Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 2 5 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Leczenie endokrynologiczne: Pytania do specjalistów

Czy powinnam jednak przerwać stosowanie leku?

Dzień dobry, Od 2 tygodni stosuję żel Papilocare, jednak ze względu na rozpoczęcie leczenia hormonalnego miesiączka pojawiła się o 6 dni wcześniej- czy powinnam przerwać stosowanie leku, czy kontynuować, by zachować ciągłość 21 dni, pomimo miesiączki?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co może pomóc na mój rozmiar penisa?

Witam , mam 18 lat i pisze z problem jakim jest mój penis , uważam że jest po prostu za mały ( ma 7 cm w spoczynku i 11cm we wzwodzie) czy może być to spowodowane dużą ilością stresu w... Witam , mam 18 lat i pisze z problem jakim jest mój penis , uważam że jest po prostu za mały ( ma 7 cm w spoczynku i 11cm we wzwodzie) czy może być to spowodowane dużą ilością stresu w okresie dojrzewania , chciałbym także dodać że nigdy nie miałem " mokrych snów " czy " porannej niespodzianki" włosy łonowe nawet broda występują ( mój rodzic ma czym się pochwalić, także stąd moje pytanie czy może leczenie hormonalne mogłoby pomoć?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy po nowotworze można zajść w ciążę?

W dzieciństwie leczyłam się na nowotwór nerki wykryty w 4 stadium rozwoju miałam bardzo silną chemię i łącznie aż 27 narkoz. Od kilkunastu lat jestem uznana za osobę zdrową i jedyne leki jakie przyjmuje są na serce (obniżające puls tylko... W dzieciństwie leczyłam się na nowotwór nerki wykryty w 4 stadium rozwoju miałam bardzo silną chemię i łącznie aż 27 narkoz. Od kilkunastu lat jestem uznana za osobę zdrową i jedyne leki jakie przyjmuje są na serce (obniżające puls tylko dlatego że mnie on przeszkadzał). Teraz mam 25 lat i okazało się, że mój mąż jest bezpłodny i jedyna szansa na dziecko to in vitro. Czy po takich przejściach będę mogła je wykonać? Czytałam, że wiąże się to z leczeniem hormonalnym i narkozą.

Czy mogę mieć raka szyjki macicy mająć 31 lat?

am. Nie wiem sama co mam myśleć. Opisz krótko swoją historię. Mam 31 lat. Dodam że jestem osobą otyłą a pierwsza miesiączka pojawiła się gdy miałam 10 lat. Moje problemy zaczęły się w lutym 2018 roku. Wtedy to trafiłam do... am. Nie wiem sama co mam myśleć. Opisz krótko swoją historię. Mam 31 lat. Dodam że jestem osobą otyłą a pierwsza miesiączka pojawiła się gdy miałam 10 lat. Moje problemy zaczęły się w lutym 2018 roku. Wtedy to trafiłam do szpitala z powodu krwawienia w zasadzie krwotoku którego nie mogłam zatamować przepisanymi przez lekarza tabletkami (Exacyl, Cyclonamine). W szpitalu zostałam wyłyżeczkowana (rutynowe działanie) Wypuszczona do domu. Odebrałam wynik badania histopatologicznego: Edocervicitis chronica hyperplasia sine atypia endometrii (hyperplasia simplex. Przyznam szczerze z tym wynikiem nie zdążyłam iść do lekarza i ponownie zaczęłam krwawić więc w maju kiedy po raz kolejny miałam krwotoki (podpaski nie dawały rady) zostałam przez lekarza skierowana do szpitala z racji mojej otyłości torbieli tych silnych krwotoków na skierowaniu miałam usuniecie macicy. Pogodziłam się z tym poszlam do szpitala tam zebrała się komisja 3 lekarzy, którzy zadecydowali że nie będą mi usuwać macicy musze mieć zastosowana terapie hormonalna. Wiec dalsze moje leczenie polegało na braniu hormonów i tutaj odpukać było dobrze. W lipcu znowu krwawiłam (byłam na wakacjach trafiłam do innego lekarza) ten wykrył mi guza oraz przeciek z ran po cesarskim cięciu(to zostało w późniejszym okresie uznane za nieprawdziwe) trafiłam do swojego ginekologa i ten zaproponował założenie mi wkładki domacicznej która pomoże w moim leczeniu przerostu endometrium bez konieczności brania tabletek. Zdecydowałam się na wkładkę. Więc mój ginekolog zlecił wykonanie przed założeniem wkładki po terapii hormonalnej jeszcze jednego wyłyżeczkowania i po otrzymaniu wyniku miałam mieć założoną wkładkę. Wynik przyszedł na wizycie przez założeniem wkładki pobrano mi cytologie i umówiłam się na kolejny dzień na założenie wkładki nie było jeszcze wyniku cytologii. Wkładka została mi założona wszystko było dobrze. Ginekolog nie kontaktował się ze mną w sprawie wyniku cytologii. Od jakiegos czasu po stosunku zawsze krwawie i to nie jeden czy dwa dni ale tydzień spokojnie później kolejne zbliżenie i znowu właściwie krwawie bez przerwy. Poszłam do ginekologa po roku. Okazuje się że cytologia wykonana mi rok wcześniej nie jest najlepsza 3A Ascus (zalecana kontrola za 6 miesięcy) ja nie otrzymałam informacji od ginekologa że cos jest nie tak i że mam pojawić się w gabinecie. Minął rok ja aktualnie krwawie (ginekolog nie pobrał cytologii z racji mojego krwawienia) Biore tabletki już kolejny dzień i nadal krwawienie jest. Ginekolog wyznaczyl mi wizyte na grudzień czy ja mam czekać tak długo na ponowne pobranie cytologii? Czy szukać pomocy u innego specjalisty? Czy w moim wypadku są powody do obaw pod kątem raka szyjki macicy?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy takie leczenie dobrze rokuje?

Witam serdecznie tydzień temu zaczęła boleć mnie noga w kolanie i z boku łydki.Ponieważ pod kolanem mam torbiel Bekera myslałam że to od tego.Niestety bylam unieruchomiona w podróży tydzień wcześniej,przyszła mi na myśl zakrzepica,której doswiadczylam 10 lat temu po... Witam serdecznie tydzień temu zaczęła boleć mnie noga w kolanie i z boku łydki.Ponieważ pod kolanem mam torbiel Bekera myslałam że to od tego.Niestety bylam unieruchomiona w podróży tydzień wcześniej,przyszła mi na myśl zakrzepica,której doswiadczylam 10 lat temu po nowym leku hormonalnym.Wtedy wszystko skończyło się wyleczeniem.Teraz kilka dni temu lekarz chirurg naczyniowy po wykonaniu Doplera stwierdził echogeniczną skrzeplinę pod kolanem.Zalecił Clexsane 150 i kontrolę za miesiąc.Ponczochę uciskową 2 st.Leki przeciwzapalne.Czy takie leczenie dobrze rokuje,jak może przebiegać dalsze leczenie i po jakim czasie mogę wrócić do pracy w szkole.Teraz są wakacje.Pozdrawiam i proszę gorąco o odp.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy przez ten lek test mógł pokazać fałszywy wynik?

Dzień Dobry Czy Aromek może pokazać fałszywie dodatni test ciążowy?. Moja sytuacja cykl stymulowany aromkiem plus luteina. Test negatywny, miesiączka przyszła przed odstawieniem luteiny. Odstawiłam luteinę znowu brałam Aromek w "kolejnym cyklu". 10, 11 dzień cyklu krwawienie przestraszyłam... Dzień Dobry Czy Aromek może pokazać fałszywie dodatni test ciążowy?. Moja sytuacja cykl stymulowany aromkiem plus luteina. Test negatywny, miesiączka przyszła przed odstawieniem luteiny. Odstawiłam luteinę znowu brałam Aromek w "kolejnym cyklu". 10, 11 dzień cyklu krwawienie przestraszyłam się co to za krwawienie skoro dopiero co skończyła się miesiączka. Wykonałam test, który wyszedł dodatni. Boje się cieszyć czy dodatni test to może być Aromek ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy moje samopoczucie może mieć podłoże endokrynologiczne?

Dzień dobry, jestem Aleks i mam 25 lat. Od dłuższego czasu leczę się na depresję (leczenie farmakologiczne). Niestety efekty tego leczenia są dość słabe. Moje dolegliwości natury psychicznej pojawiły się gdy zacząłem dojrzewać i w zasadzie trwają do teraz. Lekarz... Dzień dobry, jestem Aleks i mam 25 lat. Od dłuższego czasu leczę się na depresję (leczenie farmakologiczne). Niestety efekty tego leczenia są dość słabe. Moje dolegliwości natury psychicznej pojawiły się gdy zacząłem dojrzewać i w zasadzie trwają do teraz. Lekarz psychiatra zasugerował, że warto sprawdzić jak sytuacja wygląda po kątem endokrynologicznym, szczególnie ze względu na słabą odpowiedź na farmakoterapię jak i moment kiedy moje problemy zaczęły się pojawiać. Moje objawy obejmują: - obniżony nastrój, - apatię i brak motywacji, - brak siły fizycznej, - długi okres regeneracji po podjętym wysiłku, - wolno gojące się rany, - senność, - kłopoty z koncentracją i pamięcią, - zaburzenia libido i erekcji, - nerwowość, - płytki i mało wydajny sen. Wyniki badań: Krzywa glukozy (na czczo, po 1 godzinie, po 2 godzinach): 89,6mg/dl, 125,5mg/dl, 95,7mg/dl Krzywa insuliny (na czczo, po 1 godzinie, po 2 godzinach): 10,8uIU/ml, 101uIU/ml, 44,2uIU/ml FSH: 4mIU/ml LH: 6,2mIU/ml Progesteron: 0,55ng/ml Prolaktyna: 12,8ng/ml DHEA-SO4: 163ug/dl Testosteron: 312ng/dl Kortyzol: 23,9ug/dl Estradiol: 18,6pg/ml Testosteron wolny: 15,16pg/ml Czy moje samopoczucie może mieć (w pełni lub po części) podłoże endokrynologiczne? Jeżeli tak, jakie są możliwości leczenia?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Magdalena Klekotko
Mgr Magdalena Klekotko

Czy można wykonać zabieg dermatologiczny stosując Epiduo?

Czy przy codziennej kuracji Epiduo Forte żel 0,3% 2,5% można udać się na zabiegi w postaci: mikrodermabrazja diamentowej lub mezoterapi mikroigłowej? - jeżeli nie, to czy są zabiegi, które można połączyć przy leczeniu trądziku hormonalnego jednocześnie stosując nadal Epiduo Forte?

Czy mam leczyć się hormonalnie?

Od 15 r.ż. mam podwyższony wynik TSH. Badania ponawiam co kilka miesięcy. Co dziwne, poziom TSH od tych kilku lat stale waha się pomiędzy poziomem 5.00 - 7.50 (norma <3.45 ulU/ml) i nie wykazuje tendencji wzrostowej. aTPO, aTG w... Od 15 r.ż. mam podwyższony wynik TSH. Badania ponawiam co kilka miesięcy. Co dziwne, poziom TSH od tych kilku lat stale waha się pomiędzy poziomem 5.00 - 7.50 (norma <3.45 ulU/ml) i nie wykazuje tendencji wzrostowej. aTPO, aTG w normie. FT4 w normie (przy wzroście TSH spada do ok. 13.00 pmol/l, przy spadku TSH wzrasta do ok 16.00 pmol/l), FT3 w normie, zazwyczaj ok. 5.00 pmol/l (przy wzroście TSH, poziom FT3 lekko wykracza ponad górną normę). USG tarczycy bez widocznych zmian, obj. lewego płata - 5.3ml, prawego - 4.6ml (wykonane w wieku 17-lat). Jeżeli ma to jakieś znaczenie - zauważyłem, że najwyższy poziom TSH 6.00-7.00, mam w okresie zimowym, a najniższy 5.00-6.00 w okresie letnim. Spotkałem się z diagnozą, że podwyższony poziom TSH może nie być spowodowany chorobą tarczycy. Dlatego też wykonałem szereg innych badań: morfologia, OB, mocz, glukoza, insulina, kreatynina, wapń, potas, żelazo, ferrytyna - w normie, cholesterol całkowity - 101 mg/dl, witamina D3 - 15.29 ng/ml, kortyzol - 199.00 ng/ml. Poza tym echo serca w normie, tomografia głowy bez widocznych zmian, holter ciśnieniowy lekkie wahania ciśnienia w ciągu dnia (średnie ciśnienie - 122/70, najwyższe popołudniu - 145/110, najniższe podczas snu - 70/35). Endokrynolog sugerował dalszą diagnostykę i nie rozpoczynanie leczenia hormonalnego póki poziom TSH nie przekroczy 8.00-9.00. Głównymi zaleceniami było zmiana stylu życia. Niestety od tych kilku lat zmagam się z kilkoma dolegliwościami, które uniemożliwiają mi normalne funkcjonowanie i zwiększenie aktywności fizycznej, są to m.in. - zawroty głowy "poczucie bycia w ruchu", chroniczne zmęczenie, bardzo zimne kończyny dolne, sporadyczna bezsenność, problemy z koncentracją i z przybraniem na wadze (lekka niedowaga). Czy rozpoczęcie leczenia hormonalnego w moim przypadku jest zasadne i zlikwiduje uciążliwe objawy?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co należy zrobić w przypadku gdy leczenie nie pomaga?

Szanowni Państwo, mam zdiagnozowaną niewydolność ciałka żółtego . Biorę od 2 miesięcy lek o nazwie Mastodynon. Niestety nie pomaga mi. Lekarz powiedział,że jeśli mi ten lek nie pomoże, wówczas będę musiała brać leki hormonalne. Tych się obawiam. Proszę o poradę. Z poważaniem ,
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak leczyć ten napadowy rumień?

Dzień dobry, Od 3 lat mam problem z napadowym rumieniem na twarzy.Twarz robi sie czerwona z jasnych przyczyn np. upał, zimno, stres, wysilek fizyczny ale czasami zupelnie niespodziewanie np. siedzę i spokojnie rozmawiam z kimś. Zaczerwienieniu towarzyszy uczucie napiętej... Dzień dobry, Od 3 lat mam problem z napadowym rumieniem na twarzy.Twarz robi sie czerwona z jasnych przyczyn np. upał, zimno, stres, wysilek fizyczny ale czasami zupelnie niespodziewanie np. siedzę i spokojnie rozmawiam z kimś. Zaczerwienieniu towarzyszy uczucie napiętej i gorącej skóry, pieczenia i pulsowania w miejscu zmian i skóra potrzebuje często 1 do 1,5 godziny żeby sie uspokoić. Mialem robione badania ANA i endokrynologiczne i wszystko bylo ok. Byłem leczony zarówno seria zabiegów światłem IPL jak i Laserem 533 nm. W końcu ktoś powiedział, że jeśli sa to naczynia krwionośne które są nadreaktywne a nie trwale otwarte to może być trudno coś z tym zrobić. Czy jest jakikolwiek sposób, żeby chociaż zmniejszyć dolegliwości (pieczenie,pulsowanie) które czuję w momencie zaostrzeń? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Lenartowicz
Lek. Izabela Lenartowicz

Czy torbiel spowodowała wzrost poziomu prolaktyny?

Witam, Na moim jajniku wykryto torbiel 5 cm. Od kilku lat leczę się także na niedoczynność tarczycy i hiperlrolaktynemie. Ostatnie wyniki wyszły gorsze. Stad moje pytanie czy podwyższona prolaktyna mogła być powodem torbieli? Oraz czy konieczne jest leczenie hormonalne leki... Witam, Na moim jajniku wykryto torbiel 5 cm. Od kilku lat leczę się także na niedoczynność tarczycy i hiperlrolaktynemie. Ostatnie wyniki wyszły gorsze. Stad moje pytanie czy podwyższona prolaktyna mogła być powodem torbieli? Oraz czy konieczne jest leczenie hormonalne leki antykoncepcyjnymi czy lepiej obniżyć poziom prolaktyny, wyrównać poziom tsh najpierw? Czy to może być powiązane?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mając mięśniaki w macicy można współżyć?

Witam czy mając mięśniaki w macicy 6cm i 2 cm można współżyc, włączone leczenie hormonalne progesteronem? Czy ciąża jest wtedy przeciwwskazania? Czy progesteron jak się przyjmuje zapobiega zajęciu w ciążę? Proszę o porade
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Dlaczego mam różowe plamienia?

Mam 23 lata. Od dwóch lat miewam okropnie bolesne miesiączki. Zdarzało mi się jechać na sor ponieważ nie mogłam wytrzymać z bólu i wydawało mi się że tylko okres nie może aż tak boleć. W lipcu, w zeszłym roku pani... Mam 23 lata. Od dwóch lat miewam okropnie bolesne miesiączki. Zdarzało mi się jechać na sor ponieważ nie mogłam wytrzymać z bólu i wydawało mi się że tylko okres nie może aż tak boleć. W lipcu, w zeszłym roku pani ginekolog wykryła u mnie cystę na prawym jajniku na 4 cm. Zleciła leczenie hormonalne, a cysta zniknęła. Antykoncepcje stosowałam 7 miesięcy, ale źle się po niej czułam i w końcu ja odstawiłam. Minął miesiąc i pojawiła się na tym samym jajniku kolejna cysta. Znowu dostałam tabletki antykoncepcyjne i znowu cysta zniknęła ale cały czas jajnik mnie bolał. Nie minął kolejny miesiąc a pojechałam na sor z podejrzeniem zapalenia wyrostka (silny ból brzucha, po prawej stronie, nudności, nieznacznie podwyższona temperatura) okazało się to być zapaleniem przypadków po prawej stronie. Od tego zdarzenia minęło już pół roku. Jajnik boli mnie każdego dnia po kilkadziesiąt razy dziennie (jest to takie kilkusekundowe kłucie, niezależnie od cyklu). Byłam już chyba u 10 różnych ginekologów, ale każdy mi wmawia że wydaje mi się że mnie boli, bo na USG nic nie widać. Występuje również u mnie ból w trakcie stosunku (zależnie od pozycji), dyskomfort przy oddawaniu stolca i wzdęcia oraz bóle pleców. Objawy pokrywaja się z objawami endometriozy, ale żaden z lekarzy mi jej nie zasugerował.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy możliwe jest mniejszenie torbieli jajnika?

Mam torbiel jajnika wielkości 4 cm. Stosuje kurację hormonalną przez 3 miesiące. Czy możliwe jest zmniejszenie torbieli jajnika czy będzie konieczny zabieg? Zanim podjęłam lam leczenie hormonalne to miałam bardzo obfite krwawienia, które doprowadziły do anemi. Pół roku temu przeszłam zabieg wyłyżeczkowanie, a krwawienia były jeszcze większe. Proszę o opinię.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy Tetralysal wymaga przyjmowania antykoncepcji?

Czy przez 3msc leczenia Tetralysalem konieczne jest stosowanie antykoncepcji hormonalnej, czy wystarczy prezerwatywa? Poprzednio po odstawieniu hormonów (Diane35 1,5 roku, później Atywia 1 rok) trądzik wrócił, boje się, że jak zakończę terapię antybiotykiem i odstawię ponownie hormony problem... Czy przez 3msc leczenia Tetralysalem konieczne jest stosowanie antykoncepcji hormonalnej, czy wystarczy prezerwatywa? Poprzednio po odstawieniu hormonów (Diane35 1,5 roku, później Atywia 1 rok) trądzik wrócił, boje się, że jak zakończę terapię antybiotykiem i odstawię ponownie hormony problem będzie jeszcze większy. Od ginekologa dostałam przepisana antykoncepcje Yasminelle. Mam nieznacznie podwyższony cholesterol (5,11 mmol/l norma do 5,00 mmol/l) boje się pogorszenia wyników wątroby. Jeśli połączenie tych dwóch metod jest bezpieczne to w jakiej porze dnia przyjmować antybiotyk, a kiedy antykoncepcje? Przez pierwsze 2 tyg. stosowania antybiotyku mam przyjmować 2x tab. dziennie. Później raz dziennie.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Lenartowicz
Lek. Izabela Lenartowicz

Jak należy interpretować takie wyniki?

Witam, jestem kobietą 28 lat, badania wykonałam w 6 dc: 17 OH progesteron - 1,51 ng/ml, estradiol - 81,40 pg/ml, TSH - 2,146 qlU/ml, FSH - 7,43 mlU/ml, LH - 6,53 mlU/ml, prolaktyna - 8,0 ng/ml, Insulina - 6,80 mU/l,... Witam, jestem kobietą 28 lat, badania wykonałam w 6 dc: 17 OH progesteron - 1,51 ng/ml, estradiol - 81,40 pg/ml, TSH - 2,146 qlU/ml, FSH - 7,43 mlU/ml, LH - 6,53 mlU/ml, prolaktyna - 8,0 ng/ml, Insulina - 6,80 mU/l, testosteron - 42 ng/dl, DHEA-S - 222,1 qg/dl, erytrocyty - 5,09 10^12/L. Proszę o interpretację wyników.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę w tym czasie przyjmować również ten lek?

Witam. Aktualnie leczę trądzik spowodowany problemami hormonalnymi. Żadne leczenie nie przynosi efektów. Dodatkowo mam tocznia (niskie miano) stosuje leki przeciwzakrzepowe. Czy można podczas przyjmowania antykoagulantow stosować izotek?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Lenartowicz
Lek. Izabela Lenartowicz

Co zrobić w celu uwydatnienia męskich cech?

Witam. Mężczyzna 34 lat. Wyglądam jak chłopak, twarz 10-15 lat młodsza, jeszcze do niedawna proszono mnie o dowód przy kupnie alkoholu, skąpy zarost jedynie wokół ust i na brodzie, skąpy pod pachami, brak na klatce. Moje bmi to 19,7,... Witam. Mężczyzna 34 lat. Wyglądam jak chłopak, twarz 10-15 lat młodsza, jeszcze do niedawna proszono mnie o dowód przy kupnie alkoholu, skąpy zarost jedynie wokół ust i na brodzie, skąpy pod pachami, brak na klatce. Moje bmi to 19,7, przez 16 lat "przytyłem" tylko 1kg. W podstawówce zawsze byłem wyraźnie najmniejszy i chociaż osiągnąłem 1,71cm pozostałem chudy, po prostu twarz i ciało szkolnego wyrostka. Jedynie narządy płciowe: rozmiar owłosienie, funkcje są normalne, reszta ciała chłopięca, nie męska. Mam przez to kompleksy, traktowany przez innych facetów, szczególnie w pracy z wyższością, ironią jak "młokos", "młody" nawet przez młodszych ode mnie. Dla kobiet, nawet 20-tek jestem nie męski, z resztą sam widzę, że moje ciało i twarz przy ich kobiecych kształtach i rysach twarzy zupełnie nie pasuje. U dziewczyn w szkolnym wieku na odwrót: gdy podaje swój wiek to nie dowierzają, a potem rezygnują. Dodam, że psychicznie również nie czuję się męsko, bawiłem się zabawkami do 12rż., nigdy nie interesowałem się motoryzacją, piłką nożną czy majsterkowaniem, samochodem nie jeżdżę bo mam patologiczne zaburzenie orientacji przestrzennej. Mam również skłonność do depresji, lęku społecznego i prokrastynacji. Być może to czynniki genetyczne, ale nie znam nikogo z rodziny bliższej i dalszej, kto by wyglądał znaczniej młodziej, może moja mama, ale z mężczyzn nikt. Mój testosteron to 653ng/dl; shbg: 50,5 nmol/L. Brałem suplementy na testosteron, podwyższył mi się o 33%, czułem się znacznie lepiej, większa pewność siebie, asertywność wobec mężczyzn i kobiet, energia, czujność, i satysfakcja z wykonywanych rzeczy, lecz trwało to tylko parę miesięcy, coś zupełnie przeciwnego do SSRI gdzie było prawie zerowe libido, anhedonia, apatia i nadmierna senność, a SNRI dodatkowo zwiększały lęk i reakcję ciała na stres. Próbowałem minoxidilu na porost brody, lecz po 10 dniach siadło mi libido i wyraźna apatia. Nie było to placebo, bo znalazłem w necie, że niektórzy tak reagują na ten lek podobnie do finasterydu. Wszystko wróciło do normy po paru tygodniach przy wsparciu suplementami. Widziałem na Reddit metamorfozy gości, którzy brali testosteron, w ciągu roku stali się bardzo męscy zarówno z twarzy jak i sylwetki, ale brali dawki 400-600mg/tydzień. Również donosili o pozytywnym wpływie na lęk/depresje i brak energii. Próbowałem DHEA, bo wyczytałem, że w skórze metabolizowany jest do DHT, lecz dawka 200mg/dzień wyraźnie obniżyła mi libido. Czy mniejsza, lecz dłuższa suplementacja DHEA może sprawić, że moja twarz stanie się bardziej męska, pojawi się zarost? Czy mam szansę na leczenie u endokrynologa? Czy nie zostanę potraktowany tak, jak dawniej traktowane były np. osoby transseksualne (odesłanie do psychiatry/psychologa)? Obecnie przecież leczy się hormonalnie osoby, np. transseksualne, kobiety cierpiące na hirsutyzm albo mężczyzn na ginekomastię. Czy mam szansę na leczenie farmakologiczne celem uwydatnienia męskich cech twarzy/ciała i ew. zmian w psychice na bardziej męską?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Krystyn Czerniejewski
Lek. Krystyn Czerniejewski

Jak mogę zahamować swój wzrost?

Dzień dobry, mam 20 lat i około 182 cm wzrostu. Chciałam się spytać czy są jakieś lekarstwa, hormony, które zahamują wzrost albo najlepiej trochę go zmniejszą i czy jest to możliwe w takim wieku.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty