Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 5 9 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Elastografia: Pytania do specjalistów

Czy wykonać biopsję cienkoigłową guza piersi u osoby z gruczolakowłókniakiem?

Witam,mam32 lata,czy wykonać biopsję cienkoigłową guza piersi skoro po elastografii okazało się że to gruczolakowłókniak?12.04 zrobiłam usg piersi(od kilku lat miałam małą torbiel w prawej piersi),tym razem torbieli nie było a pojawił się guzek lity 9x4 mm(prawdopodobnie FA),BIRADS 3.Dostałam skierowanie... Witam,mam32 lata,czy wykonać biopsję cienkoigłową guza piersi skoro po elastografii okazało się że to gruczolakowłókniak?12.04 zrobiłam usg piersi(od kilku lat miałam małą torbiel w prawej piersi),tym razem torbieli nie było a pojawił się guzek lity 9x4 mm(prawdopodobnie FA),BIRADS 3.Dostałam skierowanie na biopsję.W międzyczasie zrobiłam elastografię(08.05).Guzek okazał się FA(zmiana hipoechogeniczna,dobrze odgraniczona,bez widocznych naczyń,9x4 mm).TSUKUBA 2,wsk.SR 0,5.Kontrola za 6 m-cy.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Zbigniew Żurawski
Lek. Zbigniew Żurawski

Jaką ilość chemii powinna przyjmować osoba po operacji usunięcia glejaka?

Mój tato przeszedł operację usunięcia glejaka. Miał/ma raka mózgu. Usunięto raka w całości. Dostaje chemie. Po 4 poczuł się źle. M.in. problemy z chodzeniem. Skoro raka usunięto po co aż tyle chemii? Ma dostać 6 dawek. Organizm jest osłabiony,... Mój tato przeszedł operację usunięcia glejaka. Miał/ma raka mózgu. Usunięto raka w całości. Dostaje chemie. Po 4 poczuł się źle. M.in. problemy z chodzeniem. Skoro raka usunięto po co aż tyle chemii? Ma dostać 6 dawek. Organizm jest osłabiony, przyplącze się infekcja ... organizm może nie wytrzymać. Jakby coś się zaczęło dziać dopiero wtedy mógłby znowu dostać chemię. Po co aż tyle? Tato może nie wytrzymać a wtedy nie zabił go rak tylko chemia. Był na kontroli - głowa czysta więc wynik bdb.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Co oznacza ten wynik fibroscanu?

Fibroscan mam bardzo wyniki: Bilirubina 1,48 ALT 273 AST 113 GGTP 158 Glukoza 106 Limfocyty 40,6 Monocyty 10,5 pozostałe wyniki w normie Ponadto stwierdzono przeciwciała HCV Badanie USG nie wykazało żadnych zmian, wyniki prawidłowe - wątroba normoechogeniczna, bez zmian ogniskowych... Fibroscan mam bardzo wyniki: Bilirubina 1,48 ALT 273 AST 113 GGTP 158 Glukoza 106 Limfocyty 40,6 Monocyty 10,5 pozostałe wyniki w normie Ponadto stwierdzono przeciwciała HCV Badanie USG nie wykazało żadnych zmian, wyniki prawidłowe - wątroba normoechogeniczna, bez zmian ogniskowych i cech stłuszczenia, nie jest powiększona. Pęcherzyk żółciowy obkurczony z co najmniej 3 złogami 11-13mm. Trzustka prawidłowa śledziona 102mm bez patologii. Fibroscan niestety zły Elastografia F4 (czy to musi oznaczać marskość?), mediana 23,1. CAP wynosi 249. Co oznaczają te wyniki? Czy to jest wyrok i czy z takimi wynikami zostanę objęty leczeniem HCV czy jestem do odstrzału? A jesli będę objęty leczeniem, czy mam szansę powrotu do pełni zdrowia czy pozostanę inwalidą enzymatycznym? Z góry dziękuję za odpowiedź. A.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy biopsja jest w stanie pokazać tu coś więcej niż elastografia?

Witam, od kilku lat mam podwyższone próby wątrobowe (alat, aspat, ggtp). Do dziś żaden lekarz nie był w stanie stwierdzić, co mi właściwie jest. Wyniki na WZW ujemne. Ostatnio dostałem skierowanie na biopsję, której oczywiście... Witam, od kilku lat mam podwyższone próby wątrobowe (alat, aspat, ggtp). Do dziś żaden lekarz nie był w stanie stwierdzić, co mi właściwie jest. Wyniki na WZW ujemne. Ostatnio dostałem skierowanie na biopsję, której oczywiście wolałbym uniknąć. Zrobiłem w międzyczasie elastrografię, która nie wykazała żadnego zwłóknienia (F0) i niepokojących oznak. Mój lekarz jednak upiera się dalej przy biopsji. I tu moje pytanie - czy biopsja jest w stanie pokazać tu coś więcej niż elastografia? Pozdrawiam
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Lek. Zbigniew Żurawski
Lek. Zbigniew Żurawski

Zwłóknienie w wyniku badania jamy brzusznej

DZIEN DOBRY .JESTEM ZALAMANY.ODEBRALEM WYNIKI ;WATROBA NIEPOWIEKSZONA AB 12,3 JEDNORODNYM PRAWIDLOWYM ECHU.PECHERZYK ECHOUJEMNY BEZ ZOLCI.DROGI ZOLCIOWE I UKLAD WROTNY PZW-W NORMIE ZW 1,1 CM.TRZUSTKA ,SLEDZIONA,NERKI PRAWIDLOWE.ELASTOGRAFIA 17,0 KPA.W INTERPRETACJI WYNIKU ZWLOKNIENIE NA POZIMIE F4 W SKALI METAVIR.PROSZE O ODPOWIEDZ CZY TO JUZ MARSKOSC,CO DALEJ DZIEKUJE.MAREK
odpowiada 1 ekspert:
Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn

Elastografia czy biopsja wątroby - co wybrać?

Witam, Z powodu powiększenia wątroby otrzymałam skierowanie na jej biopsję (na skierowaniu lekarz wpisał podejrzenia marskości) i dodatkowe badania: ALP, GGTP, INR. Obawiam się jednak biopsji i przeczytałam o bezinwazyjnej metodzie jaką jest elastografia wątroby. Znalazłam poradnię,... Witam, Z powodu powiększenia wątroby otrzymałam skierowanie na jej biopsję (na skierowaniu lekarz wpisał podejrzenia marskości) i dodatkowe badania: ALP, GGTP, INR. Obawiam się jednak biopsji i przeczytałam o bezinwazyjnej metodzie jaką jest elastografia wątroby. Znalazłam poradnię, w której wykonuje się elastografię SWE wątroby z badaniem usg jamy brzusznej. Czy w tym przypadku elastografia byłoby wystarczająca czy też nie pozwoli na otrzymanie takiego obrazu jak w biopsji? (Ewentualnie poradnia ta wykonuje jeszcze biopsja cienkoigłowa pod kontrolą usg z elastograficznym wyborem miejsc pobrania materiału do badania) Z góry dziękuję za pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Co oznacza wynik elastografii 42-latki?

Po badaniu elastograficznym wątroby otrzymałam wynik włóknienie na poziomie f1 (lekarka sugerowała, że jest to właściwie fo. Po roku powtórzyłam badanie i wyszło podobnie. Tydzień później podczas badania fibroscanem w gabinecie (przy okazji wizyty) otrzymałam wynik f2. Czy mam sugerowaqć... Po badaniu elastograficznym wątroby otrzymałam wynik włóknienie na poziomie f1 (lekarka sugerowała, że jest to właściwie fo. Po roku powtórzyłam badanie i wyszło podobnie. Tydzień później podczas badania fibroscanem w gabinecie (przy okazji wizyty) otrzymałam wynik f2. Czy mam sugerowaqć się jednym czy drugim wynikiem. dodam, że wszystkie badania wykonywał ktoś inny. Słyszałam, że elastografia jest wiarygodniejsza, czy to prawda?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza wynik badania USG piersi 38-latki?

Witam. Bardzo prosze o pomoc. Mam 38lat zrobilam usg piersi i jestem zaniepokojona. Piersi o bud. Gruczolowej. Piers lewa bez zmian. Piers prawa na godz 1 ok 15mm od brodawki, na gł ok.7mm zmiana ogniskowa lita hipoechogeniczna, dobrze odgraniczona... Witam. Bardzo prosze o pomoc. Mam 38lat zrobilam usg piersi i jestem zaniepokojona. Piersi o bud. Gruczolowej. Piers lewa bez zmian. Piers prawa na godz 1 ok 15mm od brodawki, na gł ok.7mm zmiana ogniskowa lita hipoechogeniczna, dobrze odgraniczona of otoczenia, o unaczynieniu brzeznym w elastografii miekka o wym. 8x6mm wsk. BACC. Przewody mlekowe prawidlowej szerokosci. Doly pachowe bez cech adenopatii. W polach and i podobojczykowych nie uwidoczniono ww. chlonnych. BIRADS USG 3. Dodam ze oddalam material do biopsji aspiracyjnej cienkoiglowej OTRZYMANY MATERIAL OBFITY KRWISTY. Dodam jeszcze ze jestem w 5tyg ciazy. Bardzo prosze o odpowiedz co to wszystko oznacza. Wynik biopsji dopiero za tydz. Umieram ze strachu. Dziekuje slicznie.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę ubiegać się o grupę inwalidzką z tymi chorobami?

Witam, mam 45 lat i sporo chorób: marskość wątroby pierwszego stopnia "wyrównana" stłuszczona trzustka, uchyłki na całej długości jelita, przepuklina obustronna pachwinowa, torbiel najądrza prawego. Po za tym wirus WZW C. Neurologiczne: klastrowy ból głowy. Dyskopatia i... Witam, mam 45 lat i sporo chorób: marskość wątroby pierwszego stopnia "wyrównana" stłuszczona trzustka, uchyłki na całej długości jelita, przepuklina obustronna pachwinowa, torbiel najądrza prawego. Po za tym wirus WZW C. Neurologiczne: klastrowy ból głowy. Dyskopatia i zwyrodnienia stawów dłoni , stup i kręgosłupa. Co do dyskopatii idzie za tym rwa kulszowa gdzie można by powiedzieć staję się unieruchomiony ostatnio 3 dni leżałem plackiem nie mogłem znaleźć miejsca w łóżku "ból aż do łydki" Mam RTG, TK głowy elastografię wątroby gdzie na badaniach obrazowych wszystko jest potwierdzone. Czy z takimi schorzeniami mogę się ubiegać o grupę ? Dodam, że przy bólu odcina lędźwiowego w wymagam pomocy osób trzecich sam nie zrobię prawie nic.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Sławomir Kaczmarek
Dr n. med. Sławomir Kaczmarek

Jaka jest interpretacja wyniku badania USG wątroby?

Witam proszę o poradę badanie USG ELASTOGRAFIA w opcji swe z 8 pomiarów medina sztywnośći wyniosła7,4kpa co odpowiada stopniowi F2 w skali meta vir-wynik przemawia za stłuszczeniem.zmian ogniskowych w jej obrębie nie wykazano.Wątroba nie powiekszona o gładkim brzegu14cm w wymiarze... Witam proszę o poradę badanie USG ELASTOGRAFIA w opcji swe z 8 pomiarów medina sztywnośći wyniosła7,4kpa co odpowiada stopniowi F2 w skali meta vir-wynik przemawia za stłuszczeniem.zmian ogniskowych w jej obrębie nie wykazano.Wątroba nie powiekszona o gładkim brzegu14cm w wymiarze cc w lini środkowo obojczykowej prawej o jednorodnej nieco wzmożonej echostrukturze-ultrasonograficzne cechy stłuszczenia reszta badania w badania w normie prosiłbym o intepretację wyniu lub poradę w sprawie leczenia.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Widoczny nieostro odgraniczony obszar o niejednorodnie wzmożonej echogeniczności

Proszę o interpretacje Usg tarczycy: Po o wymiarach 64x24x28mm obu 23,5 ml. W części śr.dln widoczny nieostro odgraniczony obszar o niejdnorodnie wzmożonej echogen 41x24 mm. Bogata energia przepływów (IV typ unaczynnienia). W badaniu z użyciem elastografii obszar ten w... Proszę o interpretacje Usg tarczycy: Po o wymiarach 64x24x28mm obu 23,5 ml. W części śr.dln widoczny nieostro odgraniczony obszar o niejdnorodnie wzmożonej echogen 41x24 mm. Bogata energia przepływów (IV typ unaczynnienia). W badaniu z użyciem elastografii obszar ten w części tkankowej charakteryzuje mniejsza od otoczenia scisliwosc tkanek (asteria 3). Tchawica nieznacznie przemieszczania na stronę lewa. Węzły ok. Badania ok. Biopsja ok. Czy powinnam decydować się na zabieg? Dziękuję z góry
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Czy to groźna zmiana w piersi?

Witam, Robiłam wczoraj usg piersi (ostatnie usg 13 mies. temu wynik był BIRADS1). Jestem 17 mies. po porodzie.Lekarz zauważył zmianę litą 14mm/9mm w lewej piersi , hipoechogeniczna . Elastografia Tsukuba 3. Budowa piersi tłuszczowa -skąpo gruczołowa. Zapisał : birads 3,... Witam, Robiłam wczoraj usg piersi (ostatnie usg 13 mies. temu wynik był BIRADS1). Jestem 17 mies. po porodzie.Lekarz zauważył zmianę litą 14mm/9mm w lewej piersi , hipoechogeniczna . Elastografia Tsukuba 3. Budowa piersi tłuszczowa -skąpo gruczołowa. Zapisał : birads 3, cechy morfologiczne FA. Dostałam skierowanie na mamografie. Czy to grozna zmiana? Czy to może byc rak piersi?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Zalecenie biopsji wątroby 26-latce

witam jeśli lekarz zalecil mi biopsje wątroby a ja zamiast niej ponieważ się obawiam zrobie Elastografia wątroby to czy wyniki z niej zalicza sie do leków refundowanych prosze o szybka odpowiedz
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Igor Madej
Dr n. med. Igor Madej

Interpretacja opisu USG piersi

Witam proszę o interpretacjie opisu usg piersi W piersi lewej na godzinie 12 powyżej brodawki ,widoczny jest policyklicznego obrysu obszar o obniżonej echogenicznosci11*9*11mm. W badaniu opcji elastografii obszar ten charakteryzuje wyraźnie mniejsza od otoczenia ściśliwość tkanek ( Tsukuba 4). Z góry serdecznie dziekuje
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Zbigniew Żurawski
Lek. Zbigniew Żurawski

Co oznaczają wysokie próby wątrobowe?

wysokie próby wątrobowe alt105aspat56ggtp88 bilirubina całkowita0,5 w przyszłym tygodniu mam wykonać elastografie wątroby czy te badanie jest wiarygodne.mój problem polega na tym gdy trzymam dietę do wyniki wracają do normy a jesli pozwole sobie na grill lub smażone wyniki wychodzą... wysokie próby wątrobowe alt105aspat56ggtp88 bilirubina całkowita0,5 w przyszłym tygodniu mam wykonać elastografie wątroby czy te badanie jest wiarygodne.mój problem polega na tym gdy trzymam dietę do wyniki wracają do normy a jesli pozwole sobie na grill lub smażone wyniki wychodzą zle w przeszłosci brałem takie tabletki jak parogen,zomiren lub hydrocizynim też wykonywałem usg i hcv,hbs,hbc wszystkie wyszły ujemnie waże 100kg przy180cm proszę o poradę
odpowiada 1 ekspert:
Mgr inż. Paulina Roziewska
Mgr inż. Paulina Roziewska

Czy mogę znowu pić piwo, jeśli wyniki wrócą do normy?

Witam lubiłem sobie wypić piwo po pracy i dostałem zapalenia wątroby byłem na elastografia swe wynik f1 6.7kpa czyi nie dużo przekraczono f0= 5.5kpa... Nie pije alkoholu w ogóle od 7 miesięcy jem heparegen.... pytanie czy jak wróci do f0... Witam lubiłem sobie wypić piwo po pracy i dostałem zapalenia wątroby byłem na elastografia swe wynik f1 6.7kpa czyi nie dużo przekraczono f0= 5.5kpa... Nie pije alkoholu w ogóle od 7 miesięcy jem heparegen.... pytanie czy jak wróci do f0 czy normalnie będę mógł pic alkohol tylko nie tak jak do tej pory tylko raz na tydzień... wyniki ast alat morfologia wszystkie teraz idealne... miałem 100 alt i 80 ast bilirubina nigdy nie przekroczona...proszę o odp ponieważ żaden lekarz mi nie chce powiedzieć prawdy alkoholik według nich wypijalem 3 piwa po pracy na weekendzie coś więcej nie piłem nigdy żadnych innych alkoholi mam 27 lat skończyłem pic nie mając nawet 27. Nie byłem w żadnym AA sam z dnia na dzień przestałem jak sie dowiedziałem... proszę o odp
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jakie badanie będzie najlepsze w ocenie mojej wątroby?

