Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 3 9 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Tomografia komputerowa układu kostnego: Pytania do specjalistów

Co sądzić o takim obrazie tomografii?

Proszę o interpretację tomografii. Wiek-23lata. Bloczek kości udowej prawej z wyostrzeniami zwyrodnienowymi zarówno krawędzi zewnętrznej jak i wewnętrznej. Rzepka typu II WG Wiberga, bocznie przyparta do bloczka kości udowej. Nierówności warstwy korowej widoczne w zakresie części przynasadowo-nasadowej przedniego zarysu... Proszę o interpretację tomografii. Wiek-23lata. Bloczek kości udowej prawej z wyostrzeniami zwyrodnienowymi zarówno krawędzi zewnętrznej jak i wewnętrznej. Rzepka typu II WG Wiberga, bocznie przyparta do bloczka kości udowej. Nierówności warstwy korowej widoczne w zakresie części przynasadowo-nasadowej przedniego zarysu kości udowej. W zakresie przynasady kości udowej od strony przysrodkowej widoczna niewielka wyrosl chrzestno-kostna, do 9 mm. W zakresie struktury klykcia przysrodkowego kości udowej w tylnej części podchrzestnowej widoczne geody zwyrodnieniowe, średnicy max do 9.8 mm-osteofity tylnej krawędzi klykcia medialnego. Szpara stawowa przedziału przysrodkowego wezsza. Nierówność warstwy korowej. Wyostrzenia zwyrodnieniowe krawędzi zewnętrznej klyci bocznych i przyrodkowych, zarówno kości udowej i piszczelowej. Ślad płynu w jamie stawowej. Nieregularne Wyostrzenia zwyrodnieniowe widoczne także w tylnej części klykcia przysrodkowego kości udowej w warstwie podchrzestnej. Insal savati- współczynnik w granicach 1.42
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

czy badanie tomografii kości skroniowej zaszkodziło ciąży?

Witam, 12.10.miałam wykonywaną tomografię kości skroniowej bez kontrastu. Według prowadzonego przeze mnie kalendarzyka ( cykle regularne ) , 13.10 powinnam mieć owulację. Dziś ( 3.11) odebrałam wyniki badania HCG B z krwi - wynosi 3855 mlU/ml, czyli 5 tydz.ciąży... Witam, 12.10.miałam wykonywaną tomografię kości skroniowej bez kontrastu. Według prowadzonego przeze mnie kalendarzyka ( cykle regularne ) , 13.10 powinnam mieć owulację. Dziś ( 3.11) odebrałam wyniki badania HCG B z krwi - wynosi 3855 mlU/ml, czyli 5 tydz.ciąży (?!) Czyli badanie wykonane zostało najprawdopodobniej w 2-3 tyg ciąży. W jakim stopniu mogło ono wpłynąć na płód? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Co oznacza dyskretne lewostronne skrzywienie w osi długiej kręgosłupa?

Proszę o interpretację wyniku tomografii. Zachowana lordoza lędźwiowa. Poziome ustawienie kości krzyżowej. Dyskretne lewostronne skrzywienie w osi długiej kręgosłupa. Kręgosłup bez cech dystrukcji kostnej i zmian pourazowych.Wysokości trzonów kręgów prawidłowe. Dyskretne zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych.L4/L5,L5/S1 uogólnione... Proszę o interpretację wyniku tomografii. Zachowana lordoza lędźwiowa. Poziome ustawienie kości krzyżowej. Dyskretne lewostronne skrzywienie w osi długiej kręgosłupa. Kręgosłup bez cech dystrukcji kostnej i zmian pourazowych.Wysokości trzonów kręgów prawidłowe. Dyskretne zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych.L4/L5,L5/S1 uogólnione uwypuklenie krążków międzykręgowych z umiarkowanym uciskiem na worek oponowy,miernego stopnia dyskogenne ograniczenie otworów międzykręgowych.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Co oznacza znaczna pneumatyzacja małżowin nosowych górnych i środkowych?

Witam. Proszę o pomoc w analizie wyników tomografii głowy, twarzoczaszki, kości skroniowej, uszu i zatok. Czy zalecane jest w tym przypadku leczenie operacyjne? Opis badania CT zatok Dyskretne zgrubienia błony śluzowej w zachyłkach zębodołowych obu zatok szczękowych, po... Witam. Proszę o pomoc w analizie wyników tomografii głowy, twarzoczaszki, kości skroniowej, uszu i zatok. Czy zalecane jest w tym przypadku leczenie operacyjne? Opis badania CT zatok Dyskretne zgrubienia błony śluzowej w zachyłkach zębodołowych obu zatok szczękowych, po stronie lewej poza tym drobna torbiel retencyjna. Pozostałe zatoki oboczne nosa prawidłowo powietrzne. Kompleksy przewodowo-ujściowe drożne. Znaczna pneumatyzacja małżowin nosowych górnych i środkowych. Lewobocznie skrzywiona przegroda nosa wraz z kolcem uciska na małżowiny nosowe środkową i dolną. Z góry dziękuję za pomoc!
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Piotr Sawicki
Dr n. med. Piotr Sawicki

Co może być przyczyną bólu i jak powinno wyglądać leczenie w tej sytuacji?

Od listopada zmagam się z przewlekłym bólem prawego pośladka, okolic odbytu z prawej strony i lędźwi. W ubiegłym roku (marzec) chorowałam na Covid 19 , a w październiku uderzyłam się w pośladki. Ból promieniuje na tylną część uda... Od listopada zmagam się z przewlekłym bólem prawego pośladka, okolic odbytu z prawej strony i lędźwi. W ubiegłym roku (marzec) chorowałam na Covid 19 , a w październiku uderzyłam się w pośladki. Ból promieniuje na tylną część uda i jest ciągły niezależnie, czy siedzę, stoję czy leżę. Mam wrażenie, że prawy pośladek jest mniejszy od lewego. Nasilenie bólu powoduje sztywność karku i bóle stawów. Miałam badania wykluczające przyczyny gastrologiczne i ginekologiczne. Wykonano prześwietlenie miednicy, rezonans i tomografię kości guzicznej. Przyjęłam 10 zastrzyków Dexak i 10 zastrzyków Miligamma. Następnie wykonano blokadę zwoju Waltera z zastosowaniem Diprohos i Lignokainy. Po trzech tygodniach powtórzono blokadę z połową leku Diprohos; - bez pozytywnego rezultatu. W tym czasie wykonano dziesięć masaży pośladka i kręgosłupa. Od miesiąca przyjmuję pregabalinę, dulselvię i trittco. Ból nadal nie ustąpił. Proszę o poradę, co może być przyczyną bólu i ukierunkowanie dalszego leczenia. Proszę o podanie sposobu przesłania załączników. Wanda
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Witold Miecznikowski
Lek. Witold Miecznikowski

Czy możliwy jest polip błony bębenkowej?

Witam, Czy wykazane w tomografii kości skroniowej "zapalne pogrubienie błony bębenkowej oraz skóry przewodu słuchowego zewnętrznego ze śladową obecnością płynu w kilku komórkach powietrznych wyrostka sutkowego" świadczy o obecności polipa? Pytanie stawiam z powodu skrajnej rozbieżności w opiniach między lekarzami (wydanie skierowania na operacje).
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza wynik TK kolana u 24-latki?

Bardzo proszę o interpretację tomografii komputerowej kolana. Bloczek kości udowej prawej z wyostrzeniami zwyrodnienowymi zarówno krawędzi zewnętrznej jak i wewnętrznej. Rzepka typu II WG Wiberga, bocznie przyparta do bloczka kości udowej. Nierówności warstwy korowej widoczne w zakresie części przynasadowo-nasadowej przedniego... Bardzo proszę o interpretację tomografii komputerowej kolana. Bloczek kości udowej prawej z wyostrzeniami zwyrodnienowymi zarówno krawędzi zewnętrznej jak i wewnętrznej. Rzepka typu II WG Wiberga, bocznie przyparta do bloczka kości udowej. Nierówności warstwy korowej widoczne w zakresie części przynasadowo-nasadowej przedniego zarysu kości udowej. W zakresie przynasady kości udowej od strony przysrodkowej widoczna niewielka wyrosl chrzestno-kostna, do 9 mm. W zakresie struktury klykcia przysrodkowego kości udowej w tylnej części podchrzestnowej widoczne geody zwyrodnieniowe, średnicy max do 9.8 mm-osteofity tylnej krawędzi klykcia medialnego. Szpara stawowa przedziału przysrodkowego wezsza. Nierówność warstwy korowej. Wyostrzenia zwyrodnieniowe krawędzi zewnętrznej klyci bocznych i przyrodkowych, zarówno kości udowej i piszczelowej. Ślad płynu w jamie stawowej. Nieregularne Wyostrzenia zwyrodnieniowe widoczne także w tylnej części klykcia przysrodkowego kości udowej w warstwie podchrzestnej. Insal savati- współczynnik w granicach 1.42
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy jest ryzyko przerzutów w tak krótkim czasie po operacji?

Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Mój dziadek (wiek 65 lat) jest 6-tygodni po całkowitym wycięciu prostaty, ze względu na raka prostaty (poziom złośliwości Gleason 7). Przed operacją poziom PSA wynosił ok. 16. Badania kości, rezonans i tomografia nie... Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Mój dziadek (wiek 65 lat) jest 6-tygodni po całkowitym wycięciu prostaty, ze względu na raka prostaty (poziom złośliwości Gleason 7). Przed operacją poziom PSA wynosił ok. 16. Badania kości, rezonans i tomografia nie wykazały przerzutów. Lekarz zalecił wykonanie badań PSA po upływie miesiąca od operacji. Tak jak wspomniałem wcześniej, dziadek jest 6 tyg po operacji i poziom PSA wyniósł 13,8. Po konsultacji telefonicznej z lekarzem, który wykonywał operację, stwierdził, że to jest nie możliwe i żeby dziadek zmienił laboratorium. Dla pewności jeszcze raz wykonał dziadek badania zgodnie z zaleceniem lekarza zaraz po odebraniu wcześniejszego wyniku i poziom wyniósł 13,6. Wizytę u tego lekarza, który wykonywał operację ma umówioną za 10 dni... Jesteśmy bardzo zmartwieni wynikami, proszę o poradę, czy jest ryzyko przerzutów w tak krótkim czasie po operacji?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Czy podane objawy są typowe dla zapalenia pochewek?

Witam. Od ponad miesiąca cierpię z powodu bólu dłoni i nadgarstka. Rozpoznano zapalenie pochewek ściągniętych prostowników palców. Badanie RTG uwidoczniło zwężenie szpary stawu promieniowo- nangarstwowego. Tomografia komputerowa wykazała nadżerki na kosciach kości łódeczkowatej 5 mm i księżycowatej 4mm. Ponadto obszary... Witam. Od ponad miesiąca cierpię z powodu bólu dłoni i nadgarstka. Rozpoznano zapalenie pochewek ściągniętych prostowników palców. Badanie RTG uwidoczniło zwężenie szpary stawu promieniowo- nangarstwowego. Tomografia komputerowa wykazała nadżerki na kosciach kości łódeczkowatej 5 mm i księżycowatej 4mm. Ponadto obszary rozrzedzenia struktury kostnej kości nadgarstka, największe w kości główkowatej śr do 6 mm. Reumatolog stwierdził że nadżerki spowodowane są stanem zapalnym. Leczona jestem w tej chwili Meprelonem 16 mg ponieważ inne przeciwzapalne nie zadziałały. Ból i obrzęk dłoni utrzymuje się cały czas, dochodzą drętwienia i mrowienia w palcach i dłoni. Ręka była unieruchomienia 2 tyg w ortezie. Zaczęłam rehabilitację ( magnetronik i krioterapia). Mam problemy z prostowaniem i zginanie palców oraz że zginanie w nadgarstku ponieważ ogranicza mnie ból. Czy wypisane przeze mnie problemy są typowe przy zapalenie pochewek ? Pracuje od 14 lat manualnie i przy pracy precyzyjnej. Lekarze którzy do tej pory mnie leczą twierdzą iż jest to choroba związana z moją pracą. Jestem na l4 i obawiam się o sprawność mojej ręki. Proszę o odpowiedź na moje pytanie. Dziękuję i pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy zmiana najpewniej rzutowała na kość łonową w RTG?

Właśnie odebrałam wynik tomografii miednicy (podejrzenie kostniaka na kości łonowej) i chciałabym wiedzieć czy mam się czym niepokoić: Części kostkę (w tym lewa kość łonowa) bez zmian ogniskowych. W przymaciczu po stronie lewej widoczne jest dobrze odgraniczne zwapnienie 10x7 mm.... Właśnie odebrałam wynik tomografii miednicy (podejrzenie kostniaka na kości łonowej) i chciałabym wiedzieć czy mam się czym niepokoić: Części kostkę (w tym lewa kość łonowa) bez zmian ogniskowych. W przymaciczu po stronie lewej widoczne jest dobrze odgraniczne zwapnienie 10x7 mm. Zmienia najpewniej rzutowała na kość łonową w RTG. Bez nacisków wokół zwapnienia.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy jest możliwe, żeby wiek kostny nadgarstka różnił się od wieku kostnego kolana?

Witam serdecznie.Czy jest możliwe, żeby wiek kostny nadgarstka różnił się od wieku kostnego kolana?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

O czym może świadczyć wyciek krwi z piersi przy zdiagnozowanym raku sutka?

U mojej mamy niedawno zdiagnozowano raka sutka. nie podjęto na razie żadnego leczenia Jesteśmy w trakcie wykonywania badań, wczoraj mama miała tomografię jeszcze czekaja ją scyntygrafia kości. mama zauważyła niewielki wyciek krwi bardzo delikatne kropeczki wielkości główki od... U mojej mamy niedawno zdiagnozowano raka sutka. nie podjęto na razie żadnego leczenia Jesteśmy w trakcie wykonywania badań, wczoraj mama miała tomografię jeszcze czekaja ją scyntygrafia kości. mama zauważyła niewielki wyciek krwi bardzo delikatne kropeczki wielkości główki od szpilki z brodawki czy to kolejny sygnał do niepokoju czy może objaw Kliniczny choroby
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza wynik MR głowy 50-letniej osoby?

Wykonałem badanie rezonansowe głowy. Opis:niejednoznaczny sygnał kości klinowej w badaniu MRI, Wykonałem tomografię. Opis: Hypodensyjne ogniska zlokalizowane w istocie białej mózgu, niespecyficzne, najprawdopodobniej naczyniopochodne. Struktury środkowe nieprzemieszczone. Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony. Przestrzenie płynowe przymózgowe zachowane. Kości czaszki w normie.Przetrwały chrząstkozrost klinowo-potyliczny. Czy są powody do kolejnej wizyty u neurologa?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Jerzy Bajko
Lek. Jerzy Bajko

Jak wyleczyć szum w uszach po pęknięciu kości potylicznej?

Szumy uszne po uszkodzeniu kości potylicznej. Jakiś czas temu leżałem w szpitalu wskutek upadku i stracenia przytomności, wtedy pierwszy raz pojawiły się u mnie szumy uszne (tylko w lewym uchu). Tomografia komputerowa zdiagnozowała pęknięcie/złamanie kości potylicznej. Po wyjściu ze... Szumy uszne po uszkodzeniu kości potylicznej. Jakiś czas temu leżałem w szpitalu wskutek upadku i stracenia przytomności, wtedy pierwszy raz pojawiły się u mnie szumy uszne (tylko w lewym uchu). Tomografia komputerowa zdiagnozowała pęknięcie/złamanie kości potylicznej. Po wyjściu ze szpitala szumy stopniowo powróciły i słyszę je cały czas. Przepisano mi FLUNARIZINUM, który nie pomógł, byłem także na badaniu słuchu, które wykazało ze słuch mam b. dobry. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś skuteczny lek, sposób na szumy?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Dlaczego zakażenie kości zostało zbagatelizowane?

Niecały rok temu miałam przeprowadzone leczenie kanałowe zęba i zrobione zdjęcie rentgenowskie. Lekarz był świadomy poważnego zakażenia w kości. Po leczeniu wypuścił mnie z gabinetu bez antybiotyku. Po kilku miesiącach okazało się, że mam zanik kości szczęki, zanik... Niecały rok temu miałam przeprowadzone leczenie kanałowe zęba i zrobione zdjęcie rentgenowskie. Lekarz był świadomy poważnego zakażenia w kości. Po leczeniu wypuścił mnie z gabinetu bez antybiotyku. Po kilku miesiącach okazało się, że mam zanik kości szczęki, zanik połowy podniebienia miękkiego, do nosa zostały 2 mm kości-wykazała to tomografia komputerowa. Pojawienie się przetoki było jedynym objawem, który skłonił mnie do wizyty lekarskiej. Czy to normalne, że dentysta mając świadomość poważnego zakażenia kości podczas leczenia nie zlecił mi ani tomografii (jedynie ona mogła wykazać problem z kością) ani antybiotykoterapii? Ostatecznie straciłam zęba, mam zagrożone obumarciem kilka innych zębów, zażywam antybiotyki i czekam 8 miesięcy na odbudowę kości po zabiegu aprf i nie potrafię zrozumieć jak mogłam uniknąć takiej sytuacji? Nurtuje mnie pytanie czy standardem w stomatologii jest ograniczanie się do zdjęć rtg przy mikroskopowych leczeniach kanałowych? Tomografia wykonana rok temu mogła uratować mnie przed dzisiejszymi problemami i ogromnymi kosztami.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy można uzupełnić ubytek czaszki u 7-tygodniowego dziecka?

Witam, moja siostrzenica jest wczesniakiem z blizniakow. Na jej główce pojawił sie guzek, lekarz po usg stwierdził, że to krwiaczek, co było dziwne przy cesarskim cięciu. Tomografia wykazała że jest ubytek kości czaszki a ten guzek to nie krwiak... Witam, moja siostrzenica jest wczesniakiem z blizniakow. Na jej główce pojawił sie guzek, lekarz po usg stwierdził, że to krwiaczek, co było dziwne przy cesarskim cięciu. Tomografia wykazała że jest ubytek kości czaszki a ten guzek to nie krwiak tylko opona mózgowa która wyszła na zewnątrz. Jest pokryta skórą. Czy u takiego małego dziecka (7 tygodni) przeprowadza się jakąś operacje w celu uzupełnienia tej brakującej kości? Lekarze w szpitalu mówią że pierwszy raz z czymś takim się spotkali. Proszę o odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Jerzy Bajko
Lek. Jerzy Bajko

Jak implant zębowy może wpływać na zatokę?

Mam całkowite bezzębie.Po przebytej konsultacji implantologicznej w jednej z klinik, po wykonaniu zdjęć pantomogramu oraz tomografii komputerowej, stwierdzono duży zanik kości i zaproponowano wszczepienie 4 implantów jarzmowych w szczęce górnej. Lekarz poinformował mnie, że implant będzie przechodził przez zatokę szczękową... Mam całkowite bezzębie.Po przebytej konsultacji implantologicznej w jednej z klinik, po wykonaniu zdjęć pantomogramu oraz tomografii komputerowej, stwierdzono duży zanik kości i zaproponowano wszczepienie 4 implantów jarzmowych w szczęce górnej. Lekarz poinformował mnie, że implant będzie przechodził przez zatokę szczękową. Mam obawy jakie skutki to przyniesie dla mojego zdrowia na teraz i na przyszłość. Na zdjęciu TK zatoki bez zmian zapalnych.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Kiedy można założyć protezę po usunięciu zębów?

dzień dobry, mam pytanie dotyczące znieczulenia zęba przy ekstrakcji, mam do usunięcia ok 10 zębów, są rozchwiane, wysuwają się z kości nie trzymają się, po tomografia i konsultacji chirurga stomatologa lekarz zaproponował takie właśnie rozwiązania i implanty na cały... dzień dobry, mam pytanie dotyczące znieczulenia zęba przy ekstrakcji, mam do usunięcia ok 10 zębów, są rozchwiane, wysuwają się z kości nie trzymają się, po tomografia i konsultacji chirurga stomatologa lekarz zaproponował takie właśnie rozwiązania i implanty na cały łuk, wwyrywa mi po dwa zęby i to dwa razy w tygodniu, stwierdził że dziąsła się b.dobrze goją, czy znieczulenia podawane co trzeci dzień nie są szkodliwe? mnie zależy na szybkim usunięciu zębów i nowej protezie
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. dent. Paweł Kudzbalski
Lek. dent. Paweł Kudzbalski
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy usunięcie tego zęba będzie ryzykowne?

Witam. Mam do wyrwania zęba siódemkę dolną. W zębie jest złamane narzędzie, a w zasadzie to jest ono poza kanałem zęba, siedzi w kości żuchwy. Na tomografii wyszło, że narzędzie.to jest w bliskiej odległości nerwu... Czy usunięcie tego będzie... Witam. Mam do wyrwania zęba siódemkę dolną. W zębie jest złamane narzędzie, a w zasadzie to jest ono poza kanałem zęba, siedzi w kości żuchwy. Na tomografii wyszło, że narzędzie.to jest w bliskiej odległości nerwu... Czy usunięcie tego będzie ryzykowne? Bo z tego co mi dentysta mówił, to to narzędzie moze nie wyjsc razem z zębem tylko chrirug będzie musial je wyciągać osobno. A jest blisko nerwu. Bardzo sie boję, że zostanie porażony nerw i zniekształci mi się twarz...:(
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Na co wskazuje taki opis TK uszu?

Witam, w dzieciństwie i w młodośći z przerwami chorowałem na uszy - wyciek ropny. Jakiś czas temu byłem u lalyngologa , na czyszczeniu ucha , dostałem też skierowanie na tomografię komputerową Wynik TK - Komórki powietrzne kośći skroniowej wypełnione bezpowietrznie... Witam, w dzieciństwie i w młodośći z przerwami chorowałem na uszy - wyciek ropny. Jakiś czas temu byłem u lalyngologa , na czyszczeniu ucha , dostałem też skierowanie na tomografię komputerową Wynik TK - Komórki powietrzne kośći skroniowej wypełnione bezpowietrznie .Masy miętkkotkankowe w jamie bębenkowej z zajęciem kosteczek słuchowych. Wynik mnie zaniepokoił ,ponieważ od kilkunastu lat nie chorowałem! Proszę o wyjaśnienie - może to być pozostałość choroby ucha z dzieciństwa?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Patronaty