Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Wyślij pytanie i uzyskaj odpowiedź specjalisty.
Rozpocznij
7 3 3 , 2 9 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Endokrynologia: Pytania do specjalistów

Czy po jodowaniu mogę wrócić do domu?

Witam. Jestem 7 dni po leczeniu jodem. Dawka 800MBq. Przez ten czas odizolowałam się od dzieci.Wiem że przez 3 tygodnie nie mogę przytulać dzieci ale czy mogę bez obaw wrócić do domu.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mój organizm nie toleruje tego leku?

Pod koniec 2020 roku miałem robione badania i wyszedl mi wynik TSH 5, badanie zostalo powtórzone za 2 tygodnie i bylo juz 6. W marcu 2021 mialem ok4. Biorę od tego momentu euthyrox 37.5 mg a ostatnio zauwazylem ze mam... Pod koniec 2020 roku miałem robione badania i wyszedl mi wynik TSH 5, badanie zostalo powtórzone za 2 tygodnie i bylo juz 6. W marcu 2021 mialem ok4. Biorę od tego momentu euthyrox 37.5 mg a ostatnio zauwazylem ze mam gorsza koncentracje i gorsze widzenie. Rozmazuje mi sie obraz jak jest jasno, ale głównie np. twarze ludzi a nie litery. Wydaje mi sie tez ze ogolnie gorzej sie czuje gdy biore ten euthyrox. Czy moga być te objawy spowodowane tym ze mój organizm jakoś gorzej przyjmuje ten lek? Mogę zmienić go na letrox czy to nic nie da? A może za duża dawka?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy ten wynik TSH jest niepokojący u 32-latki?

Witam. Mam nieregularne cykle miesiączkowe, tyję, jestem ciągle senna i osłabiona, zaczęły wypadać mi wlosy. Mam 32 lata. Ginekolog wykluczyl sprawy kobiece. Skierował na wynik tsh. Mój wynik to 2,114. Wizyta u gin dopiero za 3 tyg. Czy wynik jest niepokojący? Zgłosić się już do endokrynolog?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak zwiększyć ilość kalorii, aby moja waga nie zaczęła znów rosnąć?

Od około 5 lat byłam na silnej redukcji, jedząc po 900-1300 kcal dziennie. Dodatkowo zmagam się z niedoczynnością tarczycy, hashimoto i insulinoopornością. Mimo tak restrykcyjnej diety nie udało mi się zrzucić zbędnych kilogramów a wręcz przeciwnie chwilami zdarzało mi się... Od około 5 lat byłam na silnej redukcji, jedząc po 900-1300 kcal dziennie. Dodatkowo zmagam się z niedoczynnością tarczycy, hashimoto i insulinoopornością. Mimo tak restrykcyjnej diety nie udało mi się zrzucić zbędnych kilogramów a wręcz przeciwnie chwilami zdarzało mi się przytyć. Dlatego też chciałabym wrócić do normalnej kaloryczności posiłków (moja podstawowa przemiana materii to 1740 kcal). Jak zwiększyć ilość kalorii, aby moja waga nie zaczęła znów rosnąć? Niestety nie mam możliwości udania się do dietetyka.

Czy ten wynik badania TSH jest prawidłowy?

Czy tsh na poziomie 1.016 jest prawidłowy i czy istnieje możliwość że pomimo to tarczyca może nie funkcjonować prawidłowo?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy takie wyniki wskazują na problemy z tarczycą?

Witam chciałabym się dowiedzieć czy moje wyniki z tarczycy są dobre. TSH - 0,708 norma 0,300 - 4,000, Ft3 3,99 norma 2,0 - 4,40, Ft4 1,38 norma 0,90 - 1,90. Nadmieniam iż od dwóch miesięcy bardzo źle się czuje. Jestem... Witam chciałabym się dowiedzieć czy moje wyniki z tarczycy są dobre. TSH - 0,708 norma 0,300 - 4,000, Ft3 3,99 norma 2,0 - 4,40, Ft4 1,38 norma 0,90 - 1,90. Nadmieniam iż od dwóch miesięcy bardzo źle się czuje. Jestem zmęczona mimo że sypiam dobrze, mam niski puls i kołatania serca. Czuje że wogole jestem bez sil. Czy to problemy z tarczyca ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy po tym leku moje tsh spadnie?

Witam mam TSH 3.40 biorę eutyrox 25 czy po tym leku spadnie mi TSH?
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Adam Curylo
Dr n. med. Adam Curylo
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy taki wynik TSH u 31-latki jest prawidłowy?

TSH 1,279uU/ml kobieta lat 31 czy wynik prawidlowy?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Dlaczego wypadają mi włosy i jestem senna?

Od około roku zaczęły intensywnie wypadać mi wlosy, mam ich mało, są bardzo zniszczone. Z niewiadomych przyczyn zaczęłam tyć, jestem ciągle senna i zmęczona. Leczę się u endokrynologa, zrobiłam badania na hormony kobiece i pakiet tarczycowy, USG tarczycy. Endokrynolog stwierdził,... Od około roku zaczęły intensywnie wypadać mi wlosy, mam ich mało, są bardzo zniszczone. Z niewiadomych przyczyn zaczęłam tyć, jestem ciągle senna i zmęczona. Leczę się u endokrynologa, zrobiłam badania na hormony kobiece i pakiet tarczycowy, USG tarczycy. Endokrynolog stwierdził, że wszystko jest w porządku, wyniki są w normie. Biorę tylko małą dawkę leku codziennie na czczo, co wyrównało mi hormony. Co może być więc przyczyną tych objawów, jeżeli wykluczony został nieprawidłowy poziom hormonów?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak stosować leki na tarczycę w ciąży?

Witam, Od 12 lat mam stwierdzona niedoczynnosc tarczycy i chorobe hashimoto. Moja dzienna dawka leku to 100mcg Euthydox. Ostatnie badanie wykazalo TSH 0.1 oraz FT4 26 wiec lekarz zmniejszyl dawke do 75mcg. Zaraz potem zaszlam w ciaze i jeden lekarz... Witam, Od 12 lat mam stwierdzona niedoczynnosc tarczycy i chorobe hashimoto. Moja dzienna dawka leku to 100mcg Euthydox. Ostatnie badanie wykazalo TSH 0.1 oraz FT4 26 wiec lekarz zmniejszyl dawke do 75mcg. Zaraz potem zaszlam w ciaze i jeden lekarz kazal mi utrzynac ta dawke 75mcg a inny zalecil wrocenie do 100mcg. Czy moge prosic o porade ktory z nich jest blizej prawdy? Z gory dziekuje
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Reszczyńska
Lek. Magdalena Reszczyńska

Co myśleć o moich wynikach hormonów?

Dzień dobry Otrzymałam dzisiaj wyniki i mam tsh 0.036 natomiast ft3 3.30. I ft4 1.46. Źle się czuję, jestem zmęczona, wypadają mi włosy, czuję, że puchnę i nie mogę zbic wagi. Biorę euthyrox 75/100 na zmianę I mam stwierdzone Hashimoto, ale myślę o zmianie endokrynologa, bo leczenie nie przynosi polepszenia.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co robić z tymi objawami od tarczycy?

Witam. Jestem kobieta w wieku 25 lat. Zaczęłam mieć od kilku miesięcy objawy typowe dla niedoczynnosci tarczycy m.in efekt brudnych łokci (tylko na prawej ręce) , zalane obojczyki , wzrost wagi , senność , uporczywe zmęczenie , bóle głowy ,... Witam. Jestem kobieta w wieku 25 lat. Zaczęłam mieć od kilku miesięcy objawy typowe dla niedoczynnosci tarczycy m.in efekt brudnych łokci (tylko na prawej ręce) , zalane obojczyki , wzrost wagi , senność , uporczywe zmęczenie , bóle głowy , uczucie zimna , małe pecherzyki ( wrażenie suchej skory) u prawej dłoni , biegunki , zaparcia. Zrobiłam badania w kierunku chorób tarczycy: TSH- 1,390 FT3- 4,59 FT4- 0,99 anty TPO- <3,00 anty TG-<3,00 . Wyniki są w normie( o ile dobrze je interpretuje) , czy mogłabym prosić o poradę gdzie się dalej skierować do jakiego specjalisty , ponieważ te objawy które mam są dla mnie uciążliwe. Dziekuje za odpowiedz.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Z czego mogą wynikać te wypryski?

Na policzkach mam liczne białe podskórne wypryski. Moim zdaniem to zaskórniki zamknięte. Zrezygnowałam już z makijażu, byłam u kosmetyczki na zabiegach mikrodermabrazji, zrezygnowałam ze spożycia nabiału, wykonałam badania w kierunku tarczycy- wyniki były ok. Niestety poprawa jest niewielka. Bardzo proszę... Na policzkach mam liczne białe podskórne wypryski. Moim zdaniem to zaskórniki zamknięte. Zrezygnowałam już z makijażu, byłam u kosmetyczki na zabiegach mikrodermabrazji, zrezygnowałam ze spożycia nabiału, wykonałam badania w kierunku tarczycy- wyniki były ok. Niestety poprawa jest niewielka. Bardzo proszę o pomoc. Z czego może wynikać mój problem? Czy są to problemy hormonalne, czy raczej zła dieta. Dziękuję za pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Lenartowicz
Lek. Izabela Lenartowicz

Czy można po biopsji napić się alkoholu?

