Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 3 8 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Reaktywne zapalenie stawów: Pytania do specjalistów

Jak można podnieść swoją odporność, by pozbyć się stanu zapalnego?

Czy po usunieciu migdalkow podniebiennych wystapilo przewlekle ropne zapalenie ustapia okresowe dolegliwosci bolowe stawow reaktywne zapalenie stawow czynnik rf w normie. Jak leczyc to zapalenie oeaz czy mina dolegliwosci bolowe zoladka wystapilo u mnie zapalenie zoladka z powodu nadmiaru zolci.... Czy po usunieciu migdalkow podniebiennych wystapilo przewlekle ropne zapalenie ustapia okresowe dolegliwosci bolowe stawow reaktywne zapalenie stawow czynnik rf w normie. Jak leczyc to zapalenie oeaz czy mina dolegliwosci bolowe zoladka wystapilo u mnie zapalenie zoladka z powodu nadmiaru zolci. Jak mozna podniesc swoja odpornosc organizmu by pozbyc sie stanu zapalnego z organizmu.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski

Czy można wyleczyć skutecznie zapalenie stawów?

Witam. Stwierdzono u mnie reaktywne zapalenie stawów. Biorę sulfasalazyna 3g na dobre już 2 miesiąc . Żadnych efektów nie mam noga dalej spuchnieta okropny ból pięty. Jaką jest szansa na poprawie czy można się z tego wyleczyć i po jakim czasie .
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Czy przewlekłe zapalenie migdałków mogło być przyczyną ostrego kłębuszkowego zapalenia nerek?

Czy przewlekłe ropne zapalenie migdałków podniebiennych oraz przebycie 3 tygodnie przed objawami zespołu nefrytycznego anginy paciorkowcowej wywołanej przez paciorkowca beta hemolizującego gr F bez podwyższonego wskaźnika Aso mogło przyczynić się do powstania ostrego kłębuszkowego zapalenia nerek. Po wycięciu migdałków... Czy przewlekłe ropne zapalenie migdałków podniebiennych oraz przebycie 3 tygodnie przed objawami zespołu nefrytycznego anginy paciorkowcowej wywołanej przez paciorkowca beta hemolizującego gr F bez podwyższonego wskaźnika Aso mogło przyczynić się do powstania ostrego kłębuszkowego zapalenia nerek. Po wycięciu migdałków podniebiennych doszło po 3 tygodniach do spadku białkomoczu z 2.5 g do 900 mg. Czy przewlekłe zapalenie migdałków mogło być przyczyną ostrego kłębuszkowego zapalenia nerek. Czy po usunięciu ich organizm samoistnie wróci do normy. Dodam iż z powodu przewlekłego zapalenia migdałków 2 lata temu doszło do stanu zapalnego żołądka oraz reaktywnego zapalenia stawów. Wyniki biopsji wykazują również niewielkie zmian mezangialne czy swiadcza one o ostrym czy przewlekłym zapaleniu nerek.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wojciech Zygmunt
Lek. Wojciech Zygmunt

Reaktywne zapalenie stawów kolanowych

Witam. Mam parwowirusa b19 oraz reaktywne zapalenie stawow kolanowych. Ciezko mi sie chodzi i czesto zle sie czuje. Terminy do specjalisty sa dlugie, da rade wyleczyc tego wirusa samodzielnie?( mam 20 lat i bardzo mi to utrudnia zycie)
odpowiada 1 ekspert:
 Aleksander Ropielewski
Aleksander Ropielewski

