Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 5 5 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Iniekcje: Pytania do specjalistów

Czy po wyleczeniu infekcji czynności oddechowe powrócą?

Witam. Pisze w sprawie swojego ojca ma 66 lat i został przywieziony do szpitala z infekcja dróg oddechowych. Od 4 lat leczy się na POChP. Trafił na oddział pulmonologii gdzie niestety stan się pogorszył i występuje ciężka niewydolność oddechowa.... Witam. Pisze w sprawie swojego ojca ma 66 lat i został przywieziony do szpitala z infekcja dróg oddechowych. Od 4 lat leczy się na POChP. Trafił na oddział pulmonologii gdzie niestety stan się pogorszył i występuje ciężka niewydolność oddechowa. Lekarze mówią że ma również niewydolność nerek spowodowaną cukrzycą st. 2. Jest w stanie sedacji propofolem i podłączony do respiratora już trzecia dobę. Po próbie odłączenia respiratora nie oddycha na tyle żeby móc bo odłączyć na stałe. Panie doktorze czy jest szansa że po wyleczeniu infekcji gdzie lekarze jeszcze o to walczą wyjdzie z tego? Dodam że widać iż ojciec odczuwa ból w czasie iniekcji propofolu i to mnie dobija bo widać że jest częściowo świadomy tego co się dzieje. Widać u niego ból i cierpienie. Proszę o odpowiedź czego się można spodziewać.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy można łączyć Hydroksyzynę z glukozą?

witam! czy jest to możliwe ,że lek hydroksyzyna w ampułkach do iniekcji domięśniowej można wypić w rozcieńczeniu z glukozą w skrajnych wypadkach.Pytam ,bo doszły mnie takie informacje od kolegów ratowników gdzie jedni zaprzeczają a drudzy twierdzą ,że tak jak najbardziej.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Uwypuklenie krążka m-kręg z cechami pęknięcia pierścienia włóknistego - czy leczenie iniekcjami PRP jest skuteczne?

Czy leczenie iniekcjami PRP jest możliwe i skuteczne w takim zwyrodnieniu jak uwypuklenie krążka m-kręg z cechami pęknięcia pierścienia włóknistego, stenoza?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk
Dotyczy: Ortopedia Iniekcje

Czy można wykonać RTG kolana po iniekcji z kwasu hialuronowego?

Dzień dobry, Czy po iniekcji kwasu hialuronowego (Sinovial HL 3.2%) do stawu kolanowego można wykonać rtg (kolano, biodro)? Jeśli nie - to po jakim czasie? Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy mogę się zaszczepić po przebyciu COVID-19?

Dnia 21.01.2022 roku wykryto u mnie zakażenie koronawirusem. Chorobę przeszłam bezobjawowo, czuję się dobrze. Kilka dni wcześniej otrzymałam receptę na preparat do iniekcji przeciwko HPV. Ważność tej recepty kończy się 19.02, więc niebawem powinnam ją zrealizować. Czy mogę się zaszczepić po przebyciu covid-19? Nie chciałabym wykupić szczepionki na darmo.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Przewlekła opryszczka

Witam. Od ponad miesiaca walcze z nawracajaca zmiana na ustach typu opryszczka swedzenie, pieczenie, wykwity, zaczerwienienie... W tym samym miejscu. Dodatkowo mam podrazniony kontur ust, czesto zaczerwieniony. Usta w tym miejcu sa tkliwe. Czy moze miec to zwiazek z iniekcja... Witam. Od ponad miesiaca walcze z nawracajaca zmiana na ustach typu opryszczka swedzenie, pieczenie, wykwity, zaczerwienienie... W tym samym miejscu. Dodatkowo mam podrazniony kontur ust, czesto zaczerwieniony. Usta w tym miejcu sa tkliwe. Czy moze miec to zwiazek z iniekcja w te warge kwasu restylane 12lat temu. Nadmienie, ze po zabiegu byla opuchlizna ktora po kilku dniach zeszla. Usta po roku od zabiegu wrocily do wielkosci przed zabiegiem.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza wynik badania mózgu u 32-latka?

Witam mam 31 lat M. Potrzebuję pomocy w zrazumieniu opisu bo czekam na wizytę ale się bardzo denerwuje i prosił bym o pomoc w zrozumieniu tego opisu. Rozpoznanie: G93.9 Opis badania: Badanie wykonano aparatem Essenza (Siemens) 1,5 T stosując sekwencje... Witam mam 31 lat M. Potrzebuję pomocy w zrazumieniu opisu bo czekam na wizytę ale się bardzo denerwuje i prosił bym o pomoc w zrozumieniu tego opisu. Rozpoznanie: G93.9 Opis badania: Badanie wykonano aparatem Essenza (Siemens) 1,5 T stosując sekwencje TSE uzyskując obrazy PD, T1 i T2- zalezne w projekcjach strzalkowej, czołowej oraz poprzecznej, przed i po dożylnej iniekcji paramagnetyku. Tkanki mózgowia o prawidłowej dystrybucji intensywności sygnału, z obecnością zmian ogniskowych o podwyższonej intensywności sygnału na obrazach PD, FLAIR i T2-zależnych o morflogii plak demielinizacyjnych zlokalizowanych: podkorowo- liczne powyżej 9 plak obrebie istoty białej okolokomorowo- liczne powyżej 9 plak największa w okolicy czolowej lewej 12mm, plaka u podstawy lewego płata czołowego z cechami rozpadu podnamiotowo-bral cialo modzelowate -plaka w obrebie płata Po dożyinym podaniu paramagnetyku stwierdzono wzmocnienie sygnału w obrębie dwóch ognisk : płat skroniowy i czolowy lewy - plaki aktywne. Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony. Nie stwierdzono objawów wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego. W obrazie MR morfologia sygnału opon mózgowo-rdzeniowych w granicach prawidłowych. Z góry dziękuję za odp.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Bartłomiej Grochot
Lek. Bartłomiej Grochot

Niepokojące powikłania po zabiegu wolumetrii policzków i wypełnienia doliny łez

Dobry wieczór, 4 dni temu poddałem się zabiegowi wolumetrii policzków i wypełnienia doliny łez. Drugiej nocy po zabiegu dostałem gorączki i bólu w prawym uchu. Myślałem, ze jest to ogólne rozbicie po iniekcji a ucho jest efektem zaziębienia. Zażyłem... Dobry wieczór, 4 dni temu poddałem się zabiegowi wolumetrii policzków i wypełnienia doliny łez. Drugiej nocy po zabiegu dostałem gorączki i bólu w prawym uchu. Myślałem, ze jest to ogólne rozbicie po iniekcji a ucho jest efektem zaziębienia. Zażyłem polopirynę na noc i wszystko było ok. Rano obudziłem się i im dłużej przyglądałem sie efektom zabiegu tym bardziej utwierdziłem się w przekonaniu ze zabieg został wykonany niesymetrycznie, lewa strona twarzy wyglądała w porządku natomiast prawa była ‚ulana’. Umówiłem się wiec na poprawkę. Dzisiaj podczas wizyty u lekarza okazało się, ze na połowie twarzy mam rozwinięty stan zapalny. Dostałem antybiotyk i sterydy (chodź przeczytałem ze nie powinno się łączyć obydwu przy takich schorzeniach). Zastanawiam się rowniez czym to może być spowokowane, lekarz olał mnie mówić ze to może być reakcja alergiczna (choć nie był to pierwszy zabieg z wypełniaczami a lewa strona twarzy jest ok). Nie zostało mi zaproponowane rowniez ściąganie kwasu, chociaż wszędzie jest zalecane rozpoczęcie terapi od tego. Zaczynam trochę panikować czy nie będzie z tego większych problemów i czy jest to błąd lekarza? Dodam, ze zabieg był wykonywany u lekarza chirurga. Z góry dziekuje za pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Jach
Dr n. med. Krzysztof Jach

Czy mogę w tej sytuacji wstrzyknąć botoks?

Czy jest możliwe wykonanie zabiegu wstrzykiwania botoksu na nadpotliwość w okolicę, która jest w trakcie cyklu depilacji laserowej? Czeka mnie jeszcze kilka zabiegów depilacji laserowej w tej okolicy, a chciałam wykonać iniekcję botoksu z racji nadgorliwości, oczywiście z odpowiednim odstępem... Czy jest możliwe wykonanie zabiegu wstrzykiwania botoksu na nadpotliwość w okolicę, która jest w trakcie cyklu depilacji laserowej? Czeka mnie jeszcze kilka zabiegów depilacji laserowej w tej okolicy, a chciałam wykonać iniekcję botoksu z racji nadgorliwości, oczywiście z odpowiednim odstępem pomiędzy zabiegami (czyli na przykład iniekcja z botoksu 3 tygodnie po jednej depilacji laserowej i trzy tygodnie przed drugą)?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy wystarczą zimne okłady na ból barku czy muszę udać się do lekarza?

Dzień dobry. Od dłuższego czasu mam problemy z bólem w prawym barku. USG wykazało zmiany zwyrodnieniowe stawu, a także zmiany (prawdopodobnie) przeciążeniowe ścięgna mięśnia nadgrzebieniowego. Dotychczasowe leczenie polegało na różnych zabiegach z zakresu fizykoterapii oraz kilku zastrzykach z kwasu hialuronowego... Dzień dobry. Od dłuższego czasu mam problemy z bólem w prawym barku. USG wykazało zmiany zwyrodnieniowe stawu, a także zmiany (prawdopodobnie) przeciążeniowe ścięgna mięśnia nadgrzebieniowego. Dotychczasowe leczenie polegało na różnych zabiegach z zakresu fizykoterapii oraz kilku zastrzykach z kwasu hialuronowego. Wczoraj właśnie otrzymałem zastrzyk z kwasem hialuronowym do torebki stawowej barku. Sam zastrzyk okazał się dość bolesny, a dodatkowo już kilka godzin po zastrzyku nasilenie bólu jeszcze wzrosło do tego stopnia, że nie jestem w stanie wykonać nawet najprostszych czynności tą ręką. Przy wcześniejszych iniekcjach nie miałem takich objawów. Lekarz wykonujący zastrzyk powiedział, że w trakcie iniekcji "trafił w zwyrodnienie" i zalecił zimne okłady natomiast nie ostrzegał, że ból się jeszcze nasili po zabiegu (i to tak bardzo). Chciałbym zapytać, czy rzeczywiście nie ma się czym przejmować, stosować zimne okłady i czekać? Czy wręcz przeciwnie i powinienem się niezwłocznie udać do innego specjalisty na zbadanie sprawy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Róża Kanarska
Mgr Róża Kanarska

Co oznacza wynik MR u 32-latka?

Dzień dobry. Właśnie otrzymałem wynik rezonansu. Na chwilę obecną biorę zastrzyki z olfenu i milgamma jestem po 10 iniekcjach każdego z leku. Nie mam żadnych objawów neurologicznych, bol występuje tylko po spacerze około 10 15 min. Bol posladka przy chodzeniu.... Dzień dobry. Właśnie otrzymałem wynik rezonansu. Na chwilę obecną biorę zastrzyki z olfenu i milgamma jestem po 10 iniekcjach każdego z leku. Nie mam żadnych objawów neurologicznych, bol występuje tylko po spacerze około 10 15 min. Bol posladka przy chodzeniu. W planach mam zastrzyk nadtwardowkowy, zastanawiam się tylko czy pomoże mi przy takich schorzeniach. Chcialbym rozwiazac ten problem bez ingerencji chirurga. Proszę o interpretację wyniku rezonansu oraz podpowiedź czy zastrzyk nadtwardowkowy pomoze mi w tym stanie. Lordoza lędźwiowa spłycona. Niewielkie lewoboczne skrzywienie kręgosłupa. Obniżenie wysokości i dehydratacja krążków międzykręgowych L4-L5 i L5-S1. Aktywny bulging krążka międzykręgowego L4-L5. Stenoza kanału kręgowego na tym poziomie do 11mm i obustronne zwężenie otworów międzykręgowych. Masywna lewoboczna dozachyłkowa i dootworowa protruzja krążka międzykręgowego L5-S1. Stenoza kanału kręgowego na tym poziomie do 11mm, zwężenie lewego otworu międzykregowego, zajęcie lewego zachyłka bocznego. Ucisk i przemieszczenie lewego korzenia nerwowego. Zmiany zwyrodnieniowe płytek granicznych trzonów kręgów L5-S1 typu Modic 1. Stożek rdzenia w normie. Wn: dyskopatia L4-5 i L5-S1.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Po jakiem czasie moja miesiączka może wrócić?