Witam. Dziś miałam wykonywana biopsję tarczycy a jutro mam 30stke koleżanki. Czy mogę spożywać alkohol? 2-3 drinki?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak poradzić sobie z tym uczuciem zmęczenia?

Witam,mam niedoczynność tarczycy od 2008 r.wiele lat czułam się źle,z powodu niewłaściwie dobranej dawki leku.Przyjmuje letrox 100,aktualny wynik 2,29 mlU/l,czy mogę brać vit B12?by poprawić samopoczucie ,zniwelować senność i brak energii.Bardzo dziękuję za odp.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza u mnie wypadanie włosów i senność?

Witam, mam 19lat od marca nie miesiączkuje, jestem senna, ciągle zmęczona i nie mam nawet ochoty wstawać z łożka. Cierpię na bezsenność, wahanie humoru i zmęcznie prawie przez caĺy czas, w dodatku wypadają mi garściami włos y. Czy to może być coś poważniejszego?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jakie badania mam zrobić przy takich objawach?

Od miesiąca mam codziennie lub co parę dni wypieki na twarzy i uderzenia gorąca, mimo że jestem zimny i nie mam gorączki. Do tego dochodzi uczucie zmęczenia i nadmierna senność. TSH na dolnej granicy, FT3 i FT4 w normie. Jakie badania i co to może oznaczać? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Adam Curylo
Dr n. med. Adam Curylo

Na co wskazuje taka zmiana zachowania?

Witam mam takie pytanie może w jakiś sposób pomożecie. Mam 30 lat moja dziewczyna 29 jesteśmy razem już 7 lat. W lipcu mieliśmy wziąć ślub, ale jednak tak nie będzie. Wszystko zaczęło się od kwarantanny przez covid moja dziewczyna siedziała... Witam mam takie pytanie może w jakiś sposób pomożecie. Mam 30 lat moja dziewczyna 29 jesteśmy razem już 7 lat. W lipcu mieliśmy wziąć ślub, ale jednak tak nie będzie. Wszystko zaczęło się od kwarantanny przez covid moja dziewczyna siedziała ponad tydzień w domu no i się po prostu zmieniła. Nie chce ślubu mówi, że się później popsuje będzie rozwód a ona nie chce żeby tak było. Dziwne bo jeszcze przed tym siedzeniem w domu było wszystko ok. Z tego co teraz widzę jej rodzice mają na nią bardzo duży wpływ nawet bym powiedział, że są toksycznymi rodzicami. Ostatnio nawet z nią rozmawiałem na ten temat i ona mówi, że za dużo się wtrącają ale szczegółów nie znam. Na początku moja mama z nią rozmawiała to mówiła, że kocha ale nic nie czuje jak przytula takie dziwne to trochę. Teraz jesteśmy tak jakby przyjaciółmi ale widać, że ona nie chce zrywać kontaktu. Trochę ograniczyła ale nie całkiem. Ślub ostatecznie jest przełożony jeszcze nie wiemy na jaki termin. Trochę sytuacja poplątana taka. Bo z jednej strony ona mówi, że nic nie czuje do mnie już a z drugiej strony płacze jak to mówi. Mam wrażenie jakby była pogubiona rozdarta. Pisała mi, że chce spokoju, że chce sobie wszystko przemyśleć żebym dał jej miesiąc na poukładanie. Czy te zmiany w jej zachowaniu mogą być na przykład obiawem niedoczynności tarczycy?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Łukasz Wroński
Lek. Łukasz Wroński

Czy może to być problem z hormonami?

Witam 5 tygodni temu urodzilam dziecko Zaczelam diete z deficytem kalorycznym (1900kcal) po 2woch tygodniach po porodzie. Dodam że w ciazy przytylam 30 kg z czego 10 znikło odrazu po porodzie. Po dwóch tygodniach od trzymania diety (zero podjadania) schudlam... Witam 5 tygodni temu urodzilam dziecko Zaczelam diete z deficytem kalorycznym (1900kcal) po 2woch tygodniach po porodzie. Dodam że w ciazy przytylam 30 kg z czego 10 znikło odrazu po porodzie. Po dwóch tygodniach od trzymania diety (zero podjadania) schudlam niecały kilogram. Po dwóch tygodniach zostały mi obcięte kalorie do 1670kcal po tygodniu stosowania diety (tazke zero podjadania) zero efektu w wadze.. Dodam że od 8 dni zaczelam cwiczyc w domu i biegac. Dlaczego nie ma żadnego efektu odchudzania pomimo że dieta jest trzymana 100 % i jest ruch? Czy mogą to być hormony? Co zrobić żeby schudnąć? Prosze o porady bo jestem załamana i trace motywacje..
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Patronaty
Ważne tematy