Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 5 6 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Leczenie ortopedyczne: Pytania do specjalistów

Ile powinienem nosić ortezę po operacji ACL?

Witam po operacji ACL 2 tydzień ile powinienem nosić orteze na karcie mam napisane żeby po 2 tygodniach przestawić na -10 Do 90 dziękuję za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy zniesienie lordozy szyjnej można wyleczyć?

Witam. Czy zniesienie lordozy szyjnej można wyleczyć? Noszę kolnierz ortopedyczny. Stało sie to ppdczas wypadku komunikacyjnego. Lekarz wpisał mi także skrecenie i naderwanie w odcinku szyjnym kregosłupa. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

O czym świadczy utrzymujący się ból po operacji przodostopia?

Dzień dobry - mam pytanie do ortopedy. Jestem 5 tydzień po operacji - korekcja deformacji przodostopia I, osteotomia trzonu I kości śródstopia typu Z, plastyka stawu MPI wg Silvera, osteotomia klinowa paliczka bliższego wg Akina. Przez 3 tyg. ból był... Dzień dobry - mam pytanie do ortopedy. Jestem 5 tydzień po operacji - korekcja deformacji przodostopia I, osteotomia trzonu I kości śródstopia typu Z, plastyka stawu MPI wg Silvera, osteotomia klinowa paliczka bliższego wg Akina. Przez 3 tyg. ból był ogromny- mimo p/bólowych. Ból utrzymuje sie nadal zmienny- piecze, kłuje, narywa, ból tępy, pulsujący. Mało chodzę, raczej leże w bucie ortopedycznym. Rana wolno się goi-dopiero zasklepia się. Czy należy się niepokoić długo utrzymującym się bólem?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Proszę o interpretację MRI stawu skokowego

Dzień dobry, przedwczoraj na spacerze z psami dość niefortunnie poślizgnąłem się i upadłem. W wyniku upadku złamałem kość strzałkową lewą. Lekarz podejrzewał, że mogłem uszkodzić staw skokowy, więc zalecił mi MRI. Opis MRI zamieszczam poniżej: Obrzęk szpiku kostnego krawędzi tylnej... Dzień dobry, przedwczoraj na spacerze z psami dość niefortunnie poślizgnąłem się i upadłem. W wyniku upadku złamałem kość strzałkową lewą. Lekarz podejrzewał, że mogłem uszkodzić staw skokowy, więc zalecił mi MRI. Opis MRI zamieszczam poniżej: Obrzęk szpiku kostnego krawędzi tylnej kości piszczelowej. Obrzęk szpiku kostnego w części bocznej kości skokowej w okolicy przyczepu więzadła skokowo-strzałkowego przedniego. Wyspa kostna 8 mm w głowie kości skokowej. Obrzęk i pasma płynu pomiędzy kością piszczelową a strzałkową. Podejrzenie uszkodzenia błony międzykostnej. Zerwane więzadło piszczelowo-strzałkowe przednie. Uszkodzenie I stopnia więzadła piszczelowo-strzałkowego tylnego. Pogrubiałe, zachowane więzadło skokowo-strzałkowe przednie- wygojone zmiany pourazowe po urazie II stopnia. Uszkodzenie I stopnia więzadła skokowo-strzałkowego tylnego. Uszkodzenie I stopnia więzadła piętowo-strzałkowego. Więzadło trójgraniaste z cechami uszkodzenia II stopnia w części głębokiej, część powierzchowna zachowana. Zwiększona ilość płynu w stawie skokowym górnym i dolnym, płyn ma charakter płynu krwistego. Płyn w pochewce ścięgna mięśnia piszczelowego tylnego, mięśnia zginacza długiego palców i zginacza długiego palucha. Nie uwidoczniono zmian w tych ścięgnach. Ścięgna mięśni strzałkowych bez zmian. Nie uwidoczniono zmian w ścięgnach mięśni przedziału przedniego. Ścięgno Achillesa bez zmian. Kaletka piętowa ze śladem płynu. Rozcięgno podeszwowe zachowane. Obrzęk tkanek miękkich okolicy stawu skokowego. Obrzęk tkanki tłuszczowej przestrzeni Kagera. Krwiaki i pasma płynu w tkankach powierzchownych w okolicy bocznej i przyśrodkowej. Wnioski: Uszkodzenie aparatu więzadłowego stawu skokowego. Wskazane dalsze leczenie ortopedyczne. Będę niezmiernie wdzięczny za informację, jakie postępowanie byłoby wskazane przy tego typu urazie. Pozdrawiam, Leszek D.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Jaki rodzaj MR wykonać?

Po długim leczeniu w poradni ortopedycznej (bóle barku, łopatki, szyi) udałam się do lekarza ortopedy na prywatnie. Podpowiedział mi zamiast MR barku wykonać MR odcinka szyjnego. Podejrzewa neuropatie nerwu nadłopatkowego dyskopatię. Po zastanowieniu chcę zrobić to badanie choć... Po długim leczeniu w poradni ortopedycznej (bóle barku, łopatki, szyi) udałam się do lekarza ortopedy na prywatnie. Podpowiedział mi zamiast MR barku wykonać MR odcinka szyjnego. Podejrzewa neuropatie nerwu nadłopatkowego dyskopatię. Po zastanowieniu chcę zrobić to badanie choć kosztowne prywatnie. I tutaj mam pytanie czy należy je robić z kontrastem czy bez? Lekarz tego nie określił a ja nie mając nigdy takich badań nie zapytałam. Czy ma to duże znaczenie w tych chorobach?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Fibromatoza rozcięgna podeszwowego

Po badaniu USG guzka na podeszwie stopy lekarz stwierdził fibromatozę rozcięgna podeszwowego. Jednak diagnoza wymaga jeszcze potwierdzenia rezonansem, lecz termin oczekiwania kilkumiesięczny. Proszę o jakieś informacje na temat tej choroby, sposoby leczenia i rokowanie.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Czy potrzebny jest kołnierz ortopedyczny?

odebralam wynik rtg i nie wiem co dalej. Zniesienie lordozy szyjnej.Cechy kregozmyku przedniego na poziomie C1-C4- niewielkie obnizenie wysokosci przestrzenimiedzytrzonowejC5-C8-dyskopatia.wzmozona sklerotyzacja powierzchni stawowych miedzywyrostkowych i listewek dranicznych trzonow kregow-zmiany przeciazeniowe. co dalej robic jakie leczenie zastosowac .Czy potrzebny jest kolnierz ortopedyczny bo usztywnienie przynosi ulge
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk
Mgr Paweł Czarnocki
Mgr Paweł Czarnocki

Jakie obuwie ortopedyczne wybrać dla dziecka?

Witam - proszę odpowiedzieć na pytanie. Muszę kupić obuwie profilaktyczne dla synka. Czy poleci mi pan jakiegoś producenta. No. emel, memo, tombut, mrugała, Aurelia. Jakieś wskazówki
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Tomasz Grzelewski
Dr n. med. Tomasz Grzelewski

Dyskomfort i ból stopy po zabiegu

Witam, w lutym miałam zabieg, czyli zablokowanie zatoki stepu. Minęło już ponad pięć miesięcy, mimo że lekarz mówił iż stopa goić się będzie dwa miesiące to nadal odczuwam dyskomfort i ból, najbardziej po krótkim biegu. Wizytę kontrolną mam dopiero... Witam, w lutym miałam zabieg, czyli zablokowanie zatoki stepu. Minęło już ponad pięć miesięcy, mimo że lekarz mówił iż stopa goić się będzie dwa miesiące to nadal odczuwam dyskomfort i ból, najbardziej po krótkim biegu. Wizytę kontrolną mam dopiero we wrześniu z racji braku terminów. Zastanawiam się czy to normalne, czy sama nie wiem może śruba się przesunęła? Zależy mi na uprawianiu sportu. A na tę chwilę jest to niemożliwe i uciążliwe.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Złamanie 4. kości śródstopia