Proszę o informację, jakie badanie stwierdzające stan wątroby jest lepiej wykonać, czy rezonans magnetyczny czy elastografię? Wynik USG 31.07.2018-W lewym płacie wątroby torbiel 14 mm. Poza tym wątroba jest o wym.135 mm, podwyższonej echostruktury. PŻW i żyła wrotna mają prawidłową... Proszę o informację, jakie badanie stwierdzające stan wątroby jest lepiej wykonać, czy rezonans magnetyczny czy elastografię? Wynik USG 31.07.2018-W lewym płacie wątroby torbiel 14 mm. Poza tym wątroba jest o wym.135 mm, podwyższonej echostruktury. PŻW i żyła wrotna mają prawidłową szerokość. Pęcherzyk żółciowy prawidłowej wielkości, zagięty o pogrubiałej ścianie do 6 mm, bez złogów.Trzustka o prawidłowej wielkości i echostruktury. Śledziona jest o prawidłowej wielkości, homogenna. Aorta brzuszna jest nieposzerzona. Okolica dużych naczyń nie wykazuje patologii. ALT 30,4 zakres 3-35 U/L GGTP 103 zakres 5-38 U/L AST 56U/L <35 Albumina 2,5g/dl zakres 3,5-5,0 l FAC 92,1 U/L zakres 30-120 U/L HBS HBC Ujemne RM bez kontrastu 25.05.2018-wątroba większych wymiarów z podłużnym w kierunku c-c do 20 cm, dodatkowo zaokrągliły się brzegi wątroby. Brak wyraźnych zmian patologicznych w obrębie pęcherzyka żółciowego(minimalnie koncentrycznie pogrubiała ściana o nieco nierównym zarysie) oraz w zakresie dróg żółciowych. Bez cech kamicy w drogach i w pęcherzyku żółciowym.Kilka torbieli w wątrobie. Za poradę bardzo dziękuję.
odpowiada 1 ekspert:
 Bartłomiej Rawski
Bartłomiej Rawski

Czy to znaczy, że mam chłoniaka bądź ziarnicę?

Dwa węzły najwieksze w grupie wezłów chłonnych II w okolicy rozwidlenia obu CCA o wym. 7,8/1,9 mm i 6,5/2,1 mm i o dlugości 7,8 mm i 6,1 mm i 9,2 mm strona prawa i lewa strona o wym 9,4/3.0 mm... Dwa węzły najwieksze w grupie wezłów chłonnych II w okolicy rozwidlenia obu CCA o wym. 7,8/1,9 mm i 6,5/2,1 mm i o dlugości 7,8 mm i 6,1 mm i 9,2 mm strona prawa i lewa strona o wym 9,4/3.0 mm i 8,4/2,7 mm z zachowaną wnęką wezłową i prawidłowym unaczynieniu ownękowym (odzatokowym) Q opcji elastografii wezeł chłonny elastyczny. Czy to znaczy ze mam chłoniaka bądź ziarnice ?
odpowiada 2 ekspertów:
 Rafał Stando
Rafał Stando
Dr n. med. Igor Madej
Dr n. med. Igor Madej

Dreszcze całego ciała i stłuszczenie wątroby

Od roku czasu marzną mi ręce stopy i mam dreszcze całego ciała.Mam hipoglikemię reaktywną ale cukier nigdy nie spada więcej niż do 85 w ciągu dnia.Mam też stwierdzone stłuszczenie wątroby (badanie elastografia bo zwykłe usg nic nie wykazało).Próby wątrobowe w... Od roku czasu marzną mi ręce stopy i mam dreszcze całego ciała.Mam hipoglikemię reaktywną ale cukier nigdy nie spada więcej niż do 85 w ciągu dnia.Mam też stwierdzone stłuszczenie wątroby (badanie elastografia bo zwykłe usg nic nie wykazało).Próby wątrobowe w normie ALT, AST, ALP.Bilirubina była podwyższona 3,5 ostatnio spadła do 1,7.W przeszłości przez kilka lat piłam raz w tyg. pół butelki wina.Czy mogę mieć np. marskość wątroby?Mam też stany depresyjne przyjmuję lek Kventiax na sen.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Co oznacza opis USG sutka?

Witam. Mam 27 lat i bardzo bym prosiła o interpretację badania USG . W sutku lewym, obwodowo godz.3 na głębokości 5mm widoczna jest zmiana ogniskowa owalna 5x4,5x3mm hipoechogeniczna z pojedynczym sygnałem przepływu w zmianie. Obrusy zmiany są równe, jednak tuż... Witam. Mam 27 lat i bardzo bym prosiła o interpretację badania USG . W sutku lewym, obwodowo godz.3 na głębokości 5mm widoczna jest zmiana ogniskowa owalna 5x4,5x3mm hipoechogeniczna z pojedynczym sygnałem przepływu w zmianie. Obrusy zmiany są równe, jednak tuż przy niej widoczne są dwie bardzo drobne zmiany hipoechogeniczne po 2mm. W elastografii zmiana nie różnicuje się.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty