Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 3 9 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Układ dokrewny: Pytania do specjalistów

Co mogą znaczyć te objawy i skąpa miesiączka?

Dzień dobry, wiem, że moje pytanie wyda się dość dziwne, a ja prawdopodobnie mam "schizy", ale jestem dość zagubiona. Zacznę od tego, że mam założoną spiralę antykoncepcyjną (miedzianą). Jednak przed miesiączką mój brzuch wydawał się jakiś dziwnie większy, jakbym miała... Dzień dobry, wiem, że moje pytanie wyda się dość dziwne, a ja prawdopodobnie mam "schizy", ale jestem dość zagubiona. Zacznę od tego, że mam założoną spiralę antykoncepcyjną (miedzianą). Jednak przed miesiączką mój brzuch wydawał się jakiś dziwnie większy, jakbym miała wzdęcia, do tego jakieś dziwne huśtawki nastrojów i zmiany apetytu. Prawdopodobnie zespół napięcia przedmiesiączkowego... Ale jednak... Miesiączka pojawiła się w terminie, ale była nieco bardziej skąpa niż poprzednia. Wiem, że prawdopodobieństwo wpadki jest nikłe, ale po prostu bardzo się boję. Dodam, że mam trochę rozwalony układ hormonalny, który jeszcze nie do końca doszedł do siebie po odstawieniu pigułek 3 lata temu.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę coś zrobić we własnym zakresie żeby poprawić swój stan zdrowia?

Dzień dobry, Choruje na niedoczynność tarczycy oraz jestem w trakcie diagnostyki w kierunku niedoczynności przysadki, mam niski testosteron ok 160ng/dl, spadek LH nie o poniżej normy 1,14 mlU/ml, FSH w normie ok 3 mlU/ml, TSH ponad 6, testy hamowania deksametazonie... Dzień dobry, Choruje na niedoczynność tarczycy oraz jestem w trakcie diagnostyki w kierunku niedoczynności przysadki, mam niski testosteron ok 160ng/dl, spadek LH nie o poniżej normy 1,14 mlU/ml, FSH w normie ok 3 mlU/ml, TSH ponad 6, testy hamowania deksametazonie w jak najlepszym porządku, prolaktyna 14,01 ng/dl. Jestem pod opieką endokrynologa, zostałem skierowany na MR przysadki. Czuję się bardzo źle, cierpię na zaburzenia depresyjne, diagnostyka jeszcze potrwa masę czasu. Mam pytanie czy istnieją jakieś naturalne sposoby, jakaś modyfikacja trybu życia którą mógłbym wprowadzić tak że może poczuć się trochę lepiej? Mam do tego sporą otyłość nie bardzo poddająca się leczeniu dietą. Przy wzroście 184cm ważę jakieś 120kg. Czy mogę coś zrobić we własnym zakresie żeby poprawić swój stan zdrowia. Jestem w trakcie wyrównywania TSH ale to trwa, a ja czuję się coraz gorzej pod względem psychicznym. Psychiatria nie chce podjąć jakiegoś leczenia stanów depresyjnych w obawie przed ingerencją w układ hormonalny i wpływ na diagnostykę.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Magdalena Klekotko
Mgr Magdalena Klekotko

Czy praca z chemikaliami może być szkodliwa?

Dzien dobry Chciałabym zapytać i prosić o pomoc odnosnie kwestii szkodliwosci na organizm niektorych substancji.Mój chłopak bardzo dlugo bo już około Kilkunastu lat. Pracuje w firmie Zwiazanej z produkcja akcesoriow W zakres prac wchodzi też mielenie odpadów plastikowych boję się... Dzien dobry Chciałabym zapytać i prosić o pomoc odnosnie kwestii szkodliwosci na organizm niektorych substancji.Mój chłopak bardzo dlugo bo już około Kilkunastu lat. Pracuje w firmie Zwiazanej z produkcja akcesoriow W zakres prac wchodzi też mielenie odpadów plastikowych boję się o Jego zdrowie,mimo iż on mnie uspokaja, a ja martwię się, kocham go i nie chce żeby mu się coś stało. Znam go dopiero od niedawna i dazę do tego by zmienił prace i proszę go o to ,gdybym znala go jeszcze wczesniej motywowalabym go do zmiany pracy na bezpieczna i nie szkodliwa i z pewnością by tam nie pracowal tyle lat.Pytam go czy nie wdycha plastku, mówi że nie ma w pracy zagrozenia żebym się nie martwila ii nie przejmował, że odpady z plastiku mieli się maszynowo. Mimo wszystko martwię się i boję się się Niego.Żeby oczyścić Jego organizm kupilam kurkume, chlorelle,wzmacniam go witaminami,bardzo boję się żeby w płucach nie został mu ten plastik i żeby nic mu s Ie nie stało. Dbam o Jego zdrowie, bardzo się martwię o Niego prosze by robil regularnie badania i przeswietlenia pluc , martwię się bo On kaszle , ale może być to spowodowane tym że pali papierosy, proszę go by rzucil i motywuje do tego, teraz też już pali mniej.Prosze mi powiedziec co mam zrobic żeby oczyścić Jego organizm z wszelkiego rodzaju zanieczyszczen spowodowanych praca zeby usunąć ten plastik i inne metale ciężkie?Co może brać ? oprócz chlorelli i kurkumy? Zrobię wszystko by zadbać o Jego zdrowie, nie chce żeby mu się coś stalo ani teraz ani w przyszlosci, chcielibyśmy miec dziecko martwie się też czy warunki pracy nie wplyna też na układ hormonalny i nie spowodują problemów z plodnoscia, ostatnio głośno jest o wplywie substancji chemicznych na męski układ hormonalny i plodnosc..bardzo się tym przerazilam.Proszę mi powiedziec czym mogę oczyscic I wzmocnić organizm mojego mezczyzny chodzi mi o oczyszczenie płuc i innych narządów z toksyn i metali cięŻkich. Dbam o Jego zdrowa diete warzywa owoce proszę by jadl, nie wiem co jeszcze mam zrobić żeby go oczyscic i żeby był zdrowy .Proszę mi powiedzieć. Za odpowiedź i wszelkie porady serdecznie odpowiadającej osobie dziękuję i pozdrawiam.serdecznie.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Filip Fagiewicz
Lek. dent. Filip Fagiewicz

Stosowanie suplementacji testosteronu

Witam moje pytanie jest skierowane do dietetyków oraz endokrynologa w celu poszerzenia swojej wiedzy i obaleniu kilku ważnych mitów, niewątpliwe jest że zażywanie testosteronu powinno odbywać się wyłącznie pod okiem specjalisty. 1.Jak wygląda układ hormonalny osoby zażywającej testosteron? 2.Czy możliwe... Witam moje pytanie jest skierowane do dietetyków oraz endokrynologa w celu poszerzenia swojej wiedzy i obaleniu kilku ważnych mitów, niewątpliwe jest że zażywanie testosteronu powinno odbywać się wyłącznie pod okiem specjalisty. 1.Jak wygląda układ hormonalny osoby zażywającej testosteron? 2.Czy możliwe jest zatrzymanie wydzielania testosteronu (naturalnego) poprzez nadmiar sztucznego np.w tabletkach, jakie to może mieć konsekwencje? 3.<>
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Odstawienie tabletek po 14 latach

odstawiam pigułki antykoncepcyjne po 14 latach brania non-stop. Mam 41 lat i bardzo się boję tego co będzie po odstawieniu tabletek. Np. z mój układ hormonalny nie ruszy i że jestem skazana na przedwczesne klimakterium. Czy słuszne są moje obawy? PrzeraŻona
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Niepokojące wyniki układu krzepnięcia

Odebrałam drugie już niepokojące wyniki układu krzepnięcia. Jestem na terapii hormonalnej zastępczej estrogenowo-progastagenowej, wyniki hormonów w normie. APTT 26.0, wcześniej 27.5 przy normie 29-40. INR i D-Dimery w porządku (d-dimery bardzo niskie, INR 1.00). Lekarz mówi, że nic z tym... Odebrałam drugie już niepokojące wyniki układu krzepnięcia. Jestem na terapii hormonalnej zastępczej estrogenowo-progastagenowej, wyniki hormonów w normie. APTT 26.0, wcześniej 27.5 przy normie 29-40. INR i D-Dimery w porządku (d-dimery bardzo niskie, INR 1.00). Lekarz mówi, że nic z tym nie robić. Jak pomóc wrócić do normy APTT bez odstawiania hormonów? Leki: Estradiol i Diane-35 ten drugi ze względu na hirsutyzm
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Silne gazy, wzdęcia, odbijanie a grzybica układu pokarmowego

Od dłuższego czasu cierpiędwa bardzo silne gazy, wzdęcia, odbijanie. Miałam robione USG, które nic nie wykazało. Wykryto u mnie grzybicę układu pokarmowego. Często jestem rozkojarzona i senna, mimo że śpię wystarczająco. Dodam, że mam problemy z układem hormonalnych. Mam... Od dłuższego czasu cierpiędwa bardzo silne gazy, wzdęcia, odbijanie. Miałam robione USG, które nic nie wykazało. Wykryto u mnie grzybicę układu pokarmowego. Często jestem rozkojarzona i senna, mimo że śpię wystarczająco. Dodam, że mam problemy z układem hormonalnych. Mam nadczynność tarczycy, a także cierpię na bardzo silne bóle podczas okresu. Gazy towarzyszą mi praktycznie cały dzien,mimo że jem zdrowo i mało. Czy przyczyną mogą być pasożyty i złota jelitowe? Nie mam zaparć.

Czy ProBreast Plus jest bezpieczny?

czy preparat ProBreastPlus jest bezpieczny dla zdrowia ? czy moze on wplynac niekorzystnie na uklad hormonalny kobiety ? jego sklad to ekstrakt kozieradki, ekstrakt izoflawinow sojowych, koper wloski, ekstrakt z szyszek chmielu, L-Tyrozyna, Kmin rzymski
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski
Patronaty