Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 6 2 , 5 1 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Protetyka: Pytania do specjalistów

Czy posiadanie implantu stomatologicznego jest przeciwwskazaniem do zabiegu z użyciem prądów Darsonvala?

Czy posiadanie implantu stomatologicznego jest przeciwwskazaniem do zabiegu z użyciem tzw prądów Darsonvala?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Aleksandra Pracka-Gudynowska
Lek. dent. Aleksandra Pracka-Gudynowska

Czy są jakieś sposoby na zahamowanie postępu zaniku kości w górnej części szczęki?

Dobry wieczór, Mam 38 lat od 22 roku życia zmuszona jestem do korzystania z protezy górnej szczęki. W zeszłym roku robiłam nową protezę. Na początku była dobra lecz po około czterech miesiącach bez użycia kremu do protez nie byłam... Dobry wieczór, Mam 38 lat od 22 roku życia zmuszona jestem do korzystania z protezy górnej szczęki. W zeszłym roku robiłam nową protezę. Na początku była dobra lecz po około czterech miesiącach bez użycia kremu do protez nie byłam w stanie utrzymać protezy w ustach przy mówieniu po prostu opadała. Po rozmowie z protetykiem usłyszałam że bardzo wcześnie straciłam uzębienie i mam duży ubytek kości szczęki. Trochę załamała mnie ta informacja bo aktualnie odczuwam bardzo dużo komfort skorzystania z protezy gdyż pomimo dużej ilości odpowiednich preparatów do mocowania protez wytrzymuje niestety zbyt krótko. Czy są jakieś sposoby na zahamowanie postępu zaniku kości w górnej części szczęki? Obawiam się że jeśli tak dalej pójdzie mogę mieć problem nawet funkcjonowaniem całkowitej protezie bo nie będzie się miała na czym trzymać. Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała

Czy to normalne, że widać śrubę po wkręceniu implantu?

Witam, jestem 3 tygodnie po wkręceniu implantu w miejscu straconej dolnej 6 i zauważyłam, że widać mi śrubę zamykającą, jakby było za mało dziąsła, nie mam stanu zapalnego i nic nie boli ale jestem za granicą i następną wizytę mam dopiero za 4 miesiące, czy powinnam się martwić?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. dent. Marta Kędzierska
Lek. dent. Marta Kędzierska
Lek. dent. Urszula Jarosz-Kajdrys
Lek. dent. Urszula Jarosz-Kajdrys

Czy te dolegliwości po założeniu mostu powinny mnie niepokoić?

Witam, dwa tygodnie temu założono mi most protetyczny na cyrkonie, czteropunktowy na górnej szczęce. Filarami są jedynka i trójka/czwórka. Mam wadę polegająca na tym, że miedzy jedynką a trójka zostały mi dwa mleczaki. Protetyk przerobił trójkę na czwórkę i... Witam, dwa tygodnie temu założono mi most protetyczny na cyrkonie, czteropunktowy na górnej szczęce. Filarami są jedynka i trójka/czwórka. Mam wadę polegająca na tym, że miedzy jedynką a trójka zostały mi dwa mleczaki. Protetyk przerobił trójkę na czwórkę i wstawił dwa dodatkowe sztuczne zęby. Przeleczona kanałowo jest tylko jedynka, która dość mocno została opiłowana. Jednak po założeniu mostu czuje bolesność na dziąśle i w stawie skroniowo-zuchwowym. Do tego jedynka ociera się o nieco wysunięty ząb pzreciwstawny w żuchwie. Był już dwa razy podpiłowywany, ale nic to nie daje. Do tego ortodonta jak twierdzi "poprawił zgryz", bo rzekomo był on zły i teraz czuję duży dyskomfort w jamie ustnej - zęby sa mocno wysunięte do przodu. Od wewnętrznej strony mam przerobioną trójkę na przedtrzonowca (czwórkę) co daje odczucie jakiegoś guza, a od strony wargi mam wrażenie jakbym miał nałożony jakiś cement na zęby. Mam tez wrażenie jakby most był zbyt ciężki. Ciągle mi to przeszkadza. Najbardziej jednak obawiam się tej bolesności. Nie jest super intensywna ani pulsująca, ale jednak doskwiera dość mocno i mam wrażenie ze ból rozchodzi się od zębów filarowych, w tym również od jedynki przeleczonej kanałowo (choć nie wiem czy to możliwe). Wiem, że to krótki okres od nałożenia mostu, ale czy te dolegliwości powinny mnie niepokoić? Ortodonta twierdzi ze most jest wykonany prawidłowo, ale ja czuję się bardzo niekomfortowo i od dwóch tygodni jestem na środkach przeciwbólowych. Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy taki ząb nadaje się jeszcze do odratowania?

Mam ukruszony/ułamany ząb już od ponad roku. Przyznam bez bicia, że nie myję regularnie zębów. Aktualnie ułamany ząb jest w złym stanie, ponieważ z całego zęba została jedynie jedna jego "ściana boczna". Wszystko zaczęło się jakieś 3 tygodnie temu od... Mam ukruszony/ułamany ząb już od ponad roku. Przyznam bez bicia, że nie myję regularnie zębów. Aktualnie ułamany ząb jest w złym stanie, ponieważ z całego zęba została jedynie jedna jego "ściana boczna". Wszystko zaczęło się jakieś 3 tygodnie temu od pobolewania zębów wokół rozsypanego zęba. Po czasie (tak wnioskuję) wdało się zapalenie okostnej zęba, nieznośny ból promieniujący do głowy, karku i ucha. Ból wszystkich zębów tylko po jednej stronie szczęki, drętwienie/sztywnienie lewej strony brody i ból przy naciskaniu pod wargą. Walczyłem z tym opioidami np. Doreta, aby jakoś znieść ból i antybiotykiem z klindamycyną. Do tego płukanki Dento Septem. Po około tygodniu takiej kuracji nastał spokój, ból zniknął. Nawet mogłem jeść bezboleśnie pokarm uprzednio bolącą stroną szczęki. Niestety po około tygodniu (od wczoraj) ból powrócił. Znów ból przy naciskaniu na brodzie pod wargą, ból rozsypanego zęba (bardzo wrażliwy na dotyk) i ból zębów dookoła. Ból przy naciskaniu na brodzie występuje gdzieś "w głębi" pod zębem - Dziąsła mnie nie bolą, ani samoistnie ani przy dotyku. W dodatku teraz mam takie dziwne uczucie strzelania w tym rozsypanym zębie i wrażenie rozpierania, jakby ząb był "wysadzony" choć wcale nie jest. Ból na brodzie swoje źródło ma bezpośrednio pod rozsypanym zębem, ale poniżej dziąseł. W dodatku w tym miejscu wyczuwalna jest lekka opuchlizna, choć same dziąsła nie wyglądają na opuchnięte ani nie bolą. Czytałem o czymś takim jak zgorzel zęba, ale w moim przypadku nie występuje nieprzyjemny zapach z ust, a sam ząb absolutnie nie jest innego koloru niż pozostałe. Co to może być? Czy taki ząb nadaje się jeszcze do odratowania i uzupełnienia braku czy jedynie protetyka?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy istnieje medyczna przesłanka do założenia korony tymczasowej przed zakończeniem leczenia?

W trakcie leczenia ortodontycznego miałem wszczepiony implant w miejsce brakującego zęba. Powoli (jeszcze pół roku / rok) zbliżam się do końca leczenia i ortodonta chce założyć na implancie koronę tymczasową. Niestety nie potrafi wyjaśnić powodu poza tym, że jest... W trakcie leczenia ortodontycznego miałem wszczepiony implant w miejsce brakującego zęba. Powoli (jeszcze pół roku / rok) zbliżam się do końca leczenia i ortodonta chce założyć na implancie koronę tymczasową. Niestety nie potrafi wyjaśnić powodu poza tym, że jest to "potrzebne do pracy" i "lepiej sprawdzić jak zęby będą wyglądać zanim przystąpimy do zakładania korony docelowej". Ja z kolei wolał bym poczekać aż zęby będą już ustawione i będzie można do nich dopasować koronę docelową. Zakładając, że ortodonta i implantolog wiedzą co robią i przygotują koronę, która będzie pasować do końcowych efektów leczenia. Nie mogę znaleźć materiałow na taki konkretny przypadek, natomiast to co znajduję podaje za cel zakładania korony tymczasowej wyłącznie aspekt wizualny (bez znaczenia dla mnie) lub zatrzymanie kładzenia się zębów (bez znaczenia, jest implant, jest aparat - zęby się nie ruszą niekontrolowanie). Czy istnieje jakakolwiek medyczna przesłanka do założenia korony tymczasowej przed zakończeniem leczenia? Niekoniecznie coś pewnego, ale czy istnieje jakiś powód dla którego mogło by to być potrzebne?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy przeszczep kości to jedyne możliwe rozwiązanie w tej sytuacji?

Witam . Zaczne od tego ze mam bezzębna szczękę od około 2lat w której mam 4 implanty po lewej stronie. Ostatnio Mialam zabieg sinus lift pod prace protetyczna stala na implantach lecz po dotarciu do kości okazało się że z... Witam . Zaczne od tego ze mam bezzębna szczękę od około 2lat w której mam 4 implanty po lewej stronie. Ostatnio Mialam zabieg sinus lift pod prace protetyczna stala na implantach lecz po dotarciu do kości okazało się że z kości po prawej stronie został pył i nie ma możliwości przeprowadzenia zabiegu podniesienia dna zatoki po tej właśnie stronie... Lekarz stomatolog oznajmił mi po zabiegu że jedyna opcja na pracę stałą u góry to przeszczep kości z biodra. Czy to naprawdę jest ostateczność? Czy jest może jeszcze jakieś inne rozwiązanie. Proszę o pomoc .
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała

Czy licówki są bezpieczne?

Czy licówki są bezpieczne? Witam, mam wskazania do nałożenia licówek, bo moje zęby są starte. Czytając artykuły, to jest to rozwiązanie praktycznie bez wad, ale przeglądając fora sytuacja prezentuje się inaczej. Tutaj też ludzie piszą, że bolą ich zęby po... Czy licówki są bezpieczne? Witam, mam wskazania do nałożenia licówek, bo moje zęby są starte. Czytając artykuły, to jest to rozwiązanie praktycznie bez wad, ale przeglądając fora sytuacja prezentuje się inaczej. Tutaj też ludzie piszą, że bolą ich zęby po nałożeniu licówek i Państwo sugerujecie leczenie kanałowe. Dlaczego więc tak jest, że licówki psują zęby, a niby są takie bez wad? Byłam na konsultacji u protetyka i mówił, że to bezpieczne, a moja dentystka mówi, że pod licówkami psują się zeby i trzeba je usuwać. Już nie wiem co jest prawdą, a wygląd moich zębów deneruje mnie każdego dnia.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała

Jaką protezę można wykonać w tej sytuacji?

Pytanie do dentystów/ protetyków. Dzień dobry, jestem młodą osobą, przez dentofobie oraz trzy porody straciłam prawie wszystkie zęby. W górnej szczęce mam tylko trójkę i dwie jedynki. Moje zęby są brzydkie, przez brak podparcia innymi zębami (mimo noszenia protezy).... Pytanie do dentystów/ protetyków. Dzień dobry, jestem młodą osobą, przez dentofobie oraz trzy porody straciłam prawie wszystkie zęby. W górnej szczęce mam tylko trójkę i dwie jedynki. Moje zęby są brzydkie, przez brak podparcia innymi zębami (mimo noszenia protezy). Chciałabym, by zrobiono mi protezę na implantach, aby nie musieć nosić "plastiku" (sztucznego materiału) na podniebieniu do końca życia, skoro jestem jeszcze młoda. Zastanawia mnie, czy jest możliwość, aby zrobić taką protezę wykorzystując moje naturalne zęby. To by było jak most stomatologiczny plus proteza. Trzy naturalne zęby spiłowane służyłyby jako implanty, a na zęby boczne protetyk by dał implant sztuczny. Wiem, że to kosztowne, odłożyłam pieniądze. Pytam, z powodu dentofobii. Jeśli będę wiedziała, że to możliwe, to jak najszybciej pójdę do gabinetu. Jeśli stoję przed niewiadomą to się boję. Dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co teraz zrobić z tym leczeniem stomatologicznym?

Witam mam wielki problem . W styczniu rozpoczęłam leczenie stomatologiczne. Wymiana mostu zębów 123 i 123 górna szczęka oraz dolna szczęka tak samo . Proteza górna i dolna na zasuwach. Zakładane czasowe mostki były wymieniane 2 razy niedopasowane , kaleczące... Witam mam wielki problem . W styczniu rozpoczęłam leczenie stomatologiczne. Wymiana mostu zębów 123 i 123 górna szczęka oraz dolna szczęka tak samo . Proteza górna i dolna na zasuwach. Zakładane czasowe mostki były wymieniane 2 razy niedopasowane , kaleczące śluzówkę. Na górnej szczęce podobno czasówka lecząca dziąsła. .Trwało to kilka m-cy , w końcu p. doktor założył mi dolny mostek z protezą. Zę by są długie i wystające. Zaczęłam mieć kłopoty z mową , warga wydaje się spuchnięta, podrażniona śluzówka cały czas. Protezą duża opierająca się o policzki. Później kłopot z dopasowaniem góry. Po 6 m-cach mam zrobioną górę i dół. Mam kłopoty z wymową , kłopot z bolesnym otwarciem ust .Boję się że wpadnę w depresję. Mam problem ze spaniem. 16 sierpnia mam mieć robiony wycisk pod nową protezkę . Proszę o radę co mogę w tej sprawie zrobić gdzie udać się na konsultację. Miałam wielkie zaufanie do tej kliniki , kosztowało mnie to 27 tys i cierpię.Bardzo proszę o pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała

Czy po założeniu implantu można pić alkohol?

Jestem już 6 miesięcy po wszczepieniu implantu zęba, 29 grudnia jestem umówiony na wkręcenie śruby gojącej, czy po tym zabiegu można spożywać alkohol? nawet jeżeli nie w dniu zabiegu to 2 dni później?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Marta Kędzierska
Lek. dent. Marta Kędzierska

Co powinno się zastosować na to dziąsło?

W czwartek miałam zakładane dwie śruby gojące na implanty wszczepione w listopadzie. Jedna jest ok a przy drugiej od samego początku czuje dyskomfort... chyba był jakiś kłopot przy założeniu bo trwało to dłużej, naokoło była mała rana a dziaslo zrobiło... W czwartek miałam zakładane dwie śruby gojące na implanty wszczepione w listopadzie. Jedna jest ok a przy drugiej od samego początku czuje dyskomfort... chyba był jakiś kłopot przy założeniu bo trwało to dłużej, naokoło była mała rana a dziaslo zrobiło się białawe i lekko bolalo po zejściu znieczulenia.. od tego czasu płucze często dentoseptem buzie ale nadal czuje to miejsce.. bardzo mnie to niepokoi bo nie mam w tej chwili kontaktu z lekarzem .... czy powinno się zastosować coś więcej w takim przypadku?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała

Co zrobić z takimi koronami?

Witam. W czwartek miałam zakładane dwie korony na implanty... obie na podbudowie metalu... dolna szóstka nie stanowi dla mnie problemu jednak przy górnej czwórce już po trzech dniach widzę szara obwódkę a z tyłu a od strony następnego zęba czarna... Witam. W czwartek miałam zakładane dwie korony na implanty... obie na podbudowie metalu... dolna szóstka nie stanowi dla mnie problemu jednak przy górnej czwórce już po trzech dniach widzę szara obwódkę a z tyłu a od strony następnego zęba czarna krechę metalu.... jestem mega rozczarowana, że tak droga usługa dala taki mierny efekt.... czy można coś z tym zrobić?niestety implant u góry został wprowadzony pod takim skosem że korony nie dało się przykręcić tylko jest zacementowana... a co najlepsze usłyszałam że jest to lepsze rozwiązanie bo nie będzie widać wypełnienia... proszę o doradzenie co mogę zrobić w takiej sytuacji ....
odpowiada 3 ekspertów:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała
Dr n. med. Stefan Sobaniec
Dr n. med. Stefan Sobaniec

Jak sprawdzić czy kość jest wystarczająco mocna, aby założyć implanty?

Szanowni Panstwo, mam pytanie, jesli kilka lat temu jadlam Kopiko i obruszyly mi sie zeby, jeden z nich do dzis czasem krwawi to jak mozna sprawdzic czy kosc jest wystarczajaco mocna by zalozyc implanty?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Gdzie pozbędę się problemu ze śrubą mocującą koronę?

Mam problem z ciągle odkręcającą się śrubą mocującą koronę zęba z implantem. Muszę chodzić średnio co 2 miesiące do gabinetu w którym został wykonany zabieg na "dokręcanie" śruby. Jest to psychicznie wykańczające. Szukam specjalisty który pomoże mi rozwiązać zaistniały problem na terenie miasta Warszawy lub w promieniu 30 km od Warszawy.
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy możliwe będzie założenie korony w tej sytuacji?

Dzień dobry, kilka miesięcy temu miałem wstawiony implant w miejsce usuniętego zęba. Po okresie zagojenia i wrośnięcia w kość miałem mieć założoną koronę. Niestety nie zdążę założyć korony bo wyjeżdżam na 2-3 lata, stąd moje pytanie: czy po kilku... Dzień dobry, kilka miesięcy temu miałem wstawiony implant w miejsce usuniętego zęba. Po okresie zagojenia i wrośnięcia w kość miałem mieć założoną koronę. Niestety nie zdążę założyć korony bo wyjeżdżam na 2-3 lata, stąd moje pytanie: czy po kilku latach nic się z tym implantem nie stanie i wciąż będę mógł na niego założyć koronę nawet po takim czasie?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Marta Kędzierska
Lek. dent. Marta Kędzierska

Czy w tej sytuacji można wykonać most adhezyjny?

Witam. Brak dwóch górnych jedynek. Czy w takim przypadku można wykonać most adhezyjny i uzupełnić dwa zęby. Nie chcę aktualnie robić implantów ani tradycyjnego mostu, który zniszczy mi poboczne zęby.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Marta Kędzierska
Lek. dent. Marta Kędzierska

Czy warto zrobić protezę w tym przypadku?

Witam mam pytanie mam 25 lat wieku 22 stracilam dwa zeby trzonowe na gorze po prawej jeden po lewej stronie dwa zeby na przodzie których nie widac i dwa na dole porawej i lewej trzonowe dentystka mnie na straszyla ze... Witam mam pytanie mam 25 lat wieku 22 stracilam dwa zeby trzonowe na gorze po prawej jeden po lewej stronie dwa zeby na przodzie których nie widac i dwa na dole porawej i lewej trzonowe dentystka mnie na straszyla ze pomimo ze wszystkie inne mam zdrowe zęby to mogą mi one wszystkie wypaść i czy to prawda? Czy opłaca sie roboc proteze na te trzonowe żeby bo na implanty mnie stać a jestem młoda i bohe sie ze strace wszystkie zęby
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy jest możliwość zmniejszenia zębów w tej protezie?

Dzień dobry chciałam zapytać czy jest możliwość w nowo odebranej protezie całkowitej na NFZ zmniejszyć zęby? Są za duże teraz nie wygląda naturalnie przy jedzeniu muszę otwierać szeroko usta .
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy po dwóch tygodniach od zabiegu wszczepienia implantów można powrócić do pracy fizycznej?

Dzień dobry, Czy po dwóch tygodniach od zabiegu wszczepienia implantów (dwóch na dole) można powrócić do pracy fizycznej? Przenoszenie elementów o wadze 10-15 kg?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Marta Kędzierska
Lek. dent. Marta Kędzierska
Patronaty