jest 1,44 przy normie 0.93- 1,70. Czy powinnam coś zmieniać w dawce euthyroxu?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Agnieszka Ledniowska
Dr n. med. Agnieszka Ledniowska

Co robić, aby tak nie przybierać na wadze?

Witam po wizycie u diabetologa lekarz stwierdził że za dużo tyje w ciąży. Mam niedoczynność tarczycy i jestem na diecie (cukrzyca ciazowa). Już nie wiem co robić żeby nie przybierać tak szybko na wadze. A mianowicie wizyty u... Witam po wizycie u diabetologa lekarz stwierdził że za dużo tyje w ciąży. Mam niedoczynność tarczycy i jestem na diecie (cukrzyca ciazowa). Już nie wiem co robić żeby nie przybierać tak szybko na wadze. A mianowicie wizyty u ginekologa mam co 4 tyg. I waga jest w granicach ok 4 kg. Pomocy co mogę zrobić jeszcze żeby tak nie tyc?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy jest u mnie duża szansa na zajście w ciążę w tej sytuacji?

Witam. 25.09 uprawialam seks z moim chlopakiem. Zabezpieczylismy sie prezerwatywa ktora nie pekla. Okresu mialam dostac 01.10, dzis jest 13.10 i nadal go nie dostalam, miewam jedynie obfite uplawy, bole podbrzusza i plecow. Zrobilam 10.10 dwa testy ciazowe i oba... Witam. 25.09 uprawialam seks z moim chlopakiem. Zabezpieczylismy sie prezerwatywa ktora nie pekla. Okresu mialam dostac 01.10, dzis jest 13.10 i nadal go nie dostalam, miewam jedynie obfite uplawy, bole podbrzusza i plecow. Zrobilam 10.10 dwa testy ciazowe i oba pokazaly jasno negatywny wynik. Dodam jeszcze, ze choruje na niedoczynnosc tarczycy. Jakie jest pradopodobieństwo ciąży w moim przypadku?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy cukrzyca ma związek z chorobą tarczycy?

Witam. W 27 tygodniu ciąży wyszła mi cukrzyca, wynik na czczo 110 przez co nie piłam nawet glukozy tylko od razu dostałam skierowanie do diabetologa. Tam dostałam glukometr oraz przestrzeganie diety. Wyniki na czczo zawsze troszkę podwyższone, za... Witam. W 27 tygodniu ciąży wyszła mi cukrzyca, wynik na czczo 110 przez co nie piłam nawet glukozy tylko od razu dostałam skierowanie do diabetologa. Tam dostałam glukometr oraz przestrzeganie diety. Wyniki na czczo zawsze troszkę podwyższone, za dnia wszystkie pomiary bardzo dobre, nawet po słodyczach. Czy to na prawdę oznacza cukrzycę ciążową? I czy cukry na czczo mogą mieć związek z wykrytą również w 27 tygodniu ciąży niedoczynnością tarczycy?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy dalej brać Euthyrox w ciąży?

Dzień dobry, będąc w ciąży wykryto u mnie niedoczynność tarczycy, brałam.euthyrox 50 A pod koniec ciąży przez tydzień euthyrox 75. Po porodzie lekarz zalecił odstawienie euthyrox i po tygodniu sprawdzić tsh - wynik 0,420. Zalecił także po miesiącu jeszcze... Dzień dobry, będąc w ciąży wykryto u mnie niedoczynność tarczycy, brałam.euthyrox 50 A pod koniec ciąży przez tydzień euthyrox 75. Po porodzie lekarz zalecił odstawienie euthyrox i po tygodniu sprawdzić tsh - wynik 0,420. Zalecił także po miesiącu jeszcze raz sprawdzić wynik 3,970.Jak brałam euthyrox czułam się dobrze nie było mi ciągle zimno, nie tyłam( mimo ciąży i tendencji do tycia). Badanie w tym samym laboratorium o tej samej godzinie. Znow wrociło ciągle uczucie zimna, no i na wadze 3 kg. Czy nadal powinnam brać euthyrox.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak leczyć chorą tarczycę w ciąży?

Witam. Dzisiaj dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Niestety mam niedoczynność tarczycy, a mój endokrynolog może mnie przyjąć dopiero 18 marca. Czy może ktoś mi podpowiedzieć, czy mogę nadal przyjmować tabletki? Biorę Letrox 100 (3 dni) i... Witam. Dzisiaj dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Niestety mam niedoczynność tarczycy, a mój endokrynolog może mnie przyjąć dopiero 18 marca. Czy może ktoś mi podpowiedzieć, czy mogę nadal przyjmować tabletki? Biorę Letrox 100 (3 dni) i Letrox 75 (4 dni). Słyszałam, że w ciąży powinno się brac, ale nie wiem czy nie zaszkodzę dziecku... I czy mogę prosić o jakieś rady w związku z niedoczynnością w ciąży?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Dlaczego mam złe samopoczucie w ciąży?

Samopoczucie po potrojeniu dawki Letroxu Szanowni Państwo, jestem w pierwszej ciąży. Mam niedoczynność tarczycy i przyjmowałam Letrox 25. Podczas wizyty u Pani Endokrynolog poinformowałam oczywiście o ciąży oraz przedstawiłam najnowsze wyniki (tsh ok. 4). Pani Doktor zdecydowała nie... Samopoczucie po potrojeniu dawki Letroxu Szanowni Państwo, jestem w pierwszej ciąży. Mam niedoczynność tarczycy i przyjmowałam Letrox 25. Podczas wizyty u Pani Endokrynolog poinformowałam oczywiście o ciąży oraz przedstawiłam najnowsze wyniki (tsh ok. 4). Pani Doktor zdecydowała nie o podwojeniu dawki, lecz potrojeniu do Letrox 75. W ostatnich dniach znacznie pogorszyło się moje samopoczucie, odczuwam zgagę (stan jak na permanentnym kacu), pojawiły się zaburzenia równowagi. Ponieważ jest to moja pierwsza ciąża, nie wiem czy to typowe dla ciąży, czy powiązać to należy z nową dawką leku? Czy to normalne, że organizm tak źle reaguje na nową sytuację?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy w ciąży można pić wodę z jodem?

Czy kobieta w ciąży (24 tydzień) z niedoczynnoscia tarczycy (przyjmuje jod w dawce 200 mikrogramow dziennie plus hormony) może pic wodę z dodatkiem jodu w ilosci 150 mikrogramow na litr popularnych producentów np Ustronianka. Dodam, że woda ta zawiera... Czy kobieta w ciąży (24 tydzień) z niedoczynnoscia tarczycy (przyjmuje jod w dawce 200 mikrogramow dziennie plus hormony) może pic wodę z dodatkiem jodu w ilosci 150 mikrogramow na litr popularnych producentów np Ustronianka. Dodam, że woda ta zawiera 0.3 mg fluorkow na litr. Czy taka ilość fluoru nie zaszkodzi mojej tarczycy i dziecku?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę jakoś zajść w ciążę?

Witam. Moja prolaktyka wynosi 1610. Chciałabym bardzo zajść w ciąże. Mam niedoczynność tarczycy , mam pierwszy stopień otyłości , przed miesiączką bóle piersi oraz miesiączki są nieregularne. Proszę o pomoc co teraz? Da sie to jakoś obnizyc ?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Anna Pujanek
Mgr Anna Pujanek

Czy niedoczynność tarczycy wywołała autyzm u dziecka?

Dzień dobry. Moja córka ma autyzm. Będąc z nią w ciąży wykryto mi niedoczynność tarczycy (tsh 3,950) w połowie 11 tygodnia ciąży. Chciałam zapytać, jak duża jest możliwość, że córka ma autyzm przez niedoczynność tarczycy przy tym poziomie tsh i szybko włączonym leczeniu (Letrox 50). Z góry dziękuję za odpowiedź.

O jakich porach najlepiej przyjmować te leki?

Witam, jestem w 25 tyg ciąży. Mam niedoczynność tarczycy oraz anemię. Biorę następujące leki: Euthyrox 50 1x1, Tardyferon 80mg 1x1, Magnez 2x1. O jakich portach najlepiej przyjmować podane leki żeby działały jak należy?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogłam zaszkodzić maleństwu, biorąc ten ek?

Jestem w 7 tyg ciąży,mam niedoczynność tarczycy, wyniki wyszły mi złe ,leczę się euthyroxem ,dodatkowo lekarz kazał brać kelp jod swanson,który wcześniej regularnie brałam. Po czasie zażywania wyczytałam,że lepiej go w ciąży nie brać. Czy mogłam zaszkodzic maleństwu?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy należy kontynuować leczenie tarczycy?

Witam. W ciąży brałam tabletki na niedoczynność tarczycy - letrox 75. Miałam zle wyniki tylko w ciąży. Czy powinnam dalej zażywać?
odpowiada 1 ekspert:
 Paweł Żmuda-Trzebiatowski
Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Czy w takim wypadku należy sprawdzić dziecku poziom hormonów?

W ciąży leczyłam się na niedoczynność tarczycy, zaczynałam od Euthyrox N50 a skończyłam na Euthyrox N100. W tym momencie karmię piersią i zgodnie z zaleceniem lekarza nadal przyjmuję Euthyrox N50. Czy w takim przypadku należy sprawdzić dziecku poziomy hormonów... W ciąży leczyłam się na niedoczynność tarczycy, zaczynałam od Euthyrox N50 a skończyłam na Euthyrox N100. W tym momencie karmię piersią i zgodnie z zaleceniem lekarza nadal przyjmuję Euthyrox N50. Czy w takim przypadku należy sprawdzić dziecku poziomy hormonów TSH, FT3, FT4? Jeśli tak to kiedy będzie na to najlepszy moment aby wyniki były wiarygodne? Dziecko ma obecnie 4 miesiące.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
Patronaty