Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 6 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Endokrynologia: Pytania do specjalistów

Czy jest szansa, że mój wzrost ulegnie zmianie?

Witam mam 20 lat, zarost na twarzy zaczyna powoli gęstnieć, a penis dalej rośnie... natomiast wzrost od paru lat jest niezmienny i wynosi 178, czy jest możliwość że i on jeszcze ulegnie zmianie ? chciałabym być ciut wyższy.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak ocenić wynik TSH u 28-latki?

Czy wynik Tsh 2.460 jest dobry ? Normy 0.27 - 4.2 . Ostatnio odczuwam często uczucie gorąca i zwiększona potliwosc.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Jaki poziom TSH będzie odpowiedni?

Dzień dobry jestem pod operacją usunięcia tarczycy moje pytanie brzmi jaki bezpieczny poziom TSH powinien być do operacji ? Choruję na nadczynność i wole guzowate przyjmuję thyrozol 2.5 mg a moje ths nie przekracza 1 choć też nie jestem w stanie nadczynności.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza ten guz wykryty na USG tarczycy?

Witam na USG tarczycy wykryto mi guza na prawym płacie 4,5 cm na 2,2 cm lity z widocznymi zwapnieniamy. Lekarz dopiero za mc bardzo się stresuje czy zwanienie oznacza raka?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak rozumieć te wyniki badań tarczycy u 34-latki?

Od kilku tygodni czuję się zmęczona i zauważyłam, że schudłam, dlatego zrobiłam badania tarczycy. Czy te wyniki są dobre? TSH 2,56 (0,27-4,2), FT4 1,25 (0,93-1,71), anty-TPO 9,73 (0-34).
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Co oznacza wynik testu hamowania Deksametazonem?

Po nocnym tekście hamowania małą dawką deksametazonem 1 mg, kortyzol o 8:00 wynosił 5,6 μg/dl a według norm powinien wynosić
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy leki na tarczycę mogą wywołać nerwowość?

Czy letrox 75mg i novothyral 75mg pół co drugi dzień może powodować nerwowość?Jak tak to jakie inne tabletki na niedoczynność które nie beda tak wpływały.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy dawka Letroxu jest za duża?

Mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy, biorę na przemiennie letrox 50 i letrox 75. Moje badania krwi: TSH 0,281 (0,550-4,780); FT3 5,05 (3,50-6,50); FT4 15,11 (11,50-22,70). Czy wyniki badań krwi wskazują na zbyt wysoką dawkę letroxu?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy konieczna jest zmiana leku na sen?

Dzień dobry mój problem zaczol się w kwietniu. Choruje na niedoczynność tarczycy po usunięciu 10lat temu. W kwietniu hormony poszybowały w górę i zaczęło się leczenie zwiększanie dawek leku, zmniejszanie. Odkąd zostały wprowadzone tabletki dodatkowe przestałam spać. Dwie godziny w... Dzień dobry mój problem zaczol się w kwietniu. Choruje na niedoczynność tarczycy po usunięciu 10lat temu. W kwietniu hormony poszybowały w górę i zaczęło się leczenie zwiększanie dawek leku, zmniejszanie. Odkąd zostały wprowadzone tabletki dodatkowe przestałam spać. Dwie godziny w nocy i koniec. Zmęczenie totalne. Z zaburzeniem snu udałam się do psychiatry przepisal Mirtagen 30mg przespałam 10 dni w miarę do5ranoPo 10 dniach zaczęłam spać od 22do3.O0i tak codziennie. Zwiększona dawka na 45mg nie przyniosła skutku również pobudka o 3 i mdlosci przyspieszony puls ponad 100 po wstaniu. Zmniejszył mi lekarz do 15mg i każe czekać. Zarówno na dawce 15 30 czy 45 śpię tyle samo czyli od 22 do 3.00.Przyjmuje Letrox 75mg Novothyral 75 pół tabletki co drugi dzień i ivabradyne 7,5dwa razy dziennie na puls bo mam niskie ciśnienie. Co tutaj nie tak że przestałam spać gdzie byłam śpiochem. Żadnych problemów nie mam. Czy lekarz powinien mi zmienić ten lek który biorę na spanie już ponad miesiąc i tak nie przesypiam nocy całej?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy TSH u 24-latki jest nieprawidłowe?

