Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 9 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Usuwanie guzów łagodnych i złośliwych jajników i macicy: Pytania do specjalistów

Co oznacza poziom OB w raku szyjki macicy?

Mam 58 lat. W 2015 r. Przeszłam radiochemioterapię z powodu raka szyjki macicy. 2017 usunięto guz płuca. Chorba popromienna doprowadziła do krwotoków i hemoglobiny poniżej 5. Teraz jes zdecydowanie lepiej. Wyniki krwi zdecydowanie się poprawiły. Co pół roku mam tk i wizytę u onkologa. Czy wynik ob 40 powinien niepokoić?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Czy brak wyniku histopatologicznego przez dłuższy czas oznacza nowotwór?

Witam , ponad 4 tygodnie temu miałam wycietego guza wraz z jajnikiem i jajowodem , guz w dzień operacji miał 7 cm . Na wypisie mam wpisany nowotwór niezlosliwy. Od ponad miesiąca czekam na wynik badania histopalogicznego, zaczynam si3 niepokoić... Witam , ponad 4 tygodnie temu miałam wycietego guza wraz z jajnikiem i jajowodem , guz w dzień operacji miał 7 cm . Na wypisie mam wpisany nowotwór niezlosliwy. Od ponad miesiąca czekam na wynik badania histopalogicznego, zaczynam si3 niepokoić bo nadal nic nie wiem . Czy im dluzej czeka się na wynik tym gorzej? Proszę o odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy zwyrodnienie kręgosłupa może promieniować na nerki?

Witam mam 36 lat i sporą nadwagę . 3 miesiące temu usunięto mi jajnik wraz z guzem. Zmiana okazała się niezlosliwa . Dodam że operacja odbyła się klasycznie przez cięcie powłok brzusznych. Podczas rutynowych badań stwierdzono że mam zwyrodnienie kregoslupa.... Witam mam 36 lat i sporą nadwagę . 3 miesiące temu usunięto mi jajnik wraz z guzem. Zmiana okazała się niezlosliwa . Dodam że operacja odbyła się klasycznie przez cięcie powłok brzusznych. Podczas rutynowych badań stwierdzono że mam zwyrodnienie kregoslupa. Czy to zwyrodnienie może dawać ból jakby od nerki? I czy jednak np podczas operacji lekarze mogli przeoczyć np guza nerki lub kręgosłupa?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Co może oznaczać narośl na jajniku?

Witam. Jakiś miesiąc temu zaczął boleć mnie brzuch na dole po prawej stronie tak jakby ucisk... Poszłam do ginekologa zrobił badanie i stwierdził że nic nie widać na następny dżien dostałam skierowanie na badanie usg okazało sie ze mam coś... Witam. Jakiś miesiąc temu zaczął boleć mnie brzuch na dole po prawej stronie tak jakby ucisk... Poszłam do ginekologa zrobił badanie i stwierdził że nic nie widać na następny dżien dostałam skierowanie na badanie usg okazało sie ze mam coś na prawym jajniku ok 5.5 cm na 4.5. Udała. Się prywatnie do ginekologa.. Niestety nie potrafił powiedzieć dokładnie co to jest. Jest przekonany, że to nie torbiel i skierował mnie na Markery. Jakieś 2 miesiące temu miałam cytologie i wszytsko było ok. I do ginekologa chodzę co. Pół. Roku.. Badania krwi też miałam robione niedawno wszytko w normie, mam się o co martwić czy to raczej nic groźnego?. PS 5 lat temu miałam. Usunięta torbiel z lewego jajnika, teraz nie zbyt dużo wytwarza jajeczek więc boję się że nie będę mogła zajść w ciążę jak będzie koniecznośc usunięcia guza wraz z jajnikiem.. Pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Michał Lenard
Lek. Michał Lenard

Czy szwy rozpuszczalne powinno się wyjmować?

Witam, 2 lipca usunięto mi guza jajnika metodą laparoskopową. Przy wypisie otrzymałam skierowanie na odcięcie końcówek szwów (rozpuszczalnych) po 7-10 dobie po operacji. Dziś 9 lipca zgłosiłam się do przychodni i pani pielęgniarka wyjęła mi wszystkie szwy. Ogólnie miałam ich... Witam, 2 lipca usunięto mi guza jajnika metodą laparoskopową. Przy wypisie otrzymałam skierowanie na odcięcie końcówek szwów (rozpuszczalnych) po 7-10 dobie po operacji. Dziś 9 lipca zgłosiłam się do przychodni i pani pielęgniarka wyjęła mi wszystkie szwy. Ogólnie miałam ich 5, a po lewej stronie były dwa obok siebie i teraz rana jest delikatnie otwarta. Czy szwy rozpuszczalne powinno się wyjmować, zwłaszcza tak szybko? Co teraz mogę zrobić?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jaka jest przyczyna moich rozległych dolegliwości?

Witam od ponad 4 lat cierpie na bol . Poczatkowo byl to tylko bol kosci ogonowej,badania rezonans nie wykazuja zmian. Mieszkam w UK niestety tutejsza sluzba zdrowia pozostawia wiele do zyczenia. w ubieglym roku udalam sie do Polski , gdzie... Witam od ponad 4 lat cierpie na bol . Poczatkowo byl to tylko bol kosci ogonowej,badania rezonans nie wykazuja zmian. Mieszkam w UK niestety tutejsza sluzba zdrowia pozostawia wiele do zyczenia. w ubieglym roku udalam sie do Polski , gdzie spedzilam 3 miesiace podejrzewano nowotwor szpiku kostnego , stwardnienie rozsiane . naszczescie wykluczono . Znaleziono tylko guzy na obu jajnikach, ktore zostaly usuniete wraz z jajowodami. Na dien dzisiejszy z trudem stawiam kroki przy pomocy balkonika , lub poruszam sie na wozku. Z pelnej zycia aktywnej fizycznie i zawodowo kobiety dzis jestem uzalezniona od innych. Bardzo prosze o pomoc opisze objawy , na ich podstawie prosze powiedziec , czy powinnam udac sie do Polski jesli tak , to do jakiego specjalisty.Na dzień dzisiejszy nie jestem już racjonalnie określić miejsca bólu, poniewaz mam wrazenie ,ze boli mnie wszystko czasami jest to ból ciągły nieustający i promieniujący. Czasami bardzo silne ukłucia ,tak jakby ktoś wbijał we mnie ogromne igły , ten rodzaj bólu występuje zazwyczaj w gornej czesci kregoslupa , oraz klatce piersiowej .Ból kości ogonowej promieniuje i jest obustronny atakuje biodra , pachwiny oraz kończyny dolne , głównie kolana , opisałabym go bólem rwącym. Znacznie pogarsza mi sie wzrok, mam zaniki pamięci ,tracę przytomność , powyższe objawy trwają już ponad rok . Kilka miesięcy temu dodatkowo zaczęłam skarżyć sie na mrowienie w odcinku szyjnym , bóle kończyn górnych ,Bóle głowy , jednak nie jest on typowy tzn glowa staje sie bardzo wrażliwa , nawet czesanie włosów sprawia ból , innym razem bolą mnie skronie lub dolna część głowy połączona z odcinkiem szyjnym. Świst w uszach , bóle brzucha , żołądka. Lekarze twierdzą ,że to skutki uboczne leków , więc przepisują inne , często czuje sie jak królik doświadczalny. Od miesięcy nie przesypiam nocy, więc wciąż jestem zmęczona i osłabiona, Wstając rano jestem opuchnięta na twarzy , dłoniach oraz nogach. Czuje jak uchodzi zemnie zycie , czesto jestem tak bardzo oslabiona , ze niemoge utrzymac sie na nogach.Bardzo prosze o pomoc , poniewaz dzis problemem nie jest juz tylko moj stan fizyczny , ale i psychiczny . Zpowazaniem
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Co zrobić w przypadku podwyższonej temperatury oraz bólu podbrzusza po usunięciu jajowodu?

Witam jestem 3 tygodnie po laparoskopii wyluszczenia guzów jajnika i usunięcia jajowodu były ropnie miałam zakażenie organizmu. Po trzech tygodniach zaczęło mnie boleć z lewej strony i poszłam do lekarza okazało się 3 torbiele na jajniku. Do tego mam... Witam jestem 3 tygodnie po laparoskopii wyluszczenia guzów jajnika i usunięcia jajowodu były ropnie miałam zakażenie organizmu. Po trzech tygodniach zaczęło mnie boleć z lewej strony i poszłam do lekarza okazało się 3 torbiele na jajniku. Do tego mam stan podgoraczkowy 37.8 czy jest to nawrót choroby czy powinnam jechać do szpitala?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy to nie jest przeciwwskazanie do zabiegu?

Witam mam niedoczynność tarczycy Hashimoto, biorę eurhyrox N88 ,niedługo tzn.20 mają idę na zabieg usunięcia guza na jajniku. Niestety na początku maja badania i mam TSH 7,840 przy normie do 4.940, Ft3 3.82, FT4 0.83. Lekarz włączył mi novothyral... Witam mam niedoczynność tarczycy Hashimoto, biorę eurhyrox N88 ,niedługo tzn.20 mają idę na zabieg usunięcia guza na jajniku. Niestety na początku maja badania i mam TSH 7,840 przy normie do 4.940, Ft3 3.82, FT4 0.83. Lekarz włączył mi novothyral 75 przez 5 dni po 1/2 tabletki codziennie potem 1/2 tbl co drugi dzień do połowy czerwca. Czy to nie jest przeciwwskazaniem do zabiegu ?

Czy muszę martwić się takimi wynikami po raku jajnika?

Witam, Rak jajnika, brak przerzutów. Guz wycięty 3 cykle chemii. Jest 3 miesiące po chemioterapii. Wyniki kontrolne krwi LDH 140 U/L[0-247] Beta-HCG total <0,5 IU/L[-] AFP alfafetoproteina 10,1 ng/ml[0-9]H tomograf zrobiony we wrześniu przed pierwszą chemią nic nie wykazał. Czy powinnam się martwić wynikiem AFP? Wizytę mam za tydzień, tzn. aż za tydzień ...

Czy jest to przeciwwskazanie do depilacji laserowej?

W 2012 roku miałam operacyjnie usuwane prawe przydatki z powodu guza granicznego jajnika. Nie byłam leczona ani farmakologiczne, ani chemio-/radioterapią. Do dnia dzisiejszego nie wykryto u mnie żadnej komórki podejrzanej o złośliwość. Czy jest to przeciwwskazanie do zabiegu depilacji laserowej?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Justyna Sobczyńska
Mgr Justyna Sobczyńska

Co znaczy ten ból po laparoskopowym usunięciu guza jajnika?

Dzień dobry. Jestem tydzień po laparaskopowym usunięciu guza jajnika lewego. Od wczoraj zaczęło mnie boleć z prawej strony pod zebrem. Ból nasila się przy głębokim wydechu. Czy są powody do niepokoju?
odpowiada 1 ekspert:
 Paweł Żmuda-Trzebiatowski
Paweł Żmuda-Trzebiatowski

Co zrobić w przypadku bólu po usunięciu guza przydatków macicy?

Witam mialam usuwanie guza przydatkow miesnikak macicy I laparotomia usuniecie przydatkow prawych guza mam wrarzenie ze dalej mie boli po prawej
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Agnieszka Jankowska
Lek. Agnieszka Jankowska

Czy mając jeden jajnik z torbielami, będę mogła zajść w ciążę?

Witam mam 20 lat na lewym jajniku mam potworniaka na prawym zaś wielotorbielowatosc w sierpniu mam mieć usunięcia potworniaka czy jeżeli uda się usunąć guza to czy mój jajnik będzie sprawny ? A jeżeli nie to czy mając jeden jajnik... Witam mam 20 lat na lewym jajniku mam potworniaka na prawym zaś wielotorbielowatosc w sierpniu mam mieć usunięcia potworniaka czy jeżeli uda się usunąć guza to czy mój jajnik będzie sprawny ? A jeżeli nie to czy mając jeden jajnik z torbielami będę mogła zajac w ciążę ? Czy muszę się spieszyć czy mogę być spokojna że nawet za 6 lat będę mogła mieć dzieci z jednym jajnikiem? Czy będzie to utrudnione ? U nie ca 125 wyszło 14.8 czy to dobrze czy złe ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy można pomóc sobie jakimiś lekami od psychiatry?

Dzień dobry. Od kilku tygodni zażywam lek Visanne (po usunięciu guza jajnika). Niestety skutkiem ubocznym są silne stany depresyjne, które są dla mnie trudne do wytrzymania i nie wyobrażam sobie funkcjonować w ten sposób przez kilak miesięcy. Niedługo idę... Dzień dobry. Od kilku tygodni zażywam lek Visanne (po usunięciu guza jajnika). Niestety skutkiem ubocznym są silne stany depresyjne, które są dla mnie trudne do wytrzymania i nie wyobrażam sobie funkcjonować w ten sposób przez kilak miesięcy. Niedługo idę na kontrolę, ale boję się, że lekarz zlekceważy te objawy. Mam dwa pytania: czy jest możliwe, że te stany depresyjne ustąpią (czy jest to może okres dostosowywania się organizmu)? Czy można pomóc sobie jakimiś lekami przeciwdepresyjnymi od psychiatry? Pozdrawiam, E.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Czy można zajść w ciążę po usunięciu trzonu macicy?

Dzień Dobry 2 miesiące temu jestem po usunięciu trzonu macicy w wyniku powstania guza 9cm usunięto cały trzon macicy mam stwierdzoną adenomioze . Czy po usunięciu trzonu macicy mam możliwość zajścia w ciążę ? .
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy u mamy można jakoś leczyć płyn, który zbiera się w brzuchu?

Moja mama jest po operacji wycięcia jajników. Miała podejrzenie guza, oprócz tego miała wodobrzusze. Podczas operacji lekarz stwierdził jeszcze uszkodzenie wątroby, nie powiedział dosłownie, że to marskosc tylko że zauważy zwloknienia. Podczas operacji ściągnięto jej 4 litry płynu w... Moja mama jest po operacji wycięcia jajników. Miała podejrzenie guza, oprócz tego miała wodobrzusze. Podczas operacji lekarz stwierdził jeszcze uszkodzenie wątroby, nie powiedział dosłownie, że to marskosc tylko że zauważy zwloknienia. Podczas operacji ściągnięto jej 4 litry płynu w pierwszej dobie zeszło jeszcze ponad 2. Później już coraz mniej po 500 300. Dziś jest 6 doba cewnik z brzucha sam wypadł ale nimwypadl, plyn był przezroczysty ale gesty bez zapachu. Mama ogólnie czuje się dobrze. Proszę o odpowiedź czy ten płyn który się zbiera w brzuchu można jakoś leczyć... Co oznacza taki gesty płyn?

Czy konieczne jest wycięcie macicy po usunięciu jajnika z guzem?

Witam jestem po usunięciu jajnika z guzem 7 na 5 cm badanie wykazało że to ziarniszczak aktywność mitotyczna zerowa ,lekarz zalecił wycięcie macicy i reszty czy to naprawdę konieczne mam 52 lata
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza złe samopoczucie po usunięciu jajnika?

Witam Miesiąc temu usunięto mi duży guz wraz z jajnikiem . Operacja odbyła się pod pełna narkoza . Wstępne wyniki wycinka mówią że zmiana na raczej charakter łagodny Ale ...No właśnie ja czuje się fatalnie . Tuż po obudzeniu i... Witam Miesiąc temu usunięto mi duży guz wraz z jajnikiem . Operacja odbyła się pod pełna narkoza . Wstępne wyniki wycinka mówią że zmiana na raczej charakter łagodny Ale ...No właśnie ja czuje się fatalnie . Tuż po obudzeniu i chwilę przed spaniem jest właściwie normalnie .Ale popołudniu czuje się fatalnie . Tak jakbym była na lekkim rauszu. Lekkie zawroty głowy zmęczenie ciężko o.koncentracje Czy taki stan może być związany z brakiem jajnika. Czy to samoczynnie minie ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Szadkowski
Lek. Paweł Szadkowski

Czy możliwe jest zajście w ciążę przy atrofii jajników?

Mam 20 lat i niedawno zdiagnozowano u mnie atrofię jajników. Ponadto jestem po operacji guza (czaszkogardlak) podczas której wycięto mi część przysadki. Przyjmuję cyclo progynova, hydrocortizonum, eutyrox oraz minirin. Czy w tym wypadku jest możliwość zajścia w ciążę bez przyjmowania dodatkowych leków?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mam szansę na ciążę po usunięciu trzonu macicy?

Dzień Dobry piszę z zapytaniem ,mam usunięty cały trzon macicy z powodu guza 9cm . Mam normalnie owulacje czy mam możliwość zajścia w ciążę metodą In-vitro . Czy nie mam już wcale możliwości by zajść w ciążę . Czy może... Dzień Dobry piszę z zapytaniem ,mam usunięty cały trzon macicy z powodu guza 9cm . Mam normalnie owulacje czy mam możliwość zajścia w ciążę metodą In-vitro . Czy nie mam już wcale możliwości by zajść w ciążę . Czy może wystąpić u mnie ryzyko zajścia w ciążę pozamaciczną ? Czy nie ma takiej możliwości już ?Proszę o odpowiedz Dziękuję
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty