Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 3 9 , 0 9 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Antybiotykoterapia: Pytania do specjalistów

Kiedy mogę zacząć brać antybiotyk?

Biorę tabletki i był stosunek - kiedy mogę zacząć brać antybiotyk? Stosunek odbył się 1 dzień temu a na drugi dzień przepisano mi antybiotyk który wpływa na skuteczność antykoncepcji. Mogę brać antybiotyk bez obaw ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to możliwe, że jestem w ciąży skoro boli mnie podbrzusze?

Witam. Mam 20 lat. Tydzień temu(8 stycznia) uprawiałam z chłopakiem seks oralny i petting(wsadził mi palce w pochwe i nie jestem pewna czy miał na nich trochę preejakulaty/spermy czy nie). Jestem w trakcie brania tabletek antykoncepcyjnych Belara(3 msc)... Witam. Mam 20 lat. Tydzień temu(8 stycznia) uprawiałam z chłopakiem seks oralny i petting(wsadził mi palce w pochwe i nie jestem pewna czy miał na nich trochę preejakulaty/spermy czy nie). Jestem w trakcie brania tabletek antykoncepcyjnych Belara(3 msc) i antybiotyku Tetrarysalna trądzik(2 tydzień). Wczoraj 15 stycznia dostałam bólu podbrzusza(takiego jak przy miesiączce mimo brania tabletek antykoncepcyjnych) oraz mało obfitego krwawienia tydzień przed planowanym krwawieniem z odstawienia. Czy możliwe,że jestem w ciąży?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Gdzie szukać pomocy z tym zębem?

Witam, dwa lata temu miałam resekcję zęba 6, gdyż był leczony kanałowo i jest martwy. Nie chciałam go wyrywać gdyż już nie mam ⁶ po drugiej stronie i zęby zaczynają mi się zniekształcać więc boję się co będzie jakbym go... Witam, dwa lata temu miałam resekcję zęba 6, gdyż był leczony kanałowo i jest martwy. Nie chciałam go wyrywać gdyż już nie mam ⁶ po drugiej stronie i zęby zaczynają mi się zniekształcać więc boję się co będzie jakbym go usunęła. Przez rok chodziłam 2 razy w tygodniu na oczyszczanie z ropy ale to nic nie pomagało więc kolejny dentysta przypisał antybiotyki. Na około 4 miesiące było ok i od dwóch miesięcy znów nachodzi mi ropa. Prześwietlenia nic nie pokazują. Kilku dentystów nie umieją wyjaśnić dlaczego tak się dzieje a ząb jest martwy i usunięte korzenie. Antybiotyki już nie działają i ciągle nie wiem co się dzieje. Nie wiem już gdzie szukać pomocy.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy kiła została u mnie już wyleczona?

Witam, W listopadzie zostałem zarażony kiłą. Badania zostały przeprowadzone pod koniec listopada i wyniki oczywiście dodatnie. VDRL dodatni i potwierdzenie FTA-ABS również dodatni. 3 Grudnia zacząłem brać antybiotyk Sumamed 500mg, jedna tabletka dziennie przez 12 dni. 2021-12-27 - wykonałem... Witam, W listopadzie zostałem zarażony kiłą. Badania zostały przeprowadzone pod koniec listopada i wyniki oczywiście dodatnie. VDRL dodatni i potwierdzenie FTA-ABS również dodatni. 3 Grudnia zacząłem brać antybiotyk Sumamed 500mg, jedna tabletka dziennie przez 12 dni. 2021-12-27 - wykonałem kolejne badania - VDRL oraz VDRL ilościowo. Wyniki : VDRL : dodatni VDRL ilościowo : ujemny Co oznaczają te wyniki? Czy Kiła została już wyleczona tzn ani nie jestem na nią chory ani nie zarażę nikogo?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Dlaczego moje gardło jest cały czas przekrwione?

Mam 45 lat od roku mam stan zapalny gardła przekrwione brałem już antybiotyki i tabketki na refluks ale nic nie pomogło lekarze nie wiedzą co. Mi jest i jak mi pomóc... Proszę o Pomoc
odpowiada 1 ekspert:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Czy po stosowaniu tego leku mogę dziś wypić piwo?

Dzien dobry. Skonczylem brac w sobote o godzinie 12 lek Macromax 500g, brałem go trzy razy. Czy mogę dzisiaj wypic piwo?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak poradzić sobie z takim bólem zęba?

Witam, 5 dni temu miałam leczonego zęba kanałowo. Były wykonane 2 zdjęcia rtg i kanały zostały prawidłowo przeleczone. Gdy znieczulenie przestało działać zaczął boleć mnie ząb. Dodatkowo słuchałam. Dostałam antybiotyk Dalacin ale biorę go 3 dzień i bez żadnych efektów.... Witam, 5 dni temu miałam leczonego zęba kanałowo. Były wykonane 2 zdjęcia rtg i kanały zostały prawidłowo przeleczone. Gdy znieczulenie przestało działać zaczął boleć mnie ząb. Dodatkowo słuchałam. Dostałam antybiotyk Dalacin ale biorę go 3 dzień i bez żadnych efektów. Juz nie wytrzymuje z bólu. Dodam, że ząb był leczony ponownie kanałowo
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Co robić z tymi ropnymi krostkami?

Dzien dobty ,od kilku miesiecy mam problem bolacych,czerwonych , malych ,wypelnionych biala jakby twarda ropa... na calych plecach oraz posladkach. Na posladkach po zagojeniu powstaja brazowe plamki. Leczone byly antybiotykami ,masciami ,samrowalem spirytusem saklicylowym i bez poprawy. Jaka moze byc... Dzien dobty ,od kilku miesiecy mam problem bolacych,czerwonych , malych ,wypelnionych biala jakby twarda ropa... na calych plecach oraz posladkach. Na posladkach po zagojeniu powstaja brazowe plamki. Leczone byly antybiotykami ,masciami ,samrowalem spirytusem saklicylowym i bez poprawy. Jaka moze byc przyczyna niedermatologiczna ? Powinienem zrobic jakies dodatkowe badania? mam 40 lat ,nie chorowalem dotychczas na nic ale moze cos sie dzieje niedobrego w organizmie. czy jest mozliwosc wyslania zdjecia problemu,ktory mi doskwiera? Wyglada to nieladnie. Prosze o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy mogę przyjmować ten antybiotyk, karmiąc dziecko?

Dzień dobry, Mam zaplanowany zabieg wyrywania ósemki i okazało się, że będę musiała brać przez 5 dni antybiotyk z penicylina. Aktualnie karmie jeszcze swoje roczne dziecko, które przyjmuje profilaktycznie (nawracający zum) 2ml/dziennie leku Dafurag. Czy w związku z tym mogę przyjmować powyższy antybiotyk?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy można wykonać tatuaż brwi stosując Ramoclav?

Witam, czy biorąc antybiotyk Ramoclav mogę zrobić tatuaż brwi?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak można odbudować florę bakteryjną w pochwie?

Witam w marcu 2021 dostalam antybiotyk który wyjałowił totalnie moja pochwe. Od razu stosowałam różne leki i provag doustnie i dopochwowo lactovaginal i dalej nie mam w posiewach paleczek kwasu mlekowego. Nawet gynoflor mi nie pomógł. Co mam robić? Brak... Witam w marcu 2021 dostalam antybiotyk który wyjałowił totalnie moja pochwe. Od razu stosowałam różne leki i provag doustnie i dopochwowo lactovaginal i dalej nie mam w posiewach paleczek kwasu mlekowego. Nawet gynoflor mi nie pomógł. Co mam robić? Brak mi już sił ginekolodzy się poddaja a ja zostałam sama z pieczeniem. Cytologia jest w porządku i od w pochwie też czystosc jqk robię wychodzi 2 stopien . Nie mogę odbudowac paleczek bo w wymazie wychodzą pojedyncze paleczki lub brak. Proszę o poradę i pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy taki stan po usunięciu zębów powinien mnie martwić?

Dzień dobry, minęły już prawie 4 doby odkąd miałem usunięte dwie prawe ósemki. Niestety, podczas ekstrakcji górnego zęba zrobiła mi się przetoka ustno-zatokowa która od razu została zaszyta przez Panią chirurg. Zostałem poinformowany, że przez pierwsze 3-4 doby rana może... Dzień dobry, minęły już prawie 4 doby odkąd miałem usunięte dwie prawe ósemki. Niestety, podczas ekstrakcji górnego zęba zrobiła mi się przetoka ustno-zatokowa która od razu została zaszyta przez Panią chirurg. Zostałem poinformowany, że przez pierwsze 3-4 doby rana może krwawić zarówno od strony zatoki, jak i strony jamy ustnej. Po wspomnianym okresie również może pojawiać się krew, jednak koloru brunatnego. Powiedziano mi również, że powinienem się zacząć martwić gdyby ból się nasilał, wyczułbym zwisające z prawej strony dziąsło lub szew lub podczas picia lub płukania ust duża ilość płynu uciekałaby nosem. Żadnego ze wspomnianych objawów nie doświadczyłem, jednak o ile krwawienie w jamie ustnej ustąpiło, o tyle na tylnej ścianie gardła stosunkowo często odczuwam że spływa mi "śluz". Gdy "odchrząknę" i wypluję, okazuje się, że ów śluz to tak naprawdę świeża lub delikatnie zakrzepła krew spływająca z zatoki. Dodam, że wczoraj rano (2,5 doby po zabiegu) odchrząknąłem sporej wielkości (ok. 1,5x0,5cm), stosunkowo mocno wyschnięty skrzep. Dodatkowo odczuwam tępy, uciskający, niezbyt silny ból z prawej strony nasady nosa. Zaznaczę, że to nie jest tak, że po gardle nieustannie płynie mi ciepła, świeża krew. Raz na kilka minut czuję spływający śluz będący gęstą, lekko skrzepniętą krwią o kolorze ciemnoczerwonym lub (w mniejszych ilościach) krwistoczerwonym. Dodam, że przyjmuję antybiotyk Augmentin, leki przeciwbólowe (paracetamol), Cirrus, Aescin, Enterol oraz Nasivin. Czy powinienem się zacząć martwić? Czy zatoki potrzebują więcej czasu na regenerację niż rana po stronie jamy ustnej? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
odpowiada 1 ekspert:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Czy te objawy ze strony zęba są normalne?

W piątek zaczął mnie boleć ząb (4 dolna), dostałam antybiotyk, w niedzielę spuchłam, biorę antybiotyk i odpuszcza zarówno ból jak i opuchlizna ale niepokoi mnie to, że czuję od soboty że usta z tej strony i policzek jest zdrętwialy (uczucie jak po zastrzyku znieczulającym,) czy to normalne?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy jest możliwe, aby bez stwierdzonej badaniem kiły przyjąć dawkę antybiotyku profilaktycznie?

Witam, W ostatnim czasie podjąłem ryzykowne zachowanie seksualne (stosunek oralny bierny z nieznajomą osobą), co miało miejsce około 3 tygodnie temu. Po około 4 dniach od stosunku zauważyłem podjedynczą zmianę na trzonie prącia przypominającą zmianę pierwotną. Po 15 dniach od... Witam, W ostatnim czasie podjąłem ryzykowne zachowanie seksualne (stosunek oralny bierny z nieznajomą osobą), co miało miejsce około 3 tygodnie temu. Po około 4 dniach od stosunku zauważyłem podjedynczą zmianę na trzonie prącia przypominającą zmianę pierwotną. Po 15 dniach od zdarzenia miałem konsultację z lekarzem, który skierował mnie na badanie w kierunku syfilisu, oraz przepisał maść, ponieważ widział większe prawdopodobnieństwo włókniaka/kaszaka itd. W przeszłości wycinałem podobną zmianę u chirurga, również z prącia, wówczas był to kaszak. Wynik testu był negatywny (15 dni po), dodatkowo wczoraj wykonałem szybki test płytkowy we własnym zakresie (17 dni po), jednak zaczynam czuć objawy towarzyszące (aczkolwiek może być to autosugestia i stres, jeden dzień powiększone węzły chłonne, podwyższoną temperaturę itd). Wiem, że na wczesnym etapie sytuację może rozwiązać nawet jednorazowa dawka antybiotyku Czy jest możliwe, aby bez stwierdzonej badaniem kiły przyjąć dawkę antybiotyku profilaktycznie? Do kogo powinienem się zwrócić z takim pytaniem? Mam świadomość, że skuteczność leczenia zależy od szybkości mojej reakcji.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy powinnam leczyć trądzik różowaty antybiotykoterapią?

Po zabiegu fototerapii, nastąpiła u mnie aktywacja trądzika różowatego. Mam potwierdzona obecnosc helicobacter pylori w organizmie oraz w normie, ale za wysokie tsh. Czy powinnam leczyć trądzik różowaty antybiotykoterapia czy skupić się na eliminacji bakterii z organizmu. Który specjalista powinien o tym zdecydować? Dermatolog? Dietetyk? Gastorlog? Lekarz pepierwszego kontaktu?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mam się martwić tymi problemami z pęcherzem?

Dzień dobry,chciałabym prosić o poradę ,ponieważ mam problemy z układem moczowym,kiedyś normalnie odczuwałam chęć pójścia do toalety celem ,,wysikania się",ale także odczuwałam pełen pęcherz kiedy już był,i kiedy byłam w toalecie i oprużniałam cały pęcherz .Natomiast teraz od kilku dni(3... Dzień dobry,chciałabym prosić o poradę ,ponieważ mam problemy z układem moczowym,kiedyś normalnie odczuwałam chęć pójścia do toalety celem ,,wysikania się",ale także odczuwałam pełen pęcherz kiedy już był,i kiedy byłam w toalecie i oprużniałam cały pęcherz .Natomiast teraz od kilku dni(3 dni) nie odczuwam ani parcia by pójść do toalety bo pęcherz jest pełny,ale także mam wrażenie że nie oprużniam całego pęcherza,ani tak jakbym nie czuje wypełnienia pęcherza .Zaczęło się to po tym jak zażyłam Hydroksyzynę po zaleceniu przez lekarza ponieważ miałam atak duszności, podejrzewam u siebie Nerwicę jeszcze pójdę do lekarz (względem Nerwicy).Byłam dzisiaj u lekarza i on powiedział z tego co zrozumiałam że jak mi nie przejdzie po kolejnym tygodniu mam iść znowu do niego da mi antybiotyk .Czy mam się martwić?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Bożena Waluś
Mgr Bożena Waluś

Czy moje objawy miną?

Dzień dobry. Mam w cewce moczowej bakterie enterococcus faecallis. Biorę od 12 dni antybiotyk Unasyn (ampicylina), niestety dalej przez większość czasu czuje pieczenie w cewce zarówno oddając mocz jak i ogólnie. Może czasem lekka poprawa. Równolegle przyjmuje miód manuka,... Dzień dobry. Mam w cewce moczowej bakterie enterococcus faecallis. Biorę od 12 dni antybiotyk Unasyn (ampicylina), niestety dalej przez większość czasu czuje pieczenie w cewce zarówno oddając mocz jak i ogólnie. Może czasem lekka poprawa. Równolegle przyjmuje miód manuka, podobno ma silne działanie bakteriobójcze. Zostało mi tylko 6 dni antybiotykoterapii. Nie wiem co mam robić, czy moje objawy miną i to pieczenie może się utrzymywać mimo braku bakterii już? Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Jak długo powinno się stosować dodatkowe zabezpieczenie?

Witam. Zażywam antybiotyk cipronex na zakażenie dolnych dróg moczowych (łącznie przez 5 dni według zaleceń lekarza). W 4 dzień ich stosowania muszę rozpocząć kolejny cykl zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Czy ich skuteczność znacznie się zmniejszy? Jeśli tak to na jak długo powinno się stosować dodatkowe zabezpieczenie?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to może oznaczać anginę?

Witam, mam bardzo bolesne zmiany w jamie ustnej. Najpierw one się pojawiły. Myślałam może angina? Ale nie były aż tak brzydkie ropne i nie przy migdalkach a bardziej na podniebieniu, prędzej przypominające afty plus nic mi nie było.... Witam, mam bardzo bolesne zmiany w jamie ustnej. Najpierw one się pojawiły. Myślałam może angina? Ale nie były aż tak brzydkie ropne i nie przy migdalkach a bardziej na podniebieniu, prędzej przypominające afty plus nic mi nie było. Dopiero po 5 dniach pojawił się kaszel, katar i okropna gorączka 39 nie do zbicia żadnymi lekami. Oczywiście test na covid zrobiony, wynik negatywny. Rodzinna dała antybiotyk zinnat i powiedziała że zmiany w ustach są powiązane z chorobą ale nie nazwała tego ani anginą ani niczym podobnym. Nie jest zbyt wylewna..Jestem już po 3 tabletce antybiotyku. Płukałam buzie również dentoseptem z tydzień, smarowalam zmiany patyczkiem ale jest coraz gorzej. Ledwo przelykam ślinę. Byłam u rodzinnej znowu, mówiąc że nie pomaga antyniotyk. Nie mówiąc nic dała skierowanie do otorynolaryngologa. Czy to angina? Zmiany są związane faktycznie z chorobą czy to coś zupełnie innego? Boję się że to jakaś chorobą weneryczna, HPV, opryszczka?? Nie ufam swojej rodzinnej.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Dlaczego pojawiły się u mnie kłykciny?

Witam,mam 35 lat od ponad 10-ciu lat jestem w stalym zwiazku. Od 3 miesiecy walcze z infekcją dróg moczowych ból jąder,najądrzy,delikatny wyciek z cewki lepki bezbarwny dosłownie kropla i to tylko z rana zrobione badania to: Posiew nasienia,posiew... Witam,mam 35 lat od ponad 10-ciu lat jestem w stalym zwiazku. Od 3 miesiecy walcze z infekcją dróg moczowych ból jąder,najądrzy,delikatny wyciek z cewki lepki bezbarwny dosłownie kropla i to tylko z rana zrobione badania to: Posiew nasienia,posiew moczu,usg jamy brzusznej(poniewaz były bole brzucha) usg jader(rowniez byly bóle)morfologia oraz z racji na to iż oddaje krew wzialem wyniki wirusowe. Wszystkie te badania w byly w porzadku. Kolejnym badaniem bylo zrobienie wymazu z cewki w którym wykryto liczne bakterie e.coli oraz enterokoki dostalem antybiotyk na podstawie antybiogramu był to augumentin brany 7 dni niestety nie pomógł,przypomnialem sobie ze bralem augumentin miesiac wcześniej z powodu bakteri wykrytych w gastroskopii dlatego nie zadziałał,ponowna wizyta u lekarza i kolejny antybiotyk( nie pamietam nazwy) niestety bez skutku. Pojawily sie kilka razy zaczerwienienia pod napletkiem oraz ból trzonu penisa wiec poszedlem do dermatologa-wenerologa kolejne tabletki i maść travocortin czy coś podobnego. Bol najądrzy powrocił co prawda mniejszy doszedł częstomocz i bol w okolicach cewki i nastepny antybiotyk biseptol 920 przez 10 dni ostatnie 2 dni czułem poprawę jednak dalej cos pobolewa. Naczytałem sie w sieci o rożnych cudach i chorobach zrobiłem prywatnie pakiet badań urogenitalnych 7 patogenow jak rzezaczka,chlamydia,rzesistek itp badanie z porannego moczu pierwszy strumień metoda PCR,nie zakładałem ze cokolwiek wyjdzie bo jak mając jednego pewnego partnera,wszystko wyszlo oczywiscie ujemnie. Każdego dnia ogladam penisa,jadra jak psychicznie chory i tak od 3 miesiecy. Kilka dni temu zauwazylem malutką brodawke pod cewką oraz jedną na mosznie i dwie w górnej części pachwiny,udalem sie z tym do dermatologa i powiedzial ze tym na udzie sie nie martwić a to przy cewce to kłykcina nic mi nie zapisała adnej maści i kwzała przyjść za miesiąc. Znam temat kłykcin i jestem załamany,brat mojej partnerki kirdyś się przyznał że je ma Moje pytania to: 1 skąd u mnie kłykciny skoro mam jedną partnerke seksualną od ponad 10 lat (Wczesniej mialem okolo 8-10 z ktorymi stosunki byly nie zawsze waginalne a czesciej oralne,waginalne bez zabezpieczenia z 5-6) Czy z rqcji na to ze brat partnerki z nami mieszkał to mogł mi to sprezentować 2 Czy moja partnerka mogła mnie zdradzić? To chyba najwazniejsze pytanie dla mnie chociaż jestem jej pewien i dałbym rece i nogi uciąć 3 czy faktycznie czekac miesiąc co sie będzie dzialo czy pojsc do innego lekarza i zacząć działać oraz czy wykonac test na hpv z typowaniem i czy skupić sie tylko na 6 i 11 czy wykupić szerszy pakiet. Proszę o odpowiedz na moje pytanie bo jestem zalamany. Pozdrawiam Maciej
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Patronaty