Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 5 8 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zespół pustego siodła: Pytania do specjalistów

Czy mam nadczynność czy niedoczynność tarczycy?

Dzień Dobry. Mam powiększoną tarczycę w całości z licznymi guzkami. Rezonans magnetyczny przysadki mózgowej ujawnił tzw. zespół pustego siodła. Wyniki badania krwi są następujące: TSH3 - 0,098 FT4 3 - 14,44 FT3 - 5,27. Lekarz endokrynolog przypisał mi Euthyrox 50... Dzień Dobry. Mam powiększoną tarczycę w całości z licznymi guzkami. Rezonans magnetyczny przysadki mózgowej ujawnił tzw. zespół pustego siodła. Wyniki badania krwi są następujące: TSH3 - 0,098 FT4 3 - 14,44 FT3 - 5,27. Lekarz endokrynolog przypisał mi Euthyrox 50 rozpoznając u mnie niedoczynność tarczycy. Po zakończeniu wizyty chciałam się upewnić czy dobrze usłyszałam ( mam 66 lat ) . lekarz tym razem dwukrotnie powtórzył że mam nadczynność. Z ulotki wynika iż przy nadczynności tarczycy nie powinnam przyjmować Euthyroxu. Proszę o pomoc: mam nadczynność czy niedoczynność tarczycy i czy powinnam przyjmować wymieniony przeze mnie lek? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Dlaczego mam bóle z tyłu głowy?

Dzień dobry, mam masę dolegliwości. Bóle z tyłu głowy, zaburzenia równowagi, problemy z chodzeniem, zaburzenia wzroku, problemy z oddychaniem. Zbadałem każdy z objawów u oddzielnego specjalisty. Brak chorób... od boreliozy (najdroższych badań po markery nowotworowe) Odebrałem właśnie wyniki MR... Dzień dobry, mam masę dolegliwości. Bóle z tyłu głowy, zaburzenia równowagi, problemy z chodzeniem, zaburzenia wzroku, problemy z oddychaniem. Zbadałem każdy z objawów u oddzielnego specjalisty. Brak chorób... od boreliozy (najdroższych badań po markery nowotworowe) Odebrałem właśnie wyniki MR kręgosłupa szyjnego. Zasugerowano mi, ze to może być mój problem. Oto wyniki: Fizjologczna lordoza szyjna zniesiona. Zaostrzenia na krawędziach trzonów kręgów. Tarcze międzykregowe o prawidłowej wysokości, na poziomach C2-C6 odwodnione. Na poziomach C2/C3 i C3/C4 zaostrzenia powodują niewielką, centralno-prawoboczną redukcję przestrzeni buforowej. Na poziomach C4/C5 i C5/C6 szerokopodstawna protruzja tarczy międzykręgowej wraz z zaostrzeniami powoduje niewielkie, obustrone ograniczenie otworów międzykręgowych, w większym stopniu lewego. Wpuklenia się zbiorników nadsiodłowych w kierunku siodła tureckiego - zespół cześciowo pustego siodła Prosze o interpretację wyników i wskazówki. Może fizjoterapia? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Bartłomiej Grochot
Lek. Bartłomiej Grochot

Problemy z utrzymaniem stolca

Mam pytanie. Mianowicie mam problem z utrzymaniem stolca. Jak mozna to leczyc, czy mozna na NFZ czy tylko w medycynie estetycznej, biore pod uwage wszystkie mozliwosci wlacznie z zabiegiem operacyjnym, dodam ze mam tez problem z utrzymaniem moczu i... Mam pytanie. Mianowicie mam problem z utrzymaniem stolca. Jak mozna to leczyc, czy mozna na NFZ czy tylko w medycynie estetycznej, biore pod uwage wszystkie mozliwosci wlacznie z zabiegiem operacyjnym, dodam ze mam tez problem z utrzymaniem moczu i jestem pod opieka nurologa mam stwierdzone. Torbiel pajeczynowki w biegunie lewego plata skroniowego o wym. 38x18x30 mm. Podejrzenie czesciowo zespolu pustego siodla. Rozbudowany zbiornik wielki- wariant. Zazywam leki Absenor, Tegretol, Haloperidol
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Jerzy Bajko
Lek. Jerzy Bajko

Czy taki wynik ma wpływ na nawracające silne bóle głowy?

Wpuklenie nadsiodłowej przestrzeni podpajęczynówkowej w obręb siodła tureckiego (wysokość przysadki mózgowej ok. 3,5mm) - obraz TK zespołu częściowo pustego siodła tureckiego. Czy ma to wpływ na nawracające silne bóle głowy?
odpowiada 1 ekspert:
 Pawe Żmuda-Trzebiatowski
Pawe Żmuda-Trzebiatowski

Częściowo puste siodło tureckie w wyniku MRI

Na ostatnim MRI wyszło mi "drobne pojedyncze ognisko podwyższonego sygnału w obrazach T2zal i FLAIR,bez cech restrykcji dyfuzji czy patologicznego zakontrastowania-o morfologii blizny naczyniopochodnej.Przysadka mała, przyparta do dna siodła tureckiego przez wpuklający się zbiornik nadsiodłowy-częściowo puste siodło tureckie. Wydatna opuszka... Na ostatnim MRI wyszło mi "drobne pojedyncze ognisko podwyższonego sygnału w obrazach T2zal i FLAIR,bez cech restrykcji dyfuzji czy patologicznego zakontrastowania-o morfologii blizny naczyniopochodnej.Przysadka mała, przyparta do dna siodła tureckiego przez wpuklający się zbiornik nadsiodłowy-częściowo puste siodło tureckie. Wydatna opuszka prawej żyły szyjnej wewnętrznej" Objawy które zaczęły się 5 lat temu mogą się zgadzać ale nie wiem w jaki sposób nabawiłem się ESS bez wypadków czy operacji
odpowiada 1 ekspert:
 Magdalena StusiĹska
Magdalena StusiĹska

Czy te wyniki świadczą o chorobie nadnerczy?

BARDZO PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW, CÓRKA MA 18 LAT. MARTWI MNIE WYSOKI KORTYZOL, CZY WYNIKI MOGĄ SWIADCZYĆ O CHOROBIE NADNERCZY? MA STWIERDZONY ZESPÓŁ PUSTEGO SIODŁA. DODAM,ŻE MIMO CHUDYCH RĄK I NÓG MA LICZNE ROZSTĘPY NA UDACH I BRZUCHU. ACTH 22.56... BARDZO PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW, CÓRKA MA 18 LAT. MARTWI MNIE WYSOKI KORTYZOL, CZY WYNIKI MOGĄ SWIADCZYĆ O CHOROBIE NADNERCZY? MA STWIERDZONY ZESPÓŁ PUSTEGO SIODŁA. DODAM,ŻE MIMO CHUDYCH RĄK I NÓG MA LICZNE ROZSTĘPY NA UDACH I BRZUCHU. ACTH 22.56 pg/ml NORMA ( 7,2- 63,3) KORTYZOL 780 nmol/l norma( 171-536) LH 6,65 IU/I FSH 5,0 IU/I ESTRADIOL 22.77 pg/ml PROLAKTYNA 259 mlu/I CZY RUCHY MIMOWOLNE TUŁOWIA I GŁOWY MOGĄ BYĆ ZWIĄZANE Z ZABURZENIAMI ENDOKRYNOLOGICZNYMI?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Katarzyna Szymczak
Lek. Katarzyna Szymczak

Czy tylny płat przysadki może mieć związek z zaburzeniami myślenia i pamięci?

Dzień dobry, Jestem mężczyzną, mam 25 lat. Czy tylny płat przysadki moze mieć związek z zaburzeniami myślenia i pamięci oraz z powstawaniem bolesnych skurczów mięśni pleców i nóg? Rezonans magnetyczny pokazał zespół pustego siodła i "brak typowego sygnału tylnego płata... Dzień dobry, Jestem mężczyzną, mam 25 lat. Czy tylny płat przysadki moze mieć związek z zaburzeniami myślenia i pamięci oraz z powstawaniem bolesnych skurczów mięśni pleców i nóg? Rezonans magnetyczny pokazał zespół pustego siodła i "brak typowego sygnału tylnego płata przysadki w obrazie t1 zależnym". Mam również stwierdzonego zeza skośnego który powoduje u mnie ból oka i podwójne widzenie przy patrzeniu w prawą strone. Niestety nie wiadomo czy te dwie rzeczy są ze sobą związane.
odpowiada 1 ekspert:
mgr Natalia Kabała-Michna
mgr Natalia Kabała-Michna

Wyniki badania USG szyi i stan po całkowitej tyreoidektomii

witam prosze o interpretacje wynikow badan mojej mamy Stan po całkowitejtyreoidectomii z powodu raka brodawkowatego-wariant klasyczny po uzupelniajacym leczeniu I131(08.200-75uCi i131)jastrogenna niedoczynnosc tarczycy.Zespół pustego siodla.tsh5,5840Ca2,3tg<20,0 25OHd334,7 usg szyistan po strumektomii w łoży pooperacyjnej tkanki gruczołowej ani zmian podejrzanych nie... witam prosze o interpretacje wynikow badan mojej mamy Stan po całkowitejtyreoidectomii z powodu raka brodawkowatego-wariant klasyczny po uzupelniajacym leczeniu I131(08.200-75uCi i131)jastrogenna niedoczynnosc tarczycy.Zespół pustego siodla.tsh5,5840Ca2,3tg<20,0 25OHd334,7 usg szyistan po strumektomii w łoży pooperacyjnej tkanki gruczołowej ani zmian podejrzanych nie stwierdzam w okolicy podżuchwowej prawehipoechogeniczny węzeł chłonny z zatoką tłuszczową o wym17,8mm czesc dalsza w drugiejwiado.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Co oznacza ten opis MR u 37-latki?

Witam. Miałam robione MR głowy bez kontrastu z powodu silnych bólów głowy i lewej strony twarzy. W opisie większość rzeczy jest w porządku poza jedną: siodło tureckie łagodnie pogłębione, przysadka mała spłaszczona przy dnie siodła - obraz zespołu częściowo... Witam. Miałam robione MR głowy bez kontrastu z powodu silnych bólów głowy i lewej strony twarzy. W opisie większość rzeczy jest w porządku poza jedną: siodło tureckie łagodnie pogłębione, przysadka mała spłaszczona przy dnie siodła - obraz zespołu częściowo pustego siodła tureckiego. Co to oznacza? Czy to może powodować bóle głowy?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Jak interpretować wynik badania RM głowy u osoby z omdleniami?

Mam 66 lat zawroty głowy z omdleniem wynik MRI w istocie białej obu polkulach dość liczne rozsiane ogniska bez cech restrykcji dyfuz jidysz wielkości 5 mm o cechach przebytych zmian naczyniopochodnych.w lewej półkuli w konarze śród. Obszar nieostre ograniczony wielkości... Mam 66 lat zawroty głowy z omdleniem wynik MRI w istocie białej obu polkulach dość liczne rozsiane ogniska bez cech restrykcji dyfuz jidysz wielkości 5 mm o cechach przebytych zmian naczyniopochodnych.w lewej półkuli w konarze śród. Obszar nieostre ograniczony wielkości 10 mm o podwyższonej intensywności sygnału nieco niejednorodnej strukturze nie powodujący ograniczenia dyfuzji zmiana niedokrwienna? Cechy zespołu pustego siodła. Jestem po radioterapii rąk piersi i na tamksyfenie. Czy to poważne objawy?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Jerzy Bajko
Lek. Jerzy Bajko

Leczenie zespołu częściowo pustego siodła tureckiego

Witam. mam zespol czesciowo pustego siodla tureckiego nieco splaszczona przysatke mozgowa do 3,5mm. odczuwam bole oczu i bole glowy czy to jest cos powaznego i jak to mozna leczyc.

Jakie symptomy daje zespół pustego siodła?

Dzien dobry chciałam spytac o mame mianowicie ma stwierdzony zespół pustego siodła czy ten może dawac objawy jak bole glowy problemy z oczami lzawienie itd. i jak tak to u kogo się to leczy u jakiego specjalisty z góry dziękuje za odpowiedz
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
Lek. Rafał Jędrzejczyk
Lek. Rafał Jędrzejczyk

Do połowy puste siodło tureckie

Dzień dobry. W wyniku przeprowadzonego rezonansu magnetycznego zdiagnozowano u mnie do połowy puste siodło tureckie. Jakie badania muszę wykonać, aby upewnić się, ze nie wpływa to na moją przysadkę i funkcjonuje prawidłowo? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Łukasz Kmieciak
Dr n. med. Łukasz Kmieciak

Wynik MR tętnicy kręgowej i mózgu

Wynik MR-kręta tętn.kręg.prawa i PICA olex tworzą łuk wypukl.sie w post.kąta most.móżdżk.prawego w sasiedz.wyjś.CNVII/VIII z pnia.W przypadku obj.klin.w róźdnic.należy brać pod uwagę konf.nacz.nerw. Przyst.przy dnie siodła MR może sug.torbiel pajęcz.przez przeponę siodła i zespół pustego siodła. Mama ma zawr.głowy ,... Wynik MR-kręta tętn.kręg.prawa i PICA olex tworzą łuk wypukl.sie w post.kąta most.móżdżk.prawego w sasiedz.wyjś.CNVII/VIII z pnia.W przypadku obj.klin.w róźdnic.należy brać pod uwagę konf.nacz.nerw. Przyst.przy dnie siodła MR może sug.torbiel pajęcz.przez przeponę siodła i zespół pustego siodła. Mama ma zawr.głowy ,omdlenia ,nie może złapać pionu,bóle głowy. Była juz u kilku neurologów ale żaden nie wyjaśnił co oznacza wynik MR.Proszę o intrpretacje wyniku,ewent. jakieś wskazówki jak pomóc
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Wysoki poziom prolaktyny i zespół pustego siodła

Witam,mam bardzo wysoka prolaktyne, zeapol pustego siodla stwierdzony wiele lat temu i policystyczne jajniki,czekam na rezonans przysadki. Chcialbym zeby ktos mi odp na pytanie co powinnam jesc jaka diete stosowac przy moich problemach hormonalnych aby moc sobie tym w jakikolwiek... Witam,mam bardzo wysoka prolaktyne, zeapol pustego siodla stwierdzony wiele lat temu i policystyczne jajniki,czekam na rezonans przysadki. Chcialbym zeby ktos mi odp na pytanie co powinnam jesc jaka diete stosowac przy moich problemach hormonalnych aby moc sobie tym w jakikolwiek sposob pomoc. Przytylam 17kg od wrzesnia a jestem b aktywna fizycznie.
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
 Ewa Kozłowska
Ewa Kozłowska

Czy mogę mieć cesarkę z powocu mojej choroby?

Dzień dobry, cierpię na zespół pustego siodła- przepuklinę siodła tureckiego. Jestem obecnie w 9tc ciąży uzyskanej dzięki metodzie in-vitro (problemy z owulacją)). Czy wyżej wymieniona jednostka chorobowa może być wskazaniem do porodu przez cesarskie cięcie?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co znaczą przewlekłe zaniki korowe i zespół pustego siodła?

Dzień dobry, od wielu lat jestem pod kontrolą endokrynologa, stwierdzono Haschimoto i tworzą się guzki. Rezonans magnetyczny wykazał przewlekłe zaniki korowe i zespół pustego siodła. Czy mogę to leczyć, jakie badania powinnam wykonać? jestem osobą z depresyjną osobowością.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Barbara Owczarska
Mgr Barbara Owczarska

Objawy częściowo pustego siodła tureckiego

Po badaniu rezonansem magnetycznym stwierdzono u mnie objawy częściowo pustego siodła tureckiego. Mam 50 lat, od roku nie miesiączkuje, mam nasilone objawy menopauzy - poty, drażliwość, zmienność nastrojów. Zwłaszcza zmienność nastroju mnie niepokoi, ponieważ zauważyłam u siebie wręcz popadanie w... Po badaniu rezonansem magnetycznym stwierdzono u mnie objawy częściowo pustego siodła tureckiego. Mam 50 lat, od roku nie miesiączkuje, mam nasilone objawy menopauzy - poty, drażliwość, zmienność nastrojów. Zwłaszcza zmienność nastroju mnie niepokoi, ponieważ zauważyłam u siebie wręcz popadanie w beznadziejny nastrój i samopoczucie, które utrudnia mi normalne funkcjonowanie. Nie biorę żadnych hormonów.Jakie badania powinnam wykonać, aby stwierdzić, czy zespół ten ma aż tak duży wpływ na emocje.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Krzysztof Szmyt
Lek. Krzysztof Szmyt

Badanie prolaktyny z obciążeniem

Dobry wieczór. W 2015 r. robiłam badanie prolaktyny z obciążeniem (metoclopramid). Wyniki: PRL 333 mU/l 127-637 PRL po 1 h (po tabletce)- 4300 mU/l PRL po 2 h (po tabletce) - 3205 mU/l Mój lekarz nie przywiązał wówczas wagi do... Dobry wieczór. W 2015 r. robiłam badanie prolaktyny z obciążeniem (metoclopramid). Wyniki: PRL 333 mU/l 127-637 PRL po 1 h (po tabletce)- 4300 mU/l PRL po 2 h (po tabletce) - 3205 mU/l Mój lekarz nie przywiązał wówczas wagi do tych wyników. Od tamtej pory minęło trochę czasu. Straciliśmy jedyną ciąże... Wczoraj podczas tk głowy radiolog zwrócił mi uwagę, że mam tzw. "zespół pustego siodła" i ze to ma związek z hormonami i zajściem w ciąże...Co Państwo myślą o tym i wynikach prl? Dziękuję!
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

O czym może świadczyć ból nóg pomimo prawidłowych wyników badań?

Dzień dobry, W styczniu tego roku leżąc w łóżku przeszedł mnie prąd od głowy do stóp. Od tego momentu zaczęły mnie boleć nogi (uda, łydki). Ból porównywalny był do ciężkości. Trwał on i trwa nadal mniej więcej do października tego... Dzień dobry, W styczniu tego roku leżąc w łóżku przeszedł mnie prąd od głowy do stóp. Od tego momentu zaczęły mnie boleć nogi (uda, łydki). Ból porównywalny był do ciężkości. Trwał on i trwa nadal mniej więcej do października tego roku. Od października pojawił się dodatkowy objaw czyli „tiki” które można porównać do skurczy w mięśniach nóg zarówno w udach jak i łydkach. Skurcze te są trudne do zauważenia gołym okiem. Przeważająca część tych tików ma miejsce w lewej nodze sporadycznie w powyżej pasa. Opisana powyżej ciężkość oraz tiki mają miejsce cały czas np. podczas jazdy samochodem czy odpoczynku w pozycji leżącej i siedzącej. Nie są one odczuwalne podczas poruszania się. Na chwilę obecną przypadłość ta nie dyskwalifikuje mnie z życia ale jest uprzykrzająca i rozpraszająca. Mięśnie nie są rozluźnione tylko nawet podczas spoczynku są napięte. Obawiam się, że może to być zalążek czegoś poważnego. Do tej pory konsultowałem ten problem: - w marcu z lekarzem neurologiem, który przeprowadził podstawowe badania i zalecił branie magnezu, - w październiku z lekarzem neurologiem (innym), który na podstawie opisywanych przeze mnie dolegliwości i wyników badań nie jest w stanie postawić diagnozy i rozpocząć leczenia. Ustalił, że moja lewa noga bardziej żywo reguje na bodźce - w październiku z lekarzem chorób zakaźnych, który wykluczył boreliozę Do tej pory wykonałem: - RM głowy z kontrastem skrócony opis„ cechy zespołu częściowo pustego siodła. Naczyniak żylny w lewej półkuli mózgu. Poza tym MR mózgowia prawidłowy bez zmian ogniskowych” - EMG kończyn dolnych- prawidłowe - Badanie Dopplera żył- prawidłowe - Borelioza metodą Elisa IgM w negatywne, IgG 29,04- pozytywne - Borelioza metodą Western Blot IgG negatywne (1 punkt p41) - Badanie krwi- Morfologia, ALAT, ASPAT, Fosfataza zasadowa, GGTP, Sód, Potas, Wapń, Magnez, Lipidogram, TSH- wszystkie w normie Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
Patronaty