Ostatnio wykonałam badanie TSH i wyszło mi na poziomie 4,02. Mam 24 lata. Występuje duża senność, bóle głowy, irytacja, nerwowość. Niby wynik mieści się w normie ale słyszałam że u młodych kobiet powinno być TSH dużo mniejsze. Przyjmuje... Ostatnio wykonałam badanie TSH i wyszło mi na poziomie 4,02. Mam 24 lata. Występuje duża senność, bóle głowy, irytacja, nerwowość. Niby wynik mieści się w normie ale słyszałam że u młodych kobiet powinno być TSH dużo mniejsze. Przyjmuje od kilku lat tabletki antykoncepcyjne. Sprawdzałam w wynikach z poprzednich lat to w wieku 20 lat tez miałam TSH 4,02. Czy powinnam iść do endokrynologa?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Z czym może być związany mój problem?

Dzień dobry, mam złożony problem związany być może z moją chorobą Hashimoto. Mam częste, czasami codzienne bóle głowy. Jestem chronicznie zmęczona nawet, gdy odpoczywam cały weekend. Zauważyłam, że związane są one z brakiem snu. Przebudzam się w... Dzień dobry, mam złożony problem związany być może z moją chorobą Hashimoto. Mam częste, czasami codzienne bóle głowy. Jestem chronicznie zmęczona nawet, gdy odpoczywam cały weekend. Zauważyłam, że związane są one z brakiem snu. Przebudzam się w nocy, gdyż mam zatkany nos i muszę oddychać ustami, przez co czuję suchość w ustach i ból. Laryngolog przypisał mi Dymistę, po prześwietleniu, wymazie z nosa itp. nie stwierdził nic niepokojącego i skierował mnie do alergologa. Miałam zrobione wszystkie możliwe testy, wyszło, że jestem uczulona tylko na czarną pleśń. Zaczęłam odkażać odpływy w mieszkaniu i zakupiłam oczyszczacz powietrza, nic nie pomogło. Poszłam nawet do psychiatry po sugestii, że to może depresja. Depresji nie mam, dostałam na sen Trittico 300 mg na noc. Troszkę pomogło, ale nadal nie przesypiam nocy i budzę się z zatkanym nosem. Dymista nie pomaga, tak samo woda morska w sprayu. Nasivin, którego używam sporadycznie jest jedynym lekiem, który mi pomaga i po którym mogę odetchnąć pełną piersią. Mam wtedy wrażenie, że nareszcie jestem dotleniona. TSH utrzymuję pomiędzy 1 a 2. Proszę o jakieś sugestie. Kto mógłby mi pomóc?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Jak ocenić wynik badania tarczycy u 38-latki?

Dzień dobry. Odebrałam wynik z USG tarczycy . Brzmi on następująco. Tarczyca prawidłowo położona na szyi . Zarysy ostre . W części środkowej płata lewego dobrze odgraniczony od otoczenia obszar o obniżonym echu o wymiarach 7×5×6 mam Echogenicznosc pozostałego miąższu... Dzień dobry. Odebrałam wynik z USG tarczycy . Brzmi on następująco. Tarczyca prawidłowo położona na szyi . Zarysy ostre . W części środkowej płata lewego dobrze odgraniczony od otoczenia obszar o obniżonym echu o wymiarach 7×5×6 mam Echogenicznosc pozostałego miąższu jednorodna Płat prawy o wymiarach 62×18×19mm, obj. 10,2ml. Płat lewy o wymiarach 64×17×18mm. Obj 9.5ml Cieśń grubości 2,2mm Tchawica nie przemieszczona . Węzły chłonne szyi niepowiększone . Kierujący mnie lekarz wykonał badania TSH wszystkie są w normie . Dodatkowo mam powiększone węzły chłonne szyi i na karku są wyczuwalne jak i dla mnie tak i dla lekarza POZ. Dlaczego w USG tego nie widać. Dziwi mnie ten fakt. Proszę o interpretację wyniku .
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy przy ucisku w sercu można zmienić dawkę Euthyroxu?

Dzień dobry. Kobieta 52.lat.Mam hashimoto i niedoczynność tarczycy. Biorę eutyrox 0.25 .Ostatnie badanie tsh 1.37ulU/ml. Źle się czuję.zawroty glowy, drżenie rąk. Ucisk w sercu. Czy mogę zmienic dawkę eutyrox na 0.125,
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy konieczne jest usunięcie całej tarczycy?

Rak pęcherzykowy tarczycy minimalnie inwazyjny płata lewego – guz śr. 22 mm, ogniskowo przekracza torebkę własną. Angioinwazji nie stwierdza się. Naciek obecny jest ogniskowo w granicy cięcia. Czy konieczna jest reoperacja i całkowite wycięcie gruczołu?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy przy takim poziomie prolaktyny należałoby brać ten lek?

Jestem kilka miesięcy po całkowitym usunięciu tarczycy. Przyjmuję Letrox 150. Po operacji bardzo wypadały mi włosy, lekarz zlecił badanie m.in.prolaktyny -wynik wyszedł 34,84 ng/ml przy zakresie referencyjnym 1,2-29,93. Dodatkowo, w związku z endometriozą przyjmuję leki hormonalne (Atywia).... Jestem kilka miesięcy po całkowitym usunięciu tarczycy. Przyjmuję Letrox 150. Po operacji bardzo wypadały mi włosy, lekarz zlecił badanie m.in.prolaktyny -wynik wyszedł 34,84 ng/ml przy zakresie referencyjnym 1,2-29,93. Dodatkowo, w związku z endometriozą przyjmuję leki hormonalne (Atywia). Czy przy takim poziomie prolaktyny należałoby brać dostinex, czy może przed rozpoczęciem przyjmowania leku jeszcze powtorzyć badanie?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy plucie krwią i zmiany skórne powinny mnie niepokoić?

Dzień dobry. Choruję na mukowiscydozę i od jakiegoś czasu zdarzają mi się krwioplucia (moje płuca są już mocno zniszczone). Jednak podczas ostatnich dwóch epizodów, kilka godzin po, na skórze pojawiają się plamy. Najciemniejsze są na twarzy, poza tym reszta... Dzień dobry. Choruję na mukowiscydozę i od jakiegoś czasu zdarzają mi się krwioplucia (moje płuca są już mocno zniszczone). Jednak podczas ostatnich dwóch epizodów, kilka godzin po, na skórze pojawiają się plamy. Najciemniejsze są na twarzy, poza tym reszta zlokalizowana jest na tułowiu (szczególnie plecy i pośladki), niewiele na kończynach. Mają 0,5-2 cm średnicy i nie swędzą. Do tego pojawiają się też sporo większe na stopach, po jednej na każdej, symetrycznie w tych samych miejscach (śródstopie od strony wewnętrznej, blisko pięty) i swędzą strasznie, nie do opanowania, nasila się w nocy i trwa kilka dni. Potem wszystkie zmiany znikają i jest spokój. Z czego to może wynikać? Czy powinno mnie to niepokoić?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Jak ocenić te wyniki badań hormonów tarczycy u 26-latki?

Witam, moje wyniki to Tsh- 3 Ft3-5 Ft4-12.30 Atpo-2 Atg-400 Czy powinnam się zaczac martwić ? Bo wiem że atg powinno być niższe. Posiadam implant antykoncepcjny w ramieniu, czy to może mieć wpływ?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy wyniki badań potwierdzają dobry stan tarczycy?

Witam,czy mając prawidłowe wyniki TSH,fT3,fT4 można stwierdzić,że tarczyca prawidłowo działa?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy ta przerwa między przyjęciem tabletki a śniadaniem nie jest za długa?

Dzień dobry, biorę Letrox 100 na noc, a śniadanie jem o godzinie ósmej. Czy ta przerwa między tabletką a śniadaniem nie jest za długa, ze szkodą dla żołądka? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak poprawić wyniki badań hormonalnych u 31-latka?

Dzień dobry, Mężczyzna 30l 112kg wagi, wysportowanej budowy ciała. Kilka lat temu eksperymentowałem ze środkami typu testosteron propionat, oraz innego rodzaju sterydami. Po kuracji nie wykonywałem odblokowania własnej produkcji testosteronu licząc na to, że wszystko samo wróci do normy.... Dzień dobry, Mężczyzna 30l 112kg wagi, wysportowanej budowy ciała. Kilka lat temu eksperymentowałem ze środkami typu testosteron propionat, oraz innego rodzaju sterydami. Po kuracji nie wykonywałem odblokowania własnej produkcji testosteronu licząc na to, że wszystko samo wróci do normy. Na dzień dzisiejszy jestem osobą bardzo ospałą, brak energii jest przytłaczający. Nie ważne czy w ciągu doby śpię 8h, 12h zawsze budzę się tak samo zmęczony. Do tego dochodzi rozdrażnienie oraz brak libido. Zrobiłem badania na które skierował mnie lekarz pierwszego kontaktu, pokazałem mu wyniki i otrzymałem skierowanie do endokrynologa, niestety czas oczekiwania jest druzgocący, umowie się na wizytę prywatnie jednak wcześniej chciałbym zapytać, czy endokrynolog rzeczywiście pomoże na moje przypadłości. Jaka terapię może zastosować oraz czy być może lepsza będzie wizyta u lekarza innej specjalizacji. Moje wyniki Estradiol 16 pq/ml Testosteron 2,36 ng/ml Kortyzol 16,5 uq/dl Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty