Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 7 4 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Choroby napadowe: Pytania do specjalistów

Metody leczenia napadów rzekomopadaczkowych

DOBRY WIECZÓR. W PIERWSZYM OKRESIE SWOJEGO ŻYCIA DOZNAŁAM TRAUMY CO PRZYCZYNIŁO SIĘ DO POWSTANIA NAPADÓW RZEKOMOPADACZKOWYCH CZY JEST JAKAŚ METODA LECZNICZA KTÓRA POMOGŁA BY MI Z TEGO WYJŚĆ
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Anna Błażucka
Dr n. med. Anna Błażucka

Czy F41 jest uleczalne?

Witam, Jestem 23latką która od 18 nastego roku życia leczy się z powodu depresji oraz zaburzeń lękowych (lęki napadowe). Obecne rozpoznanie choroby to symbol F41. Czy jest to choroba uleczalna ? Jestem pod opieką psychiarty oraz rozpoczyna terapię.
odpowiada 3 ekspertów:
Mgr Michał Pyter
Mgr Michał Pyter
Mgr Katarzyna Bilnik-Barańska
Mgr Katarzyna Bilnik-Barańska
Dr Daniel Melerowicz
Dr Daniel Melerowicz

Co mogą oznaczać krótkie ataki lęku?

Kilka lat temu, przez okres kilka miesięcy dolegało mi coś takiego. Nie byłem z tym u lekarza, minęło samoistnie, gdy zmieniłem miejsce zamieszkania i środowisko. Mimo wszystko zastanawiam się, co to było? 1. kilkuminutowe ataki lęku, np. że umrę na... Kilka lat temu, przez okres kilka miesięcy dolegało mi coś takiego. Nie byłem z tym u lekarza, minęło samoistnie, gdy zmieniłem miejsce zamieszkania i środowisko. Mimo wszystko zastanawiam się, co to było? 1. kilkuminutowe ataki lęku, np. że umrę na zawał lub wyskoczę przez okno (raz na miesiąc) 2. ciągłe uczucie przerażenia po zmroku 3. stałe przygnębienie 4. koszmary nocne (metaliczne trzaski, wojna, widok umierających ludzi) 5. wszystko kojarzyło mi się ze śmiercią
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Małgorzata Pacholec
Lek. Małgorzata Pacholec

Napadowe bicie serca i duszności u 16-latka

Jestem mamą 16-latka.Od jakiegoś czasu ma napadowe,szybkie ok.200/min. bicie serca,towarzyszą temu duszności.Trwa to ok.5-15 minut.Ostatnio się wydłużają.Zdarzają się raz na 2-3 tygodnie,bez jakiejś konkretnej przyczyny. Po wysiłku nic się nie dzieje a zdarzają się np. takie napady przy spokojnym chodzie... Jestem mamą 16-latka.Od jakiegoś czasu ma napadowe,szybkie ok.200/min. bicie serca,towarzyszą temu duszności.Trwa to ok.5-15 minut.Ostatnio się wydłużają.Zdarzają się raz na 2-3 tygodnie,bez jakiejś konkretnej przyczyny. Po wysiłku nic się nie dzieje a zdarzają się np. takie napady przy spokojnym chodzie lub przy leżeniu na kanapie. Byliśmy z tym u lekarza badanie EKG i Hollter. Nic nie wykazało.Dziś się powtórzyło, miał ciśnienie 162/118 i tętno 185. Co może być przyczyną?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Ławnicka
Lek. Izabela Ławnicka

Silne drżenie ciała przy napadowych stanach lękowych

Stany lękowe napadowe Czy te stany tzw nerwicy objawiają się niespodziewanie czy wtedy kiedy człowiek jest zdenerwowany?U mnie pojawiają się silne drżenia ciała przy tym wysokie cisnienie,trwa to ok 10 minut i przechodzi,i to pojawia się z nienacka,gdzie siedzę sobie... Stany lękowe napadowe Czy te stany tzw nerwicy objawiają się niespodziewanie czy wtedy kiedy człowiek jest zdenerwowany?U mnie pojawiają się silne drżenia ciała przy tym wysokie cisnienie,trwa to ok 10 minut i przechodzi,i to pojawia się z nienacka,gdzie siedzę sobie spokojnie i nawet o tym nie myslę.i prosze mi nie przypominać o badaniach,bo wszystkie są w normie,
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Jakub Bieniecki
Mgr Jakub Bieniecki
Mgr Marek Lisowski
Mgr Marek Lisowski

Czy możliwe, że to zaburzenie urojeniowe w tak młodym wieku?

Witam. Mam 27 lat, 1,5 roku temu zglosilem sie do psychologa z problemem, ze boje się własnego brata, bałem się, że chce mnie skrzywdzić, wczesniej byłem z pewną dziewczyną i zauważylem ze ona funkcjonuje zupelnie inaczej niż ja, ja zylem... Witam. Mam 27 lat, 1,5 roku temu zglosilem sie do psychologa z problemem, ze boje się własnego brata, bałem się, że chce mnie skrzywdzić, wczesniej byłem z pewną dziewczyną i zauważylem ze ona funkcjonuje zupelnie inaczej niż ja, ja zylem w ciąglym strachu i stresie, ze brat chce mnie skrzywdzić, nie rozmawialem z bratem 8 lat, kiedyś sie go balem bo mi grozil, ale pozniej musialo to sie przerodzić w psychoze, nie wiem na studiach naduzywalem alkoholu i troche palilem maruhuane, nie wiem kiedy to sie stalo, ale ze zwyklego strachu przerodzilo sie to psychoze, musialem miec 20 pare lat, i zylem w ciaglym strachu, mialem swiadomosc ze jest ze mna cos nie tak ale balem sie isc do psychiatry, bo nie chcialem byc psycholem, dzis mi to nie przeszkadza, balem sie ze to schizofrenia, lekarz na 1 wizycie myslal ze to lęki, i dal mi antydepresant ale nie pomagal, wiec wrocilem i dal mi neuroleptyk, ktory oczywiscie pomogl, ale czulem sie po nim fatalnie, teraz jestem na 125mg solianu, minelo juz 1,5 roku leczenia, czy to moze byc schizofrenia? Czy tak jak wypisal mi doktor ze to uporczywe zaburzenie urojeniowe F22, czytalem w internecie ze to dotyka raczej osob ok 35 roku zycia, i ciagle sie zastanawiam co mi bylo, dzis na tej dawce czuje sie zdrowy? Czy mozliwe ze to zaburzenie urojeniowe w tak mlodym wieku? Prosze o pomoc specaliste.
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Agnieszka Sulik
Mgr Agnieszka Sulik
Mgr Bożena Waluś
Mgr Bożena Waluś

Napadowy kaszel, utrata przytomności, zawroty głowy

witam od jakiegos czasu mam dziwne objawy otóz co jakis czas pojawia sie u mnie napad dziwnej choroby dostaje wtedy dusznosci meczy mnie napadowy kaszel trace wtedy siły nawet przejscie do łazienki to dla mnie straszny wyczyn robi mi sie... witam od jakiegos czasu mam dziwne objawy otóz co jakis czas pojawia sie u mnie napad dziwnej choroby dostaje wtedy dusznosci meczy mnie napadowy kaszel trace wtedy siły nawet przejscie do łazienki to dla mnie straszny wyczyn robi mi sie slabo kreci mi sie w głowie to trwa tak okolo tygodnia potem wraca do normy by znów sie pojawic za jakis czas Dodam ze lecze sie hematologicznie mam chłoniaka przeszłam chemioterapie lekarz prowadzacy wyklucza zwiazek moich objawow z choroba
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Paweł Baljon
Lek. Paweł Baljon

Różnica między paroksetyną a sertraliną

Witam, jaka jest różnica między paroksetyną, a sertraliną? Kilka lat temu na zaburzenia lęku napadowego brałam Seroxat, teraz przy nawrocie choroby lekarz przepisał Asertin. Nie dopytałam o dokładne działanie, różnice , ze względu na stres. Dodam, że zaczynam też psychoterapię... Witam, jaka jest różnica między paroksetyną, a sertraliną? Kilka lat temu na zaburzenia lęku napadowego brałam Seroxat, teraz przy nawrocie choroby lekarz przepisał Asertin. Nie dopytałam o dokładne działanie, różnice , ze względu na stres. Dodam, że zaczynam też psychoterapię, a leki mają mnie wspomóc w działaniu, ułatwić mówienie o problemie oraz pomóc funkcjonować. W tym momencie wycofałam się z życia, przebywam na zwolnieniu.
odpowiada 1 ekspert:
 Renata GrzechociĹska
Renata GrzechociĹska

Jak leczyć brak apetytu u starszej osoby?

Mój ojciec ma 75 lat. Choruje na: niewydolność serca NYHA IV/III, napadowe migotanie przedsionków, przewlekłą chorobę nerek stadium g4/g5 - GFR 10-20, łagodne BPH, niedokrwistość wtórną typu chorób wewnętrznych, otępienie lekkiego stopnia. Aktualnie bierze tylko: lek moczopędny diured 10 x2,... Mój ojciec ma 75 lat. Choruje na: niewydolność serca NYHA IV/III, napadowe migotanie przedsionków, przewlekłą chorobę nerek stadium g4/g5 - GFR 10-20, łagodne BPH, niedokrwistość wtórną typu chorób wewnętrznych, otępienie lekkiego stopnia. Aktualnie bierze tylko: lek moczopędny diured 10 x2, potas 600 x2, wapń 200 x2, alfadiol x1, pluscard x1. We wrześniu i w październiku był hospitalizowany na oddziale wewnętrznym. Za pierwszym razem z powodu infekcji nerek, hiperkaliemi, retencji azotu, mocznika i zatrzymania moczu - został zacewnikowany, otrzymywał NaCL, Biotrakson, Estazolam, 5% Glukoza, Actrapid, Trifas, Neilet - problem z nerkami ustąpił. Za drugim razem łagodnego BPH i zatrzymania moczu - został zacewnikowany, otrzymywał leki: furesemid pompą, Clexane , Actrapid, PWE, KCl - problem z nerkami ustąpił. Pomiędzy pobytami w szpitalu lekarz rodziny zdiagnozował zapalenie pęcherza - ojciec otrzymał cipronex - choroba została wyleczona. Od kilku tygodni ma problemy z żołądkiem - okresowy ból nad pępkiem pojawiający się po spożyciu pokarmu lub płynu lub przed oddaniem kału, częste odbijanie, zmęczenie i rozwolnienie. Na początku nie mógł jeść, teraz od 2 dni nie może już prawie pić. Zaraz po wypiciu wszystko zwraca. Niestety ani w szpitalu anie lekarz rodziny nic nie poradzili na problem nie jedzenia i picia, który się pogłębia. Lekarz rodziny zasugerował, że to z powodu wysokiego poziomu mocznika 25 mmol/l i żebym się nie przejmował nie jedzeniem. Powiedział też że ojciec ma zniszczoną wątrobę: bilurbina calk. 3.9, ast 37,5U/I, alt 72,9U/l; podwyższony cukier 7.3 mmol/l. Za 2 dni ojciec jedzie na wizytę do nefrologa. Z własnej inicjatywy zrobiłem test na helicobacter pylorii z krwi - okazał się pozytywny. Lekarz rodzinny to zignorował. Nie otrzymałem żadnych wskazówek, co powinien ojciec dalej robić aby rozwiązać problem. Proszę o jakieś wskazówki co dalej powinniśmy robić aby rozwiązać problem z niejedzeniem i nie piciem przez ojca...
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Dystonie napadowa i parkinsonizm

Zdiagnozowano u mnie dystonie napadową jako chorobę chyba współistniejącą z Parkinsonizmem. Ze względu na skuteczne leczenie dopaminą. Obecnie mimo stosowania dopaminy występuje. Opadanie dłoni lewej, próba wyprostowania dłoni powoduje jej wykręcenie i ponowne opadanie. Leki na depresje, drżenia... Zdiagnozowano u mnie dystonie napadową jako chorobę chyba współistniejącą z Parkinsonizmem. Ze względu na skuteczne leczenie dopaminą. Obecnie mimo stosowania dopaminy występuje. Opadanie dłoni lewej, próba wyprostowania dłoni powoduje jej wykręcenie i ponowne opadanie. Leki na depresje, drżenia lękowe itp nasilają objawy. W badaniu odruchów stwierdzono rzepkotrząs. Badanie psyche i psychiatryczne w normie. Czy istnieją inne leki, by móc funkcjonować? Czy wspomniana choroba jest uleczalna?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Jerzy Bajko
Lek. Jerzy Bajko
Mgr Tatiana Lewicka
Mgr Tatiana Lewicka

Ataki hypomanii u 17-latka

mój 17 letni syn(uczeń liceum,bardzo inteligentny)w ciągu 2 lat miał 4 napady zaburzonego zachowania,które idealnie pasuje do hypomanii,trwające ok 7-10 dni (gadatliwy,rozkojarzony,napastliwy,pogorszenie wynikow w nauce,kłopoty z zasypianiem,zawieranie nowych znajomości,nieposłuszeństwo wobec rodziny itp) Psychiatra zalecił Depakinę 2x500 potem 2x300mg,po... mój 17 letni syn(uczeń liceum,bardzo inteligentny)w ciągu 2 lat miał 4 napady zaburzonego zachowania,które idealnie pasuje do hypomanii,trwające ok 7-10 dni (gadatliwy,rozkojarzony,napastliwy,pogorszenie wynikow w nauce,kłopoty z zasypianiem,zawieranie nowych znajomości,nieposłuszeństwo wobec rodziny itp) Psychiatra zalecił Depakinę 2x500 potem 2x300mg,po dwoch mcach odrzucił leki,przekonany że jest w stanie nad tymi"górkami"zapanować.Po 6 mcach stabilizacji (bez leków)piąta zwyżka nastroju.SOS
odpowiada 3 ekspertów:
Mgr Agnieszka Borowska
Mgr Agnieszka Borowska
Mgr Beata Szymik
Mgr Beata Szymik
Lek. Jerzy Więznowski
Lek. Jerzy Więznowski

Czy leki mogą wywołać lęki napadowe?

Lecze się na depresję z fobia społeczna różnymi lekami m.in.ssri już kilka lat.mam też psychoterapię,ale póki nie brałam leków,to nie miałam takich myśli samobojczych,ogromnych napadów płaczu i niepokoju nie wiadomo przed czym.czy leki mogą wywołać kolejne choroby,pojawił się lęk napadowy?
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Anna Ingarden
Mgr Anna Ingarden
Mgr Irena Mielnik - Madej
Mgr Irena Mielnik - Madej

Jedzenie ząbka czosnku dziennie przy podejrzeniu choroby wieńcowej

stwierdzono podejrzenie choroby wieńcowej,napadowy częstoskurcz zatokowy,hyperlipidemia mieszana,zespół lęku napadowego wynik testu wysiłkowego dodatni zakończenie z powodu limitu tętna,obniżenie st o ok. 0,15 trwające ponad 3min.mam czekać na termin koronografi bielany toruń .Dostałem Acard 150,Apo-napro ,Atoris30 czy mogę zacząć jeść ząbek czosnku dziennie do tego czytałem żjest zdrowy

Jak jeszcze możemy pomóc naszemu tacie?

Witam. Pytanie dotyczy extremalnego zatrzymania wody w organizmie. Tata nie może pójść na zabieg wstawiania stentów w żyłach ponieważ jest bardzo opuchnięty. Lekarz rodzinny wysłał tatę do szpitala jednak tam pomimo odprowadzenia wody nic się nie zmieniło. Woda z jednej... Witam. Pytanie dotyczy extremalnego zatrzymania wody w organizmie. Tata nie może pójść na zabieg wstawiania stentów w żyłach ponieważ jest bardzo opuchnięty. Lekarz rodzinny wysłał tatę do szpitala jednak tam pomimo odprowadzenia wody nic się nie zmieniło. Woda z jednej nogi zaczęła wypływać już samoistnie. Tata Jest opuchnięty od głowy przez ręce brzuch i nogi. Proszę powiedzieć gdzie może się udać...do jakiego lekarza by pomógł tacie odprowadzić tą wodę i by tata mógł przejść zabieg wstawiania stentow. Tata ma niewydolność serca, nie może oddychac. Czeka na zabieg wstawiania stentów od 3 miesięcy, stan się pogarsza a jeszcze teraz to zatrzymanie wody które zamyka mu drogę do zabiegu. Poniżej informacja o stanie taty. 62-letni mężczyzna z przewlekła niewydolnością serca, z obfita frakcja wyrzutowa(EF15%), z napadowym częstoskurczem komorowym w wywiadzie, choroba wieńcowa , z cukrzyca T2 leczona lekami doustnymi, z niewydolnością nerek w stadium 3, po przebytej boreliozie, po zapaleniu mięśnia sercowego w 2008r. Z kadriomiopatią roztrzeniowa, po wszczepieniu CRT-D w 2015r został przekazany ze SKOR z powodu zaostrzenia niewydolności serca. W wywiadzie pogorszenie tolerancji wysiłku oraz narastanie obrzęków obwodowych od 2 tyg. Proszę o informację gdzie możemy się udac i kto może mu pomóc.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Bartłomiej Grochot
Lek. Bartłomiej Grochot
Patronaty