Witam 4 miesiące temu złamałam 5 kosc śródstopia Nie założono mi gipsu Używałam buta typu Walker. Zakończyłam leczenie ortopedyczne nie odczuwałam bolu w miejscu złamania nie było tez opuchlizny. Dopiero teraz mocno dokucza mi kostka przy intensywniejszym ruchu blokuje mi... Witam 4 miesiące temu złamałam 5 kosc śródstopia Nie założono mi gipsu Używałam buta typu Walker. Zakończyłam leczenie ortopedyczne nie odczuwałam bolu w miejscu złamania nie było tez opuchlizny. Dopiero teraz mocno dokucza mi kostka przy intensywniejszym ruchu blokuje mi sie kostka i mam uczucie jakby cos od środka ciągnęło i nie moge ruszać stopa Kostka tez delikatnie puchnie Czy to normalny objaw ? Ortopeda stwierdil ze to ścięgno nie wchodzi w swój kanał Czy moge cos na to poradzić ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Ból dłoni i zanik czucia w małym palcu po operacji nadgarstka

Mam na imię Klaudia I chciałem się zapytać czy to jest dobry znak czy prawidłowo rozwija się rękami gdy miałam operację na nadgarstek i nerwu łokciowego w prawej dłoni minęło od daty 4 tygodnie i nadal mnie boli i w... Mam na imię Klaudia I chciałem się zapytać czy to jest dobry znak czy prawidłowo rozwija się rękami gdy miałam operację na nadgarstek i nerwu łokciowego w prawej dłoni minęło od daty 4 tygodnie i nadal mnie boli i w małym palcu nie czuję na pół palca i mam po prostu zimny lodowaty palec Czy powinnam zgłosić się jak najszybciej do ortopedy czy do chirurga trzeba czekać na wizytę co mam za 3 tygodnie
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Sławomir Kaczmarek
Dr n. med. Sławomir Kaczmarek
Lek. Zbigniew Żurawski
Lek. Zbigniew Żurawski

Stan po operacji obojczyka i TK

Witam, jestem po operacji obojczyka prawego, po zabiegu wykonane zostało zdjęcie TK, widać białą plamke jest pod kością obojczyka a nad zebrami również z prawej strony, czy ktoś pomoże mi zweryfikować to dziwne coś?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Ból szyi, głowy, uszu i klatki piersiowej oraz drętwienie rąk po wypadku komunikacyjnym - czy mogę starać się o grupę inwalidzką?

witam, kobieta la 26 w listopadzie miałam wypadek samochodowy po którym zmagam się z ciągłym bólem szyi, głowy, uszu, klatki piersiowej, drętwienia rąk, problemu z oczami przy jasnym świetle. Z konsultacji neurologa, laryngologa i lekarza rodzinnego wynika, że... witam, kobieta la 26 w listopadzie miałam wypadek samochodowy po którym zmagam się z ciągłym bólem szyi, głowy, uszu, klatki piersiowej, drętwienia rąk, problemu z oczami przy jasnym świetle. Z konsultacji neurologa, laryngologa i lekarza rodzinnego wynika, że to objawy po urazie kręgosłupa odcinka szyjnego ( TK k szyjnego: Antyfleksja fiziologicznej lordozy szyjnej ze skoliozą. Oś kręgosłupa zachowana. Podejrzenie pourazowego podwichnięcia/brak danych/c 3-4-5/ Obniżenie przestrzeni międzykręgowych na poziomie C4-5 z cechami zmian zwyrodnieniowych krawędzi brzeżnych trzonów Nie wykazano objawów ciasnoty kanału kregowego w odcinku szyjnym. Przepuklina krążka na poziomie C 4-5-6-7 centralna z uciskiem na worek oponowy i obustronnie zwężająca kanały nerwowe- intensywnie Przepuklina krążka na poziomie C 3-4 centralna z uciskiem na worek oponowy i obustronnie zwężająca otwór miedzykręgowy.) lekarz powiedział że są za duże obrażenie na operację, że nie wymienia mi całego odcinka szyjnego i że już całe życie będę musiała mieć rehabilitacje okresowe i się leczyć. Dodam że z końcem marca będę miała dopiero konsultacje ortopedyczną. moje pytania: 1. czy rzeczywiście leczenie będzie już trwała zawsze leki i rehabilitacja. 2. czy mogę w takiej sytuacji starać się grupę inwalidzką, żeby leki i rehabilitacje móc odliczać z podatku.

Jak długo trzeba nosić kołnierz po urazie szyi?

Mam Takie krótkie pytania: Miałem wypadek spadłem z 2m płotu i uderzyłem głową ziemie w wyniku czego złamałem 3 kręgi szyjne. Leczenie polegające na noszeniu kołnierza ortopedycznego a na pytanie jak długo będę go nosił lekarz mi odpowiedział ,,bardzo długo".... Mam Takie krótkie pytania: Miałem wypadek spadłem z 2m płotu i uderzyłem głową ziemie w wyniku czego złamałem 3 kręgi szyjne. Leczenie polegające na noszeniu kołnierza ortopedycznego a na pytanie jak długo będę go nosił lekarz mi odpowiedział ,,bardzo długo". Moje pytanie odnosi się do tego co oznacza termin ,,bardzo długo" w takim wypadku
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Jak interpretować moje dolegliwości?

Witam. Jestem po złamaniu kompresyjnym kręgu Th 12 (wypadek samochodowy). Czy wymienione niżej można zaliczyć do urazowych piersiowych zespołów korzeniowych (bólowych, ruchowych, czuciowych i mieszanych). Ubezpieczyciel nie chce tego uznać, ponieważ nie posiadam leczenia neurologicznego tylko ortopedyczne i lekarza POZ.... Witam. Jestem po złamaniu kompresyjnym kręgu Th 12 (wypadek samochodowy). Czy wymienione niżej można zaliczyć do urazowych piersiowych zespołów korzeniowych (bólowych, ruchowych, czuciowych i mieszanych). Ubezpieczyciel nie chce tego uznać, ponieważ nie posiadam leczenia neurologicznego tylko ortopedyczne i lekarza POZ. - zaburzenia przewodzenia włókien ruchowych nerwu piszczelowego w odcinku ksobno-korzeniowym, - wzmożone napięcie mm przykręgosłupowych, - dolegliwości bólowe mieszane, udowe i kulszowe, osłabienie siły kd prawej, osłabienie czucia uda prawego w okolicy przedniobocznej, obustronne objawy rozciągowe od 70 *, - tkliwość palpacyjna okolicy wyrostków kolczystych Th 12 - L 1. - zespół bólowy kręgosłupa. Pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Sławomir Graff
Dr n. med. Sławomir Graff

Co robić, jeśli ból nogi jest coraz silniejszy?

Bylam wSwieta Wielkanocne w szpitalu na kariologi wypisano mnie po tygodniu niby w stanie ogolnie dobrym ale z opuchlizna lewek nogi od palcow do kolan ortopeda pofatygowal sie do mnie po dwoch dniach od wezwania nie zareagowal obieval zrobic przeswietlenie... Bylam wSwieta Wielkanocne w szpitalu na kariologi wypisano mnie po tygodniu niby w stanie ogolnie dobrym ale z opuchlizna lewek nogi od palcow do kolan ortopeda pofatygowal sie do mnie po dwoch dniach od wezwania nie zareagowal obieval zrobic przeswietlenie i na tym koniec poprosil kardiologa o wypisanie skierowamia do poradni ortopedycznej i na tym zakonczonooje leczenie wypisano mnie ze szpitala z opuclizna nolaca moga chociaz w Siedlcach jest ortoedia w tym samym budynku co mam zrobic do kogo sie udac bo bol jest coraz mocniejszy
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Krwiak na stopie po uderzeniu

Witam, moja mama spadła z drabiny i uderzyła sie w stopę. Na stopie zaraz po uderzeniu pojawił na srodstopiu krwiak oraz opuchlizna. Na pogotowiu zrobili rtg i lekarz stwierdził uszkodzenie tkanek miękkich i przepisał żel lioton1000 . Po 3 dniach... Witam, moja mama spadła z drabiny i uderzyła sie w stopę. Na stopie zaraz po uderzeniu pojawił na srodstopiu krwiak oraz opuchlizna. Na pogotowiu zrobili rtg i lekarz stwierdził uszkodzenie tkanek miękkich i przepisał żel lioton1000 . Po 3 dniach obrzęk zrobił sie dwa razy większy stopa jest cala spuchnieta, ból nie mija. Dodam ze stosowane sa cały czas okłady z altacetu. Prosze o informacje czy to po prostu potrzeba czasu by obrzek zszedł czy lepiej udać sie do ortopedy? Dziekuje za każda odp.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Dlaczego nie mogę w pełni zginać palca po operacji ścięgna zginacza?

Witam, Jestem dwa tygodnie po operacji ścięgna zginacza koncowki palca czwartego.Od czasu operacji codziennie cwiczylem biernie palec.Wczoraj miałem zdjęte szwy i zalecono mi ostrożne ćwiczenia czynne palca. Niepokoi mnie fakt, że mogę zginać czynnie palec jedynie w połowie , natomiast... Witam, Jestem dwa tygodnie po operacji ścięgna zginacza koncowki palca czwartego.Od czasu operacji codziennie cwiczylem biernie palec.Wczoraj miałem zdjęte szwy i zalecono mi ostrożne ćwiczenia czynne palca. Niepokoi mnie fakt, że mogę zginać czynnie palec jedynie w połowie , natomiast nie potrafie zginać samej końcówki. Czy ścięgno mogło się zerwać ponownie podczas ćwiczeń?Czy normalne jest to ,że zginając palec w polowie mogę go zgiąć jedynie do okolo 90 stopni? wykonując ruch czynny i bierny.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy jest możliwość, że obrzęk pojawia się po leku?

Witam. Jestem po przebytym urazie rzepki. Robione mri wykazało pogrubienie błony maziowej. Konsultacja ortopedyczna odbyta bez szczególnych zaleceń leczenia. W połowie stycznia pojawił się obrzęk i płyn najpierw mendy z krwią później już żółty. Dwa pobyty w szpitalu i szereg... Witam. Jestem po przebytym urazie rzepki. Robione mri wykazało pogrubienie błony maziowej. Konsultacja ortopedyczna odbyta bez szczególnych zaleceń leczenia. W połowie stycznia pojawił się obrzęk i płyn najpierw mendy z krwią później już żółty. Dwa pobyty w szpitalu i szereg badań wykazały prawdopodobieństwo zesztywniejacego zapalenia stawów kregoslupa. Obrzęk w kolanie zniknął opuchlizna równie. 3 dni temu odbyłem wizytę u reumatologa który zalecił pobyt w szpitalu w celu postawienia konkretnej diagnozy ( czekam na termin do przyjęcia) i zapisał lek diclobert retard i oklad z opokanu keto. Po dwóch dniach od zazywania leku pojawił się obrzęk i płyn w kolanie A także podniesiona temperatura. ( wizyta na sor i punkcja kolana płyn klarowny żółty) . Czy jest możliwość że obrzęk pojawia się po leku ? Czy powinienem to odstawić?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak leczyć to zwichnięcie barku?

W wyniku upadku z drabiny doznałem zwichnięcia barku wraz z uszkodzeniem guzka większego kości ramiennej oraz uszkodzenia splotu ramiennego(dolnego Klumkego. Bark został nastawiony badania kontrolne RTG wskazują na to ,że ortopedyczne leczenie przebiega dobrze. Problem w tym ,że mam bardzo... W wyniku upadku z drabiny doznałem zwichnięcia barku wraz z uszkodzeniem guzka większego kości ramiennej oraz uszkodzenia splotu ramiennego(dolnego Klumkego. Bark został nastawiony badania kontrolne RTG wskazują na to ,że ortopedyczne leczenie przebiega dobrze. Problem w tym ,że mam bardzo ograniczone możliwości ruchu palcami i nadgarstkiem oraz zaburzenia czucia. Czy powinienem już wykonywać jakieś ćwiczenia ręką, czy też odczekać 6 tygodnia do ściągnięcia ortezy.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk
Patronaty