Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 9 , 7 2 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Endokrynologia: Pytania do specjalistów

Dlaczego mam tą nadmierną potliwość mając 27 lat?

Od ok. pół roku mam problem z nadmierną potliwością. Zauważyłam, że dzieje się to w obecności innych ludzi, z którymi muszę wejść w interakcje. Bardzo przeszkadza mi to w pracy lub gdy spotkam kogoś znajomego. Skarpetki mam wtedy mokre... Od ok. pół roku mam problem z nadmierną potliwością. Zauważyłam, że dzieje się to w obecności innych ludzi, z którymi muszę wejść w interakcje. Bardzo przeszkadza mi to w pracy lub gdy spotkam kogoś znajomego. Skarpetki mam wtedy mokre od potu. Pocę się również pod pachami i w miejscach intymnych. Stosowałam różne środki z apteki na nadmierną potliwość, ale nic nie działa. Wykonywałam niedawno badania hormonalne, wyniki wyszły w normie.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza taki poziom prolaktyny u 31-latki?

Wyszła mi podwyższona prolaktyna. Norma dopuszczalna to 496 a mam 497.czy mam zgłosić się do endokrynologa.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Na co wskazuje taki poziom prolaktyny u 30-latki?

Witam. Przy kontrolnych badaniach u ginekologa( nieregularne i obfite miesiączki) wyszła mi cukrzyca ale również podwyższony wskaźnik prolaktyny=57,87 ng/ml. Testosteron, tsh ft3 ft4 i shbg w normie. O czym może świadczyć podwyzszona prolaktyna? Czy jest to coś bardzo... Witam. Przy kontrolnych badaniach u ginekologa( nieregularne i obfite miesiączki) wyszła mi cukrzyca ale również podwyższony wskaźnik prolaktyny=57,87 ng/ml. Testosteron, tsh ft3 ft4 i shbg w normie. O czym może świadczyć podwyzszona prolaktyna? Czy jest to coś bardzo niebezpiecznego? Mam bardzo daleki termin do endokrynologa a bardzo mnie to stresuje. Proszę o poradę.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę być dawcą krwi bez płata tarczycy?

Czy w przypadku braku lewego płata tarczycy mogę zostać honorowym dawcą krwi? Od 3 lat regularnie przyjmuję letrox (150) i wszystkie wyniki badań są dobre.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy bradykardia może mieć związek z niedoczynnością tarczycy?

Witam! Od 3 miesięcy leczę się pod kontrolą endokrynologa na niedoczynność tarczycy. Zażywam euthyrox 75 (pół tabletki). Ostatnio źle się czuję, mam zawroty głowy, osłabienie, chrypkę, niskie ciśnienie, mroczki przed oczami. Miałam wykonane EKG z pomiarów wyszło... Witam! Od 3 miesięcy leczę się pod kontrolą endokrynologa na niedoczynność tarczycy. Zażywam euthyrox 75 (pół tabletki). Ostatnio źle się czuję, mam zawroty głowy, osłabienie, chrypkę, niskie ciśnienie, mroczki przed oczami. Miałam wykonane EKG z pomiarów wyszło 48. Lekarz rodzinny zalecił wizytę u kardiologa i zażywanie całej tabletki Euthyrox. Czy ta bardykardia może być od niedoczynności tarczycy? Dodam, że przed wykonaniem EKG nie wzięłam tabletek przez dwa dni.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy przy nadczynności tarczycy mogę wykonywać te czynności?

Czy przy nadczynności tarczycy mogę przebywać dłużej w krajach o ciepłym klimacie, o temp. 30-40 stopni celsjusza? Czy mogę korzystać z term wodnych? Czego kategorycznie nie mogę robić ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy otrzymane wyniki badania krwi są prawidłowe?

Dzień dobry. Czy moje baadanie krwi TSH, FT3 i FT4 jest dobre? TSH 3,570 ( norma 0,270-4,200), FT3 5,57 ( norma 3,10-6,80), FT4 1,37 ( norma 0,93-1,71). Kobieta, 22 lata.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy ten lek może wpłynąć na poziom tych hormonów?

Witam Czy lek Xenical może wpłynąć na prolaktynę tzn podnosić ją ? Lub czy może obniżać DHEA-SO4 oraz kortyzol?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Na co wskazują te wyniki badań tarczycy u 34-latki?

Witam. Czy jest coś niepokojącego w poniższych wynikach badań: Tsh 3,32ulU/ml; ft3 6,4pmol/l; ft4 8,33pmol/l? Kobieta 33 lata, bardzo sucha skóra, wypadające włosy, uczucie gorąca na twarzy.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy te zmiany w tarczycy powinny martwić?

Witam, przy okazji badania usg doppler tętnic szyjnych, wyszło że mam w obrębie tarczycy liczne obustronne zmiany ogniskowe torbielowate ze zwapnieniami oraz lito-torbielowate. Miesiąc temu robiłam badania krwi, między innymi również TSH i FT4, które mam w normie. Czy powinnam się martwić?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy takie zmiany są normalne?

Dzień dobry. Miesiąc temu robiłam badania tarczycowe, wyniki były następujące: TSH 3,410 uIU/ml, FT3 4,61 pmol/l, FT4 0,85 ng/dl. Miesiąc później dzisiaj powtórzyłam badania wprawdzie w innym labolatorium ale wyniki były następujące: antyTG 0,67 IU/ml, anty-TPO 0,63 IU/ml, TSH 2,563... Dzień dobry. Miesiąc temu robiłam badania tarczycowe, wyniki były następujące: TSH 3,410 uIU/ml, FT3 4,61 pmol/l, FT4 0,85 ng/dl. Miesiąc później dzisiaj powtórzyłam badania wprawdzie w innym labolatorium ale wyniki były następujące: antyTG 0,67 IU/ml, anty-TPO 0,63 IU/ml, TSH 2,563 uIU/ml, FT3 2,58 pg/mL, FT4 0,79 ng/dL Chciałam zapytać czy takie zmiany są normalne? Planuje ciążę, i chciałabym wiedzieć czy takie wyniki są wporządku.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to wskazuje na problem z tarczycą?

Witam proszę o pomoc od 3 tyg chodzę zmęczona zawroty głowy uczucie zimna i wrażenia pijanym.dzis robiłam badania od tarczycy tsh- 1.9 ft3- 3.79 norma od 4 do 8 i ft4-13 norma od 10 do 19. Witamina d... Witam proszę o pomoc od 3 tyg chodzę zmęczona zawroty głowy uczucie zimna i wrażenia pijanym.dzis robiłam badania od tarczycy tsh- 1.9 ft3- 3.79 norma od 4 do 8 i ft4-13 norma od 10 do 19. Witamina d wynik 30. To głowy w porządku badania z krwi podstawowe plus d dimery układ krzepnięcia glukoza w porządku. Czy to wskazuje na problem z tarczyca proszę o pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy warto poinformować o tym lekarza w trakcie wizyty?

Witam, mam podejrzenie że mogę mieć zespół policystycznych jajników (PCOS), i tak się zastanawiam czy ta choroba może być dziedziczna? Z tego co pamiętam moja babcia miała właśnie typowe objawy dla PCOS ( nadmierne owłosienie, nadwaga itd.). Czy warto... Witam, mam podejrzenie że mogę mieć zespół policystycznych jajników (PCOS), i tak się zastanawiam czy ta choroba może być dziedziczna? Z tego co pamiętam moja babcia miała właśnie typowe objawy dla PCOS ( nadmierne owłosienie, nadwaga itd.). Czy warto poinformować o tym lekarza w trakcie wizyty, że ta choroba prawdopodobnie pojawiła się już u mnie w rodzinie?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Na co wskazują te wyniki badań tarczycy u 27-latki?

Czy moje wyniki badań są prawidłowe: - Tsh 1,034 (0,350-4,940) - Ft4 0,92 (0,70-1,48) - Ft3 2,65 (1,71-3,71) Czy powinnam zgłosić się do endokrynologa?
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Co oznaczają takie wyniki badania krwi 27-latka?

Witam. Zrobiłem badania krwi głównie przez złe samopoczucie. Wyszła podwyższona prolaktyna i testosteron, endokrynolog wysłał mnie na prolaktynę 3 punktową. Prosiłbym i interpretację wyników, ponieważ wizytę mam dopiero w styczniu a chciałbym się coś dowiedzieć. Mężczyzna 27 lat 170cm... Witam. Zrobiłem badania krwi głównie przez złe samopoczucie. Wyszła podwyższona prolaktyna i testosteron, endokrynolog wysłał mnie na prolaktynę 3 punktową. Prosiłbym i interpretację wyników, ponieważ wizytę mam dopiero w styczniu a chciałbym się coś dowiedzieć. Mężczyzna 27 lat 170cm 68kg Estradiol 35 (11-44) Ft3 5.25 (2.7-5.7) Ft3 11.93 (9-19) Testosteron 870 (240-870) TSH 1.28 (0.35-4.9) Lh 5.17(0.57-12) Dhea-s 387 (167-591) Prolaktyna 3 punktową Pierwsze pobranie - 24 Pobranie godzinę po MCP 132 Pobranie 2 godziny po mcp 83
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Robert Kulik
Lek. Robert Kulik

Jak ocenić taki poziom prolaktyny?

Dzień dobry! Czy wynik badania prolaktyny to wynik bardzo podwyższony i mogący budzić niepokój? Nadmienię, że miesiączkuję regularnie - oczywiście sporadycznie zdarzą się odchylenia, ale max 3-4 dniowe. Raz w życiu krwawienie spóźniło mi się 10 dni - emocjonalne przeżycie... Dzień dobry! Czy wynik badania prolaktyny to wynik bardzo podwyższony i mogący budzić niepokój? Nadmienię, że miesiączkuję regularnie - oczywiście sporadycznie zdarzą się odchylenia, ale max 3-4 dniowe. Raz w życiu krwawienie spóźniło mi się 10 dni - emocjonalne przeżycie dlatego pamiętam, a było to ok. 10 lat temu. :) Dodatkowo od około 19 roku życia [obecnie mam 35 l.] zaczęło się pojawiać nadmierne owłosienie na brodzie. Jak ten wynik ma się do ewentualnych planów ciążowych? z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi :)
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy te wyniki świadczą o tym, że z tarczycą jest wszystko dobrze?

Czy wyniki TSH - 0.97, FT4 - 12.79, FT3 4,51 świadczą o tym że z tarczyca wszystko jest w porządku? Czy warto wykonać dodatkowe badania?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy ten wynik oznacza coś poważnego?

Dzień dobry wynik ,TSH, FT3i FT4 w normie natomiast anty -TPO 37,57 i anty-TG 388,70 czy to coś poważnego
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy pilnie muszę udać się do endokrynologa?

Witam, czy z takimi wynikami powinnam udać się do endokrynologa na konsultację? Na usg struktura tarczycy w całości dyskretnie niejednorodna bez zmian ogniskowych, na płacie lewym pojedyńcza torbiel prosta 3,5mm, unaczynnienie całej tarczycy wyraźnie wzmożone, obraz przemawia za AZT. Wyniki... Witam, czy z takimi wynikami powinnam udać się do endokrynologa na konsultację? Na usg struktura tarczycy w całości dyskretnie niejednorodna bez zmian ogniskowych, na płacie lewym pojedyńcza torbiel prosta 3,5mm, unaczynnienie całej tarczycy wyraźnie wzmożone, obraz przemawia za AZT. Wyniki badań TSH 1.9 FT3 3,40 FT4 1,25 Anty TG <3,0 Anty TPO <3,0. Kobieta 25 lat. Przewlekłe zmęczenie, wypadanie włosów, waga w normie 45kg przy 156cm wzrostu. Problemy z zajściem w ciąże.
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

O czym może świadczyć podwyższony testosteron?

Witam, prolaktyna w wysokości 64 ng/ml przy normie laboratorium do 23,3. O czym może świadczyć. Podwyższony testosteron. Hormony tarczycy w normie.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska
Patronaty