Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 4 4 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Znieczulenie dożylne: Pytania do specjalistów

Picie alkoholu po usunięciu wyrostka robaczkowego

Witam, dokładny tydzień temu miałem wyrostek [operacja wycięcia wyrostka - zgorzel] ze znieczuleniem miejscowym w kręgosłup, antybiotyki dożylne w kroplówce i zastrzyk przyjmowałem w szpitalu 7 dni. Ranka się ładnie goi ,szwy ściągnięte. Mam pytanie ,a mianowicie 10 sierpnia... Witam, dokładny tydzień temu miałem wyrostek [operacja wycięcia wyrostka - zgorzel] ze znieczuleniem miejscowym w kręgosłup, antybiotyki dożylne w kroplówce i zastrzyk przyjmowałem w szpitalu 7 dni. Ranka się ładnie goi ,szwy ściągnięte. Mam pytanie ,a mianowicie 10 sierpnia mam urodziny. Co to za urodziny gdy nie są zakrapiane alkoholem lub gdy jest się solenizantem abstynentem :) Stąd nasówa sie pytanie czy będę mógł się napić kielka kieliszków? Z góry dziękuję za odpowiedź bo to mój dzień ;)
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Szymon Bernas
Dr n. med. Szymon Bernas

Co może oznaczać kłucie po usunięciu ósemki?

Witam. Zdecydowałem się na usunięcie dolnej ósemki reagującej na ból przy dociskaniu lub nagryzaniu, prawdopodobnie nastąpiły już zmiany okołowierzchołkowe. Znieczulenie było w sedacji dożylnej. Minęły 3 dni i odczuwam co jakiś czas ostre kłócie w okolicy gdzie były korzenie. Na... Witam. Zdecydowałem się na usunięcie dolnej ósemki reagującej na ból przy dociskaniu lub nagryzaniu, prawdopodobnie nastąpiły już zmiany okołowierzchołkowe. Znieczulenie było w sedacji dożylnej. Minęły 3 dni i odczuwam co jakiś czas ostre kłócie w okolicy gdzie były korzenie. Na razie nie potrzebuję środków przeciwbólowych. Ból promieniuje czasem na górną szczękę i kość polczkową. Rana nie została zaszyta ale dziura jest ciemna. Moje pytanie, czy tak może być i czekać, czy też udać się do lekarza na kontrolę i rtg. Brzydkiego zapachu nie ma. Dodatkowo mam uczucie, że lekko pobolewają mnie obie szczęki i mam zmieniony smak. Może uczulenie na lek znieczulający? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Jak przygotować się do abrazji szyjki macicy?

Na początku kwietnia mam ustalony zabieg abrazji macicy.Mam nieregularne, czasami obfite miesiączki. Lekarz również stwierdził przerost błony macicy. Chciałam się dowiedzieć co to badanie ma potwierdzić lub co wykluczyć? I co to jest krótkie znieczulenie dożylne?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy taka operacja będzie konieczna?

Witam, na podstawie USG ustalono, że w okolicy przyczepu ścięgna Achillesa do kości piętowej widoczna jest hipoechogeniczna zmiana bez patologicznego ukrwienia o wymiarach ok 5x5x2 mm odpowiadająca najpewniej ganglionowi. Zmiana łączy się szypułą z pochewką ścięgna. Innych zmian patologicznych... Witam, na podstawie USG ustalono, że w okolicy przyczepu ścięgna Achillesa do kości piętowej widoczna jest hipoechogeniczna zmiana bez patologicznego ukrwienia o wymiarach ok 5x5x2 mm odpowiadająca najpewniej ganglionowi. Zmiana łączy się szypułą z pochewką ścięgna. Innych zmian patologicznych w badanej okolicy nie uwidoczniono. RTG kości piętowej również w granicach prawidłowych. Ganglion ten nie daje jakichkolwiek dolegliwości bólowych. Jedyny dyskomfort jaki powoduje to podczas dłuższego chodzenia w bucie z twardą zapiętką otwarcie pięty (dokładnie tego wystającego guzka). Podczas dzisiejszej wizyty u szpitalnego ortopedy usłyszałam, że jeśli przeszkadza w bucie to czeka mnie operacja. Podchodzę do tak radykalnego rozwiązania z ogromnym strachem, obawiam się, że operacja może pogorszyć sytuację lub co gorsza doprowadzić do uszkodzenia ścięgna Achillesa. Czy ganglion można zniwelować poprzez rehabilitację i fizjoterapię? Proszę o wyrażenie swojej opinii czy taka operacja jest konieczna? Jeśli tak, to jak długo trwa powrót do pełnej sprawności (przy założeniu, że rana goi się prawidłowo)? Jak długo konieczne będzie przebywanie na zwolnieniu lekarskim i jak długo należy na operowanej stopie nie stawać? Codziennie do pracy dojeżdżam samochodem 8 km, a biorąc pod uwagę, że jest to prawa stopa czy będzie to przeszkadzać w prowadzeniu auta? Na koniec dodam, że ortopeda zakłada krótkie znieczulenie dożylne. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Justyna
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Małgorzata Latoń-Izdebska
Mgr Małgorzata Latoń-Izdebska

Co oznacza wynik badania macicy u 38-latki?

Dzień dobry. Proszę o wyjaśnienie wyniku badania histopatologicznego macicy. Materiał pobrano po usunięciu spirali Mirena w znieczuleniu krótkim dożylnym. Wykonano usunięcie wkładki, wyłyżeczkowanie jamy i kanału szyjki macicy. Pobrany materiał wysłano do badania his-pat. 1. Miejsce pobrania: kanał szyjki... Dzień dobry. Proszę o wyjaśnienie wyniku badania histopatologicznego macicy. Materiał pobrano po usunięciu spirali Mirena w znieczuleniu krótkim dożylnym. Wykonano usunięcie wkładki, wyłyżeczkowanie jamy i kanału szyjki macicy. Pobrany materiał wysłano do badania his-pat. 1. Miejsce pobrania: kanał szyjki macicy. Rozpoznanie patomorfologiczne: Endocervix normalis. 2. Miejsce pobrania: Jama macicy. Rozpoznanie patomorfologiczne: Tela muscularis et fragmenta parva endometrii cum signi dyshormonosi - transformatio pseudodecidualis focalis endometrii. Celowa korelacja z pełnym obrazem klinicznym oraz kontrola kliniczna pacjentki.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Na czym polega znieczulenie dożylne podczas histeroskopii?

Witam.na czym polega zniecxulenie dozylnie podczas histeroskopii?czy wykonuje sie je w gabinecie zabiegowym?i czy pacjent spi ?mam miec biopsje i pobranie wycinka i bardzo sie boje.pozdrawiam brata
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Czy po zabiegu histeroskopii w znieczuleniu dożylnym można karmić piersią?

Dzień dobry. Czy po zabiegu histeroskopii w znieczuleniu dożylnym można karmić piersią(ewentualnie po jakim czasie)? Czy antybiotyki które ewentualnie się po tym zabiegu podaje umożliwiają karmienie?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy ból w mostku jest związany z przeprowadzonym badaniem gastroskopii?

3 dni temu miałam robiona gastroskopię na znieczuleniu dożylnym . Mało pamietam z tego zabiegu tylko urywki iż byłam otumaniona lekami . Pamietam ze dość mocno się dławiłam. Kilka godzin pogastroskooii miałam wysoka gorączkę która do rana ustala ale czułam... 3 dni temu miałam robiona gastroskopię na znieczuleniu dożylnym . Mało pamietam z tego zabiegu tylko urywki iż byłam otumaniona lekami . Pamietam ze dość mocno się dławiłam. Kilka godzin pogastroskooii miałam wysoka gorączkę która do rana ustala ale czułam się bardzo osłabiona zawroty głowy się zdarzyły . Od 2 dni odczuwam bardzo mocne kłucie w mostku/ klatce piersiowej odbija mi się i czuje się dość słabo . Lekarz po gastroskopii stwierdził u mnie zapalenie żołądka . Ale ból w mostu jest dość mocno dokuczliwy i męczący.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak mam przygotować się do kolonoskopii?

Witam, mam niedługo badanie kolonoskopię. Bardzo się obawiam, ponieważ choruję na NERWICĘ LĘKOWĄ, boję się, że dostanę ataku paniki przed badaniem lub w czasie badania, boję się też dożylnego znieczulenia, bo nie wiem czy nie będę miała jakiś skutków... Witam, mam niedługo badanie kolonoskopię. Bardzo się obawiam, ponieważ choruję na NERWICĘ LĘKOWĄ, boję się, że dostanę ataku paniki przed badaniem lub w czasie badania, boję się też dożylnego znieczulenia, bo nie wiem czy nie będę miała jakiś skutków ubocznych. Proszę o poradę jak przygotować się do badania żeby zaoszczędzić nerwów sobie i lekarzowi. Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Bożena Waluś
Mgr Bożena Waluś

Czy w przypadku takiego zastrzyku mogą wystąpić jakieś powikłania?

bardzo proszę o pomoc niedługo będę miał badanie endoskopowe w znieczuleniu tzw. analgosedacji czy jakoś tak zastrzyk usypiający dożylny czy takie znieczulenie jest bezpieczne ? jakie mogą być powikłania ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jakie są skutki uboczne narkozy?

Jestem po zabiegu histeroskopii w znieczuleniu dozylnym. Dwa dni po zabiegu mam ciągły ból dziąseł po lewej stronie. Czy to skutki narkozy i co powinnam zrobić?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza ból piersi po histerektomii?

Witam. Ostatnio miałam usuwany polip szyjki macicy, zabieg przy znieczuleniu dożylnym. Po zabiegu troszkę plamiłam, ale raczej wszystko w porzadku. Jedno co mnie niepokoi to ból piersi , bardzo wrazliwe i cale obolałe , nadmienie ze caly czas biore mastodynon . Moje pytanie czy to moga byc skutki uboczne?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Operacyjne usunięcie gruczolakowłókniaka i przygotowania

Witam, 15 grudnia mam operacyjne usunięcie gruczolowlokniaka w znieczuleniu dozylnym. Guzek znajduje się w lewej piersi. Czy przed operacją trzeba wykonac jakieś badanie kontrolne krwi itp?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Zbigniew Żurawski
Lek. Zbigniew Żurawski

Wypadanie włosów jako skutek uboczny narkozy

Czytalam ze po operacjach przeprowadzonych pod narkoza, znieczuleniem ogolnym skutkiem ogolnym tego jest wypadanie wlosow po jakims czasie po operacji. Czy po znieczuleniu glebokim dozylnym tez wypadalyby mi wlosy jesli powiekszalabym sobie piersi tym glebokim dozylnym znieczuleniu? Z gory dziekuje za odpowiedzi.
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Maciej Pastuszczak
Dr n. med. Maciej Pastuszczak
Lek. Zbigniew Sycz
Lek. Zbigniew Sycz

Czy jest możliwe, aby lekarz wypisał skierowanie na taką gastroskopię?

W zeszłym roku miałam przeprowadzoną gastroskopię w związku z nudnościami, brakiem apetytu i ogólnym złym samopoczuciem. Badanie wykazało mały stan zapalny, ale badanie zniosłam bardzo źle ze względu na mocne odruchy wymiotne oraz stan prawie ataku paniki z podwyższonym... W zeszłym roku miałam przeprowadzoną gastroskopię w związku z nudnościami, brakiem apetytu i ogólnym złym samopoczuciem. Badanie wykazało mały stan zapalny, ale badanie zniosłam bardzo źle ze względu na mocne odruchy wymiotne oraz stan prawie ataku paniki z podwyższonym ciśnieniem i szybkim oddechem. Teraz objawy się mocno nasiliły, codziennie budzę się z mocnymi nudnościami które prowadzą aż do potrzeby wymiotów, zero apetytu. Czy jest możliwość żeby lekarz wypisał skierowanie na gastroskopię ze znieczuleniem dożylnym/sedacją jako, że to pierwsze badanie tak bardzo źle zniosłam? Ktoś w Poznaniu wykona gastroskopię ze znieczuleniem na NFZ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Zabieg usuwania kamienie nerkowych w moczowodu

Witam. Przeszłam zabieg usuwania kamieni nerkowych z moczowodu, czego skutkiem było założenie cewnika dj od nerki do pęcherza. Na chwilę obecną nie mogę wstawać ani nawet siadać, gdyż według lekarzy doprowadzi to do przesunięcia cewnika i dużego bólu. Jak... Witam. Przeszłam zabieg usuwania kamieni nerkowych z moczowodu, czego skutkiem było założenie cewnika dj od nerki do pęcherza. Na chwilę obecną nie mogę wstawać ani nawet siadać, gdyż według lekarzy doprowadzi to do przesunięcia cewnika i dużego bólu. Jak wygląda znieczulenie podczas wyjmowania tego cewnika? Czy lekarz może zgodzić się na zastosowanie u mnie krótkiego znieczulenia dożylnego, jeśli znajduję się w szpitalu i znieczulenie to bez przeciwwskazań zadziałało podczas usuwania kamieni?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
Patronaty