Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 6 2 , 5 1 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Ból pod żebrami: Pytania do specjalistów

Czy po laparoskopii może jeszcze wystąpić ból?

Dzień dobry, Czy tydzień po laparoskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego nadal może występować ból związany z zabiegiem? Odczuwam ból po prawej stronie pod żebrami podczas głębszego nabierania powietrza jest on dość dokuczliwy i mam wrażenie, że jest silniejszy niż w poprzednich... Dzień dobry, Czy tydzień po laparoskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego nadal może występować ból związany z zabiegiem? Odczuwam ból po prawej stronie pod żebrami podczas głębszego nabierania powietrza jest on dość dokuczliwy i mam wrażenie, że jest silniejszy niż w poprzednich dniach. Nie mam mdłość ani wymiotów. Staram się trzymać dietę lekkostrawną i niskotłuszczową. Zabieg przebieg bez komplikacji. Wizytę i ściągnięcie szwów mam dopiero po za tydzień. Czy powinnam się niepokoić i zgłosić do lekarza wcześniej?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co może sugerować takie uczucie w jelitach?

Witam od jakiś 2 msc mam dziwne uczucie w jelitach i po lewej stronie kucie , a najgorsze jest to że ciągle szukam objawów w internecie , i wmawiam sobie raka jelita , lub raka trzustki , wczoraj np napisałem... Witam od jakiś 2 msc mam dziwne uczucie w jelitach i po lewej stronie kucie , a najgorsze jest to że ciągle szukam objawów w internecie , i wmawiam sobie raka jelita , lub raka trzustki , wczoraj np napisałem co to znaczy ból z lewej strony pod żebrami czytałem że to może być rak i zaczęło mnie tak mocno kuc że nie mogłem wytrzymać zaczełem się trząść , rok temu miałem problemy z nerwica też szukałem objawów bo zdążył.sie wypadek w pracy który źle na mnie wpłynął , miałem jakieś pół roku spokoju i znowu się zaczyna , czy nerwica może powracać czy jak , miałem 4 msc temu morfologię nie byłem zadowolony z dobrych wyników twierdziłem z są źle w ciągu 3 tyg robiłem 4 razy morfologię , jestem osobą która trochę waży , mam 187cm i wagę 129 kg , i też czytałem że to wpływa na raka ciągle siedzę i myślę o raku co mam zrobić zaczynam znowu mieć dość żona się denerwuje że ciągle czytam w internecie i sobie wmawiam :(
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Dlaczego miewam te bóle nad żebrami?

Witam. Od jakiegoś tygodnia odczuwam ból pod piersią prawą nad żebrami. Ból pojawia się gdy wstaje z łóżka lub wykonuje jakoś czynność schylam się, podnosze rękę do góry co to może być? Jakie badania należy zrobić? Ból jest taki kłujący i tylko trwa przez chwilę
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - Fitoterapeuta Mariusz Bek
Naturopata - Fitoterapeuta Mariusz Bek

Czy antykoncepcja powoduje bóle żołądka?

Dzień dobry, czy od tabletek antykoncepcyjnych, można mieć bóle żołądka w dzień, i w nocy, mdłości,brak apetytu,cofanie się treści Żołądkowej, ból promieniujący pod lewę lub prawe żebro?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy ten poziom ALT jest związany z przebytą infekcją?

Witam, od kilku dni mam wieczorne stany podgorączkowe (37,4) i osłabienie oraz sporadyczny kłujący ból w lewej stronie pod żebrami , wykryto u mnie alat na poziomie 116 (norma do 41) , aspat w normie , enzymy trzustkowe w normie... Witam, od kilku dni mam wieczorne stany podgorączkowe (37,4) i osłabienie oraz sporadyczny kłujący ból w lewej stronie pod żebrami , wykryto u mnie alat na poziomie 116 (norma do 41) , aspat w normie , enzymy trzustkowe w normie , morfologia w normie , wirusy wątrobowe wykluczone , EBV wykluczone, crp w normie , usg jamy brzusznej bez zmian , lekarz rodzinny zaleca diete lekkostrawną ,a lekarz od usg mówi że niema takiej potrzeby, około 1-1,5 miesiąca temu przechodziłem infekcje wirusową (7-10) dni lekarz mówi że alat może byc przejściowy po infekcji lecz nigdy nie miałem taki okres po chorobie stanów podgorączkowych i osłabienia
odpowiada 2 ekspertów:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Na co wskazuje ból pod żebrami i łopatką?

Co może oznaczać ból pod lewym żebrem i pod lewa łopatka? Czy to boli mnie od trzustki? Dodam że miałam robione usg jamy brzusznej i enzymy trzustki we i wątrobowe, Crp i ogólne badanie krwi i wszystko wyszło dobrze.... Co może oznaczać ból pod lewym żebrem i pod lewa łopatka? Czy to boli mnie od trzustki? Dodam że miałam robione usg jamy brzusznej i enzymy trzustki we i wątrobowe, Crp i ogólne badanie krwi i wszystko wyszło dobrze. Czy mimo tego ten ból oznacza problemy z trzustka czy pochodzi od czegoś innego?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy to możliwe, że mam przewlekłe zapalenie trzustki?

Mam 27 lat. Niestety, ale po odstawieniu alkoholu (nadużywałem go od 8 miesięcy) znów powróciłem do nałogu. Kilka dni temu, po wypiciu 5 piw obudziłem się z lekkim kłuciem i dyskomfortem w nadbrzuszu pod żebrami. Ból przez 3 dni jednak... Mam 27 lat. Niestety, ale po odstawieniu alkoholu (nadużywałem go od 8 miesięcy) znów powróciłem do nałogu. Kilka dni temu, po wypiciu 5 piw obudziłem się z lekkim kłuciem i dyskomfortem w nadbrzuszu pod żebrami. Ból przez 3 dni jednak się nasilał i zaczął wędrować czasami w okolice nad pępkiem. Rzadko boli, gdy dotykam - ból pojawia się w większości samoistnie. Po jedzeniu też raczej nie boli, ale to zależy. Apetyt w normie. Dodatkowo odczuwam cały czas ból w lewej łopatce, albo pod niej - niezależnie od bólów w nadbrzuszu. Pierwszego dnia po spożyciu alkoholu miałem ciemną biegunkę, później była jaśniejsza, a teraz - stolce są bardziej zbite, ale wciąż luźne i z kawałkami jedzenia. Trudno mi powiedzieć, czy są tłuszczowe, ale spuszczają się normalnie. Mocz w normie. Nie mam ani gorączki, ani żółtaczki. Czy to możliwe, że doigrałem się przewlekłego zapalenia trzustki?
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Jakie jeszcze badania można wykonać w związku z bólem pod żebrami?

Od ponad tygodnia odczuwam ból po lewej stronie pod żebrami (w dolnych żebrach). Jest to kłujący ból, zwłaszcza przy kaslaniu, zmianie pozycji, niektorych ruchach. Wcześniej przez 2 tygodnie byłam przeziębiona i miałam silny kaszel, natomiast ból pojawił się właściwie jak... Od ponad tygodnia odczuwam ból po lewej stronie pod żebrami (w dolnych żebrach). Jest to kłujący ból, zwłaszcza przy kaslaniu, zmianie pozycji, niektorych ruchach. Wcześniej przez 2 tygodnie byłam przeziębiona i miałam silny kaszel, natomiast ból pojawił się właściwie jak kaszel juz się znacznie uspokoił. Lekarz rodzinny podczas badania nie wyczuł żadnych szmerów w opłucnej, saturacja 98. Zlecone rtg klatki piersiowej także nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Jakie można jeszcze zrobić badania/do jakiego lekarza się udać?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata Mariusz Bek
Naturopata Mariusz Bek

Co oznacza taki ból w lewym boku?

Witam. Od pewnego czasu mniej więcej dwóch miesięcy nachodzi mnie ból w lewym boku między żebrami a pasem, towarzyszą mu wzdęcia odraz gazy, jednakże ból pojawia się tylko i wyłącznie przy zgiętym tułowiu np. Przy siedzeniu lub kucaniu, czasem przez... Witam. Od pewnego czasu mniej więcej dwóch miesięcy nachodzi mnie ból w lewym boku między żebrami a pasem, towarzyszą mu wzdęcia odraz gazy, jednakże ból pojawia się tylko i wyłącznie przy zgiętym tułowiu np. Przy siedzeniu lub kucaniu, czasem przez tydzień nie odczuwam żadnego bólu, a przez kolejny odczuwam codziennie, co to może być? Dodam że nie posiadam żadnych innych objawów.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak poważnie są uszkodzenia kręgosłupa?

Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników RTG kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego AP bok. Niewielkie wpuklanie się blaszek granicznych w obręb trzonów. Załamanie blaszki granicznej górnej trzonu L1. Dyskopatia na wysokości TH12-L1-L2, L5-S1. Występuje u mnie ból kręgosłupa w okolicach środkowej części o... Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników RTG kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego AP bok. Niewielkie wpuklanie się blaszek granicznych w obręb trzonów. Załamanie blaszki granicznej górnej trzonu L1. Dyskopatia na wysokości TH12-L1-L2, L5-S1. Występuje u mnie ból kręgosłupa w okolicach środkowej części o różnym nasileniu i czasem na dole kręgosłupa, często budzę się ze "sztywnym kręgosłupem". Dodatkowo od dwóch tygodni mam ból lewego boku o różnym netężeniu promieniujący do pleców i ból pod żebrami po lewej stronie przy dotyku (USG brzucha w normie). Jak poważnie są uszkodzenia kręgosłupa? Jakie są metody leczenia? Czy istnieje szansa do całkowitego wyleczenia-zaleczenia?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Witold Miecznikowski
Lek. Witold Miecznikowski

Jaka jest faktyczna przyczyna tych ataków bólu w nadbrzuszu?

Witam. Od ponad roku zmagam się z cyklicznie nawracającymi, silnymi atakami bólu w nadbrzuszu pod żebrami. Ból jest opasający, utrudnia oddychanie, bromieniuje do plecówi szyi. Przy ucisku wydaje mi się, że swoje źródło ma na środku w okolicach mostka czasem,... Witam. Od ponad roku zmagam się z cyklicznie nawracającymi, silnymi atakami bólu w nadbrzuszu pod żebrami. Ból jest opasający, utrudnia oddychanie, bromieniuje do plecówi szyi. Przy ucisku wydaje mi się, że swoje źródło ma na środku w okolicach mostka czasem, bardziej po lewej stronie. Środki przeciwbólowe i rozkurczowe niedziałają. Pojawia się nagle, potrafi wybudzić ze snu (w nocy zawsze nachodzi od lewj strony z pleców na wysokości żołądka). Pomyślałam, że to zwieracz Oddiego. Tk jamy brzusznej, USG, morfologia w porządku. Hp po eradykaji brak, krwii utajonej brak. Ginekologicznie też ok. W dniu ataku były powiekszone próby wątrobowe aż 4 krotnie. Po świętach będę badać ponownie. W gastroskopii: małe jeziorko żółciowe, zaczerwienienie błony śluzowej z zapaleniem średniego stopnia i przepuklina wślizgowa. Bardzo utrudnia mi to życie i boję się kolejnego ataku.
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Czy z takimi wynikami powinnam się zgłosić do konkretnego specjalisty?

Witam, od dłuższego czasu mam problem z bólem pod lwem żebrem do tego częste zaparcia ból kolan i niechęć do życia do tego czuje często lęk zrobiłam badania z krwi TSH wyszło podwyższone 4,380 norma jest do 4 B12 obniżone... Witam, od dłuższego czasu mam problem z bólem pod lwem żebrem do tego częste zaparcia ból kolan i niechęć do życia do tego czuje często lęk zrobiłam badania z krwi TSH wyszło podwyższone 4,380 norma jest do 4 B12 obniżone 159 a norma zaczyna się od 193 Amylaza 152 a norma jest do 100 Czy powinnam się z takimi wynikami zgłosić do konkretnego specjalisty ?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Dlaczego miewam te bóle pod żebrami w wieku 31 lat?

Witam, od dłuższego czasu boli mnie w prawym boku pod żebrami w miejscu gdzie jest wcięcie w talii. USG wyszło prawidłowo tylko nerka prawa zrotowana ale prawidłowej wielkości. Miałam podejrzenie wyrostka ale lekarz stwierdził po badaniach krwi że to na... Witam, od dłuższego czasu boli mnie w prawym boku pod żebrami w miejscu gdzie jest wcięcie w talii. USG wyszło prawidłowo tylko nerka prawa zrotowana ale prawidłowej wielkości. Miałam podejrzenie wyrostka ale lekarz stwierdził po badaniach krwi że to na pewno nie to. Wyniki krwi wyszły prawidłowo, crp wynik 0,7. Badanie moczu wyszło również prawidłowo. Czy ta nerka zrotowana może dawać o sobie znać w taki sposób? Planuje udać się do lekarz po skierowanie na badanie prób wątrobowych. Tabletki rozkurczowe i przeciwbólowe niezbyt działają, ulgę przynoszą ciepłe okłady. Proszę o poradę jakie badania mogłabym jeszcze wykonać
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata Fitoterapeuta spec medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata Fitoterapeuta spec medycyny naturalnej Mariusz Bek

Z czego mogą wynikać takie silne bóle brzucha?

Witam .W tamtym roku straciłam ciążę w 3 miesiącu, miałam łyżeczkowanie, od dłuższego czasu mam silne bóle brzucha pod żebrami po prawej stronie, promieniujące na kręgosłup, RTG w porządku, ortopeda,i urolog rozkładają ręce. Bardzo proszę o podpowiedź co... Witam .W tamtym roku straciłam ciążę w 3 miesiącu, miałam łyżeczkowanie, od dłuższego czasu mam silne bóle brzucha pod żebrami po prawej stronie, promieniujące na kręgosłup, RTG w porządku, ortopeda,i urolog rozkładają ręce. Bardzo proszę o podpowiedź co to może być i gdzie się udać , bo nie jestem w stanie funkcjonować, tabletki przeciwbólowe pomagają na chwilę albo wogole. Płacze z bólu a nikt Nie jest w stanie mi pomóc . Dziękuję ślicznie
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Czy ten lek powoduje u mnie ból w klatce piersiowej?

Dzień dobry. Od listopada biorę tabletki diemono ponieważ ginekolog stwierdził u mnie adenomioze. Od tej pory źle się czuję pojawia się kłucie w klatce piersiowej na samym środku. Mam bóle żeber pod samymi piersiami. Czego drętwieje mi noga i mam mrowienie. Co to może oznaczać.
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Jak leczy się takie poszerzenie przewodu żółciowego?

Witam , poszerzenie przewodu wspólnego żółciowego 8- 9 mm czy jest to groźne, jakie leczenie , zrobione usg i rezonansu magnetyczny potwierdzający poszerzenie, organy pokrewne bez widocznych zmian , ból lekki po prawej stronie ,pod żebrem , wyniki laboratoryjne krwi w normie , proszę o pomoc .
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Na co wskazują wyniki badań po przebytym Covid?

Dzień dobry. Zwracam się z zapytaniem odnośnie mojego problemu a mianowicie: Na początku 2022 roku dopadł mnie i członków mojej rodziny Covid. W moim przypadku przeszedłem go w normalny sposób: zatkany nos, kaszel, brak smaku i węchu. Po około... Dzień dobry. Zwracam się z zapytaniem odnośnie mojego problemu a mianowicie: Na początku 2022 roku dopadł mnie i członków mojej rodziny Covid. W moim przypadku przeszedłem go w normalny sposób: zatkany nos, kaszel, brak smaku i węchu. Po około 10 dniach od momentu przejścia covidu pojawiły się dziwne dolegliwości mojego układu pokarmowego tzn. biegunki, które doskwierały kilka razy dziennie przez około 2-3 miesiące, bóle w różnych częściach ciała, burczenie w brzuchu, gazy, ból zlokalizowany pod lewym żebrem, dużo gęstej śliny, którą wykrztuszam, zmęczenie, brak siły itp. Z biegiem czasu część tych objawów pozostała: zamiast biegunek są luźne stolce, mniejsza ilość gęstej śliny, sporadyczny ból w lewym podżebrze i doszedł nowy objaw wypadanie włosów. Zmobilizowałem się aby zrobić badania: USG wyszło wporządku oprócz trzustki:" Trzustka echogenicznie niejednorodna", zaniepokoiłem się z zrobiłem Amylaze i Lipaze z krwii wyniki wyszły prawidłowe ( 80.0 u/l/ i 38.8u/l) . Zrobiłem także podstawowe badania z krwi z morfologia: Morfologia krwi (pełna) Leukocyty 8,98 -10^3/μl (4,0 — 10,0) Erytrocyty 5,7 10^6/μl (4,2 — 5,7) Hemoglobina ↑ 17,5 g/dl (13,0 — 17,0) Hematokryt 48,6 % (40,0 — 52,0) MCV 85,3 fL (80,0 — 96,0) MCH 30,7 pg (27,0 — 34,0) RDW - SD 38,7 fL (37,0 — 54,0) RDW-CV 12,4 % (11,0 — 14,5) Płytki krwi 250 10^3/μl (150 — 350) PDW ↓ 8,1 fL (9,0 — 17,0) MPV ↓ 7,9 fL (9,0 — 12,6) P-LCR ↓ 9,6 % (13,0 — 43,0) Płytkokryt (PCT) 0,2 % (0,17 — 0,38) MCHC 36,0 g/dl (32,6 — 36,6) Neutrofile (
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Na co mogą wskazywać takie objawy u 30-latki?

Dzień dobry. Mam 30 lat. Od dłuższego czasu męczą mnie takie dolegliwości jak delikatny ciągły pisk w uszach, zmęczenie, brak siły do działania, bóle żołądka, dyskomfort delikatne kłucie pod lewym żebrem w okolicach kolki, zdarzają się też bóle... Dzień dobry. Mam 30 lat. Od dłuższego czasu męczą mnie takie dolegliwości jak delikatny ciągły pisk w uszach, zmęczenie, brak siły do działania, bóle żołądka, dyskomfort delikatne kłucie pod lewym żebrem w okolicach kolki, zdarzają się też bóle pleców w okolicach lędźwiowych, prawie codziennie wybudza mnie w nocy jakie dyskomfort w okolicach jamy brzusznej. Czasem czuję ogólne roztrzęsienie wewnątrz organizmu. Miałem kilka razy tak że myślałem że już zemdleje uderzała we mnie taka jakby słabość z dusznością ale po chwili lub spokojnym oddechu przechodziło. Przyjmuje przepisany przez lekarza rodzinnego na stałe propranolol 10mg 1x dziennie i 1x aspargin po tym jak miałem 2-3 lata temu problem z szybkim biciem serca i osłabieniem ale wyniki EKG, prześwietlenie płuc, krew, mocz, cukier nic nie wykazały. Kontroluje ciśnienie i zawsze mam w okolicach 110/ 65 i puls poniżej 60 w przedziale 50-60.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Objawem czego mogą być takie dolegliwości u 33-latki?

4 lata temu dostałam biegunki poczułam się dziwnie upadłam na podłogę z uczuciem lęku tak jakbym miała umrzeć pot zimny z gorącym było to dziwne, od tam tego momentu zaczęłam dostawać ataków paniki tak że nie wiedziałam co z sobą... 4 lata temu dostałam biegunki poczułam się dziwnie upadłam na podłogę z uczuciem lęku tak jakbym miała umrzeć pot zimny z gorącym było to dziwne, od tam tego momentu zaczęłam dostawać ataków paniki tak że nie wiedziałam co z sobą zrobić że zaraz zwariuję. Odwiedziłam lekarza badania cukru ciśnienie krew tsh wszystko ok, później psychiatra żadne leki nie odpowiadały było gorzej, zaczęły pojawiać się bóle żołądka później jelit kłucia klatki piersiowej, ból głowy byłam u neurologa ok, później ciągle badania i lekarze ciągle to samo krew alt, crp, tsh, mocz, USG badania na krew w kale na pasożyty kalprotektyna ok. Lekarz rozkłada ręce ból brzucha jest cały czas gorzej ucisk w lewym czasem prawym podbrzuszu promieniuje do odbytu zaparcia byłam u chirurga na badania odbytu ok, bóle podbrzusza palenie ściskanie często wyskoczy guz pod żebrem wtedy jest ból i zanika schodzi w dół wzdęcia tak jakby. Nie wiem co robic jest zrozpaczona czy to nerwic czy rak
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Krystyn Czerniejewski
Lek. Krystyn Czerniejewski

Co może oznaczać stały ból żeber po prawej stronie?

Witam szanowna redakcję. Co może oznaczać stały ból zeber po prawej stronie ? Ból nasila się zwlaszcza przy lezeniu ustępuje po zmianie pozycji .Dodatkowo pod prawymi żebrami wyczułem niewielki twardy guzek pod skóra,nieprzesuwalny który boli tylko przy mocniejszym naciśnięciu.... Witam szanowna redakcję. Co może oznaczać stały ból zeber po prawej stronie ? Ból nasila się zwlaszcza przy lezeniu ustępuje po zmianie pozycji .Dodatkowo pod prawymi żebrami wyczułem niewielki twardy guzek pod skóra,nieprzesuwalny który boli tylko przy mocniejszym naciśnięciu. Czy to może być przyczyną tego bólu? Czy warto się udać do konkretnego specjalisty lub lekarza rodzinnego ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty