Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 8 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zespół antyfosfolipidowy: Pytania do specjalistów

Zespół antyfosfolipidowy a starania o ciążę

Witam . Jestem po dwóch wczesnych poronieniach . Po badaniach okazało się ,że mam zespół antyfosfolipidowy. Chce starac się z mężem o dziecko . Czy to prawda że leczenie mogę podjąć dopiero po zajsciu w ciążę ? Boje się... Witam . Jestem po dwóch wczesnych poronieniach . Po badaniach okazało się ,że mam zespół antyfosfolipidowy. Chce starac się z mężem o dziecko . Czy to prawda że leczenie mogę podjąć dopiero po zajsciu w ciążę ? Boje się ,że ewentualne leczenie ( heparyna) w ciąży będzie wprowadzone za późno ponieważ moje ciążę kończyły się na bardzo wczesnym etapie ( nie dochodziło do bicia serca , 5-6 tydzień .
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy warto zrobić badanie na zespół antyfosfolipidowy?

Czy warto zrobić badanie na zespół antyfosfolipidowy? W przypadku, gdy od ostatniego poronienia minęło ponad 6tyg., a dodatkowo przyjmuję leki sterydowe.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Klaudia Kuśmierczuk
Lek. Klaudia Kuśmierczuk

Dlaczego odczuwam ucisk w głowie?

Witam, mam 27 lat, choruje tylko na hashimoto.. pod koniec marca potwierdzono u mnie zatorowość płucną, hematolog stwierdził, że najprawdopodobniej występuje u mnie zespół antyfosfolipidowy, jestem w trakcie prowadzenia badań. Przyjmuję xarelto 20, letrox 50, badania kardiologiczne prawidłowe, morfologia... Witam, mam 27 lat, choruje tylko na hashimoto.. pod koniec marca potwierdzono u mnie zatorowość płucną, hematolog stwierdził, że najprawdopodobniej występuje u mnie zespół antyfosfolipidowy, jestem w trakcie prowadzenia badań. Przyjmuję xarelto 20, letrox 50, badania kardiologiczne prawidłowe, morfologia również (lekarz rodzinny stwierdził, ze wszystkie badania książkowe) od 4 dni czuję straszny ucisk w głowie, uczucie jakby ktoś założył mi za cisną opaskę na głowę, nasila się przy chodzeniu, czuję jakbym miała zaraz stracić przytomność, bo dochodzą do tego zawroty. Czy powinnam się obawiać? Zrobić rezonans głowy? Ten ucisk uniemożliwia mi funkcjonowanie. Zawsze kiedy się pojawia mam zawroty głowy.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy można podejrzewać zespół antyfosfolipidowy?

Witam wyniki badań Ana 1:1000 typ świecenia ziarnisty koagulant toczenia dodatni przeciwciała kardiolipidowe i glikoproteinowy ujemne. Jedno zdrowe dziecko jedno obumarcie płodu w 12 tyg. Czy można podejrzewać zespół antyfosfolipidowy? Reumatolog stwierdził ze jak przeciwciała sa ujemne to to... Witam wyniki badań Ana 1:1000 typ świecenia ziarnisty koagulant toczenia dodatni przeciwciała kardiolipidowe i glikoproteinowy ujemne. Jedno zdrowe dziecko jedno obumarcie płodu w 12 tyg. Czy można podejrzewać zespół antyfosfolipidowy? Reumatolog stwierdził ze jak przeciwciała sa ujemne to to nie jest zespół antyfosfolipidowy i nie wiem czy mu ufać czy powtórzyć badania i skontaktować sie z innym lekarzem
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jakie badania należy wykonać przed wizytą u hematologa?

12 lat stwierdzono u mnie w ciąży zespół antyfosfolipidowy. Po urodzeniu dziecka nie leczyłam się w tym kierunku. Jakie badania warto zrobić teraz przed wizytą u hematologa w tym temacie?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jaka może być przyczyna niepłodności u 34-latki?

Dzień dobry przez wiele lat bezskutecznie staram się z mężem o ciąże. Dużo na ten temat czytam i ostatnio trafiłam na wątek niepłodności immunologicznej. W tym kierunku na razie mam stwierdzone za wysokie anty-TPO i robiłam badanie PCT i... Dzień dobry przez wiele lat bezskutecznie staram się z mężem o ciąże. Dużo na ten temat czytam i ostatnio trafiłam na wątek niepłodności immunologicznej. W tym kierunku na razie mam stwierdzone za wysokie anty-TPO i robiłam badanie PCT i z krwi na wrogość śluzu- na szczęście wszystko ok. Chciałabym zrobić jeszcze inne badania aby sprawdzić czy mam niepłodność immunologiczną i czy poddawać się szczepieniom. Jest strasznie dużo tych badań ( badanie na zespół antyfosfolipidowy APS, badanie antykoagulenu tocznia, przeciwciał antykardiolipidowych, komórek bójczych NK itp.) Proszę o poradę jakie podstawowe badania mogę zrobić w tym kierunku. z poważaniem
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jakie są częste powikłania cukrzycy?

Dzień dobry, choruje na cukrzyce od 13 lat. Z własnej woli wykonywałem badania na zespół antyfosfolipidowy 1,5 roku temu. Wyniki były negatywne. Pytanie brzmi czy jest to częste powikłanie cukrzycy oraz co ile należy wykonywać takie badanie.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski

Co oznacza wynik badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego?

Po uracie ciąży Zrobiłam badania na zespół antyfosfolipidowy.Wynik mam negatywny, ale w jednym badaniu wynik z wykrzyknikiem, Antykoagulant toczniowy LA1 -30,9 sek , (zakres referencyjny LIW 31,0 - 44,0 L) PTT-LA- 27,7 sek , (zakres referencyjny LIW 31,4 -... Po uracie ciąży Zrobiłam badania na zespół antyfosfolipidowy.Wynik mam negatywny, ale w jednym badaniu wynik z wykrzyknikiem, Antykoagulant toczniowy LA1 -30,9 sek , (zakres referencyjny LIW 31,0 - 44,0 L) PTT-LA- 27,7 sek , (zakres referencyjny LIW 31,4 - 43,4 L.) Co może ten wynik oznaczać? Czy jest prawidłowy i czy powinnam powtórzyć badanie?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Czy mogę wykonać tatuaż przy zespole antyfosfolipidowym?

Dzień dobry, czy zespół antyfosfolipidowy jest przeciwskazaniem do wykonywania tatuażu? Dodam, że wyniki wszystkie są stale kontrolowane i w normie, a tatuaż to ma być krótki napis na przedramieniu. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy przy moich lekach mogę stosować błonnik z ananasem i chromem?

Dzień dobry, Jestem po udarze mózgu, leczę się na nadciśnienie tętnicze oraz mam zespół antyfosfolipidowy z podejrzenuem tocznia. Stosuję warfin, plaquenil, bibloc, atoris. Wyniki mam prawidłowe. Niestety nie mogę schudnąć. Jeżdżę na rowerze stacjonarnym od 30 do 60... Dzień dobry, Jestem po udarze mózgu, leczę się na nadciśnienie tętnicze oraz mam zespół antyfosfolipidowy z podejrzenuem tocznia. Stosuję warfin, plaquenil, bibloc, atoris. Wyniki mam prawidłowe. Niestety nie mogę schudnąć. Jeżdżę na rowerze stacjonarnym od 30 do 60 minut dziennie. Chciałabym stosować błonnik z ananasem i chromem. Czy przy moich lekach jesr on dopuszczalny, czy nie osłabi lub wzmocni działania któregoś z moich leków. Bardzo proszę o pomoc. Jest mi trudno stosować diety ponieważ mam jeszcze alergię na drzewa i pokarmową.
odpowiada 1 ekspert:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Dlaczego występuje zakrzepica przy prawidłowym INR?

witam po operacji żylaków zator płuc,stwierdzony zespół antyfosfolipidowy na warfinie INR prawidłowy a w nodze jest zakrzepica i skrzepliny mój lekarz nie wie czemu tak sie dzieje błagam o pomoc noja noga jest w stanie krytycznym
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Katarzyna Szymczak
Lek. Katarzyna Szymczak

Czy w związku z tym mogę zajść w ciążę?

Witam mam mutacje genu pai 1 4g reszta badan ok zespół antyfosfolipidowy wykluczony.podczas starań lekarz zlecił acard i po pozytywnyn tescie tez acard.czy prosic o zastrzyki przeciwzakrzepowe?czy sam acard pomoze proszę o poradę lekarza z doswiadczeniem w tej dziedzinie poniewaz... Witam mam mutacje genu pai 1 4g reszta badan ok zespół antyfosfolipidowy wykluczony.podczas starań lekarz zlecił acard i po pozytywnyn tescie tez acard.czy prosic o zastrzyki przeciwzakrzepowe?czy sam acard pomoze proszę o poradę lekarza z doswiadczeniem w tej dziedzinie poniewaz do tej pory wypowiadali sie sami stazysci ktorym jestem ogromnie wdzieczna ale nadal nie uzyskalam szczegolowych wykasnien bardzo proszę o pomoc jestem po 1 poronieniu w 15 tyg i od 6 mc nie mogę zajsc w ciaze
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Czy w takim przypadku mogę poddać się wypełnieniu własnym tłuszczem?

Witam, Bardzo proszę o nurtujące mnie pytanie. Otóż jestem chora na Rzs i zespół antyfosfolipidowy. Obecnie przyjmuje lek biologiczny i Metypred 6 mg. Czy w takim przypadku mogę poddać się wypełnieniu iniekcjyjnem własnym tłuszczem w okolicy nosa. Zabieg... Witam, Bardzo proszę o nurtujące mnie pytanie. Otóż jestem chora na Rzs i zespół antyfosfolipidowy. Obecnie przyjmuje lek biologiczny i Metypred 6 mg. Czy w takim przypadku mogę poddać się wypełnieniu iniekcjyjnem własnym tłuszczem w okolicy nosa. Zabieg miałby być w znieczuleniu ogólnym. Wiem, że zdrowie jest najważniejsze, ale mam od dzieciństwa zdeformowany nos i bardzo chciałabym go naprawić. Pozdrawiam
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Katarzyna Mudel
Lek. Katarzyna Mudel
Lek. Robert Jan Chmielewski
Lek. Robert Jan Chmielewski

Czy ten niedobór białka może powodować poronienia?

Jestem w 12tc, po jednym poronieniu. Kardiolog do której trafiłam (zaburzenia rytmu serca), mimo że poza tym jednym poronieniem nie było wskazań, doradziła zrobienie badań na zespół antyfosfolipidowy. Ginekolożka z kolei odradzała, bo podobno tych badań... Jestem w 12tc, po jednym poronieniu. Kardiolog do której trafiłam (zaburzenia rytmu serca), mimo że poza tym jednym poronieniem nie było wskazań, doradziła zrobienie badań na zespół antyfosfolipidowy. Ginekolożka z kolei odradzała, bo podobno tych badań nie robi się w ciąży, no ale mimo to zrobiłam. Przeciwciała, antykoagulant toczniowy wyszły mi w porządku, ujemne. D-dimery, homocysteina, fibrynogen, białko C w normie. Za to wyszedł mi niedobór białka S (45% przy normie 60-126). Nie ukrywam, że się przeraziłam, bo z tego co czytam oznacza to trombofilię i tak naprawdę to powinnam jeszcze przed ciążą wdrożyć leczenie a ja jestem już prawie w 2 trymestrze... Żaden z lekarzy, u których byłam przed ciążą, nawet się na te tematy nie zająknął... Z drugiej strony czytam, że białko S w ciąży po prostu spada i takie wyniki w ciąży są zwyczajnie niemiarodajne jeśli nie ma porównania z wynikami sprzed ciąży. Konsultację mam dopiero za 2 tygodnie. Czy powinnam się martwić i czy przy niedoborze białka jest szansa na urodzenie zdrowego dziecka?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy to oznacza, że cierpię na zespół antyfosfolipidowy?

Dzień dobry. Jakiś czas temu w badaniach szpitalnych zostały wykryte u mnie "słabo dodatnie" przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG, ujemne w klasie IgM. Z tego co wyczytałem to są to autoprzeciwciała należące do grupy przeciwciał antyfosfolipidowych. CZY OZNACZA TO,... Dzień dobry. Jakiś czas temu w badaniach szpitalnych zostały wykryte u mnie "słabo dodatnie" przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG, ujemne w klasie IgM. Z tego co wyczytałem to są to autoprzeciwciała należące do grupy przeciwciał antyfosfolipidowych. CZY OZNACZA TO, ŻE JESTEM CHORY NA ZESPÓŁ ANTYFOSFOLIPIDOWY? Antykoagulant toczniowy oraz przeciwciała przeciw beta 2 glikoproteinie wyszły ujemne. Trafiłem do szpitala w sierpniu 2021 r. z powodu zakrzepów w żyłach i pogłębionej małopłytkowości oraz niedokrwistości normocytarnej. Dostawałem zastrzyki przeciwzakrzepowe (Clexane) oraz leki glikokortykosteroidowe. Jednak żadnej konkretnej choroby nie stwierdzono.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak zajść w ciążę przy mutacji Pai 1 4G?

witam mam 27 lat jestem po ciazy obumarłej w 15tyg. wykryto u mnie mutacje Pai 1 4G co podobno utrudnia zagniezdzanie! badania na zespół antyfosfolipidowy ujemne koagulant ujemny.od pół roku staram sie zajsc w ciaze i nic z tego lekarz... witam mam 27 lat jestem po ciazy obumarłej w 15tyg. wykryto u mnie mutacje Pai 1 4G co podobno utrudnia zagniezdzanie! badania na zespół antyfosfolipidowy ujemne koagulant ujemny.od pół roku staram sie zajsc w ciaze i nic z tego lekarz zalecił acard.nie wiem jak sobie pomoc i w jaki sposób moge wpłynac na to by zarodek sie zagniezdził prosze o pomoc czy sa jakies sposoby bym znów była w ciazy.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Czy te sine paznokcie to naprawdę ze stresu?

Witam, jestem po 2 poronieniach i zaczely się badania w celu poszukiwania przyczyny.. badania genetyczne,zespół antyfosfolipidowy, przeciwciala ANA, USG wszystko wyszło ok.. dodam że jestem bardzo nerwowa osoba i bardzo to przeżyłam. Jednocześnie lek.rodzinny zlecił morfologie,badania tarczycy,enzymy watrobowe,trzustkowe,rtg... Witam, jestem po 2 poronieniach i zaczely się badania w celu poszukiwania przyczyny.. badania genetyczne,zespół antyfosfolipidowy, przeciwciala ANA, USG wszystko wyszło ok.. dodam że jestem bardzo nerwowa osoba i bardzo to przeżyłam. Jednocześnie lek.rodzinny zlecił morfologie,badania tarczycy,enzymy watrobowe,trzustkowe,rtg klatki, echo serca,gazometrie a to w związku z pojawieniem się sinych paznokci u rak do polowy.. pojawiło się to po 2 poronieniu przez które budziłam się w nocy spocona,często placze bez powodu.. raz wyladowałam na SOR bo myślałam że się udusze wyniki wyszły oki ... i moje pytanie brzmi czy te sine paznokcie to naprawdę ze stresu ??? Niewiem co robić co jeszcze zbadać. .. ginekolog każe próbować kolejny raz starać się o dziecko a ja patrząc na paznokcie wkręcam sobie choroby ..
odpowiada 1 ekspert:
mgr Kaja Kowalczyk
mgr Kaja Kowalczyk

Co może być przyczyną moich zmian na skórze?

Witam serdecznie. Co mogę dlalej zrobić. Walczę z zmianami skórnymi na twarzy i szyi. Nic mi konkretnie nie pomaga tylko trochę lahodzi. Poronilam trzy razy. Lekarz podejrzewa u mnie zespół Antyfosfolipidowy.
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Izabela Lenartowicz
Lek. Izabela Lenartowicz

Interpretacja wyników w kierunku zespołu antyfosfolipidowego

Proszę o interpretację wyników w kierunku zespołu antyfosfolipidowego: pc antykardiolipunowe igg, igm ujemne; antykoagulant tocznia LA-1 T 32.3sek( wart. ref 30.4-45.3; p/ciała beta2 glikoproteinie igm 4.1, igg 27.8 ( wynik dodatni wart. ref. >25 pozytywny)
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak leczyć ból kolana podczas zgięcia?

dzień dobry mam problem taki że bardzo boli mnie kolano podczas zgięciu nie mogę go zginać mam też obrzęk kolana ,nie uderzyłam ,nie doznałam żadnego urazu ,mam duży problem siedzieć za kierownicą ,odczuwam potworny ból ,nie wiem czy powinnam zgłosić... dzień dobry mam problem taki że bardzo boli mnie kolano podczas zgięciu nie mogę go zginać mam też obrzęk kolana ,nie uderzyłam ,nie doznałam żadnego urazu ,mam duży problem siedzieć za kierownicą ,odczuwam potworny ból ,nie wiem czy powinnam zgłosić się do lekarza nadmienię że jestem po udarze i choruje na zespół antyfosfolipidowy .pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski
Patronaty