Od momentu leczenia psychiatrycznego i stosowania m.in.: Xeplionu, Ketileptu nie mam miesiączki. W lipcu 2022 r. była ostatnia iniekcja - Xeplion 75 mg. Proszę powiedzieć, kiedy miesiączka może wrócić? Sądzę, że brak miesiączki jest spowodowany stosowaniem Xeplionu. Jakie dokładnie badania względem miesiączki i tego, żeby mogła wrócić należy wykonać? Kobieta, 35 lat
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Kamila Bryłka
Lek. Kamila Bryłka

Jaki może być koszt takiego zastrzyku?

Odebralam wynik badania MRI Wynik badania: Badanie MR odcinka szyjnego kręgosłupa wykonano aparatem Siemens Magnetom Avanto 1,5T, uzyskując obrazy T1-, T2-zależne, T2-zależne z saturacją sygnału tkanki tłuszczowej, w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych. Dane ze skierowania:kompresja na rdzeń kręgowy oraz korzenie... Odebralam wynik badania MRI Wynik badania: Badanie MR odcinka szyjnego kręgosłupa wykonano aparatem Siemens Magnetom Avanto 1,5T, uzyskując obrazy T1-, T2-zależne, T2-zależne z saturacją sygnału tkanki tłuszczowej, w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych. Dane ze skierowania:kompresja na rdzeń kręgowy oraz korzenie nerwów C6. Wysokość trzonów kręgów zachowana. Zmiany zwyrodnieniowe krawędzi trzonów kręgów, o największym stopniu nasilenia na poziomach C4 do C6. Zaburzenia uwodnienia krążków m/k na poziomach C4/5 do C6/7. Niewielkie zmiany degeneracyjne trzonów kręgów. Na poziomach C2/3, C3/4 oraz C6/7 rozluźnienie pierścieni włóknistych krążków m/k bez istotnych protruzji. Na poziomie C4/5 szerokopodstawna protruzja krążka m/k nie powodująca ucisku na struktury nerwowe, spłycająca przestrzeń przedrdzeniową i wymiar strzałkowy kanału kręgowego do 10mm. Na poziomie C5/6 szerokopodstawna protruzja krążka m/k i zmiany zwyrodnieniowe powodują ucisk na rdzeń kręgowy, zwężają obustronnie otwory międzykręgowe z uciskiem struktur nerwowych w ich zakresie. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego w granicach 8,5mm. Objęty zakresem badania odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowych sygnałach. Migdałki móżdżku powyżej poziomu otworu wielkiego. Wnioski: Zmiany zwyrodnieniowe i dyskopatyczne poziomów C5/6 oraz C4/5. Wedlug lekarza potrzebuje iniekcji w miejsce zaburzen uwodnienia. Termin do ortopedy mam na 10 grudnia.Chcialabym sie dowiedziec jaki jest koszt takiego zastrzyku prywatnie i gdzie na Śląsku moge to zrobić.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę zaszczepić się na Covid przy chorobie Crohna?

Bardzo proszę o poradę czy powinnam zaszczepić się na covid. Od 20 lat mam zdiagnozowaną chorobę Leśniowskiego-Crohna. Miałam dwa rzuty tej choroby: w 2001 i 2005 r. Przyjmowałam najpierw sterydy, a od 2005 do 2015 r immunosupresję (Azathiopryna). Kilka... Bardzo proszę o poradę czy powinnam zaszczepić się na covid. Od 20 lat mam zdiagnozowaną chorobę Leśniowskiego-Crohna. Miałam dwa rzuty tej choroby: w 2001 i 2005 r. Przyjmowałam najpierw sterydy, a od 2005 do 2015 r immunosupresję (Azathiopryna). Kilka m-cy przed ostatnią kontrolną kolonoskopią w 2015 r na własną odpowiedzialność odstawiłam Az i choroba od tej pory jest w zaciszu (miałam wiele skutków ubocznych leczenia: m.in. nasilona paradontoza i utrata zębów, bezobjawowe zapalenie płuc - przy ogólnym osłabieniu RTG wykazało blizny na płucach). Od 6 lat przyjmuję jedynie Asamax, vit B12 w iniekcji i suplementy. Generalnie na zdrowie nie narzekam, choć jestem ostrożna, a mój układ odpornościowy nadal nie działa prawidłowo- nie miewam podwyższonej temperatury i normalnych objawów infekcji, zwykle po prostu słabnę (ew jelita dają trochę dolegliwości) i po tym rozpoznaję, że coś mi dolega. Nigdy nie zaszczepiłam się na grypę, pomimo wskazań lekarza, bo po prost bałam się jak zareaguję, ale też nigdy nie przechodziłam jej dolegliwie (nie wiem czy w ogóle ją przechodziłam). Mój zawód mieści się w grupie O jeśli chodzi o szczepienia (pracuję w swoim gabinecie), ale mam duże wątpliwości czy powinnam z tego skorzystać i się zaszczepić. Mam 56 lat. Z góry dziękuję za pomoc w roztrzygnięciu tego dylematu.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Czy zastrzyk mógł być źle wykonany?

Dzień dobry, zwracam się do Państwa z prośbą o przybliżenie informacji na temat niepożądanych skutków zastrzyku domięśniowego. W dniu dzisiejszym otrzymałam dwa zastrzyki domięśniowe w pośladki z powodu nasilenia się objawów alergicznych - wysypka z bąblami przy pachwinie i pod... Dzień dobry, zwracam się do Państwa z prośbą o przybliżenie informacji na temat niepożądanych skutków zastrzyku domięśniowego. W dniu dzisiejszym otrzymałam dwa zastrzyki domięśniowe w pośladki z powodu nasilenia się objawów alergicznych - wysypka z bąblami przy pachwinie i pod pachą, połączona z czerwonymi rozległymi plamami. Ślad po jednym zastrzyku zniknął, natomiast drugie miejsce iniekcji jest zaczerwienione (czerwona plama), twarde w dodytku i lekko nabrzmiałe (wystaje z 2mm poza skórę). Czy jest możliwość tego, że lekarz wykonał źle iniekcję, a sama zawartość zastrzyku znalazła się w warstwie podskórnej? Co w takim przypadku zrobić i jak zwalczyć opisane przeze mnie objawy? Opuchlizna zniknie samoistnie, czy jednak zgłosić się do przychodni? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak leczyć gonartrozę?

Od wielu lat cierpię na gonartrozę pomagała fizjoterapia,iniekcje z kwasem hialuronowym a także iniekcja z osocza bogatopłytkowego.Było OK i naggle pojawił się mocny ból kolana w części przyśrodkowej zdiagnozowano "gęsią stopkę" i zastosowano ostrzykiwanie diprophosem, niestety mimo dwoch tygodni brak... Od wielu lat cierpię na gonartrozę pomagała fizjoterapia,iniekcje z kwasem hialuronowym a także iniekcja z osocza bogatopłytkowego.Było OK i naggle pojawił się mocny ból kolana w części przyśrodkowej zdiagnozowano "gęsią stopkę" i zastosowano ostrzykiwanie diprophosem, niestety mimo dwoch tygodni brak jakiejkolwiek poprawy.Co dalej operacja wykluczona ze względu na obciążenia kardiologiczne.Ból jest b.mocny przy chodzeniu.Co powinnam dalej robić b.proszę o zdanie na ten temat.Z góry dziękuję
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Kiedy powinienem wykonać kolejny test (i jaki?) aby sprawdzić skuteczność leczenia?

Witam, wykonałem badanie w kierunku kiły, wynik następujący: Weryfikacja USR - DODATNI (miano 1/64) Odczyn FTA - DODATNI (miano 1/4000) FTA ABS - DODATNI Odczyn TPHA - DODATNI (miano 1/5120) Nigdzie nie mogę znalesc informacji o interpretacji wyników. Nie... Witam, wykonałem badanie w kierunku kiły, wynik następujący: Weryfikacja USR - DODATNI (miano 1/64) Odczyn FTA - DODATNI (miano 1/4000) FTA ABS - DODATNI Odczyn TPHA - DODATNI (miano 1/5120) Nigdzie nie mogę znalesc informacji o interpretacji wyników. Nie wiem zatem jak złe są wyniki, czy wskazują na małe czy duże zakażenie? Rozpocząłem leczenie benzylopenicylina benazytonową: iniekcje domięśniowe, 2400000 j.m./raz w tygodniu, 3 razy. Kiedy powinienem wykonać kolejny test (i jaki?) aby sprawdzić skuteczność leczenia i gdzie się zgłosić po poradę dotyczącą wyników i ewentualnej dalszej terapii? (leki zdobyłem i podaje samodzielnie).
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Co może znaczyć ten twardy bolesny guzek po zastrzyku?

Witam, 4 miesiące temu jednorazowo dostałam zastrzyk domięśniowo z leku przeciwbólowego i chyba jakiegoś sterydu ze względu na ból kręgosłupa po urazie (dźwignięcie w pracy ciężkiego przedmiotu) ból po nim ustąpił ale w miejscu iniekcji został mi twardy bolesny guzek.... Witam, 4 miesiące temu jednorazowo dostałam zastrzyk domięśniowo z leku przeciwbólowego i chyba jakiegoś sterydu ze względu na ból kręgosłupa po urazie (dźwignięcie w pracy ciężkiego przedmiotu) ból po nim ustąpił ale w miejscu iniekcji został mi twardy bolesny guzek. Po rozmowie z lekarzem rodzinnym i stosowaniu maści przeciwzapalnej nie ma żadnej poprawy. Czy jest czym się martwić? Jak pozbyć się tego problemu?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak powinno wyglądać leczenie w tym przypadku?

Od 2 lat i 10 miesięcy mam pryszcze na twarzy, które długo nie znikają. Od tego samego czasu leczę się psychiatrycznie. Stosowałam wcześniej Xeplion - u mnie tylko obniżony nastrój bez objawów wytwórczych i urojeń, teraz już nie stosuję,... Od 2 lat i 10 miesięcy mam pryszcze na twarzy, które długo nie znikają. Od tego samego czasu leczę się psychiatrycznie. Stosowałam wcześniej Xeplion - u mnie tylko obniżony nastrój bez objawów wytwórczych i urojeń, teraz już nie stosuję, ale w lipcu 2022 r. była ostatnia iniekcja - 75 mg. Stosowałam też Ketilept - już nie stosuję. Obecnie biorę pregabalinę - Preato - 187,5 mg oraz flupentyksol - Fluanxol - 3 mg. Proszę powiedzieć, czy po lekach: Xeplion, Ketilept, pregabalina i flupentyksol mogą pojawiać się pryszcze? Czy powinnam odstawić powyższe leki w porozumieniu z lekarzem, czy może zastosować leczenie u dermatologa? Co zrobić w opisanym stanie? Kobieta, 35 lat
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Agnieszka Ledniowska
Dr n. med. Agnieszka Ledniowska

Jak ocenić wynik RTG stawu kolanowego u 22-latki?

Dzień dobry, Julia 22 lata, parę dni temu miałam wykonywane USG stawu kolanowego. W rozpoznaniu: zmiany przeciążeniowe stawu kolanowego, obrzęk płynowy zachyłka nadrzepkowego. Struktury więzadłowe stawu: LCL - bez cech uszkodzenia MCL - bez cech uszkodzenia ACL - prawidłowo napięty... Dzień dobry, Julia 22 lata, parę dni temu miałam wykonywane USG stawu kolanowego. W rozpoznaniu: zmiany przeciążeniowe stawu kolanowego, obrzęk płynowy zachyłka nadrzepkowego. Struktury więzadłowe stawu: LCL - bez cech uszkodzenia MCL - bez cech uszkodzenia ACL - prawidłowo napięty bez cech uszkodzenia PCL - o prawidłowej ciągłości Łąkotki: LM - łąkotka bez cech uszkodzenia MM - łąkotka z cechami przeciążenia, bez pęknięcia Zachyłek nadrzepkowy: warstwa płynu 14x6x8mm. W obrębie więzadła rzepki - od strony bocznej napinanie włókien i niewielkiego stopnia wybrzuszenie do strony brzusznej. Otorobiona zmiana w zachyłku narzepkowym 4x3mm. Lekarz przepisał Roticox 2x dziennie przez 10 dni, następnie 8 dni 1x rano. Gdyby niebyło poprawy lekarz zalecił punkcje kolana i iniekcję okołostawową leków przeciwzapalnych powyżej 3 tygodni. Wcześniej miałam zrobione RTG w opisie nic niebyło, ale na zdjęciu było widać mały wolny fragment. Czy to coś poważnego?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty