Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Wyślij pytanie i uzyskaj odpowiedź specjalisty.
Rozpocznij
7 3 3 , 4 7 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Nadczynność tarczycy: Pytania do specjalistów

Jak leczyć skutecznie hashimoto?

Witam Panie doktorze od 9 lat mam hashimoto i non stop jestem przeziębiona Biorę euthyrox 75 mg Mam dobry wynik tsh, ale non stop choruję Od zawsze mam niski poziom ferrytyny, wit D jak nie biorę wit D to... Witam Panie doktorze od 9 lat mam hashimoto i non stop jestem przeziębiona Biorę euthyrox 75 mg Mam dobry wynik tsh, ale non stop choruję Od zawsze mam niski poziom ferrytyny, wit D jak nie biorę wit D to też mi spada jej poziom Ogólnie całe życie mam niski poziom ferrytyny Mam 43 lata Po pierwszym dziecku zachorowałam na Basedowa -Gravsa nadczynność tarczycy Po 2 latach wyleczono mi to, a po urodzeniu drugiego dziecka nadczynność przeszła w niedoczynnosc Niestety przy hashimoto non stop choruje i jest mi często zimno Proszę o poradę Dziękuję serdecznie
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Dlaczego znieczulenie u dentysty nie zadziałało?

Jestem w 14 tyg ciąży , leczę ząb 7 dolny, dostałam znieczulenie ale tak bardzo bolało jakby ktoś mi wiercił dziurę w żywej ranie. Doktor dziwiła się czemu mnie boli . Założyła lek i za tydzień znowu mam wizytę a... Jestem w 14 tyg ciąży , leczę ząb 7 dolny, dostałam znieczulenie ale tak bardzo bolało jakby ktoś mi wiercił dziurę w żywej ranie. Doktor dziwiła się czemu mnie boli . Założyła lek i za tydzień znowu mam wizytę a bardzo się boje że znowu nic nie zadziała . ( Mam nadczynność tarczycy w ciąży, biorę THYROSAN)
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy to oznacza niedoczynność tarczycy?

Witam mam pytanie, wynik TSH wynosi u mnie z wyników krwi 4,78mlU/ml czy to oznacza nadczynnosc tarczycy?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to jest nadczynność tarczycy?

Witam miałam robione tsh 1,17 i drugim razem 1,10 a T4 1, 60 , od dłuższego czasu mam bardzo szybki puls , czy to jest nadczynność tarczycy , mam bardzo podobne symptomy
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy badanie kalprotektyny może się odbyć po zażyciu środków przeczyszczających?

Czy badanie kalprotektyny może się odbyć po zażyciu środków przeczyszczających np. dulcobis/ laktulozy? Czy może to wpłynąć na wynik? Czy są jakieś inne czynniki, które moga sfałszować wynik? Ewentualnie czy nadczynność tarczycy może wpłynąć na ten wynik?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Dlaczego mam drgania lewej powieki?

Dzień dobry. Od kilku tygodni raz na jakiś czas odczuwam drganie lewej dolnej powieki, rzadziej zdarza się drganie prawej górnej. Do tego odczuwam ból kolan, stawów w palcach u rąk, od niedawna również ból łydek. Karmie piersią prawie 8... Dzień dobry. Od kilku tygodni raz na jakiś czas odczuwam drganie lewej dolnej powieki, rzadziej zdarza się drganie prawej górnej. Do tego odczuwam ból kolan, stawów w palcach u rąk, od niedawna również ból łydek. Karmie piersią prawie 8 miesięcznego malucha. Ze względu na nadczynność tarczycy (w trakcie leczenia, zdiagnozowana w kwietniu br) nie przyjmuję żadnych witamin. W ciąży miałam niedobór potasu, przyjmowałam aspargin oraz magne b6. Czy odczuwane dolegliwości mogą świadczyć o niedoborach? Czy może być jakaś inna przyczyna? Jakie badania powinnam wykonać? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Elżbieta  Karolczuk-Matyja
Lek. Elżbieta Karolczuk-Matyja

Dlaczego mam te wszystkie doleglwiości?

Od pewnego czasu doswiadczam zlego samopoczucia i niestety do tej pory zaden lekarz nie byl w stanie mi pomoc badz skierowac na wlasciwe tory by badac sie dalej. Otoz ok 4 miesiace temu zaczely sie palpitacje serca. Przestraszona uczuciem zaczelam... Od pewnego czasu doswiadczam zlego samopoczucia i niestety do tej pory zaden lekarz nie byl w stanie mi pomoc badz skierowac na wlasciwe tory by badac sie dalej. Otoz ok 4 miesiace temu zaczely sie palpitacje serca. Przestraszona uczuciem zaczelam miewac ataki paniki, ktore z czasem ustaly gdyz bylam bardziej swiadoma co sie dzieje. Zrobilam 7 dni holter- palpitacje podobno na bazie stresu, dok stwierdzil, ze w normie. Po okolo miesiacu doszla nowa dolegliwosc - uczucie jak na kacu, organizm bardzo oslabiony, czasami uczucie, jakbym cala az drzala - nie pije i nie pale. I dodatkowo czesto mam takie dziwne uczucie w klatce piersiowej, jakby serce spowolnilo, zawiesilo sie i czuje to wyraznie, natychmiast po tym uczuciu serce wali mocniej, niekoniecznie szybciej jednak jest to kilka konkretnych uderzen , ktore czuje w klatce. Mam refluks zoladka i z pakiwtu badan w ostatnim czasie wyszla lekka nadczynnosc tarczycy. Lekarze z ktorymi do tej pory rozmawialam nie umieja mi pomoc a wszystkie te dolegliwosci razem wziete utrudniaja znacznie moje zycie. Dochodzi do tego oczywiscie wielki niepokoj, nerwy, ze nie czuje sie dobrze etc. czy moga mi Panstwo pomoc, prosze?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Bożena Waluś
Mgr Bożena Waluś

Czy mogę przytyć po Euthyroxie?

Dzień dobry... Miałam robione badanie TSH, wyniki są dobre nie mam niedoczynnośći i nadczynności wynik 2,0643. Ale USG tarczycy wykazało dwa guzki. Dostałam skierowanie do szpitala na biopsję guzków tarczycy. Lekarz rodzinny tymczasowo przepisał mi tabletki Euthyrox 25... Dzień dobry... Miałam robione badanie TSH, wyniki są dobre nie mam niedoczynnośći i nadczynności wynik 2,0643. Ale USG tarczycy wykazało dwa guzki. Dostałam skierowanie do szpitala na biopsję guzków tarczycy. Lekarz rodzinny tymczasowo przepisał mi tabletki Euthyrox 25 by jak to powiedział guzki nie rosły, chmm.. Proszę mi powiedzieć czy ja po tych tabletkach nie przytyje.. Mam 58 kg i 162 cmm Zależy mi by nie przytyć.. Pozatym codziennie ćwiczę i dobrze się odżywiam.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę stosować melatoninę?

Czy mogę przyjmować Melatoninę . Mam 45 lat Mam kłopoty ze spaniem ,jestem po mastektomii czeka mnie chemioterapia . 6 lat temu zdiagnozowano u mnie nadczynność tarczycy,obecnie tarczyca znajduje się w stanie remisji żadnych leków nie biorę, obecny wynik TSH 3,33.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak odczytać te wyniki w ciąży?

Witam, obecnie jestem w 3 trymestrze ciazy, samopoczucie moje jest takie jak przy nadczynnosci tarczycy ( z tego co wyczytalam w internecie) , nie wiem jednak jak zinterpretowac wynikiki. TSH 3,09 FT4 15,91 FT3 5,64
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Joanna Wardenga
Mgr Joanna Wardenga

Dlaczego od 3 lat nie mogę wyleczyć grzybicy pochwy?

Od 3 lat leczę się na grzybicę pochwy- bezskutecznie. Byłam już i kilku ginekologów, miałam robione badanie mykologiczne, przepisane maśki, globulki i nic. Infekcja odnawia mi się od razu po zakończeniu terapii. Ostatnio wyczytałam, że nadczynność tarczycy może... Od 3 lat leczę się na grzybicę pochwy- bezskutecznie. Byłam już i kilku ginekologów, miałam robione badanie mykologiczne, przepisane maśki, globulki i nic. Infekcja odnawia mi się od razu po zakończeniu terapii. Ostatnio wyczytałam, że nadczynność tarczycy może to powodować. Jakiś czas temu robilam badania i wyszło mi, że mam w normie, ale na górnej granicy. Na pewno przejdę się zrobić badania jeszcze raz. Mam pytanie, czy jakbym ewentualnie chorowała na nadczynność tarczycy, a zaczęła brać tabletki to czy ten koszmar się skończy??? Czy będę musiała z tym żyć... i ewentualnie po jakim czasie stosowania tabletek na nadczynność mogłabym iść do ginekologa, żeby to już wyleczyć do końca? Po tych 3 latach zostawiłam u ginekologów tyle pieniędzy, że nawet nie chce o tym myśleć i nie chcę znowu wyrzucać pieniędzy w błoto....
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę stosować to zioło podczas leczenia tarczycy?

Witam. Ostatnie 1.5 roku przyjmowałam lek Thyrozol z powodu choroby Grawesa Basedowa (nadczynność tarczycy). W chwili obecnej choroba weszła w okres remisji, wyniki badań hormonalnych w granicach normy, miano przeciwciał Trąb nieobecne. Od 27 lat zmagam się z... Witam. Ostatnie 1.5 roku przyjmowałam lek Thyrozol z powodu choroby Grawesa Basedowa (nadczynność tarczycy). W chwili obecnej choroba weszła w okres remisji, wyniki badań hormonalnych w granicach normy, miano przeciwciał Trąb nieobecne. Od 27 lat zmagam się z nerwica lękową, która podczas choroby tarczycy jeszcze bardziej się nasiliła. Czy mogę bezpiecznie stosować Ashwangande, która jest leczniczym ziołem wspomagającym przy takich stanach lękowych? W opisie publikowanym w internecie, wspomniane było że u osób stosujących te zioło, zawazono nadczynność. Dlatego moje pytanie, czy wobec tego nie powinnam tego stosować. Czy rzeczywiście nie ma to wpływu na możliwość powrotu nadczynności. Chciała bym postawić na naturalne środki wspomagające w zmaganiach z nerwica lękową. Będę wdzięczna za podpowiedź. Niestett zapomniałam zapytać o to moja endokrynolog.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

W jaki sposób zbić taki poziom glukozy?

Dzień dobry Mój wynik glukozy we krwi to 117 . Choruję na nadczynność tarczycy. Czy jakoś można zbić poziom cukru ? Czy to już cukrzyca ?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dlaczego moja żona nie ma okresu, ma bóle brzucha i głowy?

Witam serdecznie, żona powinna mieć okres 11 pażdziernika..... Powinna ale nie ma, Ma bóle brzucha i głowy jak przed okresem, wczoraj i dziś pojawiły się czerwone plamki. Dzidziusie być nie powinno ponieważ używamy prezerwatyw. Tylko jeden raz... trudno to... Witam serdecznie, żona powinna mieć okres 11 pażdziernika..... Powinna ale nie ma, Ma bóle brzucha i głowy jak przed okresem, wczoraj i dziś pojawiły się czerwone plamki. Dzidziusie być nie powinno ponieważ używamy prezerwatyw. Tylko jeden raz... trudno to nazwać nawet stosunkiem przerywanym bo robiliśmy to przez 5-10 sekund i założyłem gumkę :). Zona zrobiła 3 testy. Pierwszy w poniedziałek 12 października po południu, drugi 13, a ostatni wczoraj z porannego moczu. Wszystkie negatywne, brak jest nawet cienia, cienia. Co ważne jakieś 2-3 tygodnie temu żona przestała karmić. Dziecko mówi, że nie ma mleczka w cycusiu... Ale mała ma już prawie 3 lata i od miesiąca była coraz mniej karmiona Więc to być może zmiany hormonalne w związku z tą sytuacją Odstawienie dziecka po blisko 3 latach karmienia.. Do tego od kilku lat żona ma problemy z tarczycą, a dokładnie nadczynność. Sam nie wiem co mam myśleć. Wizyta u lekarza będzie dopiero w przyszłym tygodniu, a naprawdę się stresuję.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Alicja Maria Jankowska
Mgr Alicja Maria Jankowska

Jak to możliwe, że z niedoczynności mam nadczynność tarczycy?

Witam, od 3 lat staramy się o dziecko. 4 miesiące temu miałam poziom TSH ponad 5. Biorę od tego czasu Letrox 50 dziś odebrałam wyniki TSH poniżej normy 0,117. Jak to możliwe, że z niedoczynności mam nadczynnosc tarczycy. Czy... Witam, od 3 lat staramy się o dziecko. 4 miesiące temu miałam poziom TSH ponad 5. Biorę od tego czasu Letrox 50 dziś odebrałam wyniki TSH poniżej normy 0,117. Jak to możliwe, że z niedoczynności mam nadczynnosc tarczycy. Czy to moze być objaw ciąży? Będę wdzięczna za info wizytę u endokrynologia mam za tydzień.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co mam zrobić aby włosy się tak nie przetłuszczały?

Witam. Mam problem z wlosami.. Strasznie się przetłuszczają... Rano umyje a już podwieczor znowy są tłuste. Używałam różnych szamponów, żadnen nie pomaga.. Ostatnio tez ciągle z apteki kupuje.. Panie polecają... i działają tak samo jak każdy inny. Czy branie antykoncepcji... Witam. Mam problem z wlosami.. Strasznie się przetłuszczają... Rano umyje a już podwieczor znowy są tłuste. Używałam różnych szamponów, żadnen nie pomaga.. Ostatnio tez ciągle z apteki kupuje.. Panie polecają... i działają tak samo jak każdy inny. Czy branie antykoncepcji hormonalnej może mieć związek właśnie z włosami? Albo czy może niedobór witamin, nadczynność, niedoczynnosc tarczycy?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Lenartowicz
Lek. Izabela Lenartowicz

Co prawdopodobnie może powodować takie dolegliwości?

Witam Proszę o interpretację wyników Objawy z jakimi sie zmagam to przyspieszona akcja serca (od tyg dostaje propranolol 10mg 2 razy dziennie)potliwość,nerwowość,bóle w klatce piersiowej,wypadanie włosów wyniki: TSH 1,230 norma 0,27-4,2 FT4 1,46 norma 0,93-1,71 cholesterol -185 norma... Witam Proszę o interpretację wyników Objawy z jakimi sie zmagam to przyspieszona akcja serca (od tyg dostaje propranolol 10mg 2 razy dziennie)potliwość,nerwowość,bóle w klatce piersiowej,wypadanie włosów wyniki: TSH 1,230 norma 0,27-4,2 FT4 1,46 norma 0,93-1,71 cholesterol -185 norma do 190 cholesterol HDL 38 norma>45 cholesterol LDL 120 norma do 130 cholesterol nie HDL 147 norma <145 Trójglicerydy 135 norma do 150 Sód 1,38 norma do 1,45 Potas 4,7 norma do 5,1 Gluzkoza 92 norma do 99 Morfologia w normie Moja lekarka podejrzewała nadczynność tarczycy ale z wyników chyba to nie wychodzi Dodam że po leku jest mi lepiej o wiele ale co może być przyczyną przy tak dobrych wynikach Proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Adam Curylo
Dr n. med. Adam Curylo

Jak poradzić sobie z brakiem sił i osłabieniem?

Witam serdecznie, nazywam się Jakub i mam 18 lat. Od kilkunastu miesięcy nie mam na nic ochoty ani siły. Swojego czasu miałem także epizod depresyjny, ale to już minęło. Wtedy było jeszcze gorzej. Nie mam siły aby jeść, sprzątać czy... Witam serdecznie, nazywam się Jakub i mam 18 lat. Od kilkunastu miesięcy nie mam na nic ochoty ani siły. Swojego czasu miałem także epizod depresyjny, ale to już minęło. Wtedy było jeszcze gorzej. Nie mam siły aby jeść, sprzątać czy się uczyć. Wcześniej sprawiało mi to radość. Ciąglę chodzę osłabiony, tylko bym leżał i spał. Staram odżywiać się normalnie, chrouję na nadczynność tarczycy oraz palę papierosy, nie piję. Mam 81 kg/191cm wzr.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Dorota Nowacka
Mgr Dorota Nowacka

Czy to znaczy, że przełam nadczynność?

Witam, Otrzymałam takie wyniki badań TSH: 0,9940, FT3: 3,14, FT4: 1,41 bez leków. Do tej pory miałam zdiagnozowane Hashimoto i niedoczyność. Pojawiła się bezsenność. Wyniki przed jej pojawieniem z braniem Novothyralu 100 to TSH: 1,15, FT3: 3,05 i... Witam, Otrzymałam takie wyniki badań TSH: 0,9940, FT3: 3,14, FT4: 1,41 bez leków. Do tej pory miałam zdiagnozowane Hashimoto i niedoczyność. Pojawiła się bezsenność. Wyniki przed jej pojawieniem z braniem Novothyralu 100 to TSH: 1,15, FT3: 3,05 i FT4: 1,37. Mam objawy nadczynności: odczuwanie serca i tętna. Czy to oznacza, że przeszłam w nadczynność ? Dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Joanna Wardenga
Mgr Joanna Wardenga
Patronaty
Ważne tematy