Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 3 6 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Badania okresowe: Pytania do specjalistów

Czy można tak przedłużyć L4?

Dzien dobry. Jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim od pulmonologa z powodu trudnego przebiegu astmy. Zwolnienie lekarskie konczy się 9 września, tu czuję się lepiej, objawy ustępują. Zrobiłam okresowe badania krwi. Wróciła mi nadczynnosc tarczycy z wynikiem tsh 0.005.... Dzien dobry. Jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim od pulmonologa z powodu trudnego przebiegu astmy. Zwolnienie lekarskie konczy się 9 września, tu czuję się lepiej, objawy ustępują. Zrobiłam okresowe badania krwi. Wróciła mi nadczynnosc tarczycy z wynikiem tsh 0.005. Nie mam kompletnie sił, mam kolatanie serca, jestem rozdrazniona, włosy wypadają mi garsciami. 4 wrzesnia mam wizyte u endokrynologa. Czy lekarz endokrynolog wystawi mi zwolnienie podczas gdy trwa jeszcze te pierwsze?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Dlaczego próby wątrobowe są podwyższone?

Witam. W trakcie badań okresowych wyszły mi nieprawidłowe wyniki krwi. Glukoza 110, alt 52 (zakres 5-35), ggtp 59 (5-36). Alkohol piję bardzo rzadko, staram się zdrowo odżywiać ale jem sporo słodyczy. Nie palę.Nie zażywam żadnych leków ( w okresie... Witam. W trakcie badań okresowych wyszły mi nieprawidłowe wyniki krwi. Glukoza 110, alt 52 (zakres 5-35), ggtp 59 (5-36). Alkohol piję bardzo rzadko, staram się zdrowo odżywiać ale jem sporo słodyczy. Nie palę.Nie zażywam żadnych leków ( w okresie letnim jovesto lub contrahist na alergię). byłam szczepiona na WZC B. Nie korzystam z zabiegów medycyny estetycznej i nie mam tatuaży. Proszę o informację co może być przyczyną, czy może to być coś poważnego?Badanie moczu i morfologia wyszła ok.
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Jak mogę skutecznie pozbyć się kurzajek?

Witam, podczas badań okresowych pani doktor przeprowadzająca badanie zobaczyła na mojej stopie(podeszwie) kurzajki i zaleciła jakieś produkty z apteki ale nie pomaga,do kogo się udać.Jestem kobietą i trochę mnie to drażni zwłaszcza że zbliża się lato i czas chodzenia bez skarpetek w butach.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy wodogłowie jest chorobą genetyczną?

Witam, Mam męża, który urodził się z wodogłowiem. Ta przypadłość wyszła u niego w 4. miesiącu życia podczas badań okresowych dziecka. Z tego co mi wiadomo przyczyną u niego wodogłowia był błąd lekarski - poród był metodą vacuum (czyli... Witam, Mam męża, który urodził się z wodogłowiem. Ta przypadłość wyszła u niego w 4. miesiącu życia podczas badań okresowych dziecka. Z tego co mi wiadomo przyczyną u niego wodogłowia był błąd lekarski - poród był metodą vacuum (czyli wyjmowanie dziecka na siłę za główkę). Lekarze w dokumentacji stwierdzili wodogłowie wrodzone, aby uniknąć odpowiedzialności lekarskiej. Mąż ma wczepioną zastawkę oraz dren. Mój mąż pomimo iż urodził się z taką przypadłością nie jest osobą niepełnosprawną, nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, jak również nie jest osobą upośledzoną fizycznie czy umysłowo, jest w pełni sprawny. Jednakże ma krzywe kolana i chodzi krzywo/buja się - kolana idą do środka, tworząc literę "x" - urodził się jako otyłe dziecko i ortopeda stwierdził, że to jest wynik dużej nadwagi w wieku dojrzewania. Błagam bardzo proszę mi pomóc czy ta choroba jest genetyczna, czy nasze dzieci mogą odziedziczyć tę chorobę jak również tę krzywiznę kolan? Drugie moje pytanie... jakie są skutki choroby w przyszłości? Czy to prawda, że osoba z taką przypadłością krócej żyje, że objawy tej choroby postępują? Że powinien wymieniać zastawkę i dren - bo jak każdy sztuczny przedmiot ulega zepsuciu? Bardzo proszę mi pomóc, ponieważ właśnie staramy się o dziecko, a ja żyję w ciągłym lęku i strachu, że jemu coś się stanie, albo, że nasze dziecko urodzi się z tym samym.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co te wyniki badań mogą znaczyć?

badania okresowe krwi i rtg Witam. miałem w ostatnim czasie badania okresowe w pracy, lekarz podczas wizyty nic nie mówił a mnie jednak trochę martwią te wyniki: Hemoglobina (HGB) 1,8 g/L norma 14-18; Hematokryt (HCT) 39.6% - norma 40-54; Wskaźnik... badania okresowe krwi i rtg Witam. miałem w ostatnim czasie badania okresowe w pracy, lekarz podczas wizyty nic nie mówił a mnie jednak trochę martwią te wyniki: Hemoglobina (HGB) 1,8 g/L norma 14-18; Hematokryt (HCT) 39.6% - norma 40-54; Wskaźnik anizocytozy erytrocytów (RDW) 15,8% - norma 12.3-14.3; Monocyty (MON%) 11.1% - norma 3-8; Eozynocyty (EOS%) 6,6% - norma 1-5; neutrocyty (NEU) 2,34 10^9/L - norma 2,5-5; Glukoza 115 - norma 70-99, HCV - p/c przeciw HCV (WZW typ C) (v48) 0,12 s/co - norma poniżej 1,0 niereaktywny. powyżej reaktywny. RTG klatki piersiowej opis Płuca prawidłowo powietrzne o nieco wzmożonym rys śródmiąższowy, w polach dolnych. Co te wyniki badań mogą znaczyć? czy powinienem udać się do lekarza rodzinnego i jest się czym martwić?Meżczyzna 34 lata
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Co oznacza wynik RTG klatki piersiowej u 38-latki?

Witam podczas badania okresowego zrobiono mi rtg klatki piersiowej, wcześniej badanie rtg klatki miałam robione 2 i pół roku temu i nic nie wykazało. Mam 37 lat. Wykonuje pracę biurową. Teraz na opisie widnieje sylwetka sercowo naczyniowa w normie.... Witam podczas badania okresowego zrobiono mi rtg klatki piersiowej, wcześniej badanie rtg klatki miałam robione 2 i pół roku temu i nic nie wykazało. Mam 37 lat. Wykonuje pracę biurową. Teraz na opisie widnieje sylwetka sercowo naczyniowa w normie. Cień śródpiersia Górnego nieposzerzony. W okolicy wnęki płuca lewego widoczny okrągławy cień o średnicy około 10mm i niejednoznacznym charakterze ( węzeł chłonny? Inne tło?) poza tym w płucach zmian ogniskowych nie stw. Się. Zażyli p-ż wolne. Lekarz mówi ze nie ma się czym martwić. Poza co jakiś czas kłuciem i uciskiem oraz jak śpię na lewej ręce to mi drętwieje ręka nie mam. Boli mnie jeszcze kręgosłup. Cały czas lekarz rodzinny twierdził ze jest to spowodowane pracą siedzącą. 7 godzin przy komputerze.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak szybko można obniżyć ALAT?

Witam zostałem skierowany na badania okresowe MON i tym razem mam podwyższony ALAT.Mam 1 tydzień na ponowne badanie , pytanie jak najszybciej można obniżyć ALAT. Miałem 71 A norma jest do 41.Proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę mieć chorobę niedokrwienną serca?

Dzień dobry. Podczas badań okresowych miałam wykonane EKG. Lekarz stwierdził,że w wydruku widzi nieprawidłowości sugerujące niedokrwienność serca. Oczywiście muszę skonsultować to z kardiologiem. Jaka może być tego przyczyna? Cukier i ciśnienie mam idealne. Jestem szczupła i bez nałogów. Uprawiam... Dzień dobry. Podczas badań okresowych miałam wykonane EKG. Lekarz stwierdził,że w wydruku widzi nieprawidłowości sugerujące niedokrwienność serca. Oczywiście muszę skonsultować to z kardiologiem. Jaka może być tego przyczyna? Cukier i ciśnienie mam idealne. Jestem szczupła i bez nałogów. Uprawiam sport i zdrowo się odżywiam. Wyczytałam że objawem niedokrwienia serca jest ból duszący w mostku, który promieniuje. Nigdy nie czułam bólu. Jednak zauważyłam że od około pół roku gorzej mi się oddycha. Czasem coś mnie dusi i to mija. Pojawia się to najczęściej po posiłku. Myślałam żeby się przebadać w kierunku astmy a czy to może być od serca? Duszność po jedzeniu?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Arkadiusz Ciołkowski
Mgr Arkadiusz Ciołkowski

Coz robić, gdy nie przeszedłem pozytywnie badań okresowych?

Witam co mam zrobić jeżeli lekarz medycyny pracy nie podbił mi badań okresowych z powodu wysokiego cisnienia.pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy można brać żelazo idąc na badania okresowe?

Czy można brać żelazo idąc na badania okresowe w pracy w tym krew, czy należy przerwać leczenie na kilka dni aby wyniki były miarodajne.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę mieć raka pęcherzyka żółciowego?

Witam . Rok temu miałem podczas badania USG jamy brzusznej wykryty polip - pęcherzyk żółciowy bezkamiczny z przyściennym nawarstwienie o charakterze polipa i wymiarach do 5 mm . Zalecane okresowe badanie . Czy mam się martwić, że to może być... Witam . Rok temu miałem podczas badania USG jamy brzusznej wykryty polip - pęcherzyk żółciowy bezkamiczny z przyściennym nawarstwienie o charakterze polipa i wymiarach do 5 mm . Zalecane okresowe badanie . Czy mam się martwić, że to może być rak . Chirurg stwierdził, że nie ma czym się martwić, a jak urośnie to się usunie woreczek .
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Sławomir Kaczmarek
Dr n. med. Sławomir Kaczmarek

Jak poważne są te schorzenia?

Dzień dobry Mam 39 lat i moja mama jest chora na zanik mięśni.Od kilku lat czuje duże osłabienie mięśni.Pracuje fizycznie i mam problem z przejściem badań okresowych w pracy.Udałem się z tym problemem do neurologa.Lekarz skierował mnie do szpitala na... Dzień dobry Mam 39 lat i moja mama jest chora na zanik mięśni.Od kilku lat czuje duże osłabienie mięśni.Pracuje fizycznie i mam problem z przejściem badań okresowych w pracy.Udałem się z tym problemem do neurologa.Lekarz skierował mnie do szpitala na badania.Z badań i biopsji nic konkretnego nie wyszło.W wypisie ze szpitala jest napisane, miopatia nieokreślona.Oprócz miopatii mam bóle kręgosłupa.Lekarz prowadzący dał mi skierowanie na badanie TK kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego.Wynik to spłycona fizjologiczna lordoza lędźwiowa.Lekarz powiedział, że to nic poważnego i to jest skutek miopatii.Z powodu bólu kręgosłupa od dwóch miesięcy jestem na L4.Neurolog twierdzi ,że nie ma już podstaw wystawiać mi zwolnienia.Miałem mieć rehabilitacje,ale została odwołana z powodu koronawirusa.Złożyłem dokumenty z prośbą o ustalenie niepełnosprawności.Jak wiadomo trzeba na decyzje długo czekać.Jeśli lekarz nie przedłuży mi L4 to nie będę mógł wrócić do pracy.Prawdopodobnie pracodawca zwolni mnie z powodu braku badań okresowych. Proszę o jakąś radę,co mogę zrobić żeby nie zostać na "lodzie" bez środków do życia. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy powinnam się pilnie udać do endokrynologa?

W marcu tego roku robiłam badania w kierunku tarczycy ponieważ przy okazji odebrania wyników badań okresowych okazało się że mam wysokie OB-60 przez godzinę. TSH FT3 FT4 i Anty tg były w normie, natomiast Anty TPO- 501. W... W marcu tego roku robiłam badania w kierunku tarczycy ponieważ przy okazji odebrania wyników badań okresowych okazało się że mam wysokie OB-60 przez godzinę. TSH FT3 FT4 i Anty tg były w normie, natomiast Anty TPO- 501. W USG tarczyca niepowiększona na lewym płacie guzek 16mm. Dzisiaj ponownie powtórzyłam badania, ponieważ od jakiegoś czasu leczę się na zaburzenia depresyjno-lękowe i nie czułam się najlepiej. TSH, FT3,FT4 w normie, natomiast Anty TPO 363, anty - tg 375. Czy powinnam się pilnie udać do endokrynologa?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznaczają te grudki chłonne w gardle?

Od jakiegoś jakiegoś czasu na tylnej ścianie gardła pojawiły się grudki chłonne. Czy to się leczy? Czy może się z tego rozwinąć poważna choroba? Nie pamiętam kiedy ostatni raz chorowalam, przeziębiona też nie byłam chyba, że bez objawowo. Jedna z... Od jakiegoś jakiegoś czasu na tylnej ścianie gardła pojawiły się grudki chłonne. Czy to się leczy? Czy może się z tego rozwinąć poważna choroba? Nie pamiętam kiedy ostatni raz chorowalam, przeziębiona też nie byłam chyba, że bez objawowo. Jedna z grudek jest dość rozlegla, wygląda jak narosl. Znajduje się za języczkiem i jakby po tylnej ścianie gardła rozwijała się w górę. Byłam u lekarza rodzinnego ale nic nie stwierdził. Nie widzi problemu. Robiłam okresowe badania,wyniki wyszły dobre. Czasami przy przełykaniu śliny, w gardle jest uczucie tzw kluchy.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Co oznacza wynik TK miednicy i brzucha?

Czy mam uzasadnione obawy po TK brzucha i miednicy ? Miałem pierwszy raz w życiu to badanie ale od tygodnia nie funkcjonuje normalnie , nie byłem do końca świadomy a teraz naczytałem się o dużej dawcę promieniowania która nie jest... Czy mam uzasadnione obawy po TK brzucha i miednicy ? Miałem pierwszy raz w życiu to badanie ale od tygodnia nie funkcjonuje normalnie , nie byłem do końca świadomy a teraz naczytałem się o dużej dawcę promieniowania która nie jest obojętna , czyli rozumieć mam ze wpływa na mój organizm i jestem w grupie osób z ryzkiem zachorowania ? Po badaniu do teraz czuje lekki trzymanie w nerkach taki delikatny ból. Od tyg nie sypiam dobrze , w nocy budzę się. Dzisiaj wiem ze mogłem zrobić MRI ale już jest po fakcie. Czy teraz mam częściej robić badania krwi , usg w celach kontrolnych po TK? Czy można wykonać jakieś badania które ocenia zniszczenie genów? Zapewne radiolodzy maja jakieś badania okresowe pracując w takich warunkach. Proszę o rade bo strach towarzyszy mi od tyg i powoli wszystko traci sens. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jaki rozmiar mają prawidlowe jądra u 9-latka?

Dzień dobry, jaka powinna być prawidłowa wielkość jąder u dziecka w wieku 9 lat. Jak bardzo wymiar 15mm/5mm odbiega od normy? Czy jest szansa, że jądro będzie spełniało swoją funkcję? Jesteśmy pod kontrolą endokrynologa dziecięcego, ale w zasadzie ogranicza się to do okresowych badań i obserwacji.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co mam zrobić z tym naczyniakiem wątroby?

Dzień dobry. k.42l. Około okolic wątroby mam zdiagnozowane naczyniak do obserwacji z zaleceniem okresowego badania usg. Wiem, że okres menopauzy u kobiety może zmienić ich wielkość, proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Jaka jest przyczyna ich powstania? Czy to nadmierne... Dzień dobry. k.42l. Około okolic wątroby mam zdiagnozowane naczyniak do obserwacji z zaleceniem okresowego badania usg. Wiem, że okres menopauzy u kobiety może zmienić ich wielkość, proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Jaka jest przyczyna ich powstania? Czy to nadmierne jedzenie i wątroba sobie to tak gromadzi że on powstaje a może siedzący tryb życia albo badanie tomografem komputerowym może za jakiś czas je wytworzyć chodzi mi tu o szkodliwe promieniowanie? Jaka jest przyczyna ich powstania? I drugie pytanie co jeść jeśli ma to wpływ żeby on nie urósł.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jaka jest przyczyna moich problemów z mową?

Dzień dobry, Jestem kobietą, mam 30 lat, od ok. 4-5 miesięcy mam problemy z mówieniem. W tej chwili jest tak, że jak zaczynam więcej mówić (tzn. nie 1-2 zdania od czasu do czasu), to czasem po 5 minutach, czasem po... Dzień dobry, Jestem kobietą, mam 30 lat, od ok. 4-5 miesięcy mam problemy z mówieniem. W tej chwili jest tak, że jak zaczynam więcej mówić (tzn. nie 1-2 zdania od czasu do czasu), to czasem po 5 minutach, czasem po 15 minutach, czasem po dłuższym czasie zaczynam się "przytykać" i seplenić. Problem sprawiają w zasadzie głównie głoski typu c, s, ś, sz. Np. słowa „coś”, „szczoteczka”, albo „jeśli”. Moja mowa staje się zniekształcona, mówię jakby nosowo, czuję dyskomfort w krtani i w górnej części gardła. Czasami towarzyszy temu takie uczucie jak przy zakrztuszeniu się wodą. Mam też od dłuższego czasu chrypkę i minimalny ból gardła. Jak jestem zmęczona, to objawy się nasilają. Robiłam ćwiczenia na dykcję i wiem już, że jeśli wielokrotnie wypowiadam np. „Szczoteczka szczoteczce szczebioce coś w teczce” to dość szybko moja mowa staje się mocno zniekształcona. Inne zdania, gdzie mniej jest głosek, które wskazałam, nie mają aż takiego wpływu. Korzystałam z konsultacji m.in. lekarza rodzinnego, neurologa i psychiatry (gdy tylko pojawiły się pierwsze problemy) bo towarzyszyły temu inne objawy. Ogólnie to wydawało mi się, że winą należy obarczyć złą kondycję psychiczną, fizyczną, stres, palenie papierosów lub skutek uboczny działania pregabaliny (brałam ją raptem niecały miesiąc, potem odstawiłam). Neurolog wykluczył podłoże neurologiczne, przepisał Zoloft, ale nie chciałam go brać. Pozostali lekarze sugerowali niedobory (badań nie zlecili), stres, niewiele pomogli. Ja zdecydowałam, że przede wszystkim zadbam o siebie - przez ostatnie 2-3 miesiące, czuję się bardzo dobrze, rzuciłam palenie (najpierw mocno ograniczyłam, od miesiąca zupełnie nie palę), wszystko jest świetnie (stan mojego zdrowia fizycznego i psychicznego oceniam jako bardzo dobry), jedyne co mi przeszkadza to te problemy z mową. Teraz wydaje mi się, że może to być skutek palenia, lub jakiegoś problemu z krtanią lub gardłem. Chciałabym zasięgnąć odpowiedniej pomocy, ale w tej chwili nie mam ubezpieczenia zdrowotnego (będę je miała dopiero od października). Muszę się wybrać prywatnie do lekarza (bo nie mogę tak żyć), ale zależy mi na minimalizacji kosztów (bo z kasą bardzo krucho). Nie wiem czy powinnam iść do laryngologa, logopedy, a może wystarczy lekarz rodzinny, który by zlecił konkretne badanie? Dodam jeszcze, że jak przechodziłam okresowy przegląd stanu zdrowia w LuxMed na początku 2019 roku i częściowy przegląd w styczniu 2020 to wszystkie wyniki miałam w normie (m.in. badania krwi, rtg klatki piersiowej, usg tarczycy). Dopiero potem, w lutym/marcu zaczęły się cyrki. Pozdrawiam,
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy wynik badania jest w stu procentach wiarygodny?

Witam, Ostatnio robiłam badanie krwi w kierunku ciąży mój wynik to <2. Jednak że to badanie zrobiłam 10 po stosunku. Zrobiłam to badanie ponieważ mam bóle okresowe a nie mam okresu i wolałam kontrolnie zrobić. Moje pytanie brzmi czy wynik badania jest w 100% wiarygodny?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie
Patronaty