Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 9 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zatorowość płucna: Pytania do specjalistów

Czy jestem w grupie zwiększonego ryzyka jeśli chodzi o koronawirusa?

Miałam dwa razy zatorowość płucną, teraz biorę silne leki na krzepliwość krwi, biorę też leki na nadciśnienie. Mam 42 lata. Czy jestem w grupie zwiększonego ryzyka jeśli chodzi o powikłania covid_19?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy w tak krótkim czasie mógł się zwiększyć wynik D-Dimerów?

Witam, może zacznę od poczatku. W kwietniu przeszłam Covid-19, dwa dni po izolacji wylądowałam w szpitalu z podejrzeniem zatorowosci płucnej. Po zrobieniu tomografi klatki piersiowej lekarze nie byli pewni czy w żyłach znajduję sie zator. Do bezpieczeństwa włączyli mi leczenie... Witam, może zacznę od poczatku. W kwietniu przeszłam Covid-19, dwa dni po izolacji wylądowałam w szpitalu z podejrzeniem zatorowosci płucnej. Po zrobieniu tomografi klatki piersiowej lekarze nie byli pewni czy w żyłach znajduję sie zator. Do bezpieczeństwa włączyli mi leczenie heparyna a później Xarelto. Również odstawiłam od razu tabletki antykoncepcyjne na ktorych byłam około 6 lat. Po wyjściu z szpitala udałam się do kardiologa ponieważ doszło mi nadciśnienie i tachykardia. Po zrobieniu Echo Serca lekarz powiedział ze serce mam zdrowe, a na płucach nic nie widzi. I ze mam dokończyć tabletki i przestać je brać. (Wizyta odbyła sie miesiąc po wyjściu z szpitala). Na rtg również nic nie wykryto. Zakończyłam leczenie 15 lipca. 22 lipca udałam sie na badania, D-Dimery wynosiły 0,35 a INR 0,8. Dziś tzn 26.07 ponownie zrobiłam badania D-Dimery 0,65 INR 0,9. Moje pytanie brzmi czy w tak krótkim czasie mogł sie zwiększyć wynik D-Dimerow i muszę wrócić do leczenia? Czy miala na to wpływ miesiączka ktora trwa 3 dzien, zaznaczę że pojawiają się minimalne skrzepy. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy mogę poddać się zabiegowi powiększania ust?

Witam. Piszę z zapytaniem odnośnie przeciwwskazania do zabiegu powiększania ust. A mianowicie Mam 24 lata. Biorę leki na rozrzedzenie krwi (xarelto 20 mg) jestem po przebytej zakrzwpicy kończyny dolnej. I zatorowosci płucnej. Leki będę brać do końca życia ponieważ mam... Witam. Piszę z zapytaniem odnośnie przeciwwskazania do zabiegu powiększania ust. A mianowicie Mam 24 lata. Biorę leki na rozrzedzenie krwi (xarelto 20 mg) jestem po przebytej zakrzwpicy kończyny dolnej. I zatorowosci płucnej. Leki będę brać do końca życia ponieważ mam niedobór białka c bądź s niestety nie pamiętam. Bez mutacji. I stąd moje pytanie czy mogę poddać się zabiegowi powiększania ust? Jeśli nie przy lekach xarelto to może po przejściu na zastrzyki? Czy jest jakaś możliwość aby taki zabieg został mi wykonany? Wiadomo że całkowite odstawienie leków rozrzedzqjacych krew nie wchodzi w grę ponieważ jest ogromne ryzyko wystąpienia ponownej zatorowosci płucnej. Ale czy jest jakieś rozwiązanie w takiej sytuacji? A jeśli zażywanie takich leków całkowicie mnie dyskwalifikuje to czy jest jakaś alternatywa dla osób takich jak ja?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy mam podwyższone ryzyko zatoru?

Witam. Bardzo się boję powikłań zakrzepowo-zatorowych po laparoskopii wyłuszczenia torbieli jajnika. Siostra taty zmarła na zator płucny po przeszczepie szpiku (miała szpiczaka), a babcia ze str. mamy miała chorobę zakrzepową nóg. Gdy powiedziałam o tym w szpitalu, przepisano mi... Witam. Bardzo się boję powikłań zakrzepowo-zatorowych po laparoskopii wyłuszczenia torbieli jajnika. Siostra taty zmarła na zator płucny po przeszczepie szpiku (miała szpiczaka), a babcia ze str. mamy miała chorobę zakrzepową nóg. Gdy powiedziałam o tym w szpitalu, przepisano mi do domu zastrzyki przeciwzakrzepowe w dużej dawce (40 mg na dobę) przez 7 dni. Czy rzeczywiście mam podwyższone ryzyko powstania zatoru w związku z takimi przypadkami w rodzinie? Bardzo boję się też krwotoku do przewodu pokarmowego (według ulotki powikłanie bardzo częste). Czy słusznie? Choroby współistniejące: łagodna niedomykalność zastawki mitralnej, przepuklina przełyku (bez refluksu). Proszę o radę, bo jestem przerażona :( Z góry dziękuję i pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Maciej Antkiewicz
Lek. Maciej Antkiewicz

Kiedy muszę mieć wykonane USG żył?

Zatorowość płucna. Przez tydzień pobytu w szpitalu brałem zastrzyki Clexan, a następnie (począwszy od 7 dnia) włączono doustnie Xalerto (bezpośrednio po odstawieniu Clexanu). Po jakim czasie (optymalnie) powinienem mieć zrobione USG żył?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Maciej Antkiewicz
Lek. Maciej Antkiewicz

Czy możliwe są początki SM u 24-latki?

Witam serdecznie. Zaczynając od początku 4 lata temu dostałam porażenia strzałkowego (udało się z tego wyjść) od tego momentu co roku mam napady które trwają ok miesiąca dwóch kiedy jestem bardzo senna, przechodzą przez Cialo dziwne prądy, dretwienie całego ciała... Witam serdecznie. Zaczynając od początku 4 lata temu dostałam porażenia strzałkowego (udało się z tego wyjść) od tego momentu co roku mam napady które trwają ok miesiąca dwóch kiedy jestem bardzo senna, przechodzą przez Cialo dziwne prądy, dretwienie całego ciała itp. Morfologia w porządku. Dzisiaj odebrałam wyniki które zleciła mi Pani kardiolog podejrzewając początki zatorowości płucnej d ddimery 0,21 (0-0,50) alt 14 (0-33) ast 22 (0-32) w nawiasach normy w moim laboratorium. Czy to świadczy, że rzeczywiście coś się zaczyna dziać? Czy wszystko w porządku? W lipcu mam jeszcze rezonans magnetyczny głowy. Najgorzej było wczoraj kiedy oprócz palpitacji serca po calodziennym mrowieniu rąk i nóg zaczęłam odczuwać ból i takie rozpychanie w nogach i dretwienie w końcu doszło aż do ust. Bardzo mnie to już męczy... Mam 24 lata. W mojej rodzinie są 2 przypadki SM. Czy to mogą być jego początki? Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam!
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Co mam robić, aby ograniczyć zatrzymywanie się wody w organizmie?

Witam Od kilku dni wg zaleceń dietetyka piję ok 3 litrów wody. Bardzo puchną mi od tego kostki.co robić ograniczyć wodę, do 1,5 l dziennie, jest coraz gorzej. Mam nadciśnienie, zakrzepowe zapalenie żył, przebytą zakrzepicę i zatorowość płucną, biore leki przeciwzakrzepowe.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Czy tak się może objawiać zator płuc?

Dzień dobry, 2 tygodnie temu urodziłam dziecko. Od dwóch-trzech dni odczuwam w żebrach z lewej strony klucie przy głębokim wdechu a także ból spiąć przekręcając się z boku na drugi bok. Proszę powiedzieć czy tak może objawiać się zator płuc... Dzień dobry, 2 tygodnie temu urodziłam dziecko. Od dwóch-trzech dni odczuwam w żebrach z lewej strony klucie przy głębokim wdechu a także ból spiąć przekręcając się z boku na drugi bok. Proszę powiedzieć czy tak może objawiać się zator płuc? Byłam u lekarza osluchała mnie ale powiedziała że płuca czyste. Dodam że od porodu już drugi raz mi się to powtórzyło. Proszę o odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Jak pozbyć się przewlekłego kaszlu, który utrzymuje się od roku?

Od ponad roku utrzymuje mi się przewlekły kaszel.Czuję jak mi spływa po ściance gardła wydzielina i zatyka oddech.Nie mogę jej odkrztusić i wtedy brak mi powietrza.Gdy po próbie silnego odkrztuszenia oderwie mi się kawałek białej wydzieliny wtedy jest mi lepiej.... Od ponad roku utrzymuje mi się przewlekły kaszel.Czuję jak mi spływa po ściance gardła wydzielina i zatyka oddech.Nie mogę jej odkrztusić i wtedy brak mi powietrza.Gdy po próbie silnego odkrztuszenia oderwie mi się kawałek białej wydzieliny wtedy jest mi lepiej. Czuję nieraz w gardle łechtanie jakby piórkiem, co powoduje silny kaszel. Te objawy opisywałam swojemu Pulmonologowi, który stwierdził objawy astmy i zalecił mi leki:Promonta10 mg 1x wieczorem,Telfexo 120 mg 1x rano, Comboterol 2x 2 wdechy .Leki te biorę systematycznie od 3 lat.Ponadto brałam:Salmex,Atrodil, Antybiotyk Bactra20,Miflonide Do nosa:Awamys,Dymista,Metmin, Clatra Controlog,Buderhin,Alergodil,Marimer.Niestety żadnej poprawy.Jak było z przed 3 lat tak jest i teraz.Pani Pulmonolog skierowała mnie na CT.kl.piersiowej.Stwierdzono niewielkie zmiany włókniste w szczytach, guzki w miąższu obu płuc do 4mm. Nie stwierdzono zatorowości płucnej ani cech rozstrzeni oskrzeli. Uwidoczniono zalegającą wydzielinę przyściennie w tchawicy. Zwapnienia w tętnicach wieńcowych. Powiedziała, ę wyczerpała swoje mozliwości pomocy i skierowała mnie w trybie pilnym do szpitala na Płocką w W-wie. Niestety od 4mies.czekam w kolejce na diagnostykę i żadnej wiadomościani ze szpitala o przybliżonym terminie wizyty. Nikt nie odpowiada na tel. ani na e-mail. Kaszel coraz większy, osłabienie od samego rana.Ciężko mi oddychać. Co robić proszę o poradę.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy przy trombofilii mogę wybrać się na wakacje?

Witam choruje na trombofilie 3 lata temu miałam zatorowość płucną czy mogę late wybrać się na wakacje zagraniczne chodzi o turcje
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę liczyć, że moje żelazo nie spadnie?

Witam. Dwa miesiące temu podczas hospitalizacji zdiagnozowano u mnie anemię z niedoboru żelaza. HGB wynosiła wtedy 10,9, HTC 34,4, a żelazo 21, ferrytyna była w normie, ale CRP podwyższone. Tydzień temu skończyłam przyjmować preparat żelaza i przy okazji innych badań... Witam. Dwa miesiące temu podczas hospitalizacji zdiagnozowano u mnie anemię z niedoboru żelaza. HGB wynosiła wtedy 10,9, HTC 34,4, a żelazo 21, ferrytyna była w normie, ale CRP podwyższone. Tydzień temu skończyłam przyjmować preparat żelaza i przy okazji innych badań powtórzyłam Fe i morfologię. HGB i HTC w normie, jedynie obniżone lekko MCH, podwyższone erytrocyty, RDW-CV i RDW-SD oraz 456 (150-400) płytki krwi. Żelazo na poziomie 57 (norma 50-170). Czy nie za wcześnie były powtarzane badania i można ufać temu wynikowi? Mogę liczyć, że żelazo nie spadnie? Dodam jeszcze, że aktualnie przyjmuję heparynę z powodu zatorowości płucnej, czy ma ona na to jakiś wpływ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy w tym stadium choroby może nie być żadnych objawów?

Jestem dwa lata po zatorowości płucnej spowodowaną zakrzepicą kończyny dolnej. Przed całym zajściem brałam 3 miesiące antykoncepcje leczniczo, po czym samoistnie zaczęła boleć mnie noga. W tym czasie została wykluczona zakrzepica, poruszałam się o kulach, nie stosowałam terapii przeciwzakrzepowej -... Jestem dwa lata po zatorowości płucnej spowodowaną zakrzepicą kończyny dolnej. Przed całym zajściem brałam 3 miesiące antykoncepcje leczniczo, po czym samoistnie zaczęła boleć mnie noga. W tym czasie została wykluczona zakrzepica, poruszałam się o kulach, nie stosowałam terapii przeciwzakrzepowej - nikt nie przepisał. Po roku czasu rozpoznali u mnie tocznia układowego, w stopniu granicznym. Oprócz zakrzepicy nie mam żadnych objawów SLE, nie bolą mnie stawy, nie mam na twarzy "motyla". Czy w tak początkowym stadium choroby może nie być praktycznie żadnych objawów? Pozdrawiam.

Czy ciąża jest bezpieczona przy zakrzepicy?

Witam serdecznie jestem po 4 cesarskich cięciach , ostatnia miałam w 2013 roku , obecnie jestem po przebytym zawale mięśnia serca w 2012 r , zakrzepica , zatorowość plucna i choruje na niedokrwistość przyjmuje leki Pradaxe 150 mg dwa razy... Witam serdecznie jestem po 4 cesarskich cięciach , ostatnia miałam w 2013 roku , obecnie jestem po przebytym zawale mięśnia serca w 2012 r , zakrzepica , zatorowość plucna i choruje na niedokrwistość przyjmuje leki Pradaxe 150 mg dwa razy dziennie , i stało się z mężem wpadliśmy zaszłam w ciążę , jeszcze nie byłam u lekarza czy ta ciąża w pełni zagraża mi i dziecku ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy usg tętnic szyjnych i kręgowych wykryje zator płuca lub udar?

Czy usg tętnic. Szyjnych i kregowych wykryje zator owoców płuca, czy udaru mózgu? Jakie badanie powinnam zrobić aby wykluczyć wszelkie zatory tak dla. Własnego. Spokoju po wielu. Latach stosowania.antyloncepcji
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy powinnam odstawić tabletki antykoncepcyje?

Pierwszy raz w życiu zaczęłam stosowac antykoncepcje hormonalną Belara, od 3 tabletki pojawiły sie u mnei duszności. Na początku co chwile musiałam brać glęboki wddech bo czułam że mam za mało powietrza a ten wdech i tak nie dostarvza mi... Pierwszy raz w życiu zaczęłam stosowac antykoncepcje hormonalną Belara, od 3 tabletki pojawiły sie u mnei duszności. Na początku co chwile musiałam brać glęboki wddech bo czułam że mam za mało powietrza a ten wdech i tak nie dostarvza mi tyle ile powinien. Potem problem urósł do tego stopnia że miałam straszne duszności problemy ze złapaniem oddechu i trafiłam na sor. Poziom d-dimerów niski, wszystkie badania w normie wykluczenie zatorowości płucnej. Nikt tam nie potrafił odpowiedzieć na moje pytanie czy z tymi objawami mam odstawić od razu tabletki czy wybrać je do końca pierwszego blistra. Teraz jestem przy 12 tabletce i objawy duszności nadal występują ale już w nieco mniejszym stopniu. Nie wiem czy od razu odstawiać tabletki bo boje sie czy to nie zaburzy strasznie moich hormonów. Mój ginekolog jest na urlopie, a do innego terminy są bardzo odległe i nie mam z kim tego skonsultowac.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Jak radzić sobie z dusznościami i kaszlem?

Mam astmę oskrzelową i leczę się na zatorowość płucną niskiego ryzyka przy użyciu heparyny 2xdziennie od jakiś 4dni mam lekkie duszności i kłucie w płucach,mam kaszel ale on towarzyszy mi od jakiś 6 tyg i jest mokry ale nie... Mam astmę oskrzelową i leczę się na zatorowość płucną niskiego ryzyka przy użyciu heparyny 2xdziennie od jakiś 4dni mam lekkie duszności i kłucie w płucach,mam kaszel ale on towarzyszy mi od jakiś 6 tyg i jest mokry ale nie ciągły co jakiś czas coś odkrztuszam, co robić z tymi dusznościami i kłuciem? Czy to jest normalne?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę zastosować terapię ultradźwiękami przy raku jelit?

Dzień dobry, mam następujący problem. Zachorowałam w 2001r. na raka jelita grubego - operacja, chemioterapia, w 2004 r. usunięto mi przerzut do wątroby. Mam zdiagnozowany zespół Lynch II. Od tego czasu jestem pod stałą kontrolą onkologa i gastrologa.... Dzień dobry, mam następujący problem. Zachorowałam w 2001r. na raka jelita grubego - operacja, chemioterapia, w 2004 r. usunięto mi przerzut do wątroby. Mam zdiagnozowany zespół Lynch II. Od tego czasu jestem pod stałą kontrolą onkologa i gastrologa. Chorowałam na zakrzepicę (po operacji żylaków) i przeszłam masywny zator płuc w czerwcu 2019 r. Na stałe przyjmuję Xarelto 20 mg. Teraz bardzo dokucza mi ostroga piętowa. Cierpię od 3 miesięcy. Proszę o radę: czy mogę skorzystać z terapii ultradźwiękami, fali uderzeniowej lub innych? Opinie lekarzy są bardzo podzielone, już nie wiem komu zaufać. W domu systematycznie wykonuję ćwiczenia na rozcięgno podeszwowe, ale nie przynosi to specjalnych efektów. Bardzo proszę o radę. Dziękuję -
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy moje objawy wskazują na zatorowość płucną?

Jestem 3 tygodnie po artroskopowej rekonstrukcji ACL i mam podwyższone d-dimery (671) oraz leukocyty 11.0. Czuję się osłabiona, nie gorączkuję, podejrzewam u siebie zapalenie zatok. Moje zmartwienie potęguje fakt, że łatwo się męczę - mam tętno 120 - 135... Jestem 3 tygodnie po artroskopowej rekonstrukcji ACL i mam podwyższone d-dimery (671) oraz leukocyty 11.0. Czuję się osłabiona, nie gorączkuję, podejrzewam u siebie zapalenie zatok. Moje zmartwienie potęguje fakt, że łatwo się męczę - mam tętno 120 - 135 bpm podczas spokojnego spaceru o kulach, a spoczynkowe długo nie spada mi poniżej 70bpm (często 75 - 90bpm). Saturacja w normie, przyjmuję neoparin 0.4mg. Czy mogę cierpieć na zatorowość płucną?
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Czy w tym wypadku mogę przyjmować leki przeciwzakrzepowe?

Dzień dobry, ze względu na zdiagnozowaną zatorowość płucną od kilku lat zażywam Xarelto. Chciałabym włączyć do suplementacji lecytynę ze względu na to, że choruję także na stwardnienie rozsiane w wyniku czego mam problemy z pamięcią i koncentracją. Wyczytałam, że przeciwwskazaniem... Dzień dobry, ze względu na zdiagnozowaną zatorowość płucną od kilku lat zażywam Xarelto. Chciałabym włączyć do suplementacji lecytynę ze względu na to, że choruję także na stwardnienie rozsiane w wyniku czego mam problemy z pamięcią i koncentracją. Wyczytałam, że przeciwwskazaniem do zażywania preparatów z lecytyną jest przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych. I moje pytanie.  Czy przeciwskazanie dotyczy wszystkich leków przeciwzakrzepowych niezależnie od substancji czynnej w tym także Xarelto ?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Dlaczego osoba z zatorowością płucną ciągle śpi?

Witam, w minioną środę mój Dzidzio został zabrany karetką pogotowia z powodu zasłabnięcia, jak się okazało doszło do zatorowości płucnej, był przytomny, kontaktował, yl nawet agresywny więc podano Relanium, następnie po raz ostatni w piątek byl kontaktowy po czym... Witam, w minioną środę mój Dzidzio został zabrany karetką pogotowia z powodu zasłabnięcia, jak się okazało doszło do zatorowości płucnej, był przytomny, kontaktował, yl nawet agresywny więc podano Relanium, następnie po raz ostatni w piątek byl kontaktowy po czym śpi nieprzerwanie do dnia dzisiejszego. W dniu dzisiejszym miał wysokie ciśnienie 157, a ponadto sód 160 i bardzo się poci, zwracam się z zapytaniem dlaczego Dziadzio ciągłe śpi,
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
Patronaty