Badania na obecność bakterii chlamydii trachomatis

Czy zapalenie spojówek, wędrujące bóle stawowo-mięśniowe, sztywność kolan, częste parcie na mocz, wysypka i osłabienie, po przebytym NGU i leczeniu doksycykliną może mieć związek z zespołem Reitera? Czy zespół Reitera świadczy o pozbyciu się bakterii chlamydii tr., czy ona... Czy zapalenie spojówek, wędrujące bóle stawowo-mięśniowe, sztywność kolan, częste parcie na mocz, wysypka i osłabienie, po przebytym NGU i leczeniu doksycykliną może mieć związek z zespołem Reitera? Czy zespół Reitera świadczy o pozbyciu się bakterii chlamydii tr., czy ona nadal jest w organizmie? Które badania (dostępne w prywatnych laboratoriach) wykonać by skutecznie wykryć bakterię chlamydii tr? Pisze ponownie, ponieważ poprzednio nie otrzymałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Jacek Ławnicki
Lek. Jacek Ławnicki

Zawroty głowy oraz bóle kości po reaktywnym zapaleniu stawów i opon mózgowych

Witam.Mam dylemat.Chodzi o moje wyniki.Jestem osobą która kilka lat temu przeszła reaktywne zapalenie stawów i zapalenie opon mózgowo rdzeniowych.od pewnego czasu mam w nocy zawroty głowy i bóle nie wiem czy kosci czy tez stawów.crp w normie.aspat alat również.Niepokoją... Witam.Mam dylemat.Chodzi o moje wyniki.Jestem osobą która kilka lat temu przeszła reaktywne zapalenie stawów i zapalenie opon mózgowo rdzeniowych.od pewnego czasu mam w nocy zawroty głowy i bóle nie wiem czy kosci czy tez stawów.crp w normie.aspat alat również.Niepokoją mnie wyniki.ob 42.wbc 10.2.rbc 3.73. Mcv 105. Mch 36.1.rdw 11.1.dodam jeszcze iż przyswajalność wit.B12 w normie jak i kwas foliowy.kinaza kreatynowa również w normie.badanie robione 5DIFF pentra 60 C . Prosze o pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co znaczą cechy niewielkiego wysięku w zachyłku nadrzepkowym stawu kolanowego?

Proszę o zinterpretowanie wyniku badania: W badaniu uwidoczniono cechy niewielkiego wysięku w zachyłku nadrzepkowym stawu kolanowego- cechy reaktywnego zapalenia. Chrząstka na powierzchni kłykci kości udowej w normie. Więzadło rzepki, troczki rzepki bez patologii. Ścięgno mięśnia czworogłowego w przyczepie do rzepki... Proszę o zinterpretowanie wyniku badania: W badaniu uwidoczniono cechy niewielkiego wysięku w zachyłku nadrzepkowym stawu kolanowego- cechy reaktywnego zapalenia. Chrząstka na powierzchni kłykci kości udowej w normie. Więzadło rzepki, troczki rzepki bez patologii. Ścięgno mięśnia czworogłowego w przyczepie do rzepki w normie. Więzadła poboczne piszczelowe strzałkowe bez cech uszkodzenia. Łąkotki dość jednorodne, zwłaszcza przyśrodkowa z cechami niewielkiej protruzji i uwypuklenia więzadła , bez cech wysięku w otoczeniu- zmiany degeneracyjne. W przedziale przyśrodkowym dołu podkolanowego cech torbieli Bakera nie wykazano.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy wykonać rezonans kolana?

Dzień dobry, pół roku temu w trakcie przeziębienia spuchło mi nagle (z dnia na dzień kolano). Opuchlizna nie schodziła więc zgłosiłam się z problemem do lekarza rodzinnego. Lekarz skierował mnie do reumatologa podejrzewając reaktywne zapalenie stawu (ok 3 tygodnie... Dzień dobry, pół roku temu w trakcie przeziębienia spuchło mi nagle (z dnia na dzień kolano). Opuchlizna nie schodziła więc zgłosiłam się z problemem do lekarza rodzinnego. Lekarz skierował mnie do reumatologa podejrzewając reaktywne zapalenie stawu (ok 3 tygodnie wcześniej również byłam przeziębiona). Reumatolog zrobił mi badania krwi, wszystko było w normie, jedynie miałam niedobór witaminy D3 (nieoznaczalny poziom). Kolano boli nie od samego początku, bardzo "trzeszczy" przy zginaniu. Nie miałam zrobionego USG. W między czasie skorzystałam jeszcze z konsultacji ortopedy, który stwierdził, że może to być podwichnięcie rzepki i nie jest to sprawa reumatologiczna. Zostałam skierowana na USG. Reumatolog mówił mi, że najlepszy jest rezonans, a USG to jedynie pośrednia metoda. Już dosyć długo chodzę z bolącym i skrzypiącym kolanem, więc chciałabym to trochę przyspieszyć robiąc odpowiednie badania prywatnie. Czy może powinnam zrobić rezonans (żeby przyspieszyć wszystko, mogę zrobić go nawet prywatnie), czy USG w taki przypadku wystarczy? Bardzo proszę o pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Jak leczyć reaktywne zapalenie stawów?

Reaktywne zapalenie stawów/ reumatologia W styczniu 2019 roku przeszedłem anginę. W kwietniu 2019 roku jeden z treningów na siłowni zakończył się silnym bólem łokci, nadgarstków i barków. Po kilku dniach ból się zmniejszył a ja po kilku 2 tygodniach... Reaktywne zapalenie stawów/ reumatologia W styczniu 2019 roku przeszedłem anginę. W kwietniu 2019 roku jeden z treningów na siłowni zakończył się silnym bólem łokci, nadgarstków i barków. Po kilku dniach ból się zmniejszył a ja po kilku 2 tygodniach wróciłem na siłownię (starając się nie angażować bolących stawów). Po pewnym czasie pojawił się ból kości śródręcza prawej dłoni i palca serdecznego. W ciągu miesiąca od pojawienia się tego nietypowego bólu trafiłem do reumatologa. Badania (2019-07-03) w porządku poza lekko podwyższonym OB. ANA i anty-CCP ujemne. ASO: 1600. Diagnoza: popaciorkowcowe zapalenie stawów. Leczenie: OSPEN 3x dziennie przez 3 miesiące (OSPEN przyjmuję od 2019-70-12). Konsultacja z laryngologiem - skierowanie do szpitala na usunięcie migdałków - czekam na zabieg. Lekarz POZ zasugerował konsultację z innym reumatologiem, który zalecił stosowanie OSPEN tylko przez jeden miesiąc, a po tym czasie w razie braku poprawy, zmianę leku. Pojawił się dodatkowo ból stawów skokowych, w mniejszym stopniu kolan, karku. W badaniu z 2019-08-04 (a więc już po 3 tygodniach antybiotykoterapii) ASO wynosi już 2200. Po chwilowym zmniejszeniu się bólu w niektórych stawach po około 2 tygodniach od od początku antybiotykoterapii, ból aktualnie powrócił, w niektórych stawach jeszcze silniejszy. W przyszłym tygodniu mam kolejną konsultację z reumatologiem (zbliża się koniec miesięcznej antybiotykoterapii OSPEN). Jakie aktualnie obowiązują standardy leczenia reaktywnego zapalenia stawów? Czy leczenie OSPEN przez 3 miesiące jest właściwe? Czy warto coś zasugerować lekarzowi podczas kolejnej wizyty? Jak długo potrwa jeszcze ból stawów? Czy mogę coś zrobić w celu szybszego wyzdrowienia? Pytania oczywiście biorą z tak bardzo rożnych zaleceń specjalistów z tej samej dziedziny.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy ropne przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych oraz wykryty w wymazie gardła paciorkowiec gr F mógł spowodować stany zapalne?

Czy ropne przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych oraz wykryty w wymazie gardła paciorkowiec gr F mógł mieć wpływ na reaktywne zapalenie stawów zapalenie żołądka oraz czy mógł przyczynić się do stanu zapalnego nerek. Po usunięciu migdałków białkomocz dobowy po 3 tygodniach... Czy ropne przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych oraz wykryty w wymazie gardła paciorkowiec gr F mógł mieć wpływ na reaktywne zapalenie stawów zapalenie żołądka oraz czy mógł przyczynić się do stanu zapalnego nerek. Po usunięciu migdałków białkomocz dobowy po 3 tygodniach spadł z 2.5 g do 900 mg. Czy przewlekłe zapalenie migdałków mogło wywołać ostre kłębuszkowe zapalenie nerek oraz czy po usunięciu migdałków miną z czasem bóle stawów oraz bóle żołądka. Proszę o odpowiedz.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Górkiewicz-Kot
Lek. Izabela Górkiewicz-Kot

Czy to może być reaktywne zapalenie stawów?

kobieta 53 lat dwa tygodnie temu pojawił się ból więzadeł w barku, który potem przeszedł do obu kolan, by następnie przejść do dłoni obecnie ból z b. niewielkim obrzękiem jest umiejscowiony w środkowych paliczkach palców obu dłoni oraz z przodu... kobieta 53 lat dwa tygodnie temu pojawił się ból więzadeł w barku, który potem przeszedł do obu kolan, by następnie przejść do dłoni obecnie ból z b. niewielkim obrzękiem jest umiejscowiony w środkowych paliczkach palców obu dłoni oraz z przodu obojczyków. Kolana nie bolą. Gorączki brak. Porannej sztywności stawów brak. Dolegliwości zwiększają się popołudniem i wieczorem. badania: morfologia - OK, ASO - OK, OB - 53, CRP - 15, FR - OK ok. miesiąc temu była infekcja w oskrzelach, po niej pozostał suchy kaszel, który znikł wraz z pojawieniem się dolegliwości stawowych. Lekarz 1. kontaktu zalecił dexak na 2 tygodnie. Czy to może być reaktywne zapalenie stawów? Jakie badania jeszcze zrobić?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy wyniki wskazują na chlamydię?

witam, pod koniec października ubiegłego roku miałem seks ( waginalno - oralny ) bez zabezpieczenia z kobietą, którą dobrze znam ( 1.5 roku wcześniej była taka sama sytuacja z tą samą kobietą ), kilka dni później zacząły mi się problemy... witam, pod koniec października ubiegłego roku miałem seks ( waginalno - oralny ) bez zabezpieczenia z kobietą, którą dobrze znam ( 1.5 roku wcześniej była taka sama sytuacja z tą samą kobietą ), kilka dni później zacząły mi się problemy różne ze zdrowiem . listopad - grudzień szczypanie języka i suchość jamy ustnej i wewnętrznej strony warg . Pierwszy test na HIV i kiłę wykonałem po 6 tygodniach od kontaktu . Łącznie tych testów było 6 do 15 stycznia ( 3 miesiące od kontaktu ), wszystkie ujemne . W 13 i 14 tygodniu robiłem również testy z krwi na Chlamydię TR ( test Elisa, Clia, ilościowo ), w 2 różnych laboratoriach we wszystkich klasach . Testy ujemne . W tym czasie kobieta z którą był seks na moja prośbę robiła test na HIV ( ujemny ), czystość pochwy ( ujemna rzerzączka i rzęsistownik, brak pałeczki kwasotwórcze Lactobacillu ), 18 stycznia dostałem zapalenie gruczołu krokowego ( b.o moczu nic nie wykazało, morfologia idealna, CRP i OB też ), piekła cewka moczowa typowe objawy zapalenia ZGK ( bez wycieku ), leczone Cipropolem przez 2 tygodnie i następnie 20 dni Levoxa . W tym czasie zacząły się bóle ścięgien i stawów ( mnóstwo badań i wizyt u reumatologa bez efektów ) . PO 20 dniach od rozpoczęcia antybiotykoterapi zrobiłem wymaz z cewki DNA PCR na wszystkie bakterie atypowe, wynik nie wychodowano . Po zakończeniu leczenia większe objawy GK wyciszyły się z wyjątkiem lekkiego bólu pachwin . Również po antybiotyku zacząły wyciszać się stawy i ścięgna ( bolały stopy, stawy kolanowe i skokowe, nadgarstki, kark, plecy ) . Na moją prośbę koleżanka zrobiła wymaz z szyjki macicy na atypówki DNA PCR, wszystko nie wychodowano , oraz test na przeciwciała Chlamydia TR we wszystkich klasach, również ujemny . W tym czasie u mnie cały czas mniejsze lub większe bóle stawów w/w . 3 tygodnie po zakończeniu antybiotyku zrobiłem badanie PCR DNA na bakterie atypowe ( Chlamydia, Mycoplasmy i Ureaplasmy ) z moczu ( pierwszy strumień ), wynik nie wychodowane oraz jeszcze raz przeciwciała Chlamydia TR, w 3 klasach w laboratorium w którym też wcześniej robiłem ( bez wzrost mian z lekkim spadkiem ) ale jak poprzednio bardzo niskie miana . Robiłem w ostatnim miesiącu mnóstwo badań na bakterie, które powodują reaktywne zapalenie stawów i nic nie wyszło po za Clostridium Deficale ale to prawdopodobnie bakteria po Cipropolu i Levoxa . Leczenie 10 dni Metronidazol . Znowu po wzięciu 2 dawek przeraźliwe bóle stawów . Po skończeniu Metronidazolu stawy znowu się wyciszają . Mam 3 pytania, 1. czy po tych wszystkich badaniach na Chlamydię TR oraz Mycoplasmy Hominis, Genitalium, Ureaplasma moich i partnerki ( 7 badań, 4 różne metody, wszystko ujemne ) jest jednak możliwe aby było zakażenie którąś z tych bakterii ? 2. dlaczego zaczynają stawy boleć podczas antybiotyków, 3. jakie jeszcze ewentualnie badania powinienem zrobić w kierunku chorób przenoszonych drogą płciową ? . Kobieta z którą miałem owy kontakt nie jest absolutnie z grupy ryzyka ( mężatka, tak wiem błąd i nie powinienem tego robić ) . Kilka razy w ostatnim czasie zauważyłem rano lekki śluz u ujścia cewki ( przeźroczysty ), urolog nie chce dawać następnego antybiotyku w kierunku Chlamydia TR czy innych bakterii . To był 2 nasz kontakt i po pierwszym nic zupełnie nie było . Czy to może być przypadek z tymi objawami, drążę temat ponieważ czytałem mnóstwo materiałów na temat Chlamydii TR i wiem, że potrafi żyć latami w organizmie i jest trudno wykrywalna . Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi . pzdr
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy wciąż mam brać te leki?

Witam, Przeziębiłem się, miałem anginę przez trzy tygodnie męczyłem się z gardłem żaden antybiotyk nie pomagał, nagłe bol ustąpił miesiąc później spuchly mi stopy a takze zbierała mi się woda w kolanach przez półtora miesiąca żaden lekarz nie potrafil mi... Witam, Przeziębiłem się, miałem anginę przez trzy tygodnie męczyłem się z gardłem żaden antybiotyk nie pomagał, nagłe bol ustąpił miesiąc później spuchly mi stopy a takze zbierała mi się woda w kolanach przez półtora miesiąca żaden lekarz nie potrafil mi pomóc, aż trafiłem do szpitala zrobiono mi bardzo duża ilość badań , stwierdzono że mam reaktywne zapalenie stawów dostałem metypred , a także sulfasalazyna stosowlem od listopada zmiekszajac dawkę. Od początku stycznia już nie brałem po 11 dniach zaprzestania brania leku obie stopy ponownie napuchly i zaczolem odczuwać bol gardła. Czy ktoś mógłby mi pomóc co mam zrobic już do końca mam brać leki? Proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy podczas reaktywnego zapalenia stawów można pić alkohol?

Witam! 4 miesiace temu zachorowałem na reaktywne zapalenie stawow. Obecnie jest wszystko okej, wyniki w normie i czuje sie dobrze, ale wciaz musze brac sulfasalazyne (sulfasalazin en krka) i moje pytanie jest nastepujace: czy podczas stosowania tego leku moge spozywac alkohol?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski
Patronaty